«Στα χέρια τριών γυναικών το μέλλον της Ευρώπης»

Εν όψει της 9ης Ιουνίου ο Economist αφιέρωσε το εξώφυλλό του στις ευρωεκλογές, με τίτλο «Οι τρεις γυναίκες που θα διαμορφώσουν την Ευρώπη».

Το βρετανικό μέσο στηρίζει ανοιχτά την νυν πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν και εκ νέου υποψήφιας, για τα επόμενα βήματα της ΕΕ.

Ξεκινώντας το άρθρο του, ο Economist, επισημαίνει το καθόλου ευοίωνο σκηνικό της πάλαι ποτέ άνετης Ευρώπης. Στην Ουκρανία μαίνεται ο πιο αιματηρός πόλεμος της Γηραιάς Ηπείρου από το 1945 ενώ η ρωσική απειλή εκτείνται από τη Βαλτική έως τον κυβερνοχώρο.

Και συνεχίζει: Εάν ο Ντόναλντ Τραμπ επιστρέψει στον Λευκό Οίκο, θα υπονομεύση το ΝΑΤΟ, τον θεμέλιο λίθο της ευρωπαϊκής ασφάλειας, ενώ την ίδια στιγμή η οικονομία της Ευρώπης είναι ευάλωτη σε σοκ, με τον ευρωσκεπτικισμό και τον λαϊκισμό να καλπάζουν στις δημοσκοπήσεις.

Προκειμένου να αντιμτεωπίσει αυτούς τους κινδύνους, η ΕΕ χρειάζεται δύο πράγματα, σημειώνει ο Economist: Πρώτον, συνεκτική, αποφασιστική ηγεσία, η οποία θα κρατήσει μακριά από την εξουσία τους εξτρεμιστές και δεύτερον δεύτερον, την πρόεδρο της Κομισιόν.

Η επιτυχία όλων των παραπάνω εξαρτάται ως ένα βαθμό από τις επιλογές τριών γυναικών: της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, προέδρου της Κομισιόν, της Ιταλίδας πρωθυπουργού, Τζόρτζια Μελόνι και της ηγέτιδας της γαλλικής ακροδεξιάς Εθνικής Συσπείρωσης, Μαρίν Λε Πεν.

Η Φον ντερ Λάιεν θα χρειαστεί την Μελόνι

Εν αρχή η Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν, η οποία κρατά τα ηνία της ΕΕ από το 2019, θέλει να διεκδικήσει μία δεύτερη θητεία, με την υποστήριξη των συντηρητικών και των σοσιαλδημοκρατών. Όπως σημειώνει ο Economist, η Φον ντερ Λάιεν έχει κάνει ήδη μία καλή δουλειά: Έχει επιστρατεύσει την ισχυρή συλλογική απάντηση της ΕΕ στην επιθετικότητα του Βλάντιμιρ Πούτιν και έχει συμβάλει στην εμβάθυνση της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης σε μια κρίσιμη στιγμή, για παράδειγμα, προωθώντας ένα πρωτοποριακό πρόγραμμα κοινής έκδοσης χρέους. Η ψυχρή, συντηρητική Γερμανίδα έχει βάλει, ακόμη, την Κομισιόν στην καρδιά της λήψης αποφάσεων, όταν οι γαλλο-γερμανικές σχέσεις περνούσαν κρίση. Δεδομένων των απειλών, η ανάγκη για μία ισχυρή, ενιαία ηγεσία δεν θα μπορούσε να είναι μεγαλύτερη.

Προκειμένου να κερδίσει μία δεύτερη θητεία, προσθέτει το δημοσίευμα, πρώτα χρειάζεται την υποστήριξη των 27 Ευρωπαίων ηγετών. Εν συνεχεία, θα πρέπει να αποκτήσει πλειοψηφία στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, το οποίο θα πραγματοποιήσει εκλογές στις 6-9 Ιουνίου, με δικαίωμα ψήφου σε πάνω από 350 εκατομμύρια πολίτες. Θεωρητικά, θα έχει την υποστήριξη συντηρητικών, φιλελεύθερων και σοσιαλιστικών ομάδων. Ωστόσο, επειδή το πολιτικό σκηνικό μοιάζει κάπως κατακερματισμένο, αυτές οι τρεις ομάδες προβλέπεται  να κερδίζουν μία ισχνή πλειοψηφία εδρών στη Βουλή.  Και η Φον ντερ Λάιεν κέρδισε οριακά την υποστήριξη του Ευρωκοινοβουλίου το 2019. Αυτή τη φορά η νίκη της δεν είναι προδιαγεγραμμένη.

