Η Κέιτ Μπλάνσετ τράβηξε τα βλέμματα όλου του πλανήτη πάνω της στο 77o Φεστιβάλ των Καννών, όταν περπάτησε στο κόκκινο χαλί της Κρουαζέτ με ένα ιδιαίτερο μαύρο φόρεμα.
Για μία μεγάλη μερίδα του κόσμου, η Αυστραλή ηθοποιός έκανε μία ξεκάθαρη και δυνατή δήλωση. Εκ πρώτης όψεως, το εφαρμοστό και με στράπλες λαιμόψκοψη διά χειρός ώμο Haider Ackermann for Jean Paul Gaultier, έμοιαζε με ένα απλό μαύρο φόρεμα. Όμως, όταν η Μπλάνσετ γύρισε την πλάτη της το πίσω μέρος του ήταν πολύ ανοιχτό, απαλό ροζ, αν και σε αρκετές φωτογραφίες έμοιαζε με λευκό.
View this post on Instagram
Και το τρίτο ιδιαίτερο στοιχείο του φορέματος, ήρθε όταν η λαμπερή σταρ σήκωσε την ουρά του φορέματός της, αποκαλύπτοντας από μέσα την πράσινη φόδρα του. Και σε συνδυασμό με την αντίθεση του κόκκινου χαλιού, η Μπλάνσετ φάνηκε, ότι με αυτόν τον τρόπο αποτίει φόρο τιμής στην παλαιστινιακή σημαία.
Κάτι τέτοιο δεν είναι παράξενο, αν λάβει κανείς υπ’ όψιν τον χαρακτήρα της Αυστραλιανής ηθοποιού. Τον περασμένο Νοέμβριο, η Μπλάνσετ είχε απευθύνει έκκληση για κατάπαυση του πυρός στη Γάζα και υποστήριξη των προσφύγων από το Ευρωκοινοβούλιο.
«Δεν είμαι Σύρια, δεν είμαι Ουκρανή, δεν είμαι από την Υεμένη, δεν είμαι Αφγανή. Δεν είμαι από το Νότιο Σουδάν. Δεν είμαι από το Ισραήλ ή την Παλαιστίνη. Δεν είμαι πολιτικός, δεν είμαι καν ειδήμων. Όμως, είμαι μία μάρτυρας που βλέπει το ανθρώπινο κόστος του πολέμου, τη βία και των διώξεων που υφίστανται οι πρόσφυγες, δεν μπορώ να κοιτάξω αλλού», είχε δηλώσει στην ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ως πρέσβειρα καλής θέλησης της Υπηρεσίας Προσφύγων των Ηνωμένων Εθνών.
Παράλληλα, η Μπλάνσετ ήταν μία από τις πρωταγωνίστριες του Χόλιγουντ, που υπέγραψε στην ανοιχτή επιστολή Artists4Ceasefire προς τον Αμερικανό Πρόεδρο, Τζο Μπάιντεν, ζητώντας τερματισμό του πολέμου.
Ήταν τελικά μία δήλωση υπέρ της Παλαιστίνης;
Η Μπλάνσετ διαμόρφωσε το φόρεμα πολύ διαφορετικά για την πρεμιέρα του ντοκιμαντέρ για τον Ντόναλντ Τραμπ, “The Apprentice” σε σχέση με την αρχική εκδοχή του.
«Το φόρεμα δεν μοιάζει με αυτό που είδαμε στο catwalk. Το προηγούμενο ολόμαυρο φόρεμα, τώρα είναι δίχρωμο, που έχει κάτι πολύ περισσότερο από μία τυχαία ομοιότητα με την παλαιστινιακή σημαία», δήλωσε η Freya Drohan, συντάκτρια μόδας με έδρα τη Νέα Υόρκη.
Ίσως, επίσης, το δυνητικά κρυμμένο μήνυμα του φορέματος θύμισε στην Wafa Ghnaim, μία Αμερικανο-παλαιστίνια ιστορικό μόδας και ερευνήτρια, μία παράδοση που γεννήθηκε κατά την πρώτη Ιντιφάντα, η οποία ξεκίνησε το 1987.
Αφότου οι Παλαιστίνιοι διαδήλωσαν ενάντια στις πρακτικές του Ισραήλ και δήλωσαν ανυπακοή, οι Ισραηλινοί αξιωματούχοι κήρυξαν εκτός νόμου τη σημαία της Παλαιστίνης, συλλαμβάνοντας όσους την κρατούσαν. Προκειμένου να ξεφύγουν από αυτήν την απαγόρευση, οι γυναίκες έραβαν στα ρούχα τους χρώματα της σημαίας, ως έναν τρόπο να δηλώνουν την ταυτότητά τους.
«Το φόρεμα της Μπλάνσετ είναι μία υπενθύμιση αυτής της πρακτκής που εφάρμοσαν οι Παλαιστίνιες κατά την πρώτη Ιντιφάντα. Χρησιμοποίησαν το σώμα τους για να εκφράσουν την ιστορία τους και το φόρεμα μου θυμίζει ακριβώς αυτό. Ακόμη και με αυτόν τον τρόπο, η Μπλάνσετ έκανε το μήνυμά της ξεκάθαρο», δήλωσε η Ghnaim
Η Suzy Tamimi, Αμερικανο-Παλαιστίνια σχεδιάστσρια μόδας με έδρα το Μπρούκλιν, είδε το φόρεμα της Κέιτ Μπλάνσετ ως ένα έξυπνο και ξεκάθαρο μήνυμα αλληλεγγύης.
Τελικά ήταν μία δήλωση υπέρ των Παλαιστινίων; Πάντως, η ίδια μέχρι στιγμής δεν έχει προβεί σε κάποια δημόσια ανακοίνωση για το φόρεμά της, όπως αντιστοίχως και η στυλίστριά της, Ελίζαμπεθ Στιούαρτ.
Η Κέιτ Μπλάνσετ είναι υπέρμαχος των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ενώ είναι γνωστή για τις ακτιβιστικές δράσεις της σε θέματα όπως η προστασία του περιβάλλοντος, αλλά και η αντιμετώπιση της παιδικής κακοποίησης, της σεξουαλικής κακοποίησης και της κατάθλιψης.
Με πληροφορίες από Guardian
Διαβάστε επίσης:
H πριγκίπισσα Νταϊάνα μόνη στο Ταζ Μαχάλ: Η ιστορία πίσω από τη μοναχική φωτογραφία
Γιώργος Περρής: Ήταν ο μοναδικός Έλληνας καλεσμένος του ιστορικού Φεστιβάλ Καννών
Ακολουθήστε μας στο Google News
και ενημερωθείτε πρώτοι για τα νέα άρθρα του
Google News