Το Τατόι αλλάζει: Εστιατόρια, σπα, πολυτελή ξενοδοχεία και χώροι άθλησης προ των πυλών

το-τατόι-αλλάζει-εστιατόρια-σπα-πολυτ

Ξενοδοχειακή μονάδα και spa, καφέ και πολυτελές εστιατόριο, οινοποιείο, αγροτικές και κτηνοτροφικές δραστηριότητες, διαμόρφωση μονοπατιών για ποδηλασία και ιππασία. Τα 42.000 στρέμματα των πρώην βασιλικών κτημάτων στο Τατόϊ πρόκειται να αλλάξουν όψη, σύμφωνα με τη  Μελέτη Βιωσιμότητας  που παρουσίασε την Τετάρτη στους δημοσιογράφους, μέσω διαδικτύου, η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, Λίνα Μενδώνη. 

%cf%84%ce%bf-%cf%84%ce%b1%cf%84%cf%8c%ce%b9-%ce%b1%ce%bb%ce%bb%ce%ac%ce%b6%ce%b5%ce%b9-%ce%b5%cf%83%cf%84%ce%b9%ce%b1%cf%84%cf%8c%cf%81%ce%b9%ce%b1-%cf%83%cf%80%ce%b1-%cf%80%ce%bf%ce%bb%cf%85%cf%840 %cf%84%ce%bf-%cf%84%ce%b1%cf%84%cf%8c%ce%b9-%ce%b1%ce%bb%ce%bb%ce%ac%ce%b6%ce%b5%ce%b9-%ce%b5%cf%83%cf%84%ce%b9%ce%b1%cf%84%cf%8c%cf%81%ce%b9%ce%b1-%cf%83%cf%80%ce%b1-%cf%80%ce%bf%ce%bb%cf%85%cf%842

«Θέλουμε το Κτήμα Τατοΐου να καταστεί ελκυστικός χώρος για όλες τις ηλικίες κατά τη διάρκεια όλου του έτους, μέσω ανάπτυξης βιώσιμων και φιλικών προς το περιβάλλον υποδομών και δραστηριοτήτων», δήλωσε η κ. Μενδώνη, αναφερόμενη στη στρατηγική που έδωσε στους μελετητές το ΥΠΠΟΑ, το οποίο έχει αναλάβει από τον Αύγουστο του 2019 την εντολή συντονισμού όλου του έργου.

Σύμφωνα με τη Μελέτη Βιωσιμότητας, η ανάπτυξη του κτήματος πρέπει να ακολουθεί δύο βασικές αρχές:

  • Σεβασμό στο περιβάλλον, την ιστορία και την κοινωνία, που σημαίνει διάσωση των κτιρίων, ανάδειξη όλων των ιστορικών και πολιτιστικών στοιχείων του κτήματος, προστασία, διατήρηση και ανάπτυξη του φυσικού περιβάλλοντος, ισορροπία μεταξύ Πάρνηθας και Κτήματος, προσβασιμότητα και ανάπτυξη χρήσεων για όλους.
  • Η οικονομική βιωσιμότητα. Δηλαδή, ισχυρός χαρακτήρας, ταυτότητα και συνοχή δραστηριοτήτων με στόχο τη δημιουργία μοναδικών σημείων αναφοράς που θα λειτουργήσουν ως πόλοι έλξης για επισκέπτες, αξιοποίηση του κτήματος καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους, αποδοτική και αποτελεσματική λειτουργία και διαχείριση, δυνατότητα εξασφάλισης πιθανών επιδοτήσεων & δωρεών για τη χρηματοδότηση κ.α.
55 κτίρια- 5 κατευθύνσεις

Στο κτήμα στέκουν 55 κτήρια, έκτασης 15.085 τ.μ., εκ των οποίων τα 27 είναι κηρυγμένα μνημεία από το 2003 με ομόφωνη γνωμοδότηση του Κεντρικού Συμβουλίου Νεωτέρων Μνημείων. Τα κτήρια αυτά εκτείνονται σε 1.600 περίπου στρέμματα ενώ άλλα 1.200 υπολογίζονται ότι καλύπτουν οι αγροτικές εκτάσεις. Το σύνολο του κτήματος αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι του Εθνικού Δρυμού της Πάρνηθας που, φιλοξενεί πλούσια βιοποικιλότητα και απειλούμενα είδη πανίδας. Γι’ αυτό και η Λίνα Μενδώνη δεσμεύτηκε: «Είναι ένας εξαιρετικά πολύτιμος χώρος. Αν σήμερα διατηρείται ένα μικροκλίμα, εν πολλοίς οφείλεται στο δάσος της Πάρνηθας, γι’ αυτό και πρέπει να το σεβαστούμε και να το προφυλάξουμε με πάρα πολύ μεγάλη ευλάβεια».

