Πατήστε φρένο στο αυτοκίνητο σήμερα κιόλας: 5+1 τρόποι εναλλακτικής μετακίνησης!

πατήστε-φρένο-στο-αυτοκίνητο-σήμερα-κ

Η Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 5 Ιουνίου. Ο φετινός εορτασμός της γίνεται στη σκιά της πανδημίας του νέου κορωνοϊού. Πολλοί είναι εκείνοι που είδαν στην πρωτόγνωρη κατάσταση για ολόκληρο τον πλανήτη μια ευκαιρία για τη διάσωσή του, άλλοι όμως εξέφρασαν τον φόβο τους, πως τα περιβαλλοντικά ζητήματα, που μόλις είχαν έρθει στο προσκήνιο, θα χαθούν και πάλι.

Το θέμα για το 2020 είναι: «Ώρα για την Φύση». Τα τρόφιμα που τρώμε, ο αέρας που αναπνέουμε, το νερό που πίνουμε και το κλίμα που καθιστά τον πλανήτη μας κατοικήσιμο, όλα προέρχονται από τη φύση. Είναι η φύση που μας στέλνει το μήνυμα: Για να φροντίζουμε τον εαυτό μας πρέπει να φροντίζουμε τη φύση. Σήμερα περισσότερο από ποτέ είναι επιτακτική η ανάγκη να στραφούμε σε ήπιες πολιτισμένες και φιλικές προς το περιβάλλον μετακινήσεις, περιορίζοντας τη χρήση των μηχανοκίνητων οχημάτων. Η υιοθέτηση εναλλακτικών τρόπων μετακίνησης συμβάλλει στη μείωση της ρύπανσης και της κλιματικής αλλαγής, στην ελάττωση του θορύβου, στο μετριασμό της ενεργειακής εξάρτησης και των συνεπαγόμενων γεωπολιτικών αναταραχών, στην αποφυγή κατασπατάλησης των φυσικών πόρων και εν τέλει στην βελτίωση της ποιότητας ζωής και της υγείας των ανθρώπων.

