Προτεραιότητα η προσβασιμότητα και οι προσιτές υγειονομικές δαπάνες για όλους

Γράφει η Ιφιγένεια Τσαντίλη

Στον απόηχο του 9ου Delphi Εconomic Forum, η απεσταλμένη του Infowoman.gr, αρθρογράφος Ιφιγένεια Τσαντίλη, συνάντησε την Καθηγήτρια Επιδημιολογίας και Προληπτικής Ιατρικής του ΕΚΠΑ, Θεοδώρα Ψαλτοπούλου.

Με μεγάλη συμμετοχή συνέδρων και τη συμβολή καταξιωμένων ομιλητών, το Φόρουμ με θέμα «Μεγάλη Μετάβαση», υπό την αιγίδα της Α.Ε. της Προέδρου της Δημοκρατίας, Κατερίνας Σακελλαροπούλου, ολοκλήρωσε τις εργασίες του, το Σάββατο 13 Απριλίου.

%cf%80%cf%81%ce%bf%cf%84%ce%b5%cf%81%ce%b1%ce%b9%cf%8c%cf%84%ce%b7%cf%84%ce%b1-%ce%b7-%cf%80%cf%81%ce%bf%cf%83%ce%b2%ce%b1%cf%83%ce%b9%ce%bc%cf%8c%cf%84%ce%b7%cf%84%ce%b1-%ce%ba%ce%b1%ce%b9-%ce%bf0

Στις 4 ημέρες του Φόρουμ, 1.000 ομιλητές ανέδειξαν τους προβληματισμούς και τις δράσεις τους για την επίλυση καίριων ζητημάτων και παγκόσμιων προκλήσεων όπως είναι η κλιματική αλλαγή, οι κοινωνικές και οικονομικές ανισότητες, η μείωση του πληθυσμού και η έξαρση νοσημάτων, μεταξύ άλλων θεμάτων.

Την Παρασκευή 12 Απριλίου συζητήθηκε ο ρόλος της τεχνολογίας στην Υγεία και σε άλλους κλάδους, οι προκλήσεις και οι ευκαιρίες που προσφέρει η καινοτομία στο εγχώριο σύστημα υγείας και την ελληνική φαρμακοβιομηχανία, οι πιθανές συνέργειες στο χώρο της έρευνας και της βιοτεχνολογίας, το ζήτημα των ελλείψεων φαρμάκων, η ανθεκτικότητα και ανταγωνιστικότητα του τομέα της Υγείας στον ευρωπαϊκό χώρο και η διαμόρφωση μιας ενιαίας ευρωπαϊκής αγοράς στην ψηφιακή Υγεία, καθώς και η προσβασιμότητα στη Δημόσια Υγεία.

Είχα την τιμή να γνωρίσω και να συνομιλήσω με την Καθηγήτρια Θεοδώρα Ψαλτοπούλου, για τη μέτρηση των υγειονομικών αναγκών του πληθυσμού και τη μετάβαση του συστήματος Υγείας σε μια εποχή νέων προκλήσεων.

Ι.Τ. Το πάνελ στο οποίο συμμετείχατε την Παρασκευή είχε πολύ ενδιαφέρον θέμα, για την προσβασιμότητα και την προσιτή για όλους υγειονομική περίθαλψη. Τι αποκομίσατε από τη συζήτηση που έγινε;

Θ.Ψ. Το θέμα μας ήταν για την προσβασιμότητα (accessibility) και την προσιτότητα (affordability) που περιλαμβάνει προσιτές υγειονομικές δαπάνες για όλους. ´Ηταν μια πολύ καλή συζήτηση στο πλαίσιο αυτού του πάνελ, που προσπαθούσαμε να ισορροπήσουμε, επειδή τα οικονομικά δεν είναι άπειρα, την ποιότητα με την όχι μεγάλη αύξηση των δαπανών στον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα της υγείας.

