Τα δρακόσπιτα της Εύβοιας είναι αναμφίβολα το πιο μυστηριώδες ορόσημο της περιοχής. Οι μεγαλιθικές κατασκευές εξακολουθούν να προκαλούν εντύπωση, τόσο με την εξαιρετική κατασκευή τους όσο και με το άλυτο στους αιώνες μυστήριό τους, το οποίο συνοδεύουν θρύλοι και μύθοι αιώνων. Πώς κατασκευάστηκαν;
Για τα αινιγματικά «σπίτια των δράκων» φέρνουν στο «φως» στοιχεία νεότερες αρχαιολογικές έρευνες. Ειδικότερα, όπως αναφέρει ανακοίνωση του υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού που δημοσιεύθηκε την Τετάρτη (17/8), ελληνο-ελβετική ομάδα, με επικεφαλής τη δρ Αγγελική Γ. Σίμωσι (Εφορεία Αρχαιοτήτων Ευβοίας) και τον καθηγητή Karl Reber (Ελβετική Αρχαιολογική Σχολή στην Ελλάδα), πραγματοποίησε έρευνες στο δρακόσπιτο της Πάλλης-Λάκκας που βρίσκεται νότια των Στύρων.
Κατασκευασμένα από τετραγωνικούς λιθόπλινθους χωρίς συνδετικό υλικό, κατασκευές που κατά την ύστερη αρχαιότητα χρησιμοποιήθηκαν ως ποιμνιοστάσια, φαίνεται ότι για περισσότερες από δύο χιλιετίες εξυπηρετούσαν και άλλες λειτουργίες. Το μνημειακό μέγεθος των οικοδομικών λίθων και η περίτεχνα κατασκευασμένη, κατά το εκφορικό σύστημα, στέγη έκαναν τους κατοίκους της περιοχής να πιστέψουν ότι χτίστηκαν από «δράκους», ανθρωπόμορφους δηλαδή γίγαντες με υπερφυσικές δυνάμεις.
Τα κτήρια, που βρίσκονται στα βουνά του νότιου τμήματος της Εύβοιας, όπως αναφέρει η ανακοίνωση του υπουργείου ΥΠΠΟΑ, δεν έχουν αποκαλύψει ακόμη όλα τους τα μυστικά και η αρχαιολογική έρευνα προσπαθεί να λύσει το μυστήριο της πρωταρχικής τους χρήσης: μικρό ιερό, καταφύγιο λατόμων, ή φυλάκιο;
Ανάμεσα στους λόφους, στο νότιο τμήμα του νησιού, δεσπόζει ένα λίθινο συγκρότημα κτηρίων που ξεχωρίζει για το μνημειακό μέγεθος των οικοδομικών λίθων και την εκφορικής κατασκευής στέγη τους. Αποτελείται από τρία κτήρια, διαστάσεων 12.40μ x 6.20μ το βόρειο και το νότιο, ενώ το ανατολικό είναι μακρύτερο, 6.20μ x 5.80μ.
Το συγκρότημα στην θέση Πάλλη-Λάκα συγκαταλέγεται στα συνολικά επτά «δρακόσπιτα» που σώζονται στα πρανή των βουνών, τα οποία οι ερευνητές προσπαθούν να χρονολογήσουν, να αποσαφηνίσουν την ταυτότητα των κατασκευαστών τους, αλλά και να αποκαλύψουν το μυστήριο της χρήσης και των λειτουργιών τους.
Eλληνο-ελβετική ομάδα, με επικεφαλής τη Δρ Αγγελική Γ. Σίμωσι (Εφορεία Αρχαιοτήτων Ευβοίας) και τον Καθηγητή Karl Reber (Ελβετική Αρχαιολογική Σχολή στην Ελλάδα), διενήργησε έρευνες στο δρακόσπιτο στην θέση Πάλλη- Λάκκα, νότια των Στύρων. Σκοπός της έρευνας ήταν να αποσαφηνιστεί η κάτοψη και ο τρόπος κατασκευής, αλλά, κυρίως, να γίνει περισυλλογή κεραμικών θραυσμάτων που θα οδηγήσουν στην ακριβέστερη χρονολόγηση.
