Αρχική > Christmas Guide > Φέτος κάνε την ανατροπή και στόλισε χριστουγεννιάτικο έλατο σε γλάστρα!

Φέτος κάνε την ανατροπή και στόλισε χριστουγεννιάτικο έλατο σε γλάστρα!

Τα φετινά Χριστούγεννα θα είναι διαφορετικά λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού που όλος ο πλανήτης βιώνει. Θα είναι σίγουρα πιο οικογενειακά, πιο σπιτικά, ίσως και πιο μοναχικά, καθώς όπως όλα δείχνουν, δε θα επιτρέπονται οι πολλές κοινωνικές συναναστροφές.

Οι περισσότεροι επιλέγουν να στολίσουν τα σπίτια τους πιο νωρίς από άλλες χρονιές, θέλουν να δώσουν έναν πιο αισιόδοξο και γιορτινό τόνο στη ζωή τους, και τι πιο κατάλληλο, από τον Χριστουγεννιάτικο στολισμό.

Εμείς θα σας προτείνουμε να κάνετε την ανατροπή και αντί να αγοράσετε ένα κομμένο αληθινό έλατο, να στολίσετε ένα ολοζώντανο έλατο σε γλάστρα! Το έλατο, που επιλέγουμε κάθε χρόνο είναι αυτό που καθορίζει και δίνει τον τόνο σε όλη την χριστουγεννιάτικη διακόσμησή μας. Τι πιο αισιόδοξο από το να βάλουμε στα σπίτια μας έναν ζωντανό οργανισμό, που θα φέρει την ομορφιά και τη φρεσκάδα του ελατοδάσους στο σπίτι μας…

Με τον τρόπο αυτό και το περιβάλλον σεβόμαστε και παράλληλα αναπτύσσουμε συναισθηματικό δεσμό με το δέντρο μέσω της φροντίδας που αυτό χρειάζεται.

Πώς να ξεχωρίσετε τα καλά και ποιοτικά έλατα που θα παραμείνουν υγιή στη γλάστρα ακόμα και μετά τις γιορτές των Χριστουγέννων;
Ιδού λοιπόν τι πρέπει να προσέξουμε:
  • Προσέχουμε το έλατο μας, να είναι καλά ριζωμένο. Καλή ένδειξη αποτελεί όταν οι ρίζες του να ξεπροβάλλουν από τις κάτω τρύπες. Τα έλατα που κόπηκε η ρίζα τους για να χωρέσουν σε γλάστρα, δεν αντέχουν για πολλές μέρες, χάνουν το χρώμα τους και ρίχνουν τις περισσότερες βελόνες του φυλλώματος κατά την περίοδο των γιορτών.
  • Όσο μεγαλύτερη είναι η γλάστρα αναλογικά με το ύψος του φυτού, τόσο το καλύτερο γιατί το φυτό μας, πιθανότατα έχει ρίζα.
  • Πρέπει το φύλλωμα να έχει βαθύ πράσινο χρώμα.
  • Ελέγχουμε την ελαστικότητα των βελονών χαϊδεύοντας απαλά τις βελόνες αντίθετα με την φυσική τους κατεύθυνση. Στα κλασσικά έλατα (ποικιλίες abies) δεν πρέπει να πέφτουν βελόνες και πρέπει να επαναφέρονται στην αρχική τους θέση, στις ερυθρελάτες (picea) οι βελόνες πρέπει να μας τσιμπάνε και να μην σπάνε με απαλή πίεση.
  • Ο κορμός πρέπει να δείχνει καθαρός και υγιής. Όταν, μάλιστα, εμφανίζει και μερικές βελόνες σημαίνει ότι το δεντράκι μας είναι πολύ εύρωστο και δυναμικό.
Πώς να διατηρήσετε το έλατο σας στο σπίτι και μετά τις γιορτές;
  • Προσοχή, δεν το τοποθετούμε κοντά σε καλοριφέρ ή δίπλα στο τζάκι!
  • Χρειάζεται μικρή ποσότητα νερού όταν το χώμα κοντά στη ρίζα στεγνώνει σε βάθος 2-3cm και δεν νιώθουμε υγρασία βάζοντας το δάχτυλό μας σε αυτό το βάθος.
  • Ποτίζουμε τα χριστουγεννιάτικα δέντρα μας με κρύο νερό ή αν μπορούμε βάζουμε και παγάκια και τα αφήνουμε να λιώνουν σιγά-σιγά. Αυτές οι κινήσεις προσφέρουν δροσιά στο φυτό μας και αυξάνουν τις αντοχές του.