Η τελευταία τάση της μόδας δεν είναι ένα εποχιακό χρώμα ή στυλ που πρέπει να έχουμε. Είναι η έννοια της βιώσιμης μόδας και της ηθικής ένδυσης. Η βιομηχανία της μόδας προκαλεί όλεθρο στο περιβάλλον μεταξύ της διαδικασίας παραγωγής των ρούχων και των απορριμμάτων κάθε φοράμε που πετάμε τα παλιά μας κομμάτια, οπότε οι μάρκες και οι καταναλωτές ενδιαφέρονται πολύ για τη βελτίωση αυτών των ζητημάτων.
Και ενώ δεν υπάρχουν “φιλικά προς το περιβάλλον ρούχα” – δηλαδή όλα τα ενδύματα έχουν τουλάχιστον κάποια αρνητική επίδραση στο περιβάλλον – υπάρχουν μάρκες που εργάζονται επιμελώς για να κάνουν τη διαφορά.
Τι είναι η ηθική ή βιώσιμη μόδα;
Ενώ η «γρήγορη μόδα» (fast fashion) περιγράφει ρούχα που φτιάχνονται από φθηνές πρώτες ύλες και προορίζονται για βραχυπρόθεσμη χρήση, η «βιώσιμη» (ή «ηθική») μόδα είναι το αντίθετο και μερικές φορές αναφέρεται ακόμη και ως «αργή μόδα» (slow fashion). Λαμβάνει υπόψη τον πλήρη κύκλο ζωής του προϊόντος – από το σχεδιασμό, την προμήθεια και τις διαδικασίες παραγωγής – και εξετάζει όλους και όλα όσα επηρεάζονται από αυτό, από το περιβάλλον, τους εργαζόμενους και τις κοινότητες όπου παράγεται, μέχρι τους καταναλωτές που το αγοράζουν.
Ποια είναι τα πιο βιώσιμα υφάσματα;
Το πιο βιώσιμο ύφασμα είναι αυτό που έχει χρησιμοποιηθεί στο παρελθόν. Oτιδήποτε νέο έχει παραχθεί – ανεξάρτητα από το υλικό – έχει αρνητικές επιπτώσεις στο περιβάλλον. Στη συνέχεια έρχονται υφάσματα από ανακυκλωμένο υλικό. Συνήθως θα βρείτε πολυεστέρα κατασκευασμένο από ανακυκλωμένα μπουκάλια νερού. Απλώς βεβαιωθείτε ότι αναζητάτε συγκεκριμένες λεπτομέρειες, όπως “100% ανακυκλωμένος πολυεστέρας”.
Τέλος, τα υφάσματα που κατασκευάζονται από βιώσιμες ίνες είναι καλύτερα από τα συμβατικά, όπως οι οργανικές ίνες που χρησιμοποιούν λιγότερα χημικά και νερό, ή το tencel που είναι ασφαλέστερο για τους εργαζόμενους και έχει λιγότερα απόβλητα.
Είναι η βιώσιμη μόδα προσιτή;
Ναι, το να αγοράσετε κάτι που έχει ήδη χρησιμοποιηθεί είναι πιο βιώσιμο από οτιδήποτε νέο, επομένως θα σας κοστίσει αυτόματα λιγότερο. Προσοχή, όμως! Μη χρησιμοποιήσετε την εξοικονόμηση ως δικαιολογία για να αγοράσετε περισσότερα, καθώς αυτό θα αφαιρέσει αυτόματα τον «τίτλο» της βιώσιμης αγοράς.
Τούτου λεχθέντος, εάν πρόκειται να αγοράσετε βιώσιμα κομμάτια από μάρκες που ακολουθούν ηθικές πρακτικές και δίνουν καλούς μισθούς, χρησιμοποιούν οργανικές ίνες ή δημιουργούν πιο ανθεκτικά αντικείμενα, μπορεί να καταλήξετε να πληρώσετε περισσότερα – αλλά αυτά τα ενδύματα θα διαρκέσουν σίγουρα περισσότερο.
Με αφορμή τη σημερινή Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος, εάν θέλετε να κάνετε στροφή προς τη βιώσιμη μόδα, μια νέα γενιά σχεδιαστών αλλά και πολλά διάσημα brands αλλάζουν τον τρόπο με τον οποίο κατανοούμε τη μόδα στην εποχή μας.
Vivienne Westwood

Η Βρετανίδα σχεδιάστρια, Vivienne Westwood έχει πει: «Αγοράστε λιγότερα, επιλέξτε καλά και κάντε το με διάρκεια». Έχει πει επίσης ότι υπάρχει η ανάγκη να αλλάξουμε καταναλωτικές συνήθειες για την αντιμετώπιση των περιβαλλοντικών ζητημάτων της βιομηχανίας μόδας. Η σχεδιάστρια είναι επίσης πολύ ευαίσθητη και ενδιαφέρεται για τον αντίκτυπο της βιομηχανίας σε θέματα κλιματικής αλλαγής. Η φιλική προς το περιβάλλον σχεδιάστρια έχει παρουσιάσει επίσης διάφορες συλλογές διαμαρτυρίας με ισχυρά μηνύματα όπως “Επανάσταση του Κλίματος” και άλλα.
Levi’s
Από την καλλιέργεια του βαμβακιού έως τη βαφή και το φινίρισμα, χρειάζονται πάνω από 7.570 λίτρα νερού μόνο για να φτιαχτεί ένα τζιν. Η Levi’s επικεντρώνεται στις διαδικασίες φινιρίσματος για την απομάκρυνση του νερού όπου είναι δυνατόν με τη συλλογή Water<Less, η οποία χρησιμοποιεί έως και 96% λιγότερο νερό. Και επειδή η Levi’s είναι ένας τόσο μεγάλος παίκτης στη βιομηχανία τζιν, τέτοια βήματα μπορούν να έχουν σημαντικό αντίκτυπο.
H&M Conscious