%cf%80%cf%81%ce%bf%cf%84%ce%b5%cf%81%ce%b1%ce%b9%cf%8c%cf%84%ce%b7%cf%84%ce%b1-%ce%b7-%cf%80%cf%81%ce%bf%cf%83%ce%b2%ce%b1%cf%83%ce%b9%ce%bc%cf%8c%cf%84%ce%b7%cf%84%ce%b1-%ce%ba%ce%b1%ce%b9-%ce%bf2

Ι.Τ. Μείζων θέμα σε όλα τα πάνελ ήταν το κόστος των υπηρεσιών υγείας και της φαρμακευτικής δαπάνης σε μία εποχή ραγδαίας επιστημονικής καινοτομίας αλλά και γήρανσης του πληθυσμού. Εσείς αναφερθήκατε ειδικά στη διαχείριση των πόρων και την εξυπηρέτηση του ασθενούς.

Θ.Ψ. Από την άποψη της Δημόσιας Υγείας, είπα ότι το πρώτο που κοιτάμε σε μια χώρα είναι το προσδόκιμο επιβίωσης συγκριτικά με άλλες χώρες και στη συγκεκριμένη περίπτωση μιλάμε για τον ευρωπαϊκό χώρο.

Το προσδόκιμο επιβίωσης στη χώρα μας είναι αντίστοιχο με αυτό μεγάλων ευρωπαϊκών χωρών και κατ’ αρχήν αυτό είναι κάτι θετικό. Στη διάρκεια της πανδημίας έπεσε το ποσοστό στο προσδόκιμο επιβίωσης και επιπλέον εμείς στην Ελλάδα περάσαμε και μια οικονομική κρίση, αλλά η γενική εικόνα είναι καλή. Σταδιακά μετά την πανδημία προσπαθούμε και αντιμετωπίζουμε τα θέματα υγείας και έχουμε βασικές αιτίες θανάτου τα χρόνια μεταδοτικά νοσήματα, τα καρδιαγγειακά, τον καρκίνο και τις λοιμώξεις.

Όσο για την προσβασιμότητα, προτεραιότητα έχουν οι απαντήσεις του ασθενούς. Σε ερωτηματολόγια που παρουσιάζονται και στην Ευρωπαϊκή Ένωση, οι Έλληνες πολίτες αναφέρουν ότι έχουν πρόβλημα στην προσβασιμότητα στο σύστημα υγείας.

Ι.Τ. Γιατί συμβαίνει αυτό;

Θ.Ψ. Ίσως λόγω της νησιωτικότητας της χώρας μας, επειδή δεν υπάρχουν εύκολες μετακινήσεις.

Επίσης, άλλη αιτία είναι η κοινωνικοοικονομική ανισότητα και αυτό μπορεί να οδηγεί και σε δυσκολία στην προσβασιμότητα στο Σύστημα Υγείας.

Ι.Τ. Συζητήθηκε εκτενώς η γήρανση του πληθυσμού στη χώρα μας. Πόσο επηρεάζει το Σύστημα Υγείας;

Θ.Ψ. Δυστυχώς, είμαστε μια χώρα που γερνάει ο πληθυσμός της, επομένως ως ένα βαθμό έχουμε ανάγκη για περισσότερες κλίνες, γιατί ο μέσος όρος ζωής ολοένα και αυξάνεται και ο πληθυσμός έχει ανάγκη το Σύστημα Υγείας.

Αναφέρθηκα στο πάνελ στο ότι χρειάζεται βελτίωση και της ξενοδοχειακής υποδομής, γιατί έχουμε λιγότερες κλίνες σε σχέση με ευρωπαϊκές χώρες. Επίσης πρότεινα να αυξηθούν οι οικονομικές απολαβές όχι μόνο των γιατρών αλλά και του υγειονομικού προσωπικού των δημοσίων νοσοκομείων.

