Πιο νωρίς «χτυπά» τις γυναίκες ο καρκίνος του μαστού – Αναγκαία η πρώτη μαστογραφία στα 35

πιο-νωρίς-χτυπά-τις-γυναίκες-ο-καρκί

Μειώνεται ο μέσος όρος των ηλικιών των γυναικών που προσβάλλονται από καρκίνο του μαστού, με πιο ευάλωτη πλέον ομάδα τις γυναίκες 35-45 ετών, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Ειδικού Ακτινοδιαγνώστη Μαστού Πέτρου Μαλακάση, μέλους Δ.Σ της Ένωσης Ακτινολόγων Μαστού Ελλάδος (Ε.Α.Μ.Ε) και Διευθυντή του Απεικονιστικού Τμήματος Μαστού και Οστικής Πυκνότητας στην Ευρωκλινική Αθηνών, μετά από στατιστική καταγραφή των κλινικών περιστατικών που καθημερινά διερευνά.

Όπως διευκρινίζει ο κ. Μαλακάσης, «Από τα περιστατικά που προσέρχονται για απεικονιστικό έλεγχο και υπάρχει ήδη κάποιο ψηλαφητό εύρημα με τη διάγνωση να είναι επιβαρυντική για κακοήθεια, θα έλεγα πως το 40-50% αφορά πλέον γυναίκες μικρότερες των 45 ετών, γεγονός που δημιουργεί έντονο προβληματισμό για το πότε πρέπει να αρχίσει μια γυναίκα να ελέγχεται προληπτικά με μαστογραφία και όποια άλλη εξέταση χρειάζεται, προκειμένου να αντιμετωπίσει τον κίνδυνο του καρκίνου του μαστού».

Αναγκαία η 1η μαστογραφία στην ηλικία των 35 ετών

Η προληπτική μαστογραφική «διερεύνηση» που όχι στο πολύ μακρινό παρελθόν εθεωρείτο πως έπρεπε να ξεκινάει από την ηλικία των 40 ετών και άνω σε γυναίκες χωρίς συμπτώματα, πλέον οι ανάγκες φαίνεται να επιβάλλουν αυτή να ξεκινάει στην ηλικία των 35 ετών, με μαστογραφία και πιθανά υπέρηχο και μαγνητική μαστογραφία, εάν η γυναίκα διαθέτει πυκνούς μαστούς, επιβαρυμένη κληρονομικότητα ή έχει κάνει εξωσωματική και η ετήσια μαστογραφία να γίνει μετά την ηλικία των 40 ετών.

%cf%80%ce%b9%ce%bf-%ce%bd%cf%89%cf%81%ce%af%cf%82-%cf%87%cf%84%cf%85%cf%80%ce%ac-%cf%84%ce%b9%cf%82-%ce%b3%cf%85%ce%bd%ce%b1%ce%af%ce%ba%ce%b5%cf%82-%ce%bf-%ce%ba%ce%b1%cf%81%ce%ba%ce%af0

«Η κλινική μου καθημερινότητα», συνεχίζει ο κ. Μαλακάσης, «περιλαμβάνει αυτό το πολύ δυσάρεστο γεγονός να διαπιστώνεται κακοήθεια σε ηλικίες που μέχρι πρότινος δεν ανήκαν στις ομάδες υψηλού κινδύνου κι αυτό θα πρέπει να προβληματίσει γενικά την ιατρική κοινότητα σε διεθνές επίπεδο, για τον επαναπροσδιορισμό των ηλικιών που ο προληπτικός έλεγχος κρίνεται επιβεβλημένος, αν σκεφθεί κανείς ότι σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες κάνουν τη μαστογραφία στην ηλικία των 50 ετών».

Είναι σημαντικό να σημειωθεί πως ειδικά για την περίπτωση κληρονομικής επιβάρυνσης, ο διαγνωστικός έλεγχος θα πρέπει να εξακολουθήσει να πραγματοποιείται 10 χρόνια νωρίτερα από την ηλικία που το συγγενικό πρόσωπο εμφάνισε καρκίνο.

«Θεωρώ βέβαια απαραίτητο να τονιστεί και αυτό πρέπει να είναι ξεκάθαρο, πως τα συμπεράσματά μου για την μείωση των ηλικιακών ορίων εμφάνισης του καρκίνου του μαστού οφείλονται αποκλειστικά και μόνο στην καθημερινή μου δράση ως ακτινοδιαγνώστη και δεν ενέχει στοιχεία εμπεριστατωμένης κλινικής έρευνας», καταλήγει στις δηλώσεις του ο κ. Μαλακάσης.

Διαβάστε επίσης

Γιατί ο βιασμός μίας νέας γυναίκας μάς διχάζει, αντί να μας ενώνει; – Ο ψυχίατρος Δημήτρης Σούρας μιλάει στο Infowoman

Blue Monday: Γιατί η σημερινή μέρα θεωρείται η πιο καταθλιπτική του έτους; 5 τρόποι για να αντιμετωπίσετε τη μελαγχολία

Όμικρον: Τα συμπτώματα με τα οποία εμφανίζεται σε εμβολιασμένους και ανεμβολίαστους

Σχετικά Άρθρα
VHL: Η σπάνια μορφή κληρονομικού καρκίνου του νεφρού - Γιατί πολλοί ασθενείς δεν έχουν πρόσβαση στη θεραπεία
VHL: Η σπάνια μορφή κληρονομικού καρκίνου του νεφρού – Γιατί πολλοί ασθενείς δεν έχουν πρόσβαση στη θεραπεία
Νέα, ανώδυνη μέθοδος θα σε απαλλάξει από τον πόνο στις αρθρώσεις
Νέα, ανώδυνη μέθοδος θα σε απαλλάξει από τον πόνο στις αρθρώσεις
«45 λεπτά με τον Γιατρό»: Παρακολουθήστε δωρεάν τη διαδικτυακή συνάντηση, ενημερωθείτε και προλάβετε
«45 λεπτά με τον Γιατρό»: Παρακολουθήστε δωρεάν τη διαδικτυακή συνάντηση, ενημερωθείτε και προλάβετε
Διατροφή κατά της ψωρίασης: Τροφές που πρέπει να τρώτε ή να αποφεύγετε εάν έχετε ψωρίαση
Διατροφή κατά της ψωρίασης: Τροφές που πρέπει να τρώτε ή να αποφεύγετε
https://www.youtube.com/watch?v=sIKzpO8Jfhk&t=29s
#GhavelasTheRoadToParis: Ακολουθούμε τον σπάνιο και χρυσό Νάσο Γκαβέλα στο δρόμο για το Παρίσι 2024
Νοροϊός: Ο ιός που είναι υπεύθυνος για τα κρούσματα γαστρεντερίτιδας - Όσα πρέπει να γνωρίζετε
Νοροϊός: Ο ιός που είναι υπεύθυνος για τα κρούσματα γαστρεντερίτιδας – Όσα πρέπει να γνωρίζετε

Ακολουθήστε μας στο Google News
και ενημερωθείτε πρώτοι για τα νέα άρθρα του