Κάθε κομμάτι στη συλλογή Conscious έχει μια πτυχή που μειώνει τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις, όπως οργανικό βαμβάκι ή ανακυκλωμένο πολυεστέρα. Το καλύτερο απ’ όλα είναι ότι τα ρούχα της συλλογής ξεκινούν από πολύ προσιτές τιμές, οπότε δεν χρειάζεται να ξοδέψετε μια περιουσία για τη βιώσιμη μόδα. Επιπλέον, οι καταναλωτές μπορούν να ανακυκλώσουν τα ανεπιθύμητα ρούχα τους στα καταστήματα H&M με έκπτωση για να αγοράσουν κάτι νέο. Ακόμα κι αν είναι σκισμένο και δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί ξανά, η εταιρεία διασφαλίζει ότι τα ρούχα χρησιμοποιούνται για κάτι άλλο και δεν θα καταλήξουν στη χωματερή. Ο όμιλος H&M αναφέρει ότι χρησιμοποιεί συνολικά 57% ανακυκλωμένες ή βιώσιμες ίνες, με στόχο να φτάσει το 100% έως το 2030.
Polo Ralph Lauren
Αυτό είναι ένα άλλο παράδειγμα μιας μεγάλης επωνυμίας που κάνει μια απλή αλλαγή, αλλά έχει τη δυνατότητα να επηρεάσει σημαντικά το περιβάλλον. Το Earth Polo (διατίθεται επίσης σε ανδρικές και παιδικές συλλογές) είναι κατασκευασμένο από ανακυκλωμένα μπουκάλια νερού και χρησιμοποιεί βαφές που δεν απαιτούν νερό στη διαδικασία εφαρμογής. Παρόλο που είναι απλά ένα πουκάμισο, ο Polo Ralph Lauren εκτιμά ότι θα σώσει το ισοδύναμο των 170 εκατομμυρίων πλαστικών φιαλών από τους χώρους υγειονομικής ταφής μέχρι το 2025.
Napapijri
Η Napapijri χαράσσει το μέλλον της κυκλικής μόδας με το πρώτο 100% ανακυκλώσιμο jacket, το Skidoo Infinity. Είναι φτιαγμένο από το ανακυκλωμένο υλικό ECONYL®, είναι 100% ανακυκλώσιμο και αποτελεί τη τελευταία και πιο προηγμένη εκδοχή του iconic Skidoo jacket της εταιρείας. Η πρωτοποριακή του καινοτομία βασίζεται στη σύνθεσή του jacket από ένα μόνο υλικό. Το εσωτερικό και τα κοψίματα του Skidoo Infinity είναι φτιαγμένα από Nylon 6, ενώ η ύφανσή του είναι φτιαγμένη από ECONYL® Regenerated Nylon, ένα νήμα Nylon 6 υψηλής απόδοσης, ανακυκλωμένο από απορρίμματα, όπως δίχτυα ψαρέματος.
Columbia
Αυτό που κάνει την Columbia να ξεχωρίζει από άλλες μάρκες είναι η καινοτομία στη διαδικασία παραγωγής. Τα μπουφάν Outdry Eco είναι κατασκευασμένα από ανακυκλωμένα μπουκάλια νερού, ενώ δεν χρησιμοποιείται βαφή για εξοικονόμηση πάνω από 90 λίτρων νερού ανά μπουφάν. Η μάρκα αναφέρει επίσης ότι περισσότεροι από τους μισούς προμηθευτές της είναι πιστοποιημένοι από τον οργανισμό Bluesign, πράγμα που σημαίνει ότι είναι πιο αποδοτικοί με νερό, ενέργεια και απόβλητα και ακολουθούν αυστηρές απαιτήσεις ασφάλειας.
Stella McCartney

Όταν σκεφτόμαστε τη βιώσιμη, πολυτελή μόδα, η Stella McCartney είναι το πρώτο όνομα που έρχεται στο μυαλό μας. Από την αρχή της δημιουργίας του brand το 2001, είναι μία από τις πρωτοπόρες της φιλικής προς το περιβάλλον μόδας και προσφέρει βιώσιμες εναλλακτικές προτάσεις για τη γκαρνταρόμπα μας. Τα υλικά που χρησιμοποιούνται από τη σχεδιάστρια περιλαμβάνουν οργανικό βαμβάκι, μαλλί ηθικής προέλευσης, ανακυκλωμένα υφάσματα, ενώ έχει καταργήσει από τις συλλογές της τη γούνα και το δέρμα.
Η Stella McCartney φιλοξένησε τη συλλογή της για το Φθινόπωρο 2019 στην Εβδομάδα Μόδας του Παρισιού, με σχέδια που επικεντρώθηκαν στη νέα πρωτοβουλία «There She Grows» που προσπαθεί να προστατεύσει τα απειλούμενα τροπικά δάση.
Google News