Τι είναι η κύηση υψηλού κινδύνου και πώς αντιμετωπίζεται: Ο μαιευτήρας-χειρουργός γυναικολόγος Γ. Παναγάκης απαντά

Κύηση είναι η διαδικασία κατά την οποία μια γυναίκα  φέρει ένα γονιμοποιημένο ωάριο, το οποίο αναπτύσσεται κι εξελίσσεται μέσα της και διαρκεί μέχρι και τη γέννηση του βρέφους. Ο ιατρικός όρος για την κυοφορούσα γυναίκα είναι “έγκυος” και για το μωρό πριν τη γέννησή του ’’έμβρυο’’. Μία φυσιολογική εγκυμοσύνη διαρκεί περίπου 40 εβδομάδες από την τελευταία έμμηνο ρύση  (ή 38 εβδομάδες μετά τη γονιμοποίηση του ωαρίου).

Τις περισσότερες φορές η διαδικασία αυτή κυλά ομαλά και μετά από μια τελειόμηνη κύηση, η επίτοκος μπαίνει σε τοκετό κοντά στην πιθανή ημερομηνία και γεννά ένα υγιές μωρό. Λίγες ημέρες αργότερα εξέρχεται του νοσοκομείου και ξεκινά τη νέα της καθημερινότητα. Κάποιες όμως κυήσεις δεν εξελίσσονται ομαλά. Οι συγκεκριμένες έγκυες βιώνουν αυτό που οι μαιευτήρες χαρακτηρίζουν ως κύηση υψηλού κινδύνου!

Η κύηση υψηλού κινδύνου λοιπόν, χαρακτηρίζεται από κάποια κατάσταση η οποία θέτει την επίτοκο, το αναπτυσσόμενο έμβρυο ή και τους δύο σε κίνδυνο υψηλότερο του φυσιολογικού κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης ή και της λοχείας. Αποτελεί το 14% περίπου του συνόλου των κυήσεων, ενοχοποιείται πάνω από 50%-60% για περιγεννητική και μητρική νοσηρότητα/θνητότητα και ευθύνεται για το 60% περίπου των καισαρικών τομών.

Η βαρύτητα των παραγόντων που οδηγούν σε κυήσεις υψηλού κινδύνου ποικίλει. Κάποιοι από αυτούς θεωρούνται μέτριας βαρύτητας , όπως για παράδειγμα η ηλικία της μητέρας (κάτω των 17 ή άνω των 35 ετών ), οι ανωμαλίες των οργάνων της πυέλου ή το κάπνισμα. Αντιθέτως, άλλοι παράγοντες όπως η πολύδυμη κύηση (λόγω υψηλής πιθανότητας πρόωρου τοκετού) και οι περιγεννητικές λοιμώξεις είναι οι συχνότεροι λόγοι για τη διάγνωση της κύησης υψηλού κινδύνου. Ωστόσο, σε πολλές περιπτώσεις, συνυπάρχουν περισσότεροι από ένας παράγοντες.

Παράγοντες από τη μητέρα

  • Καρδιακή νόσος, υπέρταση κύησης
  • Αναιμία
  • Θρομβοφιλία
  • Σακχαρώδης διαβήτης είτε προυπάρχων είτε κύησης
  • Προηγούμενα χειρουργεία για γυναικολογικές παθήσεις
  • Λοιμώξεις από σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα
  • Κάπνισμα, λήψη αλκοόλ και ναρκωτικών
  • Ιστορικό εμβρύων / νεογνών με συγγενείς ανωμαλίες
  • Κληρονομικά νοσήματα
  • Ηλικία της επιτόκου (μικρότερη των 15 ετών ή μεγαλύτερη των 35)
  • Υπέρβαρη ή λιποβαρής επίτοκος
  • Ιστορικό επιπλοκών σε προηγούμενη κύηση (πρόωρος τοκετός, προεκλαμψία ή εκλαμψία,  έμβρυο υπολειπόμενης ανάπτυξης ή θάνατος εμβρύου)
  • Η πολυτοκία (περισσότερες από 5 κυήσεις)
  • Ανωμαλίες του γεννητικού συστήματος
  • Ευαισθητοποίηση στον παράγοντα Rhesus
  • Χειρουργείο κατά τη διάρκεια της κύησης
  • Χρόνιες νόσοι (αυτοάνοσο νόσημα, άσθμα, δρεπανοκυτταρική αναιμία, νεφρική νόσος,  νόσος Crohn, ελκώδης κολίτιδα του εντέρου, hiv κλπ)
  • Κύηση μετά από θεραπεία υπογονιμότητας
  • Τρεις ή περισσότερες αποβολές στο παρελθόν
  • Παθήσεις θυρεοειδούς
  • Αιμορραγία ή αποκόλληση πλακούντα
  • Προδρομικός ή ανώμαλη πρόσφυση πλακούντα