Ανέφερα το παράδειγμα νησιωτικών περιοχών, όπου ένας νοσηλευτής που βρίσκεται σε τουριστικό νησί πώς να έχει αξιοπρεπή διαβίωση αφού τα ενοίκια είναι πολύ μεγάλα- οπότε πρότεινα να ληφθεί μέριμνα και γι´ αυτά τα άτομα.

Ι.Τ.  Με την ιδιότητά σας ως παθολόγος, Καθηγήτρια προληπτικής ιατρικής να αναφερθούμε και στην πρόληψη, υπάρχουν κάποιες κατευθυντήριες γραμμές;

Θ.Ψ. Ήδη γίνεται μεγάλη προσπάθεια στην πρόληψη, στον προσυμπτωματικό έλεγχο, στην ενημέρωση και στην ευαισθητοποίηση του κόσμου καθώς και στην αντιμετώπιση της νόσου με κατ οίκον νοσηλεία και αυτό είναι πολύ σημαντικό έτσι ώστε να προλαμβάνονται κάποιες νόσοι, να διαγιγνώσκονται σε αρχικό στάδιο, αλλά και να αντιμετωπίζονται όχι μόνο σε νοσοκομειακό χώρο αλλά και στο σπίτι, έτσι ώστε να καλύπτουμε και τους πιο αδύναμους συνανθρώπους μας.

Ι.Τ. Στο Forum συζητήθηκε η έμφαση που θα δώσει το κράτος στην έρευνα και στις κλινικές δοκιμές. Ο Υπουργός Υγείας  Άδωνις Γεωργιάδης που παρευρέθηκε στους Δελφούς, δεσμεύτηκε να δώσει βαρύτητα σε αυτόν τον τομέα, ώστε να διερευνηθούν σε βάθος διάφορες ασθένειες, να βελτιωθεί η παρεχόμενη υγειονομική περίθαλψη και κατ’ επέκταση και η ποιότητα ζωής μας. Ο τομέας της έρευνας και καινοτομίας συμβάλλει στην ανταγωνιστικότητα της χώρας μας και την εξοικονόμηση πόρων για περαιτέρω ενίσχυση του Εθνικού Συστήματος Υγείας.

Θ.Ψ. Ανέφερα στην ομιλία μου τη σημασία των κλινικών μελετών, που δίνουν τη δυνατότητα σε μεγαλύτερη πρόσβαση σε καινοτόμα φάρμακα δωρεάν, επίσης ότι θα ήταν σημαντικό να υπήρχε μεγαλύτερη δυνατότητα πρόσβασης σε κλινικές μελέτες, ενώ ακόμα έχουμε δουλειά να κάνουμε σαν χώρα σε σχέση με τις δυνατότητές μας, γιατί έχουμε ένα πολύ άξιο ιατρικό προσωπικό.

%cf%80%cf%81%ce%bf%cf%84%ce%b5%cf%81%ce%b1%ce%b9%cf%8c%cf%84%ce%b7%cf%84%ce%b1-%ce%b7-%cf%80%cf%81%ce%bf%cf%83%ce%b2%ce%b1%cf%83%ce%b9%ce%bc%cf%8c%cf%84%ce%b7%cf%84%ce%b1-%ce%ba%ce%b1%ce%b9-%ce%bf4

Ι.Τ. Σε προηγούμενο πάνελ, ειπώθηκε ότι στην Ευρώπη δεν υπάρχει πρόσβαση σε όλα τα φάρμακα και ο γιατρός δεν συνταγογραφεί τα φάρμακα που αυτός επιλέγει για να αντιμετωπιστεί κάποια νόσος, αλλά αυτά που είναι διαθέσιμα και στα οποία έχει πρόσβαση.

