Τι θα δούμε το φθινόπωρο στο Μουσείο Μπενάκη

τι-θα-δούμε-το-φθινόπωρο-στο-μουσείο-μπ

Σημαντικές εκθέσεις θα φιλοξενηθούν τον Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο στο Μουσείο Μπενάκη πάντα στη σκιά του Covid-19.

Πιο συγκεκριμένα,

Η ΣΧΟΛΗ ΤΩΝ ΑΘΗΝΩΝ

ΜΠΙΕΝΑΛΕ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗΣ ΒΕΝΕΤΙΑΣ 2018

%cf%84%ce%b9-%ce%b8%ce%b1-%ce%b4%ce%bf%cf%8d%ce%bc%ce%b5-%cf%84%ce%bf-%cf%86%ce%b8%ce%b9%ce%bd%cf%8c%cf%80%cf%89%cf%81%ce%bf-%cf%83%cf%84%ce%bf-%ce%bc%ce%bf%cf%85%cf%83%ce%b5%ce%af%ce%bf-%ce%bc%cf%800

Πειραιώς 138, 2ος μεγάλος

ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΝΟΙΞΗ

Άνοιγμα: 3 Σεπτεμβρίου 2020

Διάρκεια έκθεσης: 3 Σεπτεμβρίου – 11 Οκτωβρίου 2020

Η Σχολή των Αθηνών του Ραφαήλ αναπαριστά μια φιλοδοξία, ένα ουτοπικό όραμα ενός ελεύθερου, ανοιχτού, άτυπου και κοινού χώρου μάθησης. Είναι ένας χώρος που βρίσκεται στο «ενδιάμεσο». Ούτε μέσα ούτε έξω, δεν έχει τις ιδιότητες ενός δωματίου, αλλά ούτε είναι ένας χώρος καθαρά για κυκλοφορία. Είναι μνημειακός, αλλά ταυτόχρονα γενναιόδωρος και απλός. Δεν είναι τάξη και όμως βλέπουμε στους χώρους αυτούς μελετητές και μαθητές να συζητούν, να διδάσκουν, και να μαθαίνουν. Παρόλο που θεωρούμε ότι η μάθηση συνήθως λαμβάνει χώρα στην τάξη, εκπαιδευτικοί και αρχιτέκτονες έχουν αναγνωρίσει εδώ και χιλιάδες χρόνια ότι πραγματοποιείται επίσης στο «ενδιάμεσο»: στους διαδρόμους, στις σκάλες, στο κυλικείο, στο προαύλιο. Ο Σωκράτης δίδαξε στην Αρχαία Αγορά. Ο Πλάτωνας ίδρυσε την Ακαδημία του στον Ελαιώνα της Αθήνας, όπου συχνά δίδασκε, ενώ περπατούσε. Μεσαιωνικά κολλέγια ήταν οργανωμένα γύρω από μία κοινόχρηστη αυλή και πανεπιστήμια του 20ου αιώνα είναι γεμάτα από άτυπους μαθησιακούς χώρους.

Η έκθεση Η Σχολή των Αθηνών παρουσιάζει φυσικά μοντέλα εβδομήντα διαφορετικών ακαδημαϊκών κοινών χώρων από την ιστορία και τον κόσμο, υλοποιημένων και μη. Χωρίς να είναι πλήρης ή απόλυτη, αυτή η επιλογή έχει σκοπό να παράσχει ένα ποικίλο και αντιπροσωπευτικό δείγμα συναρπαστικών έργων.

Yπό την επιμέλεια των Νeiheiser Argyros, Η Σχολή των Αθηνών στο Μουσείο Μπενάκη αποτελεί συνέχεια της έρευνας που παρουσιάστηκε στο Εθνικό Περίπτερο Ελλάδος στη Μπιενάλε Αρχιτεκτονικής στη Βενετία το 2018 και αποτελεί μια συνεργασία μεταξύ φοιτητών της Αρχιτεκτονικής Σχολής του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου (Ε.Μ.Π.) και της Architectural Association (ΑΑ) στο Λονδίνο.