Μιλώντας για τις θεματικές κατευθύνσεις για την ανάπτυξη και τις οικονομικές δραστηριότητες, η Υπουργός διευκρίνισε: “Καταλήξαμε σε 5 θεματικές κατευθύνσεις που αφορούν την ιστορία και πολιτισμό, την Υπαίθρια Αθληση και Αναψυχή, την Αγροτική Οικονομία, την Έρευνα και Γνώση, την Ευεξία και Ηρεμία. Αντίστοιχα, οι οικονομικές δραστηριότητες σχετίζονται με Παροχή υπηρεσιών, Καταστήματα/πωλήσεις αγαθών, Παραγωγή, Φιλοξενία, Ανάπτυξη και εκμετάλλευση περιουσιακών στοιχείων».

Στη θεματική Ιστορία και Πολιτισμός, οι δραστηριότητες θα αναπτυχθούν στην ανακτορική κτιριακή ενότητα, δημιουργώντας έναν πόλο έλξης με ιστορικό και πολιτιστικό περιεχόμενο, σε απόλυτη αρμονία με το περιβάλλον και την ταυτότητα του κτήματος. Δηλαδή, η ανακτορική ενότητα θα αποκατασταθεί και θα αξιοποιηθεί ώστε να είναι προσβάσιμη σε όλους τους επισκέπτες. Επίσης, θα αποκατασταθούν και θα αξιοποιηθούν οι κήποι και τα συνοδευτικά κτίρια με δημιουργία μουσείων, ιστορικού καφέ, εστιατορίου, εργαστηρίων τέχνης και αξιοποίηση εσωτερικών και εξωτερικών χώρων για διοργάνωση εκδηλώσεων.

Στην δεύτερη ενότητα, αυτήν της υπαίθριας άθλησης και αναψυχής οι δραστηριότητες μπορούν να αναπτυχθούν στις μεγάλες δασικές εκτάσεις του κτήματος, προσφέροντας μια μοναδική εμπειρία επαφής με τη φύση, σε πολλά διαφορετικά προφίλ επισκεπτών. Οι παρεμβάσεις οι οποίες προβλέπονται είναι ένα πολύ μεγάλο μέρος του δάσους να μπορεί να γίνει προσβάσιμο στους επισκέπτες με τη διαμόρφωση μονοπατιών (ποδήλατα, ιππασία, περπάτημα κλπ), με τις απαραίτητες υποδομές ασφαλείας (πυρασφάλεια, κτλ.). Εξετάστηκαν, επιπλέον, δραστηριότητες όπως το trekking, η γνωριμία με το δάσος, παρατηρητήρια πανίδας και χλωρίδας, καλοκαιρινές κατασκηνώσεις, χώροι υπαίθριου αθλητισμού και η δημιουργία δασικού χωριού. «Όλα αυτά είναι αναστρέψιμα», είπε η υπουργός, ενώ ως προς την πρόταση των μελετητών για τη δημιουργία ενός Γηπέδου Γκολφ με σχετική ακαδημία και ξενώνα, η κ. Μενδώνη πληροφόρησε ότι «αυτό, ήδη χτες, σε πρώτη φάση τουλάχιστον, αποκλείστηκε».

Δραστηριότητες αγροτικής οικονομίας θα αναπτυχθούν πέριξ των ανακτόρων , αναβιώνοντας αγροτικές και κτηνοτροφικές δραστηριότητες με τουριστικό έρεισμα. Για λογαριασμό αυτής της τρίτης ενότητας πρόκειται να αξιοποιηθεί μεγάλο μέρος των υφισταμένων κτιρίων όπως το οινοποιείο.

