Οι ορμόνες του… έρωτα – Ουσίες που ευθύνονται για την ερωτική μας διάθεση και όχι μόνο…

Μήπως πιστεύετε πώς το κατ’ εξοχήν κέντρο του έρωτα είναι η καρδιά; Αν ναι, κάνετε λάθος, αφού η καρδιά περιορίζεται στο να εκτελεί μόνον οδηγίες. Γιατί ο πραγματικός υπεύθυνος που μας κάνει να ερωτευόμαστε είναι ο… εγκέφαλος.

Όταν έφθασαν στα χέρια της ανθρωπότητας οι πρώτες εικόνες από την επιφάνεια της σελήνης, πόσοι δεν ήσαν αυτοί που απογοητεύτηκαν βαθιά; Αλήθεια, αναρωτήθηκαν πολλοί, πώς είναι δυνατόν αυτός ο αφιλόξενος πλανήτης, ο γεμάτος τρύπες, να ήταν το λαμπερό και γεμάτο μυστήριο εκείνο αστέρι που είχε εμπνεύσει ποιητές και ερωτευμένους, τόσους και τόσους αιώνες;

Δέσμιοι της χημείας και της φύσης

Κάτι παρόμοιο συμβαίνει και με τον έρωτα. Αφού όσοι τον νιώθουν, πιστεύουν πως βιώνουν κάτι το μαγικό, το υπερφυσικό. Αισθάνονται ψυχολογικά και σωματικά άνω-κάτω. Η διάθεση και το ένστικτό τους βρίσκεται σε υπερδιέγερση. Τα μάτια τους λάμπουν. Η καρδιά τους κτυπάει ξέφρενα, ενώ μια περίεργη χαρά τους κυριεύει. Συχνά, μάλιστα, περνάνε μέσα σε λίγα λεπτά από την κατάσταση της ανησυχίας σε αυτήν της ευφορίας, που τους κάνει άλλοτε να χάνουν τον ύπνο τους και άλλοτε την όρεξή τους. Και αδυνατίζουν ή νιώθουν ιδιαίτερα γοητευτικοί. Και πραγματικά είναι…

Ε, λοιπόν, παίρνοντας το ρίσκο να σκοτώσουμε την αθωότητα όσων πιστεύετε στα παραπάνω, πρέπει να σας αποκαλύψουμε την αλήθεια: ότι οι περισσότερες από τις αντιδράσεις της ερωτικής παρόρμησης που πηγάζουν βαθιά από μέσα μας, οφείλονται σε μια πολύπλοκη μεν, αλλά απόλυτα φυσιολογική βιολογική διαδικασία που προκαλείται από τις ορμόνες. Ή με άλλα λόγια, το περίφημο ελιξίριο του έρωτα είναι σίγουρα φτιαγμένο από ένα κοκτέιλ ορμονών, που μας κάνει- θέλουμε δε θέλουμε- να είμαστε δέσμιοι τόσο της χημείας όσο και της φύσης.

Πιθανόν να πρόκειται και για τη μοναδική διαδικασία που διατηρεί ακόμα ένα πέπλο μυστηρίου, αφού και οι ερευνητές ακόμα δεν έχουν ανακαλύψει ούτε με ποιόν τρόπο, ούτε και γιατί προκύπτει η πρώτη σπίθα, η πρώτη ερωτική θύελλα που ξεσπά στον εγκέφαλο. Πολλοί απ’ αυτούς καταλήγουν στο συμπέρασμα, ότι στη διάρκεια της παιδικότητάς μας η μνήμη υποσυνείδητα αρχειοθετεί πολλές ευχάριστες αναμνήσεις, όπως οσμές, γεύσεις, διάφορα χαρίσματα -σωματικά και ψυχικά- των γονιών ή τόνους των φωνών, κ.ά. Τι γίνεται στη συνέχεια; Φτάνοντας το παιδί στην ενηλικίωση, ως ενήλικας πια βρίσκει κάποιον ή κάποια με μερικά ή με όλα τα παραπάνω χαρακτηριστικά και τότε προκαλείται ένα ‘κλικ’ στον εγκέφαλό του, μια θύελλα που ξεσπά σαν έκρηξη πυροτεχνημάτων και τον κάνει να …δουλεύει στο φουλ.

