Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης: Ηλεκτρονικός ο φετινός εορτασμός

Η πανδημία του κοροναϊού και η συνακόλουθη αναστάτωση που έχει επιφέρει σε όλα τα επίπεδα της καθημερινής ζωής δε θα επιτρέψει στον Κύκλο Ποιητών να διοργανώσει παρά μόνο ηλεκτρονικά τις καθιερωμένες εκδηλώσεις για την Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης στις 21 Μαρτίου.

Για σήμερα, 21 Μαρτίου, είχε προγραμματιστεί, στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, να διαβάσουν ποιήματά τους οι ποιητές Αναστάσης Βιστωνίτης, Βερονίκη Δαλακούρα, Γιώργος Μαρκόπουλος, Στρατής Πασχάλης, Αντώνης Φωστιέρης και Δήμητρα Χ. Χριστοδούλου και να ακουστούν συνθέσεις των Otar Taktakishvili, Philip Glass και Xingzimin Pan.

Ο Δημήτρης Αγγελής, πρόεδρος του Κύκλου Ποιητών και ποιητής κι ο ίδιος ανέφερε στο ΑΠΕ – ΜΠΕ: «με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης, ο Κύκλος Ποιητών αφιέρωνε επί πολλά χρόνια ολόκληρο τον μήνα Μάρτιο στην ποίηση. Η φετινή πανδημία μπορεί να εμποδίζει πλέον τις δημόσιες αναγνώσεις της ποίησης, δεν μπορεί όμως και δεν πρέπει να εμποδίσει να ακουστεί αλλιώς ο παρηγορητικός της λόγος της ποίησης, που είναι σήμερα περισσότερο αναγκαίος από ποτέ.

Για τον λόγο αυτό θα τιμήσουμε τον Μάρτιο ως Μήνα Ποίησης ηλεκτρονικά, δημοσιεύοντας ποιήματα μελών μας, με τη φιλοδοξία να εκπέμπεται καθημερινά ως το τέλος του το μήνυμα της πολυτιμότητας του ποιητικού λόγου».

Στο poetscircle.gr αναρτώνται όχι μόνο ποιήματα αλλά και η γνώμη ή οι ιδέες των ποιητών για τη δύσκολη κατάσταση που ζούμε και τους τρόπους αντιμετώπισής της.

Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, σημειώνει χαρακτηριστικά για την ημέρα αυτή: «Είκοσι χρόνια συμπληρώνονται φέτος από τον πρώτο εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Ποίησης, τον οποίο καθιέρωσε η Ουνέσκο το 2000 μετά από πρόταση της Ελλάδας – δικαίως, λοιπόν, θεωρούμε πως αυτή η επέτειος μας αφορά ιδιαίτερα. Άλλωστε εμείς οι Έλληνες είμαστε λαός κατ’ εξοχήν ποιητικός: η λαϊκή μούσα εκφράστηκε ρωμαλέα με το δημοτικό τραγούδι, ενώ η έντεχνη έδωσε στον κόσμο δύο νομπελίστες ποιητές – τον Γιώργο Σεφέρη και τον Οδυσσέα Ελύτη – και πλήθος άλλων, αντάξιών τους.

Η ποίηση είναι μια τέχνη που βοηθάει την κοινωνία να βρει και να ενδυναμώσει την ταυτότητά της. Είναι το πιο αξιόπιστο εργαλείο για την αποκρυπτογράφηση των συναισθημάτων. Οι Έλληνες την αγάπησαν και την τραγούδησαν μελοποιημένη από σπουδαίους συνθέτες, αναδεικνύοντας τα βασικά χαρακτηριστικά της: να εμπνέει και να ενώνει. Σ’ αυτές τις δύσκολες στιγμές για τον τόπο μας, αλλά και για τον κόσμο, αντλούμε από την ποίηση αισθητική απόλαυση και ελπίδα. «Μαζεύοντας τον πόνο της πληγής μας/ να βγούμε από τον πόνο της πληγής μας», έγραψε ο Γιώργος Σεφέρης. Να βγούμε από τη δοκιμασία μας πιο δυνατοί και, εύχομαι, πιο σοφοί».

Σχετικά Άρθρα
Αλέκα Ζωγράφου: Η συγγραφέας επανέρχεται με το νέο βιβλίο "Μαυροδάφνη"
Αλέκα Ζωγράφου: Η συγγραφέας επανέρχεται με το νέο βιβλίο “Μαυροδάφνη”
%cf%83%cf%80%cf%8d%cf%81%ce%bf%cf%82-%cf%80%ce%b5%cf%84%cf%81%ce%bf%cf%85%ce%bb%ce%ac%ce%ba%ce%b7%cf%82-%ce%bf-%cf%83%cf%85%ce%b3%ce%b3%cf%81%ce%b1%cf%86%ce%ad%ce%b1%cf%82-%cf%84%ce%bf%cf%850
Σπύρος Πετρουλάκης: Ο συγγραφέας του «Σασμού» επιστρέφει με το 11ο μυθιστόρημά του
«Το τελευταίο όνειρο»: Για πρώτη φορά 12 αδημοσίευτες ιστορίες από το προσωπικό αρχείο του Pedro Almodóvar
«Το τελευταίο όνειρο»: Για πρώτη φορά 12 αδημοσίευτες ιστορίες από το προσωπικό αρχείο του Pedro Almodóvar
Κρατικά Λογοτεχνικά Βραβεία 2023: Στη Ρέα Γαλανάκη το Μεγάλο Βραβείο Γραμμάτων
Κρατικά Λογοτεχνικά Βραβεία: Στη Ρέα Γαλανάκη το Μεγάλο Βραβείο Γραμμάτων
Παρουσίαση βιβλίου «Κινούμενη άμμος» του Δημήτρη Πέττα
Η «Κινούμενη άμμος» σαρκάζει όχι μόνο μία ατομική στάση, αλλά και μία ολόκληρη εποχή
«Νοοσοφία»: Το βιβλίο του Νίκου Καρβέλα που μόλις κυκλοφόρησε
«Νοοσοφία»: Το… «κατάμαυρο βιβλίο του Νίκου Καρβέλα

Ακολουθήστε μας στο Google News
και ενημερωθείτε πρώτοι για τα νέα άρθρα του