Στη θεματική Ερευνα και Γνώση, οι δραστηριότητες μπορούν να αναπτυχθούν σε υφιστάμενα κτίρια ή σε νέα δόμηση, σε συναφείς με το αντικείμενο του κτήματος τομείς (αγροτικά, περιβαλλοντικά, κτλ.), προσδίδοντας «μονιμότητα» στη χρήση του κτήματος. «Η νέα δόμηση θα είναι εξαιρετικά περιορισμένη. Σε καμία περίπτωση δεν θα ξεπερνά σε όλο το Κτήμα τα 3.000 τ.μ., προκειμένου να υποστηριχθούν βασικές λειτουργίες των υφισταμένων κτιρίων», διευκρίνισε η κ. Μενδώνη. Επίσης, προτείνεται να οργανωθούν υπηρεσίες εκπαίδευσης, καθώς και η φιλοξενία ερευνητικών & start up δραστηριοτήτων σε συναφή αντικείμενα με τον χαρακτήρα του κτήματος.

Ξενοδοχείο με εστιατόρια και spa

Βασική είναι και η ενότητα της ευεξίας και της ηρεμία, και μάλιστα συνώνυμη με την επανίδρυση ξενοδοχείου. Κι αυτό γιατί και στο παρελθόν λειτουργούσε μέσα στο κτήμα υπήρχε το ξενοδοχείο «Τατόιον», το οποίο, όπως όλα δείχνουν θα επεκταθεί στα κτήρια των στρατώνων για να φιλοξενήσει και άλλες ταυτόσημες με το ξενοδοχείο εγκαταστάσεις: Spa, χώρους εκδηλώσεων, εστιατόρια.

Η συμβολή του Ιδρύματος Αθανασίου Λασκαρίδη

Η μελέτη είναι χορηγία του Ιδρύματος Αθανασίου Λασκαρίδη. Ως προς το χρονοδιάγραμμα, η υπουργός είπε ότι το επόμενο βήμα είναι να ξεκινήσει αμέσως η διαδικασία συγκρότησης της Εταιρείας Ειδικού Σκοπού (που θα εποπτεύεται από το ΥΠΠΟΑ, το Υπουργείο Περιβάλλοντος & Ενέργειας και το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης).

Σχετικά Άρθρα
%ce%b4%ce%bf%ce%bb%ce%bf%cf%86%ce%bf%ce%bd%ce%af%ce%b1-%cf%83%cf%84%ce%bf-%ce%b3%ce%ba%ce%ac%ce%b6%ce%b9-%cf%83%ce%b5-%ce%bc%ce%bf%ce%bd%ce%b1%cf%83%cf%84%ce%ae%cf%81%ce%b9-%ce%ba%cf%810
Δολοφονία στο Γκάζι: Σε… μοναστήρι κρυβόταν για μήνες ο φερόμενος δράστης – Η απίστευτη ιστορία
Αεροδρόμιο Ηρακλείου: Ξυλοκόπησε την σύζυγό του στην ουρά για επιβίβαση
Αεροδρόμιο Ηρακλείου: Ξυλοκόπησε την σύζυγό του στην ουρά για επιβίβαση
Γιατί η απόφαση του Μπάμπη Αναγνωστόπουλου να δώσει Πανελλήνιες ξεσήκωσε κύμα αντιδράσεων;
Γιατί η απόφαση του Μπάμπη Αναγνωστόπουλου να δώσει Πανελλήνιες ξεσήκωσε κύμα αντιδράσεων;
Έκτακτο: Πέθανε ο Θεόδωρος Πάγκαλος
Πέθανε ο Θεόδωρος Πάγκαλος σε ηλικία 85 ετών
Τι καιρό θα έχουμε του Αγ. Πνεύματος;
Τι καιρό θα έχουμε του Αγ. Πνεύματος;
Κάρπαθος: Σάλος με την ταβέρνα που τηγανίζουν ζωντανά τα ψάρια
Κάρπαθος: Σάλος με την ταβέρνα που τηγανίζουν ζωντανά τα ψάρια

Ακολουθήστε μας στο Google News
και ενημερωθείτε πρώτοι για τα νέα άρθρα του