Σύμφωνα με τον Economist, κάτι τέτοιο μάς φέρνει Τζόρτζια Μελόνι, την ακροδεξιά πρωθυπουργό της Ιταλίας, από το 2022. Με την υποστήριξή της στην Φον ντερ Λάιεν τής δίνει περισσότερες πιθανότητες για την απαραίτητη πλειοψηφία που θα της χαρίσει μια δεύτερη θητεία στον κορυφαίο ευρωπαϊκό θεσμό.

Αυτά τα λόγια, καθώς και η ιδέα οποιουδήποτε είδους συμφώνου που περιλαμβάνει τους Αδελφούς, έχουν εξοργίσει τους φιλελεύθερους και τα στελέχη του κατεστημένου, συμπεριλαμβανομένων ορισμένων από το κυβερνών Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα στη Γερμανία και το κόμμα του εμανουέλ Μακρόν στη Γαλλία. Γι’ αυτούς η Μελόνι είναι πέρα από κάθε όριο. Κάνει παρέα με τον Βίκτορ Όρμπαν, τον ισχυρό άνδρα της Ουγγαρίας, και άλλους δυσάρεστους τύπους.

Παρά τις αντιδράσεις πολλών για την προσέγγιση του προέδρου της Κομισιόν με την Ιταλίδα πρωθυπουργό, ο Economist χωρίς να παραλείπει να υπογραμμίσει «πολλές πολιτικές και δυσάρεστες ιδιότητες» της Ιταλίδας πολιτικού, το να αποκλειστεί η συνεργασία μαζί της για λόγους αρχής θα αποτελούσε κοντόφθαλμη απόφαση.

Η Μελόνι έχει κάνει κοινή υπόθεση, με την Φον ντερ Λάιεν, το μεταναστευτικό. Οι δύο γυναίκες έχουν πραγματοποιήσει κοινές επισκέψεις σε χώρες της Βόρειας Αφρικής, καταλήγοντας σε συμφωνίες με αυταρχικούς ηγέτες για την αναχαίτιση των παράτυπων μεταναστευτικών ροών προς την Ευρώπη. Η Ιταλίδα πρωθυπουργός υπήρξε σθεναρή υποστηρίκτρια της Ουκρανίας, σε αντίθεση με ορισμένους από τους ομολόγους της στη λαϊκιστική δεξιά. Το κόμμα της κάνει πολιτιστικούς πολέμους στο εσωτερικό, αλλά για την ασφάλεια και την οικονομία, έχει διοικήσει την Ιταλία με πραγματισμό.

Ο ρόλος της Μαρίν Λε Πεν

Επιπλέον, σύμφωνα με το βρετανικό περιοδικό, η επίτευξη συμφωνίας με τη Μελόνι θα μπορούσε να έχει ένα επιπλέον πλεονέκτημα: Να διαιρέσει τη λαϊκιστική δεξιά μεταξύ των πιο μετριοπαθών και των πιο ακραίων στοιχείων της.

Σε αυτό το σημείο μπαίνει στο παιχνίδι η Λεπέν. Το κόμμα της, η «Εθνική Συσπείρωση», αναμένεται να τα πάει καλά και στις ευρωεκλογές, καθώς οι τελευταίες δημοσκοπήσεις τού δίνουν ποσοστό έως και 33%.

Η Λεπέν έχει προσπαθήσει να επαναπροσδιορίσει τον εαυτό της ως ηγετική φυσιογνωμία, αλλά έχει μακρά ιστορία «ξενοφοβίας» και «δουλικότητας» προς τη Ρωσία. Θέλει να δημιουργήσει μια μεγα-ομάδα εθνικιστών, η οποία μπορεί να οδηγήσει την Ευρώπη προς τα δεξιά. Για να το πετύχει αυτό, θέλει να συνεργαστεί με την Μελόνι.

Μετά το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών, το «παζάρι» μπορεί να τραβήξει μήνες και θα δοκιμάσει τις αντοχές της Φον ντερ Λάιεν, αλλά το διακύβευμα, για τον Economist δεν είναι πλέον αν οι λαϊκιστές μπορούν να περιοριστούν αλλά πώς θα απαντήσει κανείς στην ανάπτυξή τους.

Και το κακό σενάριο

Το καταστροφικό σενάριο, σύμφωνα με τον Economist, θα ήταν η Μελόνι να μην τα βρίσκει με την Φον ντερ Λάιεν .

Αν δεν βρεθεί κοινοβουλευτική πλειοψηφία για την Φον ντερ Λάιεν ή για οποιονδήποτε άλλο υποψήφιο για την προεδρία της Επιτροπής, αυτό θα προκαλούσε συνταγματική κρίση σε μια πολύ κακή στιγμή για την Ευρώπη, καθώς η Ουκρανία βρίσκεται σε πόλεμο, και η επικράτηση του Ντόναλντ Τραμπ στην προεδρία των ΗΠΑ είναι πιθανή.

