“Ποιοι άνθρωποι κινδυνεύουν περισσότερο από βλάβη στα νεφρά λόγω κορωνοϊού;” Δείτε τι απαντά ο κ. Τσιόδρας

ποιοι-άνθρωποι-κινδυνεύουν-περισσό

Νεότερες έρευνες στην Αμερική δείχνουν εμφάνιση βαριάς νεφρικής ανεπάρκειας σε ορισμένους ασθενείς με Covid-19. Ζητήσαμε σήμερα από τον κ. Τσίοδρα, στη διάρκεια της καθημερινής ενημέρωσης του υπουργείου Υγείας, να μας απαντήσει στα εξής ερωτήματα: “Ποιοι είναι οι ασθενείς που κινδυνεύουν περισσότερο να οδηγηθούν σε νεφρική ανεπάρκεια; Η νόσος προσβάλλει άμεσα τα νεφρά;”

Σίγουρα, οι ασθενεις που αναπτύσσουν νεφρική ανεπάρκεια έχουν ένα κακό προγνωστικό σημείο, καθώς η παθοφυσιολογία της νόσου είναι άγνωστη.

Ο κ. Τσιόδρας πάντως μας απαντά ότι η νεφρική βλάβη από τον ιό συμβαίνει μεν δεν είναι ακόμη σαφείς οι λόγοι… Μελέτες που προέρχονται από την Κίνα είναι αντικρουόμενες. Υπάρχουν μελέτες που μιλούν για οξεία νεφρική βλάβη και άλλες που δεν κάνουν λόγο για νεφρική δυσλειτουργία.

Αυτό που φαίνεται σίγουρο, και είναι σύμφωνο με τις μελέτες που έρχονται από την Αμερική, είναι ότι η νόσος προσβάλλει κάποιες ομάδες ανθρώπων σοβαρά. Οι σοβαρά ασθενείς, λοιπόν, σε ένα 25% μπορεί να εμφανίσουν νεφρική βλάβη. Σε αυτές τις περιπτώσεις, μάλιστα, η εξέλιξη αυτή μπορεί να παίξει ιδιαίτερα σοβαρό ρόλο και να οδηγήσει στο θάνατο.

Η απάντηση του κ. Τσιόδρα έχει ως εξής:

“Περιμένουμε ακόμα, μαζεύουμε πληροφορίες, μελέτες από την Κίνα ήταν λίγο αντικρουόμενες. Μερικές έλεγαν ότι δεν κάνει οξεία βλάβη στα νεφρά, άλλες έλεγαν ότι κάνει οξεία βλάβη στα νεφρά.

Αυτό που φαίνεται να είναι σίγουρο και με δημοσιεύσεις και από την Αμερική, είναι ότι σε σοβαρά ασθενείς μπορεί να τους επηρεάσει τη νεφρική λειτουργία σε ποσοστά μέχρι και 20%-25%.

Επίσης, είναι γνωστό ότι ο ιός αυτός προσβάλει μερικές ομάδες ανθρώπων σοβαρά, με υποκείμενα νοσήματα, που μέσα σε αυτά ξέρετε είναι και τα καρδιαγγειακά, είναι ο διαβήτης, ασθένειες οι οποίες σχετίζονται ούτως ή άλλως με επιβάρυνση των νεφρών.

Είναι σίγουρο ότι στα σοβαρά περιστατικά, η νεφρική δυσλειτουργία έχει σημαντικό ρόλο και είναι κάτι που το παρακολουθούμε.

Φαίνεται επίσης από αρχικά δεδομένα, ότι μάλλον είναι και επιβαρυντικός παράγοντας για να πεθάνει κανείς, αν τα νεφρά του δεν δουλεύουν καλά. Σίγουρα, όμως, θα περιμένουμε και περισσότερα δεδομένα για το θέμα των νεφρών.”

Σχετικά Άρθρα
Η σκελετική υγεία μας αφορά όλους - Δείτε πού μπορείτε να κάνετε προληπτικό έλεγχο για την οστεοπόρωση!
Η σκελετική υγεία μας αφορά όλους – Δείτε πού μπορείτε να κάνετε προληπτικό έλεγχο για την οστεοπόρωση!
Κλειστές σήμερα οι υπηρεσίες του ΕΟΠΥΥ - Μόνο τρία φαρμακεία θα λειτουργήσουν
Κλειστές σήμερα οι υπηρεσίες του ΕΟΠΥΥ – Μόνο τρία φαρμακεία θα λειτουργήσουν
Γιατί οι πέτρες στα νεφρά που δεν ενοχλούν ΔΕΝ πρέπει να αφήνονται στη μοίρα τους
Γιατί οι πέτρες στα νεφρά που δεν ενοχλούν ΔΕΝ πρέπει να αφήνονται στη μοίρα τους
«Το σώμα σου σε καλεί - σήκωσέ το» - Η νέα καμπάνια ευαισθητοποίησης για τον καρκίνο του μαστού
«Το σώμα σου σε καλεί – σήκωσέ το» – Η νέα καμπάνια ευαισθητοποίησης για τον καρκίνο του μαστού
Υπερακουσία: Ποια είναι η πάθηση που ταλαιπωρεί την Πηνελόπη Αναστασοπούλου
Υπερακουσία: Ποια είναι η πάθηση που ταλαιπωρεί την Πηνελόπη Αναστασοπούλου
Μίνα Γκάγκα: Τι απαντά για το πότε πρέπει να πηγαίνουμε στο νοσοκομείο αν δούμε συμπτώματα
Μίνα Γκάγκα: Τι απαντά για το πότε πρέπει να πηγαίνουμε στο νοσοκομείο αν δούμε συμπτώματα

Ακολουθήστε μας στο Google News
και ενημερωθείτε πρώτοι για τα νέα άρθρα του