Τζέιμς Ντιν: Ο «επαναστάτης» γόης του σινεμά που χάθηκε μέσα στον «Μικρό Μπάσταρδο» του

Έγινε το σύμβολο της «επαναστατημένης» νεολαίας της δεκαετίας του ’50 με τη λάμψη και τη γοητεία να είναι συνώνυμα του ονόματός του.

Ο Τζέιμς Ντιν υπήρξε μία από τις θρυλικές μορφές του κινηματογράφου, που όμως χάθηκε με τραγικό τρόπο, μόλις στα 24 του, στις 30 Σεπτεμβρίου το 1955.

Ο Τζέιμς Μπάιρον Ντιν γεννήθηκε στις 8 Φεβρουαρίου 1931, στο Μάριον της Ιντιάνα. Ο πατέρας του ήταν οδοντοτεχνίτης, ο οποίος έγινε αγρότης και μετακόμισαν στην Σάντα Μόνικα της Καλιφόρνια.

Ήταν μοναχοπαίδι και σε ηλικία 9 ετών έχασε την πολυαγαπημένη του μητέρα, Μίλντρεντ. Μετά το θάνατό της ανατράφηκε από τους θείους του.

Η πρώτη επανάσταση: Άφησε τη Νομική για το θέατρο

Όταν τελείωσε το σχολείο μετακόμισε στο Λος Άντζελες, όπου ζούσε ο πατέρας του. Ήταν αριστούχος στο σχολείο κι έτσι αποφάσισε να ακολουθήσει την επιθυμία του πατέρα του και ξεκίνησε να σπουδάζει νομική στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας.

Όμως δεν ήταν αυτό που ήθελε. Ξεκίνησε να παρακολουθεί σεμινάρια θεατρολογίας και ιδιωτικά μαθήματα υποκριτικής. Έτσι αποφάσισε να σταματήσει τις νομικές σπουδές και να φύγει στη Νέα Υόρκη.

Αφού εγκατέλειψε τις σπουδές του, έκανε το πρώτο του τηλεοπτικό ντεμπούτο σε διαφήμιση της Pepsi και σε μικρές παραγωγές του Χόλιγουντ, προτού οι πόρτες ανοίξουν για εκείνον το 1951 στη Νέα Υόρκη, όπου σπούδασε στο Actors Studio υπό την καθοδήγηση του Λι Στράσμπεργκ.

%cf%84%ce%b6%ce%ad%ce%b9%ce%bc%cf%82-%ce%bd%cf%84%ce%b9%ce%bd-%ce%bf-%ce%b5%cf%80%ce%b1%ce%bd%ce%b1%cf%83%cf%84%ce%ac%cf%84%ce%b7%cf%82-%ce%b3%cf%8c%ce%b7%cf%82-%cf%84%ce%bf%cf%85-%cf%830
Wikipedia

Ένα παγκόσμιο είδωλο

Στη Νέα Υόρκη και χάρη στα μαθήματα που είχε κάνει στο Actors Studio ήρθε ο πρώτος του ρόλος στο Μπρόντγουεϊ. Εκεί τον είδε ο Ελληνοαμερικανός σκηνοθέτης Ελία Καζάν και αναγνώρισε αμέσως το μεγάλο ταλέντο του.

Έτσι έδωσε στον Τζέιμς Ντιν τον πρωταγωνιστικό ρόλο στη θρυλική «Ανατολικά της Εδέμ», κινηματογραφική μεταφορά του ομώνυμου βιβλίου του Τζον Στάινμπεκ.

%cf%84%ce%b6%ce%ad%ce%b9%ce%bc%cf%82-%ce%bd%cf%84%ce%b9%ce%bd-%ce%bf-%ce%b5%cf%80%ce%b1%ce%bd%ce%b1%cf%83%cf%84%ce%ac%cf%84%ce%b7%cf%82-%ce%b3%cf%8c%ce%b7%cf%82-%cf%84%ce%bf%cf%85-%cf%832
Με την Ελίζαμπεθ Τέιλορ στον «Γίγαντα»

Ο Ντιν δεν τον απογοήτευσε και μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα έγινε τεράστια επιτυχία με τον ηθοποιό να ξεχωρίζει τόσο για το ταλέντο του, όσο και για το επαναστατικό του πνεύμα.

Με τις ταινίες «Επαναστάτης χωρίς αιτία» και «Γίγαντας» έγραψε τη δική του ιστορία στο παγκόσμιο σινεμά.

%cf%84%ce%b6%ce%ad%ce%b9%ce%bc%cf%82-%ce%bd%cf%84%ce%b9%ce%bd-%ce%bf-%ce%b5%cf%80%ce%b1%ce%bd%ce%b1%cf%83%cf%84%ce%ac%cf%84%ce%b7%cf%82-%ce%b3%cf%8c%ce%b7%cf%82-%cf%84%ce%bf%cf%85-%cf%834
Με τη Νάταλι Γουν στον «Επαναστάτη χωρίς αιτία»

Το τραγικό δυστύχημα και η προφητική ατάκα

%cf%84%ce%b6%ce%ad%ce%b9%ce%bc%cf%82-%ce%bd%cf%84%ce%b9%ce%bd-%ce%bf-%ce%b5%cf%80%ce%b1%ce%bd%ce%b1%cf%83%cf%84%ce%ac%cf%84%ce%b7%cf%82-%ce%b3%cf%8c%ce%b7%cf%82-%cf%84%ce%bf%cf%85-%cf%836
Photo: Flickr

Στις 30 Σεπτεμβρίου του 1955, ο ηθοποιός βρισκόταν στο τιμόνι της Πόρσε 550 Σπάιντερ, τον «Μικρό Μπάσταρδο», όπως την είχε ονομάσει από ένα δικό του παρατσούκλι και έτρεχε με ταχύτητα 136 χιλιομέτρων την ώρα.