Θ.Ψ. Παρά το γεγονός ότι παραπονιόμαστε για την έλλειψη φαρμάκων, υπάρχει στη χώρα μας απελευθέρωση της συνταγογράφησης σε μεγάλο βαθμό, σε σχέση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες, οπότε στην ουσία χρειαζόμαστε θεραπευτικά πρωτόκολλα, ώστε να υπάρχει ένας έλεγχος στο τι συνταγογραφεί ο καθένας, ανάλογα με το νόσημα και τη βαρύτητα της συγκεκριμένης κατάστασης. Έτσι θα μειωθεί η θεραπευτική δαπάνη και θα μπορεί να παίρνει ο ασθενής το φάρμακο που δικαιούται. Σε αυτό συμφωνούν και οι γιατροί, οι Σύλλογοι ασθενών και οι φαρμακευτικές εταιρίες.Έτσι γίνεται και σε άλλες χώρες, υπάρχουν οδηγίες guidelines, εννοείται σε βαριά νοσήματα με πολύ ακριβή και σοβαρή θεραπευτική αγωγή.

Ι.Τ. Συζητήθηκε σε πάνελ της Παρασκευής 12 Απριλίου και το θέμα του ηλεκτρονικού φακέλου ασθενούς, ο Ενιαίος Ατομικός Φάκελος Υγείας, η Ψηφιοποίηση και Ηλεκτρονική Διαχείριση του Ιστορικού Αρχείου Φακέλων Ασθενών των Μονάδων Υγείας, που όπως ανέφερε ο Υφυπουργός Υγείας, συντελεί στην πλήρη αναβάθμιση των Συστημάτων Υγείας.

Θ.Ψ. Ο Μάριος Θεμιστοκλέους, Υφυπουργός Υγείας, έκανε μια αναλυτική παρέμβαση για το θέμα αυτό. Για την ευρύτερη έννοια της Ψηφιοποίησης, να σας αναφέρω ότι ολοκληρώνονται μεγάλοι διαγωνισμοί για την Ψηφιοποίηση του συστήματος Υγείας. Θα μειωθούν έτσι οι ανισότητες. Θα έχουμε πολλά νέα δεδομένα. Πράγματι με αυτό τον τρόπο θα βοηθηθούμε πάρα πολύ και ως προς το να δούμε τα κενά που υπάρχουν στην πρόσβαση των ασθενών και να οργανώσουμε έτσι τα νοσοκομεία. Θα μπορέσουμε να αναλύσουμε τα δεδομένα και να επαναπροσδιορίσουμε τις ανάγκες Υγείας του πληθυσμού, ώστε να προσαρμόσουμε το υγειονομικό μας σύστημα σε αυτές.

Ι.Τ. Πώς μπορούμε να έχουμε καλύτερο προσδόκιμο ζωής και τι ρόλο παίζει η πρόληψη;

Θ.Ψ. Η πρόληψη έγκειται στο ότι αναλύουμε τους παράγοντες κινδύνου και ευαισθητοποιούμε τον κόσμο, τον ενημερώνουμε, ώστε να μη νοσήσει. Βασικοί παράγοντες πρόληψης η μείωση της παχυσαρκίας, η καθημερινή φυσική δραστηριότητα, η αποφυγή του καπνίσματος, η υγιεινή διατροφή. Στην ευρύτερη έννοια της πρόληψης είναι ο προσυμπτωματικός έλεγχος: Μαστογραφία, κολονοσκόπηση, τεστ Παπανικολάου.

Κάνουμε ελέγχους, έτσι ώστε να διαγιγνώσκουμε τη νόσο σε όσο το δυνατόν πιο πρώιμο στάδιο γίνεται. Σε όλα τα νοσήματα, όσο πιο αρχικό είναι το στάδιο, τόσο πιο αποτελεσματική είναι η θεραπεία.

Ι.Τ. Υπάρχουν επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στη Δημόσια Υγεία ; Διαβάζουμε για έξαρση λοιμώξεων, αύξηση κοκκύτη και στρεπτόκοκκου, μεταξύ άλλων.

