Βασίλης Λυμπέρης: Ο τελευταίος θανατοποινίτης στην Ελλάδα που έκαψε την σύζυγο, τα δυο παιδιά και την πεθερά του

βασίλης-λυμπέρης-ο-τελευταίος-θανατο

Ήταν τα Χριστούγεννα του 1971, όταν στην Ελλάδα έλαβε χώρα ένα από τα πιο σοκαριστικά εγκλήματα. Αλλά και ένα ιστορικό έγκλημα καθώς ο δράστης, Βασίλης Λυμπέρης, που πυρπόλησε το σπίτι του και έκαψε σύζυγο, πεθερά και τα δύο του παιδιά, ήταν ο τελευταίος βαρυποινίτης που εκτελέστηκε στην χώρα μας. Ένα έγκλημα που σόκαρε την ελληνική κοινωνία και μέχρι σήμερα προκαλεί ανατριχίλα.

Ο Λυμπέρης βρισκόταν σε διάσταση με τη σύζυγό του, Βασιλική και κατηγορούσε συνεχώς την πεθερά του, καθώς όπως υποστήριζε, ήταν εκείνη που “έβαζε λόγια” στην κόρη της. Τις Γιορτές εκείνες του ’71, ο Λυμπέρης είχε φύγει από το σπίτι κι έμενε σε μια πανσιόν στην οδό Σωνιέρου στο κέντρο της Αθήνας. Έπαιζε χαρτιά και με μία από τις λέσχες που πήγαινε, γνώρισε τον Παύλο Αγγελόπουλο. Του εκμηστηρεύτηκε τα προβλήματα που είχε στο σπίτι του, αποκαλύπτοντάς του τα σκοτεινά του σχέδια: ήθελε να βγάλει από τη μέση την πεθερά του Αντιγόνη Μάρκου.

Βασίλης Λυμπέρης: Το χρονικό της ανείπωτης τραγωδίας

Έτσι, ο Λυμπέρης ζήτησε την βοήθειά του. Ο Αγγελόπουλος στην αρχή ήταν αρνητικός, τελικά πείθεται με αντάλλαγμα ένα αυτοκίνητο και ενημερώνει και τον εξάδλεφό του Θεόδωρο Καπρέτσο. Στις 4 Ιανουαρίου ο Λυμπέρης θα τους συναντήσει σε μια ταβέρνα. Θα επαναλάβει τα δολοφονικά του σχέδια. Μάλιστα, είχε προμηθευτεί μπιτόνια με βενζίνη.

%ce%b2%ce%b1%cf%83%ce%af%ce%bb%ce%b7%cf%82-%ce%bb%cf%85%ce%bc%cf%80%ce%ad%cf%81%ce%b7%cf%82-%ce%bf-%cf%84%ce%b5%ce%bb%ce%b5%cf%85%cf%84%ce%b1%ce%af%ce%bf%cf%82-%ce%b8%ce%b1%ce%bd%ce%b1%cf%84%ce%bf0

Η παρέα καταναλώνει μεγάλη ποσότητα αλκοόλ και φεύγουν από την ταβέρνα, παίρνοντας το δρόμο για το σπίτι των ανυποψίαστων θεμάτων.

Στο δρόμο θα σταματήσουν για να προμηθευτούν σπίρτα. Ο Αγγελόπουλος δειλιάζει. Εκφράζει τον φόβο του μήπως εκτός από την πεθερά του Λυμπέρη, βρίσκονται στο σπίτι η γυναίκα και τα παιδιά του. “Με πήρε και με πήγε σε ένα περίπτερο και σήκωσε το τηλέφωνο η πεθερά του. Της λέει: “Θέλω να έρθω να δω τη γυναίκα μου και τα παιδιά μου”. Και του απαντάει: “Δεν είναι εδώ. Λείπουνε στο Πέραμα. Θα έρθουν μετά από πέντε μέρες. Και εγώ θα φύγω””, θα πει ο Αγγελόπουλος σε κάποια από τις καταθέσεις του αργότερα.

