Έξοδος/Απόδραση

Το Μουσείο του Ρίτσου και 4 ακόμα λόγοι για ένα φθινοπωρινό τριήμερο στη Μονεμβασιά

“Κυρά Μονοβασιά μου, πέτρινο καράβι μου. Χιλιάδες οι φλόκοι σου και τα πανιά σου. Κι όλο ασάλευτη μένεις να με αρμενίζεις μες στην οικουμένη», είχε γράψει χαρακτηριστικά ο Γιάννης Ρίτσος, ένας από τους σπουδαιότερους Έλληνες ποιητές, για την τόπο καταγωγής του, τη Μονεμβασία. Γιατί η ένδοξη Καστροπολιτεία είναι ο τόπος που “γέννησε” τον σπουδαίο ποιητή.

Εκεί γεννήθηκε και μεγάλωσε ο Γιάννης Ρίτσος, εκεί πέρασε τα πιο ανέμελα χρόνια της παιδικής του ηλικίας. Αρχικά η οικογένεια έμενε σε ένα σπίτι απέναντι από την εκκλησία της Παναγίας της Χρυσαφίτισσας αλλά με τη γέννηση του ποιητή, μετακόμισε στο σπίτι που βρίσκεται περίπου 150 μέτρα από την κεντρική πύλη της Καστροπολιτείας, δίπλα στα τείχη. Σήμερα έξω από το σπίτι, δεσπόζει η προτομή του μεγάλου Έλληνα ποιητή να αγναντεύει το βαθύ ελληνικό μπλε.

Το σπίτι του Γιάννη Ρίτσου γίνεται μουσείο

Και τώρα, το υπουργείο Πολιτισμού ανακοινώνει πως το πατρικό του ένδοξου ποιητή μετατρέπεται σε Δημοτικό Μουσείο, με κοινή απόφαση του Υπουργείου, της Περιφέρειας Πελοποννήσου και του Δήμου Μονεμβασίας μέσω Προγραμματικής Σύμβασης Πολιτιστικής Ανάπτυξης. Το έργο που χρηματοδοτείται από το ΥΠΠΟΑ, υλοποιείται, υπό την εποπτεία των αρμόδιων υπηρεσιών του, την Εφορεία Αρχαιοτήτων Λακωνίας και την Διεύθυνση Νεότερης Πολιτιστικής Κληρονομιάς.

Όπως αναφέρει η ανακοίνωση: “Η συνεργασία για τη δημιουργία ενός εκθεσιακού χώρου αφιερωμένου στον Γιάννη Ρίτσο, μια από τις εμβληματικότερες προσωπικότητες της νεότερης ελληνικής ποίησης, αναδείχθηκε κατά την αυτοψία που διενήργησε η Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνα Μενδώνη, στο σπίτι του ποιητή και στα μνημεία της Καστροπολιτείας. Σκοπός του έργου «Μετατροπή της οικίας Γιάννη Ρίτσου στο Κάστρο Μονεμβασίας σε Δημοτικό Μουσείο» είναι η δημιουργία ενός εκθεσιακού χώρου για να παρουσιάζεται η προσωπικότητα του ποιητή και η σχέση του με το γενέθλιο τόπο του, τη Μονεμβασιά. Στη μόνιμη έκθεση θα παρουσιάζεται η ζωή και το έργο του ποιητή, μέσα από επιλεγμένα εμβληματικά, για κάθε ενότητα, ποιήματα, αποτελώντας σταθμό στην ελληνική και διεθνή λογοτεχνική κληρονομιά. Η σύνδεση με το ιστορικό παρελθόν, η ενδυνάμωση της συλλογικής μνήμης και η ευαισθητοποίηση των κατοίκων του Δήμου Μονεμβασίας σε θέματα ανάδειξης της Ιστορίας του τόπου τους και του πολιτισμού τους, είναι βασικοί στόχοι της πρότασης σχεδιασμού της έκθεσης, συνεισφέροντας μακροπρόθεσμα στη βιώσιμη ανάπτυξη της περιοχής”.

Η οικία της οικογένειας Ρίτσου βρίσκεται στην είσοδο του κηρυγμένου αρχαιολογικού χώρου της Κάτω Πόλης Μονεμβασίας. Η πρόσβαση σε αυτήν γίνεται από το κεντρικό καλντερίμι της Κάτω Πόλης, μέσω δρομικής καμάρας. Ο αρχικός πυρήνας της μπορεί να αναχθεί στους μεταβυζαντινούς χρόνους. Ολόκληρη η περιοχή της Παλαιάς Μονεμβασίας, γέφυρα και βράχος, είναι κηρυγμένος αρχαιολογικός χώρος, και η χερσόνησος της Μονεμβασίας ως τόπος ιδιαίτερου φυσικού κάλλους και ως ιστορικός τόπος με κήρυξη, επίσης, ως μνημείων των οικισμών και των τειχών επί της χερσονήσου.

