Η οστεοπόρωση υπάρχει από νωρίς στο μυαλό της κάθε γυναίκας, αφού γνωρίζει ότι το πιθανότερο είναι να συναντηθεί μαζί της πάνω κάτω όταν έρθει και η εμμηνόπαυση. Γνωρίζουμε όμως με τι τρόπους θα την αντιμετωπίσουμε όσο το δυνατό αποτελεσματικότερα όταν εμφανιστεί;
Ποιες γυναίκες έχουν περισσότερες πιθανότητες να παρουσιάσουν οστεοπόρωση;
• Οι γυναίκες που μπαίνουν ή βρίσκονται ήδη στην εμμηνόπαυση.
• Οι γυναίκες που ακολουθούν κακή διατροφή. Προσπαθούμε μέσω της διατροφής μας να προσλαμβάνουμε όσο περισσότερο ασβέστιο γίνεται. Εάν αυτό δεν αρκεί, μπορείτε να λαμβάνετε και συμπλήρωμα ασβεστίου.
• Γυναίκες που έχουν χάσει απότομα βάρος ή ήταν πάντα πολύ αδύνατες .
• Όσες ακολουθούν χρόνια λήψη κορτιζόνης.
• Οι γυναίκες που ακολουθούν αγωγή για διάφορες κακοήθεις παθήσεις.
Παράγοντες κινδύνου
Κύριοι παράγοντες κινδύνου για την ανάπτυξη οστεοπόρωσης θεωρούνται η κληρονομικότητα, το σωματικό βάρος, η μη ισορροπημένη διατροφή, η χαμηλή πρόσληψη ασβεστίου, η έλλειψη βιταμίνης D, η σύγχρονη καθιστική ζωή, η υπερκατανάλωση αλκοόλ και καφεΐνης, το κάπνισμα, η δυσλειτουργία του θυρεοειδούς αδένα, οι διαταραχές της εμμήνου ρύσεως και η παρατεταμένη θεραπεία με κορτιζόνη, αντισυλληπτικά, αντιφλεγμονώδη, αντιπηκτικά, αντιεπιληπτικά, αντινεοπλασματικά και γαστροπροστατευτικά φάρμακα.
Πώς μπορώ να προλάβω την οστεοπόρωση;
Η πρόληψη είναι η καλύτερη θεραπεία ειδικά κατά την παιδική και εφηβική ηλικία, που γίνεται το «κτίσιμο» του σκελετού. Η επαρκής πρόσληψη γαλακτοκομικών, βιταμίνης D καθώς και η άθληση αποτελούν τους βασικότερους παράγοντες για γερό σκελετό.
Συμπτώματα
Τις άσχημο είναι ότι περισσότερες περιπτώσεις δεν δίνει κανένα σύμπτωμα, επομένως είναι και δύσκολο να την προλάβουμε. Αρχίζει και δίνει συμπτώματα όταν έχει φτάσει πλέον σε προχωρημένο στάδιο. Τα συμπτώματα αυτά μπορεί να είναι πόνοι στην πλάτη και τα οστά. Σε πιο προχωρημένες καταστάσεις μπορεί να δημιουργούνται και κατάγματα στα οστά, κυρίως στο ισχίο, στον καρπό και στους σπονδύλους. Γι ’αυτό θα πρέπει προληπτικά να κάνουμε εξετάσεις για την οστεοπόρωση.
Η βασική εξέταση για την οστεοπόρωση
Η κυριότερη εξέταση είναι η μέτρηση της οστικής μάζας που μας δείχνει σε τι κατάσταση βρίσκονται τα οστά μας. Μια εξέταση που πρέπει να γίνεται σε όλες τις γυναίκες που μπαίνουν στην εμμηνόπαυση και να επαναλαμβάνεται μια φορά το χρόνο.
Αντιμετώπιση
Δεν υπάρχει καλύτερος τρόπος να αντιμετωπίσει κανείς την οστεοπόρωση πέρα από την ενημέρωση και την πρόληψη. Η πρόληψη στοχεύει στην τροποποίηση όλων των παραγόντων κινδύνου που μειώνουν την ποιότητα των οστών και στην ενίσχυση και ενεργοποίηση εκείνων που την αυξάνουν. Η οστεοπενία μπορεί και πρέπει να αντιμετωπίζεται πριν εξελιχθεί οριστικά σε οστεοπόρωση.
Η έγκαιρη διάγνωση και η σωστή θεραπεία μπορούν να εξασφαλίσουν μια καλή εξέλιξη της νόσου χωρίς επιπλοκές και αυτό είναι αυστηρά έργο του ειδικού γιατρού.
Ακολουθήστε μας στο Google News
και ενημερωθείτε πρώτοι για τα νέα άρθρα του
Google News