Διοργάνωση: Μουσείο Μπενάκη, Νeiheiser Argyros

Συντονισμός: Ναταλία Μπούρα

ΕΙΣΙΤΗΡΙA: € 7, € 3.5

ATHENS PHOTO FESTIVAL 2020

Πειραιώς 138, Συνέντευξη τύπου: 16 Σεπτεμβρίου 2020

Άνοιγμα χωρίς εγκαίνια: 17 Σεπτεμβρίου 2020

Διάρκεια έκθεσης: 17 Σεπτεμβρίου – 15 Νοεμβρίου 2020

Επιμέλεια: Μανόλης Μωρεσόπουλος

Διοργάνωση: Ελληνικό Κέντρο Φωτογραφίας

ΕΙΣΙΤΗΡΙA:€ 8, € 4

Τα εισιτήρια του APhF δεν εντάσσονται στις κατηγορίες εισιτηρίων του Μουσείου Μπενάκη λόγω της αυτόνομης διαχείρισής του APhF.

ΛΗΔΑ ΚΟΝΤΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΥ

ΤΟ ΣΠΙΤΙ ΤΗΣ ΜΝΗΜΗΣ

%cf%84%ce%b9-%ce%b8%ce%b1-%ce%b4%ce%bf%cf%8d%ce%bc%ce%b5-%cf%84%ce%bf-%cf%86%ce%b8%ce%b9%ce%bd%cf%8c%cf%80%cf%89%cf%81%ce%bf-%cf%83%cf%84%ce%bf-%ce%bc%ce%bf%cf%85%cf%83%ce%b5%ce%af%ce%bf-%ce%bc%cf%802

Πινακοθήκη Γκίκα

Συνέντευξη τύπου: 14 Σεπτεμβρίου 2020

Άνοιγμα χωρίς εγκαίνια: 16 Σεπτεμβρίου 2020

Διάρκεια έκθεσης: 16 Σεπτεμβρίου – 7 Νοεμβρίου 2020

Με την έκθεση Το Σπίτι της Μνήμης κλείνει ένας τετραετής κύκλος δουλειάς της Λήδας Κοντογιαννοπούλου.

Από τα τέλη του 2015 και μέχρι το καλοκαίρι του 2019, η Λήδα Κοντογιαννοπούλου επισκεπτόταν και αποτύπωνε ζωγραφικά τα σπίτια τριών κορυφαίων της τέχνης του 20ού αιώνα, του Παναγιώτη Τέτση, της Ναταλίας Μελά, του Γιώργου Σεφέρη. Τους δύο πρώτους τους είχε γνωρίσει προσωπικά και τους συναναστράφηκε. Στην έκθεση όμως πρωταγωνιστεί το σπίτι του Σεφέρη, η θρυλική πλέον «Άγρας 20».

Από τα εσωτερικά των σπιτιών αυτών, η Κοντογιαννοπούλου δεν μας δίνει απλές απεικονίσεις τους, αλλά, με τα λόγια του Δημήτρη Πικιώνη για τον Νίκο Εγγονόπουλο και τις δικές του προσόψεις Ελληνικών Σπιτιών, «ψυχογραφίες σπιτιών» με «διεισδυτική και ποιητική απόδοση του θέματος».

Πηγές αναφοράς της Κοντογιαννοπούλου είναι τα ανήσυχα εσωτερικά του Edward Hopper και οι γαλήνιες νεκρές φύσεις του Giorgio Morandi.

Σχεδιασμός έκθεσης: Διονύσης Φωτόπουλος

Σκηνοθεσία συνοδευτικής προβολής: Λάκης Παπαστάθης

Διοργάνωση: Μουσείο Μπενάκη

Συντονισμός: Κωνσταντίνος Παπαχρίστου

ΕΙΣΙΤΗΡΙA: € 5

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΚΑΤΣΙΦΑΡΑΚΗ

OIKEIO – OIKEIN

NH.M.A.

%cf%84%ce%b9-%ce%b8%ce%b1-%ce%b4%ce%bf%cf%8d%ce%bc%ce%b5-%cf%84%ce%bf-%cf%86%ce%b8%ce%b9%ce%bd%cf%8c%cf%80%cf%89%cf%81%ce%bf-%cf%83%cf%84%ce%bf-%ce%bc%ce%bf%cf%85%cf%83%ce%b5%ce%af%ce%bf-%ce%bc%cf%804

Άνοιγμα χωρίς εγκαίνια: 22 Σεπτεμβρίου 2020

Διάρκεια έκθεσης: 22 Σεπτεμβρίου 2020 – 9 Ιανουαρίου 2021

Το Μουσείο Μπενάκη και η Νηματουργία Μέντης – Αντωνόπουλος (ΝΗ.Μ.Α.) φιλοξενούν την ατομική έκθεση «Οικείο-Οικείν» της Κατερίνας Κατσιφαράκη. Το εικαστικό έργο της Κατσιφαράκη περιστρέφεται γύρω από την έννοια του αεικίνητου. Η εφήμερη κατοίκηση, οι ρίζες και το ξερίζωμα, η αδιάλειπτη μετακίνηση από τόπο σε τόπο, η παρατήρηση του φαινομενικά ασήμαντου και η ανάδειξη του φευγαλέου βρίσκονται στο επίκεντρο της δουλειάς της.