Ορμόνες : οι «αγγελιοφόροι» του σώματός μας

-Ορμόνες & νευρομεταβιβαστές: Είναι υπεύθυνοι για την καλή μας διάθεση, μας βοηθούν να αντεπεξέλθουμε σ’ έναν κίνδυνο, μας κάνουν να νιώθουμε ευφορία σε ένα τρυφερό άγγιγμα. Χάρη σε αυτά συγκεντρωνόμαστε σε μια εργασία ή γινόμαστε επιθετικοί.

-Μια αέναη… κυκλοφορία: Οι ορμόνες είναι χημικές ουσίες που κυκλοφορούν αδιάκοπα στο αίμα και παράγονται από ειδικούς αδένες, που ονομάζονται ενδοκρινείς. Σε συνεργασία με τον εγκέφαλο και το νευρικό σύστημα, οι ορμόνες συντονίζουν και ελέγχουν διάφορα όργανα και ιστούς του σώματός μας, ώστε τα διάφορα μέρη του να λειτουργούν όλα μαζί αρμονικά και αποτελεσματικά, εξασφαλίζοντας έτσι τη σωστή ανάπτυξη και την αρμονική λειτουργία του οργανισμού μας.

Κάθε ορμόνη- και υπάρχουν δεκάδες ορμονών στο σώμα μας- επηρεάζει μόνον ορισμένα όργανα και ιστούς. Όσο για την ποσότητα της ορμόνης που απελευθερώνεται από έναν ενδοκρινή αδένα στην κυκλοφορία, αυτή επηρεάζεται με τη σειρά της, από πολλούς άλλους παράγοντες, όπως για παράδειγμα, από το στρες ή από μεταβολές της χημικής σύστασης του αίματος, καθώς και από μεταβολές των επιπέδων κάποιας άλλης ορμόνης στο αίμα.

Να θυμάστε ότι:

Καθετί που αισθανόμαστε φθάνει στον εγκέφαλο ως ερέθισμα. Οι νευρομεταβιβαστές και οι ορμόνες, που παράγονται από το κεντρικό νευρικό μας σύστημα, αλλά και από άλλα όργανα (π.χ η ινσουλίνη από το πάγκρεας), δίνουν το έναυσμα στον οργανισμό για ένα χείμαρρο βιολογικών αποτελεσμάτων. Πρόκειται δηλαδή για «αγγελιοφόρους» που δίνουν στο σώμα εντολές από τον εγκέφαλο, αφού έχουν λάβει την πληροφορία από τους υποδοχείς του σώματος. Οι υποδοχείς υπάρχουν στους διάφορους ιστούς του οργανισμού και δουλειά τους

είναι να λαμβάνουν τα μηνύματα που στέλνουν οι αισθήσεις μέσω του εγκεφάλου.

Το ίδιο συμβαίνει και με ορισμένες ορμόνες που δρουν στον εγκέφαλο.

ΟΙ ΟΡΜΟΝΕΣ ΤΟΥ… ΕΡΩΤΑ

• Ενδορφίνες: προσφέρουν ευχαρίστηση

Ο ρόλος τους: Είναι από τους πιο αγαπημένους μας νευρομεταβιβαστές, καθώς η δουλειά τους είναι να προσφέρουν ευχαρίστηση. Πρόκειται για φυσικά οπιοειδή, η δράση των οποίων είναι ανάλογη με εκείνη των συνθετικών οπιοειδών, χωρίς ωστόσο να έχουν παρενέργειες.

Παράγονται στον υποθάλαμο του εγκεφάλου, ενώ οι υποδοχείς τους βρίσκονται σε όλα τα όργανα του σώματός μας. Λειτουργούν επίσης και ως αναλγητικό, μειώνοντας το αίσθημα του πόνου όταν χτυπήσουμε.