Οι δράστες φτάνουν στο σπίτι στο Χαλάνδρι. Λυμπέρης και Αγγελόπουλος μπαίνουν μέσα ενώ ο Καπρέτσος μένει έξω για να «κρατάει» τσίλιες. Πρώτα έβαλε φωτιά στο δωμάτιο της πεθεράς του. Η γυναίκα του ξύπνησε και προσπάθησε να αμυνθεί. Την πέταξε στις φλόγες. Τίποτα δεν τον ένοιαζε πλέον. Ούτε ότι στο ίδιο σπίτι βρίσκονταν τα ίδια του τα παιδιά, δύο μικρά παιδάκια που κάηκαν ζωντανά!

Η σύζυγός του ούρλιαζε πως είναι εκεί και τα παιδιά, αλλά ο πα-τέρας δεν έδωσε καμία σημασία. Φεύγοντας, μάλιστα, κλείδωσε πίσω του την εξώπορτα. Ο Αγγελόπουλος όταν κατάλαβε πως ήταν μέσα τα παιδιά, σοκαρισμένος και γεμάτος οργή, πέταξε βενζίνη στον Λυμπέρη προσπαθώντας να τον κάψει ζωντανό. Εκείνος, όμως, αντέδρασε γρήγορα και γλίτωσε με μικρά εγκαύματα.

%ce%b2%ce%b1%cf%83%ce%af%ce%bb%ce%b7%cf%82-%ce%bb%cf%85%ce%bc%cf%80%ce%ad%cf%81%ce%b7%cf%82-%ce%bf-%cf%84%ce%b5%ce%bb%ce%b5%cf%85%cf%84%ce%b1%ce%af%ce%bf%cf%82-%ce%b8%ce%b1%ce%bd%ce%b1%cf%84%ce%bf2

Η σύζυγός του αποκάλυψε τον δράστη πριν ξεψυχήσει

Οι γείτονες που άκουσαν τις φλόγες και άκουσαν τις φωνές έσπευσαν στο σπίτι. Για την πεθερά και τα δυο παιδιά του Λυμπέρη ήταν ήδη αργά. Η Βασιλική, ωστόσο, ζούσε ακόμα. Μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο και λίγο πριν ξεψυχήσει αποκάλυψε σε μια θεία της τον δολοφόνο. «Αυτός μας έκαψε. Αυτός μας έριξε βενζίνη και ύστερα έβαλε φωτιά. Ο κακούργος το έκανε για να μας εκδικηθεί, γιατί δεν θέλαμε να πωλήσουμε τα κτήματά μας και να του δώσουμε τα λεφτά να τα φάει. Αυτός ο κακούργος έκαψε τα παιδιά μας», είπε η τραγική γυναίκα πριν αφήσει την τελευταία της πνοή!

Ο Λυμπέρης συλλαμβάνεται. Στην αρχή είπε ότι βρισκόταν στο δωμάτιο του, ενώ για τα εγκαύματα του υποστήριξε ότι έψηνε καφέ και έσκασε το γκαζάκι. Οι αποκαλύψεις, ωστόσο, δεν του άφηναν πολλά περιθώρια και έτσι ομολόγησε.

Βασίλης Λυμπέρης: Ο τελευταίος θανατοποινίτης στην Ελλάδα

Η δίκη για την υπόθεση, πραγματοποιήθηκε στο Κακουργιοδικείο στις αρχές Μαΐου του 1972. Οι Λυμπέρης και Αγγελόπουλος κατηγορούνταν για τέσσερις δολοφονίες εκ προθέσεως ιδιαζόντως ειδεχθείς και διακεκριμένη φθορά δια πυρός, ο Καπρέτσος για απλή συνέργεια και στις δύο πράξεις των δύο προηγουμένων, ενώ ο Θανάσης Σταμάτης, ο άνθρωπος στον οποίο έδωσαν τα ρούχα τους μετά τη φωτιά, για υπόθαλψη εγκληματία.