Παράγοντες από το έμβρυο

  • Ιογενείς λοιμώξεις (έρπης, ιλαρά, ερυθρά, CMV,ανεμευλογιά, λοίμωξη από ιούς Coxsackie)
  • Βακτηριακές ή παρασιτικές λοιμώξεις (σύφιλης, τοξοπλάσμωση)
  • Φάρμακα
  • Έκθεση σε εθιστικές ουσίες (καπνός, αλκοόλ, ναρκωτικές ουσίες)
  • Γενετικές καταστάσεις του εμβρύου
  • Πολύδυμη κύηση

Παρακολούθηση

Μέσα από τον προγεννητικό έλεγχο, τις εξειδικευμένες εξετάσεις και ανάλογα με τους κινδύνους που έχουν εντοπιστεί, ο ιατρός καταρτίζει ένα πλάνο αντιμετώπισης της εγκυμοσύνης. Το πλάνο συνήθως περιλαμβάνει εξετάσεις που πραγματοποιούνται σε συγκεκριμένη εβδομάδα κύησης ή περιοδικά, πιθανή λήψη φαρμακευτικής αγωγής από τη μητέρα και συχνότερες ιατρικές επισκέψεις. Συμπληρωματικά, μπορεί να συστηθεί επίσκεψη σε ειδικευμένο με την πάθηση που έχει εντοπιστεί ιατρό, ώστε η μέλλουσα μητέρα να παρακολουθείται συνδυαστικά.

Τοκετός

Μια κύηση υψηλού κινδύνου δεν είναι απαραίτητο ότι θα καταλήξει σε τοκετό μέσω καισαρικής τομής. Ανάλογα με τους παράγοντες που υφίστανται είναι δυνατός ο φυσιολογικός τοκετός. Ωστόσο, καθώς υπάρχει πάντα το ενδεχόμενο επιπλοκών κατά τη διαδικασία του φυσιολογικού τοκετού, η πιθανότητα μιας καισαρικής τομής είναι πάντοτε υπαρκτή!

Ψυχολογικές επιπτώσεις

Η κύηση υψηλού κινδύνου αποτελεί μια ιδιαίτερα στρεσογόνο κατάσταση τόσο για την έγκυο όσο και για το ζευγάρι. Το ενδεχόμενο απώλειας του εμβρύου ή ενός δυσάρεστου περιγεννητικού αποτελέσματος επιβαρύνει την ήδη συναισθηματικά φορτισμένη μέλλουσα μητέρα δημιουργώντας αβεβαιότητα, ενοχικές ιδέες και αίσθημα απογοήτευσης. Οι επαγγελματίες υγείας, μαιευτήρες, μαίες και ψυχολόγοι είναι οι πλέον αρμόδιοι να επιλύσουν οποιαδήποτε απορία και να στηρίξουν κάθε ζευγάρι που θα αναζητήσει βοήθεια.

Συμπέρασμα

Κάθε εγκυμοσύνη είναι διαφορετική ακόμα και στην ίδια γυναίκα. Οι σύγχρονες προκλήσεις και τρόπος ζωής αλλάζουν τα δεδομένα και το προφίλ των εγκύων. Η μεγαλύτερη ηλικία σύλληψης και οι πιθανές συνυπάρχουσες παθήσεις της μητέρας καθιστούν πιο περίπλοκη την παρακολούθηση της εγκυμοσύνης και πολλές φορές και την ίδια την διαδικασία του τοκετού. Για τον σκοπό αυτό απαιτούνται εξειδικευμένες γνώσεις στην κύηση υψηλού κινδύνου και εξατομικευμένη αντιμετώπιση. Σε επόμενα άρθρα θα παρουσιαστούν και θα αναλυθούν οι πιο συχνές μορφές κύησης υψηλού κινδύνου. Μέχρι τότε, παραμένουμε στη διάθεσή σας για οποιαδήποτε απορία!!

