Αρχική > Featured > Φουλ της γυναίκας στο φετινό βραβείο Μπούκερ- Ποιες το μοιράστηκαν

Φουλ της γυναίκας στο φετινό βραβείο Μπούκερ- Ποιες το μοιράστηκαν

Η Καναδή Μάργκαρετ Άτγουντ και η Αγγλονιγηριανή Μπερναρντίν Εβαρίστο είναι οι νικήτριες του φετινού Man Booker, του πιο έγκυρου βραβείου αγγλόφωνης λογοτεχνίας.

Τα βιβλία που βραβεύτηκαν είναι το The Testaments της Μ. Άτγουντ και το Girl, Woman, Other της Μ. Εβαρίστου.

Το πρώτο, είναι η συνέχεια του έργου της Άτγουντ The Handmaid’s Tale, το οποίο έγινε τηλεοπτική σειρά, σάρωσε τα βραβεία και έχει πουλήσει εκατομμύρια αντίτυπα σε όλο τον κόσμο.

Το βιβλίο της Εβαρίστου, είναι μια αφήγηση για την πολυπλοκότητα της φυλής, του φύλου, της  της πολιτικής, της φιλίας, της αγάπης, του φόβου και της λύπης μέσα από την αφήγηση της ζωής των μαύρων στη Βρετανία. 

Είναι η πρώτη φορά που το βραβείο απονέμεται σε μαύρη γυναίκα, ενώ είναι από τις σπάνιες φορές που το βραβείο μοιράζεται ανάμεσα σε δυο υποψήφιους.

Ο θρύλος της λογοτεχνίας, η 79χρονη Μάργκαρετ Άτγουντ έχει βραβευτεί με το Μπούκερ για το βιβλίο της The Blind Assassin το 2000.  

Το βραβείο Μπούκερ από το 2014 μπορεί να συμπεριλάβει οποιοδήποτε μυθιστόρημα γραμμένο στην αγγλική γλώσσα, από συγγραφέα μέλος της πρώην Βρετανικής Κοινοπολιτείας, ή από αγγλόφωνη χώρα. Συνοδεύεται από χρηματικό έπαθλο 50.000 λιρών. Δυστυχώς τα δυο βιβλία δεν έχουν μεταφραστεί ακόμη στα ελληνικά.