Λέγεται συχνά ότι η ζωή «ξετυλίγεται» μπροστά στα μάτια μας. Ότι η μνήμη είναι ένα «νήμα» που δύναται να κατευθύνει την πορεία της. Ότι η χαρά και η γαλήνη πρέπει πρώτα να «ριζώσουν» προκειμένου να επιβιώσουν. Οι φωτογραφίες, τα βίντεο, οι εγκαταστάσεις και τα αντικείμενα της Κατσιφαράκη, που εκτίθενται διακριτικά στους χώρους της κλωστοϋφαντουργίας, έρχονται να επιβεβαιώσουν τη μεταφορική δύναμη του νήματος και τη σχέση του με τη φύση. Μέσα από αυτή τη συγκατοίκηση εικόνων, νημάτων, τοπίων και μηχανών, η νομαδική-ριζωματική σκέψη διεκδικεί ξανά την προσοχή μας.

Επιμέλεια: Χριστόφορος Μαρίνος

Με την υποστήριξη του Οργανισμού Πολιτισμού και Ανάπτυξης ΝΕΟΝ

Διοργάνωση: Μουσείο Μπενάκη

Συντονισμός: Κωνσταντίνος Παπαχρίστου

PERNILLE KOLDBECH FICH: PREPARING FOR THE BEACH

Πειραιώς 138,

Άνοιγμα χωρίς εγκαίνια: 1 Οκτωβρίου 2020

Διάρκεια έκθεσης: 1 Οκτωβρίου 2020 – 22 Νοεμβρίου 2020

Η έκθεση περιλαμβάνει φωτογραφικά έργα και σύντομα κείμενα από ηχογραφήσεις της Δανής καλλιτέχνιδος που καταγράφουν την ζωή «λεσχών φιλίας» (υπερηλίκων). Εξετάζοντας το παρελθόν και το παρόν, τα έσχατα στάδια της ζωής των γυναικών αυτών δομούνται με αφηγήσεις τόσο φανταστικές όσο και πραγματικές.

Διοργάνωση: Μουσείο Μπενάκη

Συντονισμός: Αλίκη Τσίργιαλου

ΕΙΣΙΤΗΡΙA: € 6, € 3

Σχετικά Άρθρα
Κριστιάννα Μπέτα: Η κόρη της Νατάσας Θεοδωρίδου είναι ζωγράφος και παρουσιάζει τη νέα ατομική της έκθεση
Κριστιάννα Μπέτα: Η κόρη της Νατάσας Θεοδωρίδου είναι ζωγράφος και παρουσιάζει τη νέα ατομική της έκθεση
Οι γυναίκες στηρίζουν την οργάνωση SHE- Society for Help & Empowerment με ένα πρωτότυπο καλλιτεχνικό δρώμενο
Φιλανθρωπική έκθεση: Υπέροχες καρτ ποστάλ εμπνευσμένες από τη γυναίκα στηρίζουν την οργάνωση SHE- Society for Help & Empowerment
"Ανησυχία": Έκθεση Φωτογραφίας των Shashin Lovers
“Ανησυχία”: Έκθεση Φωτογραφίας των Shashin Lovers
10 χρόνια Βιομηχανικό Μουσείο Φωταερίου - Πλούσιο το επετειακό πρόγραμμα του 2023
10 χρόνια Βιομηχανικό Μουσείο Φωταερίου – Πλούσιο το επετειακό πρόγραμμα του 2023
Εγκαίνια για το νέο χώρο Sissi’s Art Room και της έκθεσης MYTHO|PLASMA του Χρήστου Κατσίνη
Εγκαίνια για το νέο χώρο Sissi’s Art Room και της έκθεσης MYTHO|PLASMA του Χρήστου Κατσίνη
2023 Ελευσίς Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης: Κορυφαίες στιγμές της Τελετής Έναρξης
2023 Ελευσίς Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης: Κορυφαίες στιγμές της Τελετής Έναρξης

Ακολουθήστε μας στο Google News
και ενημερωθείτε πρώτοι για τα νέα άρθρα του