Οι ενδορφίνες, των οποίων η δράση είναι ευφορική, εκκρίνονται σε μεγαλύτερες ποσότητες όταν περνάμε ευχάριστες στιγμές, όπως κατά τη σεξουαλική επαφή, στο άκουσμα μιας αγαπημένης μουσικής ή μετά από ένα υπέροχο γεύμα.

Η έλλειψή τους: Όλες οι ευχάριστες καταστάσεις που βιώνουμε και αισθανόμαστε, βοηθούν στη γρήγορη απελευθέρωση των ενδορφινών, με θετική επίδραση στην ψυχική μας ισορροπία. Το αντίθετο συμβαίνει σε περίπτωση που λείπουν από τον οργανισμό.

• Φερορμόνες: το αφροδισιακό

Ο ρόλος τους: Πρόκειται για το πιο δυνατό αφροδισιακό του εγκεφάλου. Είναι ορμόνες σεξουαλικές και φθάνουν στον εγκέφαλο μέσω της …μύτης. Γερμανοί επιστήμονες, όμως, πιθανολογούν ότι ο δρόμος που οι φερορμόνες φθάνουν στον εγκέφαλο είναι μια πολύ λεπτή περιοχή της μύτης, η οποία δεν έχει σχέση με την όσφρηση.

Η έλλειψή τους: Η έλλειψη των φερορμονών οδηγεί στη μείωση της σεξουαλικής επιθυμίας.

• Τεστοστερόνη: σεξ και επιθετικότητα

Ο ρόλος της: Η τεστοστερόνη είναι από τις σημαντικότερες ορμόνες που δρουν στο νευρικό μας σύστημα. Είναι ανδρική ορμόνη και βρίσκεται σε μικρότερες αναλογίες και στις γυναίκες. Αποτελεί τη βασική ορμόνη για τον καθορισμό του σεξουαλικού προσανατολισμού, αλλά είναι επίσης υπεύθυνη και για το πόσο επιθετικός μπορεί να είναι κάποιος, σύμφωνα με έρευνες που έχουν γίνει σε φυλακισμένες γυναίκες και άνδρες. Χάρη στην τεστοστερόνη αυξάνεται η μυϊκή δραστηριότητα του σώματος. Έχει διαπιστωθεί ότι όλα τα δυναμικά άτομα, με έντονη ζωή, είτε έχουν υψηλά επίπεδα τεστοστερόνης είτε οι υποδοχείς τους στον εγκέφαλο είναι ικανοί να χρησιμοποιήσουν αυτήν την ορμόνη πολύ καλά.

Η έλλειψή της: Διάφορες μελέτες καταδεικνύουν ότι υπάρχει συσχέτιση μεταξύ των επιπέδων της τεστοστερόνης και της συχνότητας αυνανισμού, σεξουαλικής διέγερσης και

ικανοποίησης.

• Αδρεναλίνη: αντιμετωπίζει τον κίνδυνο

Ο ρόλος της: Είναι η πολυτιμότερη ίσως ουσία που παράγει ο οργανισμός μας, καθώς σε κατάσταση κινδύνου τον βοηθά να μην καταρρεύσει. Η αδρεναλίνη και η νοραδρεναλίνη- γνωστές ως κατεχολαμίνες- είναι οι νευρομεταβιβαστές του κινδύνου.

Η αδρεναλίνη παράγεται στα επινεφρίδια, μεταβολίζεται πάρα πολύ γρήγορα και τα επίπεδά της αυξάνονται κατακόρυφα σε συνθήκες κινδύνου, φόβου ή έντονου στρες. Όταν, για παράδειγμα, νιώσουμε φόβο, αρχίζει αυτόματα η έκκριση της αδρεναλίνης, με αποτέλεσμα να επιταχύνεται ο ρυθμός που συσπώνται τα αγγεία.

Η αδρεναλίνη δρα σε πολλούς υποδοχείς, οι οποίοι βρίσκονται στο μυοκάρδιο, τα αγγεία, του νεφρούς, το γαστρεντερικό σύστημα, το πάγκρεας, το συκώτι, τη μήτρα, τους εξωκρινείς αδένες του δέρματος, κ.ά. Εάν νιώθουμε πολύ συχνά φόβο ή κάποια απειλή, υποβοηθούμε την υπερέκκριση της αδρεναλίνης, η οποία είναι δυνατό να μας δημιουργήσει μια σειρά από ανεπιθύμητα συμπτώματα, όπως κεφαλαλγία, εφίδρωση, νευρικότητα, απώλεια βάρους, ναυτία (με ή χωρίς εμετό), αδυναμία και κούραση.