Θ.Ψ. Οι εξάρσεις μπορεί να υπάρχουν ανά μερικά χρόνια. Μπορεί να οφείλονται σε πολλούς λόγους. Κάνουμε ενημέρωση για τα λοιμώδη νοσήματα. Μεγαλώνουμε ηλικιακά, οπότε υπάρχει ανοσογήρανση και κάποιοι είναι πιο ευάλωτοι. Υπάρχει και μεγαλύτερη μετακίνηση πληθυσμού μέσω ταξιδιών σε περιοχές με χαμηλότερη εμβολιαστική κάλυψη και μεταφέρονται πιο εύκολα λοιμώδη νοσήματα. Γενικά με την κλιματική αλλαγή έχουμε εν μέρει και κάποια αύξηση λόγω της υπερθέρμανσης του πλανήτη. Η κλιματική αλλαγή θα μας φέρει αντιμέτωπους με νέες προκλήσεις σε αντιμετώπιση ιών και λοιμώξεων.

Ι.Τ. Η δική σας αίσθηση μετά το πέρας των εργασιών του 9ου Delphi Εconomic Forum, ποια είναι ;

Θ.Ψ. Ήταν πάρα πολύ δημιουργικό, με ανταλλαγή και σύνθεση απόψεων, ήταν ένα πολύ σημαντικό Forum.

Η «Μεγάλη Μετάβαση» έχει ξεκινήσει. Η Ελλάδα είναι μια μικρή αγορά, αλλά αν είμαστε ταγμένοι σε ένα στόχο να αναπτύξουμε καινοτομίες και να επενδύσουμε σε αυτόν τον τομέα, θα πετύχουμε συμπράξεις με ξένες εταιρίες και εισαγωγή κεφαλαίων στη χώρα μας που θα φέρουν πόρους στη μεγάλη αυτή μετάβαση. Αλλαγή οπτικής γωνίας σε ευρωπαϊκό επίπεδο, πρότεινε ο Υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης. Η Υγεία είναι επένδυση και δεν είναι δαπάνη. Η καινοτομία στην Υγεία φέρνει υπεραξία.

Διαβάστε επίσης:

ΙΑΣΩ Γενική Κλινική: «Υγεία να έχουμε και όλα τα άλλα λύνονται»

Απεργία ΓΣΕΕ: Ποιοι συμμετέχουν – Πώς θα κινηθούν τα μέσα μεταφοράς

Σχετικά Άρθρα
Καταρρίπτοντας τον μεγαλύτερο μύθο για τους κιρσούς το καλοκαίρι
Καταρρίπτοντας τον μεγαλύτερο μύθο για τους κιρσούς το καλοκαίρι
«Μίνι έντερα»: Ελπίδα για εξατομικευμένες θεραπείες σε άτομα με νόσο του Crohn
«Μίνι έντερα»: Ελπίδα για εξατομικευμένες θεραπείες σε άτομα με νόσο του Crohn
Δάγκειος πυρετός - Ιός Δυτικού Νείλου: Συναγερμός σε όλη την Ευρώπη - Ραγδαία αύξηση κρουσμάτων
Δάγκειος πυρετός – Ιός Δυτικού Νείλου: Συναγερμός σε όλη την Ευρώπη – Ραγδαία αύξηση κρουσμάτων
Κυτισινικλίνη: Νέα θεραπεία για τη διακοπή του καπνίσματος
Κυτισινικλίνη: Νέα θεραπεία για τη διακοπή του καπνίσματος
Δωρεάν rapid test HIV, ιογενoύς ηπατίτιδας και ΣΜΝ στο Athens Pride 2024
Δωρεάν rapid test HIV, ιογενoύς ηπατίτιδας και ΣΜΝ στο Athens Pride 2024
Παρβοϊός: Συμπτώματα, διάγνωση και αντιμετώπιση
Παρβοϊός: Συμπτώματα, διάγνωση και αντιμετώπιση

Ακολουθήστε μας στο Google News
και ενημερωθείτε πρώτοι για τα νέα άρθρα του