Σε μία κλειστή στροφή έστριψε απότομα το τιμόνι και συγκρούστηκε μετωπικά με διερχόμενο όχημα. «Δεν μπορεί, θα σταματήσει ο τύπος… θα μας δει», ήταν τα τελευταία λόγια του ηθοποιού, όπως είχε δηλώσει ο συνοδηγός του, Ρολφ Γουάδεριτς.

Σύμφωνα με πηγές της αστυνομίας της Καλιφόρνια που έχουν δημοσιευτεί, ένας φοιτητής πανεπιστημίου ήταν ο υπεύθυνος για το θανατηφόρο τροχαίο καθώς, μπήκε στο αντίθετο ρεύμα. Ωστόσο, τα ακριβή αίτια του δυστυχήματος παραμένουν άγνωστα μέχρι σήμερα.

Μετά τη σύγκρουση, η Πόρσε έκανε μια πλήρη αναστροφή στον αέρα και κατέληξε πάλι πάνω στις ρόδες τις.

Ο Γουάδεριτς είχε πεταχτεί έξω απ’ το αυτοκίνητο και σώθηκε, αλλά με σοβαρούς τραυματισμούς. Όμως, ο Ντιν δεν είχε την ίδια τύχη. Είχε σπάσει ο σβέρκος του και είχε εσωτερικές αιμορραγίες. Πέθανε προτού φτάσει στο νοσοκομείο, μέσα στο ασθενοφόρο.

Μόλις 24 ετών.

Το οξύμωρο είναι ότι η αστυνομία του είχε “κόψει” πολλές φορές κλήση για υπερβολική ταχύτητα, ωστόσο, ο ίδιος συνέχιζε να τρέχει. Η διασταύρωση στην οποία συνέβη το μοιραίο δυστύχημα φέρει το όνομα James Dean Memorial Junction.

Λίγες εβδομάδες πριν από τον θάνατό του είχε συμμετάσχει σε τηλεοπτικό σποτ για την οδική ασφάλεια. Η ατάκα του Ντιν ήταν: «Η ζωή που θα σώσει μπορεί να είναι η δική σου». Όμως στο γύρισμα, άλλαξε τα λόγια και είπε: «Η ζωή που θα σώσει μπορεί να είναι η δική μου».

Η τραγική ειρωνεία ήταν ότι η διαφήμιση δεν μεταδόθηκε ποτέ.

Απόσπασμα από την ταινία «Ανατολικά της Εδέμ»

Ένας ζωντανός θρύλος

Στα 24 του χρόνια ο Τζέιμς Ντιν κατάφερε να δημιουργήσει ένα θρύλο γύρω από το όνομα του και να παραμένει μέχρι και σήμερα μια από τις σπουδαιότερες και πιο αινιγματικές μορφές της αμερικανικής κουλτούρας. Το Αμερικανικό Ινστιτούτο Κινηματογράφου τον έχει κατατάξει 18ο στη λίστα με τους 25 μεγαλύτερους σταρ όλων των εποχών.

Έφυγε στο απόγειο της καριέρας του…

*Το άρθρο δημοσιεύθηκε για πρώτη φορά το 2023

Διαβάστε επίσης

Η εποχή της εικόνας ή η εικόνα μας μέσα από την οθόνη!

5 πράγματα που σίγουρα δεν γνωρίζεις για την ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου

Πέθανε γνωστός ηθοποιός – Η ανακοίνωση του Σπύρου Μπιμπίλα

Σχετικά Άρθρα
Φρανσουάζ Ζιλό: Η μοναδική γυναίκα ξέφυγε από τη σκιά του Πικάσο παίρνει τη θέση που της αξίζει
Φρανσουάζ Ζιλό: Η μοναδική γυναίκα που ξέφυγε από τη σκιά του Πικάσο παίρνει τη θέση που της αξίζει
Μελίνα Μερκούρη - Μάνος Χατζιδάκις σε ένα βίντεο όπου τα λόγια περιττεύουν
Μελίνα Μερκούρη – Μάνος Χατζιδάκις σε ένα βίντεο όπου τα λόγια περιττεύουν
Caruso: Το αριστούργημα του Lucio Dalla που διηγείται έναν αληθινό έρωτα που νίκησε τη μοναξιά
Caruso: Το αριστούργημα του Lucio Dalla που διηγείται έναν αληθινό έρωτα που νίκησε τη μοναξιά
Η «Κοιλάδα του Θανάτου»: Οι τρεις ανείπωτες τραγωδίες που σημάδεψαν τα Τέμπη
Η «Κοιλάδα του Θανάτου»: Οι τρεις ανείπωτες τραγωδίες που σημάδεψαν τα Τέμπη
Ελίζαμπεθ Τέιλορ: 8 γάμοι και μία κηδεία που... άργησε 15 λεπτά
Ελίζαμπεθ Τέιλορ: 8 γάμοι και μία κηδεία που… άργησε 15 λεπτά
Αμαλία Φλέμινγκ: Η Ελληνίδα γιατρός με την αντιστασιακή δράση που παντρεύτηκε τον «πατέρα» της πενικιλίνης
Αμαλία Φλέμινγκ: Η Ελληνίδα γιατρός με την αντιστασιακή δράση που παντρεύτηκε τον «πατέρα» της πενικιλίνης

Ακολουθήστε μας στο Google News
και ενημερωθείτε πρώτοι για τα νέα άρθρα του