Γιώργος Παναγάκης, Μαιευτήρας, Χειρουργός, Γυναικολόγος

email: [email protected]

Τηλέφωνα Επικοινωνίας: 2107770921.

Διεύθυνση: Μιχαλακοπούλου 88, Αθήνα Τ.Κ. 11528.

Ακολουθήστε τον γιατρό σε Facebook και Instagram.

Διαβάστε επίσης:

Ένα μήλο ή ένα αυγό την ημέρα τον γιατρό τον κάνει πέρα;

Boat Shoes: Το vintage παπούτσι που θα σαρώσει φέτος την Άνοιξη

Σχετικά Άρθρα
%ce%b3%ce%b9%ce%b1%cf%84%ce%af-%cf%8c%ce%bb%ce%bf-%ce%ba%ce%b1%ce%b9-%cf%80%ce%b5%cf%81%ce%b9%cf%83%cf%83%cf%8c%cf%84%ce%b5%cf%81%ce%bf%ce%b9-%ce%b1%cf%80%cf%8c-%ce%b5%ce%bc%ce%ac%cf%82-%cf%80%ce%bf0
Γιατί όλο και περισσότεροι από εμάς πονούν στη σπονδυλική στήλη; – Τι γνωρίζετε για τη Σκολίωση Ενηλίκων;
%ce%ba%ce%b1%cf%81%ce%b4%ce%b9%ce%b1%ce%b3%ce%b3%ce%b5%ce%b9%ce%b1%ce%ba%ce%ac-%ce%bd%ce%bf%cf%83%ce%ae%ce%bc%ce%b1%cf%84%ce%b1-%ce%b4%cf%89%cf%81%ce%b5%ce%ac%ce%bd-%cf%80%cf%81%ce%bf%ce%bb%ce%b70
Καρδιαγγειακά νοσήματα: Δωρεάν προληπτικές εξετάσεις – Πότε έρχονται τα πρώτα sms
t%ce%bf-%cf%80%cf%81%cf%8e%cf%84%ce%bf-%ce%ba%ce%b1%ce%b9-%ce%bc%ce%bf%ce%bd%ce%b1%ce%b4%ce%b9%ce%ba%cf%8c-%ce%bd%ce%ad%ce%b1%cf%82-%ce%b3%ce%b5%ce%bd%ce%b9%ce%ac%cf%82-%ce%bf%cf%86%ce%b8%ce%b1%ce%bb0
Tο πρώτο και μοναδικό νέας γενιάς οφθαλμικό διάλυμα για την αντιμετώπιση του κόκκινου ματιού στην Ελλάδα
%cf%81%ce%ae%ce%be%ce%b7-%ce%bc%ce%b7%ce%bd%ce%af%cf%83%ce%ba%ce%bf%cf%85-%cf%8c%ce%bb%ce%b1-%cf%8c%cf%83%ce%b1-%cf%80%cf%81%ce%ad%cf%80%ce%b5%ce%b9-%ce%bd%ce%b1-%ce%be%ce%ad%cf%81%ce%b5%cf%84%ce%b50
Ρήξη μηνίσκου: Όλα όσα πρέπει να ξέρετε και ποια είναι η καλύτερη αντιμετώπιση
%cf%85%cf%80%ce%ac%cf%81%cf%87%ce%b5%ce%b9-%ce%ba%ce%af%ce%bd%ce%b4%cf%85%ce%bd%ce%bf%cf%82-%ce%bd%ce%b1-%ce%b2%ce%b3%ce%b5%ce%b9-%cf%88%ce%b5%cf%85%ce%b4%cf%8e%cf%82-%ce%b1%cf%81%ce%bd%ce%b7%cf%840
Υπάρχει κίνδυνος να βγει ψευδώς αρνητικό το self test για καρκίνο του εντέρου;
%ce%b7-%cf%83%cf%85%ce%b3%ce%ba%ce%bb%ce%bf%ce%bd%ce%b9%cf%83%cf%84%ce%b9%ce%ba%ce%ae-%ce%ba%ce%b1%ce%bc%cf%80%ce%ac%ce%bd%ce%b9%ce%b1-%ce%b3%ce%b9%ce%b1-%cf%84%ce%bf-%ce%b1%ce%b9ds-%cf%80%ce%bf%cf%850
Η συγκλονιστική καμπάνια για το ΑΙDS που αποδομεί τα κοινωνικά στερεότυπα

Ακολουθήστε μας στο Google News
και ενημερωθείτε πρώτοι για τα νέα άρθρα του