Όταν ετοιμάζουμε τη βαλίτσα μας για ένα ταξίδι, η αλήθεια είναι, ότι θέλουμε να χωρέσουμε μέσα της όσα περισσότερα μπορούμε, κάτι που προφανώς δεν γίνεται για διάφορους λόγους.
Ένα από τα πιο σημαντικά πράγματα στην προετοιμασία της βαλίτσας, πέρα από το χωροταξικό, είναι και η υγιεινή. Και κυρίως αναφερόμαστε στο θέμα «παπούτσια».
Ενώ δεν είναι λίγοι που νιώθουν άνετα με το να τοποθετούν ελαφρά τη καρδία της παπούτσια τους χύμα μέσα στη βαλίτσα τους μαζί με τα ρούχα και άλλα αντικείμενα, αυτοί είναι που θα πρέπει να το ξανασκεφτούν.
Θέλετε πραγματικά τις βρώμικες σόλες των παπουτσιών σας να έρχονται σε επαφή με τα καθαρά σας ρούχα;
«Πιστεύω, ότι είναι μια καλή ιδέα να τοποθετούμε τα παπούτσια μας σε πλαστικές σακούλες από το σούπερ μάρκετ ή σε επαναχρησιμοποιούμενες με φερμουάρ, προτού τα τοποθετήσουμε στη βαλίτσα μας», εξηγεί ο Philip M. Tierno, καθηγητής Μικροβιολογίας και Παθολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Grossman της Νέας Υόρκης
Γιατί είναι σημαντικές οι τσάντες παπουτσιών
Σημείωσε, ότι τα επίπεδα των μικροβίων σε ένα ζευγάρι παπούτσια εξαρτάται από πολλούς παράγοντες, όπως το σχέδιο, το μέρος που περπατάμε και πόσο συχνά τα πλένουμε.
«Εάν το κάτω μέρος από το παπούτσι έχει ραβδώσεις ή υπάρχουν τέτοιες στο πλάι ή σε άλλα σημεία που μπορούν να συγκεντρώνονται διάφορα υλικά, τότε σκεφτείτε καλά πώς θα τα αποθηκεύσετε. Αναλόγως με την πόλη, όπου διαμένετε, πιθανότατα περπατάτε σε πεζοδρόμια και δρόμους, όπου διάφοροι μπορεί να έχουν βήξει, φτύσει ή κάνει εμετό. Υπάρχουν επίσης, ούρα ανθρώπων ή ζώων και γενικά, χίλια δύο άλλα πράγματα, με άπειρα μικρόβια», ανέφερε ο Tierno.
Μελέτες έχουν δείξει, ότι ένα ζευγάρι παπούτσια μπορεί να περιέχει εκατομμύρια βακτηριακούς οργανισμούς, όπως το E. coli, καθώς και άλλων τύπων, που προκαλούν ασθένειες. Επιπρόσθετα, μικρόβια μπορεί να μεταφέρει και το εσωτερικό του παπουτσιού, πέρνα της σόλας.
«Ανάλογα με το πόσο ιδρώνει το πόδι μας, μπορεί να αναπτύσσεται σταφυλόκοκκος, που να εξαπλωθεί από το εσωτερικό του παπουτσιού κι αυτό με τη σειρά του να μεταφερθεί σε όλη τη βαλίτσα», αναφέρει ο καθηγητής.
Οι μικροβιολόγοι ενημερώνουν πως o κίνδυνος μόλυνσης από βρώμικα παπούτσια σε μια τσάντα είναι σχετικά χαμηλός, αλλά δεν είναι μηδενικός.
Πόσο κινδυνεύεις, αν δεν βάλεις σε τσάντα τα παπούτσια σου;
Σύμφωνα με τον ειδικό, ο κίνδυνος μόλυνσης από βρώμικα παπούτσια σε μια τσάντα είναι σχετικά χαμηλός, αλλά όχι μηδενικός,
Για τους περισσότερους το ανοσοποιητικό έχει την ικανότητα να ανταποκρίνεται και να αποκρούει ιούς, που προκαλούν μολύνσεις, όπως το δέρμα μας, που είναι η πρώτη γραμμή άμυνας.
Ακόμη κι αν ο κίνδυνος να αρρωστήσεις είναι μικρός, σίγουρα δεν θα σου αρέσει η ιδέα να υπάρχουν στα ρούχα σου μικροργανισμοί που έχουν προέλθει από οποιαδήποτε αηδία έχουν πατήσει τα παπούτσια σου. Κθώς τα περισσότερα βακτήρια και μικρόβια επιβιώνουν σε υγρά περιβάλλοντα, μία κλειστή σακούλα, ειδικά αν δεν είναι αεροστεγής, μπορεί να τα στεγνώσει και να μειώσει τη διάρκεια της ζωής τους.
Ο κίνδυνος αυξάνεται αν υπάρχουν ανοιχτές πληγές στο δέρμα που έρχεται σε επαφή με το εσωτερικό της τσάντας, το οποίο έχει μολυνθεί από τα παπούτσια.
Υπάρχουν και ορισμένα βακτήρια, όπως αυτά που προκαλούν τέτανο, τα οποία σχηματίζουν σπόρους που είναι πιο ανθεκτικά στο στέγνωμα. Ωστόσο, αυτού του είδους οι λοιμώξεις είναι ασυνήθιστες στις ανεπτυγμένες χώρες -όπου οι πολίτες κάνουν από νωρίς τα κατάλληλα εμβόλια.
Τι να κάνεις;
Για να έχουμε ήσυχο το κεφάλι μας, καθαρίζουμε τακτικά τα παπούτσια και τα αφήνουμε να στεγνώσουν εντελώς, τα αερίζουμε πριν τα αποθηκεύσουμε (εκτός και αν έχει υγρασία), τα βάζουμε σε μια πλαστική σακούλα που δένουμε καλά και μετά τη χρήση την πετάμε και παίρνουμε μια άλλη.
Αν είναι ειδική τσάντα για παπούτσια, την καθαρίζουμε (πλένουμε). Το ίδιο κάνουμε και με την αποσκευή, στο τέλος του ταξιδιού: καθαρίζουμε στο εσωτερικό και εξωτερικό με προϊόν που σκοτώνει τα μικρόβια.
Με πληροφορίες από Huffington Post
Διαβάστε επίσης:
Γυναικολογικές Λοιμώξεις και καλοκαίρι: Πρόληψη και αντιμετώπιση
Νέα CEO της Roche σε Ελλάδα και Κύπρο η Kavita Patel
Google News