%ce%b2%ce%b1%cf%83%ce%af%ce%bb%ce%b7%cf%82-%ce%bb%cf%85%ce%bc%cf%80%ce%ad%cf%81%ce%b7%cf%82-%ce%bf-%cf%84%ce%b5%ce%bb%ce%b5%cf%85%cf%84%ce%b1%ce%af%ce%bf%cf%82-%ce%b8%ce%b1%ce%bd%ce%b1%cf%84%ce%bf4

Το πρωινό της 7ης Μαΐου, μετά από μόλις 45 λεπτά διάσκεψη, το δικαστήριο εκδίδει την απόφασή του: «Τετράκις εις θάνατον» είναι ποινή για τους Λυμπέρη και Αγγελόπουλο, ενώ σε τέσσερις φορές ισόβια κάθειρξη καταδικάστηκε ο Καπρέτσος και σε τρία έτη ο Σταμάτης για απόκρυψη της εγκληματικής δράσης των άλλων τριών.

Ο Λυμπέρης εκτελέστηκε στο Ηράκλειο της Κρήτης την 25η Αυγούστου. Ήταν ο τελευταίος θανατοποινίτης που εκτελέστηκε στην Ελλάδα. Ο δικτάτορας Παπαδόπουλος έδωσε χάρη στον Αγγελόπουλο αφού τη στιγμή τέλεσης της δολοφονίας δεν είχε κλείσει τα 18 του χρόνια. Μετά την πτώση της χούντας, η εσχάτη των ποινών μετατράπηκε σε ισόβια και ο Αγγελόπουλος στα μέσα της δεκαετίας του ’90 αποφυλακίστηκε.

Δείτε βίντεο για την ιστορία

Διαβάστε επίσης

Μυριέλλα Κουρεντή: Η τραγική απώλεια και οι δύσκολες στιγμές για την ηθοποιό που έχει κάνει άνω κατω το Survivor

Καρδίτσα: Θλίψη για δύο αιφνίδιους θανάτους, 18χρονου και 33χρονης, στην πόλη

Αμέλια Έρχαρτ: Οι θεωρίες συνωμοσίας γύρω από την εξαφάνιση της «βασίλισσας των αιθέρων»

Σχετικά Άρθρα
Στάθης Ψάλτης: Έγινε εκταφή του ηθοποιού και δεν ήταν κανείς δικός του εκεί - Ξέσπασε η χήρα του Ανδρέα Μπάρκουλη
Στάθης Ψάλτης: Έγινε εκταφή του ηθοποιού και δεν ήταν κανείς δικός του εκεί – Ξέσπασε η χήρα του Ανδρέα Μπάρκουλη
Η δημοσιογράφος του Star που τα άφησε όλα και μετακόμισε στη Ν. Κορέα για τον έρωτα
Η δημοσιογράφος του Star που τα άφησε όλα και μετακόμισε στη Νότια Κορέα για τον έρωτα
%ce%be%ce%b5%ce%ba%ce%af%ce%bd%ce%b7%cf%83%ce%b1-%ce%bd%ce%b1-%cf%80%ce%af%ce%bd%cf%89-%ce%b1%cf%80%cf%8c-%cf%84%ce%b1-7-%ce%bc%ce%bf%cf%85-%ce%b4%ce%b5%ce%bd-%ce%be%ce%ad%cf%81%cf%89-%ce%b10
«Ξεκίνησα να πίνω από τα 7 μου, δεν ξέρω αν θα είχα επιβιώσει χωρίς το αλκοόλ» – Σοκάρει η διάσημη ηθοποιός
Τα βασανιστικά συμπτώματα νεαρής που έχει αλλεργία στο νερό - "Η έλλειψη πληροφόρησης δυσκολεύει την κατάσταση"
Τα βασανιστικά συμπτώματα νεαρής που έχει αλλεργία στο νερό – “Η έλλειψη πληροφόρησης δυσκολεύει την κατάσταση”
Έμεινε έγκυος από τον βιαστή της, τον παντρεύτηκε και 2 χρόνια μετά βρήκε τη δύναμη να τον στείλει φυλακή!
Έμεινε έγκυος από τον βιαστή της, τον παντρεύτηκε και 2 χρόνια μετά βρήκε τη δύναμη να τον στείλει φυλακή!
Θανάσης Βέγγος: Μία άγνωστη θλιβερή ιστορία για τον αγαπημένο ηθοποιό
Θανάσης Βέγγος: Μία άγνωστη θλιβερή ιστορία για τον αγαπημένο ηθοποιό

Ακολουθήστε μας στο Google News
και ενημερωθείτε πρώτοι για τα νέα άρθρα του