4 ακόμα λόγοι για να επισκεφτείς τη Μονεμβασία το φθινόπωρο

Η Μονεμβασία είναι ένας προορισμός που δεν γνωρίζει εποχή. Μπορείς να τον επισκεφτείς σε όλη τη διάρκεια του χρόνου και να είσαι σίγουρη πως θα μαγευτείς όλες τις φορές. Είναι αυτή η μαγική δύναμη της Καστροπολιτείας που την κάνει… ακαταμάχητη.

Ωστόσο, το φθινόπωρο είναι η εποχή που οι περισσότεροι επιλέγουν τη Μονεμβασιά για μια σύντομη απόδραση. Εκτός από το σπίτι του Γιάννη Ρίτσου, έχεις κι άλλους 4 λόγους για να προγραμματίσεις το επόμενο σου τριήμερο στη Μονεμβασιά.

Ταξίδι στον χρόνο

Ούτε κοινότυπο είναι, ούτε υπερβολή. Η επίσκεψη στη Μονεμβασιά είναι ένα ταξίδι στην ιστορία από αυτά που θες να επαναλαμβάνεις συνεχώς. Η βόλτα στη Μέση Οδό, το μεσαιωνικό της φρούριο πάνω στο βράχο – που είναι και η πιο χαρακτηριστική εικόνα της -, οι βυζαντινές εκκλησίες, είναι σημαντικές λεπτομέρειες της ιστορίας που ξετυλίγονται μπροστά σου.

Ξεχνάς το αυτοκίνητο

Στη Μονεμβασιά θα ξεχάσεις για λίγες μέρες το αυτοκίνητο και θα περιπλανηθείς στα γραφικά σοκάκια της. θα γίνεις ένα με το μέρος αυτό. Και πίστεψέ μας δεν υπάρχει καλύτερο από αυτό.

Η Άνω Πόλη

Στην ακατοίκητη πλέον Άνω Πόλη θα απολαύσεις από την Τάπια την ατελείωτη θάλασσα που το φθινόπωρο αρχίζει σιγά σιγά να αγριεύει. Η βόλτα εδώ με τα αρχοντικά και την Αγία Σοφία που μοιάζει σχεδόν να αιωρείται, έτσι όπως κρέμεται στην πλαγιά πάνω από τη θάλασσα, θα σε εντυπωσιάσει.

Η μαγευτική θέα

Η θέα της θα σε μαγέψει, χωρίς αμφιβολία. Ειδικά, από την  κορυφή της Ανω Πόλης, όπου η μοναδική θέα προς το Μυρτώο Πέλαγος κόβει την ανάσα

Διαβάστε επίσης

Αναστασία Τασούλα: Η 23χρονη με κυστική ίνωση που νίκησε τον θάνατο – “Μαμά, έρχομαι, ΖΩ..”

Ηλιάνα Μαυρομάτη: Η πρωταγωνίστρια της σειράς, «Αυτή η νύχτα μένει» είναι κόρη διάσημων ηθοποιών

infowoman team

Recent Posts

Ουγγαρία: Αλυσοδεμένη στο δικαστήριο η 38χρονη Ιταλίδα δασκάλα που επιτέθηκε σε νεοναζί

Απέρριψε η ουγγρική δικαιοσύνη την μετατροπή της προφυλάκισης  σε κατ' οίκον περιορισμό για την Ιλάρια…

1 ώρα ago

Αλέκα Ζωγράφου: Η συγγραφέας επανέρχεται με το νέο βιβλίο “Μαυροδάφνη”

Τα όνειρά του ήταν καμωμένα από χώμα και αμπέλι και, λίγο μετά την άφιξή του…

2 ώρες ago

Το Infowoman σάς καλεί σε εθελοντική αιμοδοσία με δράσεις για τα παιδιά (30/03)

Oι ανάγκες για αίμα δεν τελειώνουν ποτέ. Κάθε στιγμή, κάπου γύρω μας, υπάρχει κάποιος που…

2 ώρες ago

«Άλλα για τον Γλάρο δε γνωρίζω» στο Ρεκτιφιέ

Η παράσταση της Φένιας Προβελεγγίου, «Άλλα για τον Γλάρο δε γνωρίζω», είναι εμπνευσμένη από την…

2 ώρες ago

Μαλλιά πιο λεία και δυνατά σε 10 δευτερόλεπτα!

Η Aveda, με υπερηφάνεια παρουσιάζει, τη νέα προσθήκη στη σειρά Botanical Repair™ με την επανορθωτική…

3 ώρες ago

Ο Χρήστος Λιακόπουλος στο Infowoman: «Ο μεγαλύτερος δυνάστης μας είναι ο ίδιος μας ο εαυτός»

Αποτελεί μία από τις παραστάσεις που έχει αγαπηθεί ιδιαιτέρως από το κοινό και για αυτό…

4 ώρες ago