Εμείς σας προτείνουμε τους εξής φιλικούς προς το περιβάλλον τρόπους μετακίνησης!
  • Περπάτημα. Αν η εργασία, το ραντεβού ή η υποχρέωση που έχετε είναι σε απόσταση εντός 3 χιλιομέτρων, μπορείτε άνετα να περπατήσετε. Με ένα χαλαρό περπάτημα χρειάζεστε μισή ώρα περίπου για να φτάσετε, ενώ παράλληλα, θα έχετε γυμναστεί. Αν επιλέξετε το περπάτημα ως βασικό τρόπο μετακίνησης στις κοντινές αποστάσεις, το Google Maps θα γίνει ο αγαπημένος σας φίλος, καθώς αναλαμβάνει να σας… χαράξει πορεία, υπολογίζοντας μάλιστα και ενδεικτικούς χρόνους περπατήματος ανάμεσα σε δύο διευθύνσεις.
  • Carpooling ή ελληνιστι συνεπιβασία! Αυτός είναι ο ιδανικός τρόπος μετακίνησης του 21ου αιώνα. Κάνει καλό στο πορτοφόλι σας, στο περιβάλλον και στην κοινωνικότητά σας, μειώνει την κίνηση στους δρόμους της πόλης και αυξάνει τις πιθανότητες να γίνει η διαδρομή από το σπίτι στη δουλειά διασκεδαστική. Η ιδέα είναι απλούστατη: συνεννοείστε με φίλους ή συναδέλφους που κάνουν την ίδια διαδρομή με εσάς για να πάνε στη δουλειά/ στη σχολή/ στο café/ στα μαθήματα χορού και μετακινείστε όλοι μαζί με ένα αυτοκίνητο κάθε φορά. Μοιράζεστε τα έξοδα της βενζίνης, και κανονίζετε «βάρδιες» –π.χ. ανά ημέρα, ανά εβδομάδα, ή ανά μήνα– για να μην οδηγεί ένας κάθε φορά. Αν είστε άτυχοι και όλοι σας οι φίλοι και συνάδελφοι μένουν στην άλλη άκρη της πόλης ή δουλεύουν εντελώς διαφορετικά ωράρια, μπορείτε να δοκιμάσετε το Carpooling.gr, που αναλαμβάνει να σας βρει το… άλλο σας μισό, τουλάχιστον από πλευράς μετακίνησης στην πόλη.
  • Ποδήλατο συμβατικό: Το ποδήλατο είναι ένας προσιτός οικονομικά και εύκολος τρόπος μετακίνησης. Είναι σχετικά επίσης ασφαλής σε δρόμους όπου δεν μπορούν τα αυτοκίνητα να αναπτύξουν μεγάλες ταχύτητες ή στους κατά τόπους ποδηλατοδρόμους. Το χαμηλό κόστος απόκτησης και η χαμηλή δαπάνη συντήρησης, η μεγάλη διεισδυτικότητα στο εσωτερικό των κορεσμένων δρόμων που το διακρίνει, η απαλλαγή του χρήστη του από μακρές αναμονές σε στάσεις μαζικών μέσων μεταφοράς, από τις μεγάλες καθυστερήσεις στις φωτεινά σηματοδοτούμενες διασταυρώσεις, η μετακίνηση από πόρτα σε πόρτα, η εύκολη και δωρεάν στάθμευση είναι σημαντικά πλεονεκτήματα που ενισχύουν την ελκυστικότητα του ποδηλάτου προς αυτούς που τολμούν.
  • Ποδήλατο ηλεκτρικό: Είναι ένα μέσο μετακίνησης που έχει τα ίδια πλεονεκτήματα με το συμβατικό ποδήλατο, αλλά είναι πολύ πιο εύκολο στη χρήση του! Το πραγματικό συν όμως που προσφέρουν τα ηλεκτρικά ποδήλατα, είναι η αποτελεσματικότητα στις ανηφόρες ή όταν υπάρχει κόντρα αέρας. Αν υπάρχουν πόνοι στα γόνατα κατά την ποδηλασία, ή αν αντιμετωπίζετε πρόβλημα με άσθμα, ένα ηλεκτρικό ποδήλατο, θα ανοίξει μια νέα διάσταση στην ποδηλασία για εσάς. Επίσης, η αστική σας μετακίνηση θα απλοποιηθεί και ιδιαίτερα τις ζεστές μέρες θα πηγαίνετε στον προορισμό σας πιο εύκολα και σίγουρα λιγότερο ιδρωμένοι!
  • Ηλεκτρικό πατίνι. Υπάρχουν διάφοροι τύπου ηλεκτρικών πατινιών, έτσι μπορείτε να διαλέξετε ό, τι σας ταιριάζει. Τον τελευταίο χρόνο οι δρόμοι των ελληνικών πόλεων έχουν γεμίσει από αυτά. Ωστόσο, η αλήθεια είναι πως προσφέρεται κυρίως για διαδρομές σε πεζόδρομους και ήσυχους δρόμους. Το να βγείτε σε δρόμους όπως η Μεσογείων και η Κηφισίας, δεν ξέρουμε πόσο σώφρον είναι… Προτιμήστε περιοχές όπως του Μακρυγιάννη, ο Κεραμεικός, η Πλάκα ή το Θησείο.
  • Ηλεκτρικό αυτοκίνητο: Τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα έχουν μπει για τα καλά στη ζωή μας. Το 2019 θεωρείται ότι ήταν η χρονιά της ανάπτυξης των ηλεκτροκίνητων, το 2020 εκτιμάται ότι θα είναι η χρονιά τους, ενώ το πλάνο σχεδόν όλων των μεγάλων κατασκευαστών αυτοκινήτων είναι να έχουν όσο το δυνατόν περισσότερα ηλεκτρικά μοντέλα στην γκάμα τους έως το 2025 ή το 2030, δηλαδή στα μισά ή στο τέλος της δεκαετίας, που μπήκε πριν από λίγους μήνες. Τα πιο κοινότυπα οφέλη της ηλεκτροκίνησης αφορούν το περιβάλλον αλλά και την “τσέπη” του οδηγού, αφού τα EV (Electric Vehicles) δεν εκπέμπουν ρυπογόνες ουσίες και είναι ιδιαίτερα οικονομικά στη χρήση και τη συντήρηση.
  • Δημόσιες συγκοινωνίες. Αν μπορείτε να αποφύγετε τη χρήση του αυτοκινήτου σας χρησιμοποιώντας τις δημόσιες συγκοινωνίες κάντε το. Σίγουρα είναι πολύ πιο οικονομικό και πολλές φορές και πολύ πιο γρήγορο!

Σχετικά Άρθρα
Ο Πέτρος Φιλιππίδης πήρε εξιτήριο από το νοσοκομείο κι επέστρεψε στο σπίτι του
Ο Πέτρος Φιλιππίδης πήρε εξιτήριο από το νοσοκομείο κι επέστρεψε στο σπίτι του
Δύο μητροκτονίες μέσα σε λίγες ώρες σε Θεσσαλονίκη και Κρήτη - Συγκλονίζουν τα εγκλήματα
Δύο μητροκτονίες σε Θεσσαλονίκη και Κρήτη – Συγκλονίζουν τα εγκλήματα
Υψηλές θερμοκρασίες σήμερα, αλλά ψυχρό Σαββατοκύριακο
Υψηλές θερμοκρασίες σήμερα, αλλά ψυχρό Σαββατοκύριακο
Δίκη Φιλιππίδη: Ξεσπά η μητέρα της μίας κοπέλας - «Την έστειλα εγώ να τη βιάσει το καταλαβαίνετε;»
Δίκη Φιλιππίδη: Ξεσπά η μητέρα της μίας κοπέλας – «Την έστειλα εγώ να τη βιάσει το καταλαβαίνετε;»
«Ο Φιλιππίδης είναι πλέον ελεύθερος στο νοσοκομείο» - Έτσι συγκεντρώθηκαν οι 20.000 ευρώ για την εγγύηση του ηθοποιού
«Ο Φιλιππίδης είναι πλέον ελεύθερος στο νοσοκομείο» – Έτσι συγκεντρώθηκαν οι 20.000 ευρώ για την εγγύηση του ηθοποιού
Καλοκαιρινές εκπτώσεις - Μάθε πότε ξεκινούν για να είσαι από τις πρώτες
Καλοκαιρινές εκπτώσεις – Μάθε πότε ξεκινούν για να ψωνίσεις τα καλύτερα

Ακολουθήστε μας στο Google News
και ενημερωθείτε πρώτοι για τα νέα άρθρα του