Φέτος, χάρη στα ευρήματα της ανασκαφής, οι αρχαιολόγοι κατάφεραν να επιβεβαιώσουν ότι το μνημείο της Πάλλης-Λάκκας οικοδομήθηκε κατά την αρχαιότητα. Παρά την πρόοδο που σημειώθηκε αναφορικά με τη χρονολόγηση των δρακόσπιτων, η λειτουργία τους δεν είναι ακόμη ξεκάθαρη.
Η ανακάλυψη ενός “τείχους”, πλάτους 1μ περίπου, δίπλα στο συγκρότημα προσφέρει νέα στοιχεία προς αυτή την κατεύθυνση, αν και η χρήση του παραμένει ακόμα άγνωστη (άνδηρo;) και ανήκει σε δεύτερη οικοδομική φάση.
Μέχρι σήμερα, στην περιοχή των Στύρων έχουν εντοπιστεί επτά κατασκευές που παρουσιάζουν τα χαρακτηριστικά των δρακόσπιτων. Παράλληλα με τις εργασίες που διενεργήθηκαν στην Πάλλη-Λάκκα, οι αρχαιολόγοι ξεκίνησαν την τεκμηρίωση και των υπολοίπων δρακόσπιτων στις θέσεις Λουμιθέλ, Κρόι-Φτοχτ, Ίλκιζες και Μακκού.
Χάρη στις τοπογραφικές και φωτογραμμετρικές αποτυπώσεις, οι αρχαιολόγοι διαθέτουν πλέον τρισδιάστατα μοντέλα αυτών των σπιτιών, γεγονός που διευκολύνει σημαντικά τη μελέτη τους. Τέλος, το έργο της ελληνο-ελβετικής ομάδας έχει επίσης ως στόχο να αναδείξει αυτά τα μνημεία, τα οποία είναι από τα πλέον επισκέψιμα στην περιοχή, παρέχοντας πληροφορίες στους Έλληνες και ξένους επισκέπτες.
Στην ερευνητική ομάδα συμμετείχαν οι αρχαιολόγοι της Ελβετικής Αρχαιολογικής Σχολής, Chloé Chezeaux, Jérôme André, Nina Nicole και Tristan Allegro, ενώ από πλευράς της ΕΦΑ Ευβοίας την επιτόπου επιστημονική ευθύνη έχει η τμηματάρχης Φανή Σταυρουλάκη.
Πρώην παίκτρια του My Style Rocks δίνει μάχη με τον καρκίνο – Η συγκλονιστική εξομολόγηση
Κορυφαίο Ελληνικό Πανεπιστήμιο το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών
Η Σκωτία δείχνει το δρόμο: Δωρεάν τα προϊόντα περιόδου για όλες τις γυναίκες!
«Το ζεϊμπέκικο της Τζοκόντας» του βραβευμένου συγγραφέα Γιώργου Α. Χριστοδούλου, που καθήλωσε και συγκίνησε τους…
«Ο όρκος ΙΙ», η νέα δραματική σειρά της ΕΡΤ, σε σενάριο Τίνας Καμπίτση και σκηνοθεσία…
Ευχάριστα είναι τα νέα για την 26χρονη Ανυσία Λιούρη, η οποία είχε τραυματιστεί σοβαρά στην…
Τραγωδία σημειώθηκε το μεσημέρι της Παρασκευής (31/3) στη Θεσσαλονίκη, όπου μία νεαρή γυναίκα έπεσε από…
Σοκ προκαλεί η εικόνα τον γύρο του κόσμου με πρωταγωνιστή τον Ρώσο ηθοποιό, Αρτούρ Σουβάλοφ.…
Ο μήνας Μάρτιος που κλείνει σε δύο μέρες είναι αφιερωμένος στην ευαισθητοποίηση και την ενημέρωση…