Επιπλέον, αν η Μελόνι δεν βλέπει τίποτα να κερδίσει από τη συνεργασία με το κέντρο, μπορεί να μπει στον πειρασμό να συνεργαστεί με την Λεπέν. Αν κάνει αυτήν την επιλογή, οι κεντρώοι της Ευρώπης θα «πληρώσουν» με την δημιουργία αυτού που φοβούνται εδώ και καιρό: Ενός ενωμένου, πανευρωπαϊκού ακροδεξιού κινήματος. Για να το αποφύγουν αυτό, αξίζει να «ασχοληθούν» με την Μελόνι καταλήγει ο Economist.

Πηγή: Economist

Διαβάστε επίσης:

«Καμπανάκι» των σεισμολόγων για έξαρση σεισμών – Ποιες περιοχές επηρεάζονται

Συγκινεί η Ρεγγίνα Μακέδου: «Κλείνω 2 χρόνια από τη μεταμόσχευση, ευχαριστώ άγγελέ μου»

Σχετικά Άρθρα
%ce%b7-%cf%83%cf%85%ce%bd%ce%ac%ce%bd%cf%84%ce%b7%cf%83%ce%b7-%ce%ba%cf%81%ce%b9%cf%84%ce%b9%ce%ba%ce%ae-%cf%84%ce%b7%cf%82-%cf%80%ce%b1%cf%81%ce%ac%cf%83%cf%84%ce%b1%cf%83%ce%b7%cf%820
“Η συνάντηση”: Κριτική της παράστασης από την Κατερίνα Βαρδακαστάνη
%ce%ba%ce%b1%ce%b9-%cf%80%cf%8c%cf%84%ce%b9%cf%83%ce%b5%ce%bd-%ce%b1%cf%85%cf%84%ce%b1%ce%af%cf%82-%ce%bc%ce%ad%ce%bb%ce%b1%ce%b9%ce%bd%ce%b1-%cf%87%ce%bf%ce%bb%ce%ae-%ce%ba%cf%81%ce%b90
«Και πότισεν αυταίς μέλαινα χολή»: Κριτική της παράστασης από την Κατερίνα Βαρδακαστάνη
%ce%bb%cf%85%cf%83%cf%83%ce%b1%cf%83%ce%bc%ce%ad%ce%bd%ce%b7-%ce%b3%ce%ac%cf%84%ce%b1-%ce%ba%cf%81%ce%b9%cf%84%ce%b9%ce%ba%ce%ae-%cf%84%ce%b7%cf%82-%cf%80%ce%b1%cf%81%ce%ac%cf%83%cf%840
«Λυσσασμένη Γάτα»: Κριτική της παράστασης από την Κατερίνα Βαρδακαστάνη
«Αυτά τα κορίτσια θα ρίξουν μια μέρα τον Αγιατολάχ»: Από τη Μαχσά Αμινί στην φοιτήτρια με τα εσώρουχα
«Αυτά τα κορίτσια θα ρίξουν μια μέρα τον Αγιατολάχ»: Από τη Μαχσά Αμινί στην φοιτήτρια με τα εσώρουχα
%cf%81%cf%8c%ce%b6%ce%b1-%ce%b5%cf%83%ce%ba%ce%b5%ce%bd%ce%ac%ce%b6%cf%85-%ce%b7-%ce%b2%ce%b1%cf%83%ce%af%ce%bb%ce%b9%cf%83%cf%83%ce%b1-%cf%84%ce%bf%cf%85-%cf%81%ce%b5%ce%bc%cf%80%ce%ad%cf%840
«Ρόζα Εσκενάζυ : Η βασίλισσα του Ρεμπέτικου»: Κριτική της παράστασης από την Κατερίνα Βαρδακαστάνη
%cf%84%ce%b7%cf%82-%ce%ad%ce%b2%ce%b3%ce%b1%ce%bb%ce%b1%ce%bd-%cf%84%ce%b1-%cf%81%ce%bf%cf%8d%cf%87%ce%b1-%ce%ba%ce%b1%ce%b9-%ce%ac%cf%86%ce%b7%cf%83%ce%b1%ce%bd-%cf%83%ce%ba%cf%8d%ce%bb%ce%bf0
«Της έβγαλαν τα ρούχα και άφησαν σκύλο να της επιτεθεί μπροστά στον σύζυγο και τα παιδιά της»

Ακολουθήστε μας στο Google News
και ενημερωθείτε πρώτοι για τα νέα άρθρα του