Η έλλειψή της: Σε γενικές γραμμές, τα επίπεδα παραγωγής της αδρεναλίνης εξαρτώνται από τη διάρκεια που θα έχει το ερέθισμα και φυσικά από τον ίδιο τον οργανισμό μας. Σε περίπτωση που δεν εκτιθέμεθα συχνά σε φοβικές καταστάσεις, αποφεύγουμε και κάθε σύμπτωμα που γεννιέται από υπερέκκριση της αδρεναλίνης.

Η ΑΛΛΗ ΑΠΟΨΗ… για τις «ορμόνες του έρωτα»

Χωρίς να είναι επιστημονικά επιβεβαιωμένο, υπάρχουν και οι επιστήμονες εκείνοι που ισχυρίζονται ότι: το ερωτικό σοκ προκαλεί μαζική παραγωγή ορμονών, κυρίως των «ορμονών του έρωτα», που περιγράφουν ως εξής:

-Αμφεταμίνη: Είστε ανέμελοι και ξαφνικά το βλέμμα σας πέφτει πάνω σ’ έναν άγνωστο ή άγνωστη που, δίχως να ξέρετε γιατί, σας αναστατώνει. Τι συμβαίνει; Πρόκειται για κεραυνοβόλο έρωτα; Και η αιτία ποια είναι; Οι ορμόνες ή η καρδιά σας που παίζει τον πρωταγωνιστικό ρόλο; Λοιπόν, μην πονοκεφαλιάζετε να βρείτε το λόγο. Διότι αρκετοί ειδικοί υποστηρίζουν, ότι όσο τα βλέμματα βγάζουν φλόγες και η καρδιά χτυπάει σαν τρελή, ο υποθάλαμος, η περιοχή δηλαδή του εγκεφάλου που ορίζει τη συναισθηματική μνήμη, ελευθερώνει μια φυσική αμφεταμίνη: την «ορμόνη της ευχαρίστησης», που γεννά μια πραγματική αίσθηση ευφορίας και διέγερσης και κάνει τους ερωτευμένους να μην πατούν πλέον στη γη…

-Αδρεναλίνη: Το πρώτο που κάνει ο εγκέφαλος όταν ερωτευόμαστε, είναι να διατάξει την υπόφυση ν’ αρχίσει να παράγει σε μεγάλες ποσότητες αδρεναλίνη, κάτι που φέρνει τον οργανισμό σε κατάσταση θετικού στρες. Το αποτέλεσμα; Οι ερωτευμένοι να καταλαμβάνονται από μια ανεξήγητη ανησυχία. Αλλά και από το πιο δυνατό στρες που μπορεί ν’ αντέξει ο άνθρωπος. Γι αυτό, και αυτού του είδους η αναστάτωση, ποτέ δεν διαρκεί πάνω από μερικές εβδομάδες, τόσο δηλαδή όσο θα μπορούσε να την αντέξει το ανθρώπινο σώμα.

Τι κάνει, όμως, η αδρεναλίνη; Επιταχύνει τους χτύπους της καρδιάς και ανεβάζοντας ταυτόχρονα και την αρτηριακή πίεση, μεταβάλλει με περίεργο τρόπο και τη φυσιογνωμία του ερωτευμένου, χαρίζοντάς του ένα όμορφο ροδαλό πρόσωπο, με μια ξεχωριστή φωτεινότητα και μια άγνωστη απαλότητα. Όσο για τα χείλη; Αυτά «γεμίζουν», αποκτούν γυαλάδα, εντονότερο χρώμα και γίνονται ελκυστικότερα…

-Φερορμόνες: O ανθρώπινος οργανισμός εκκρίνει-όπως και τα ζώα- κάποιες σεξουαλικές ορμόνες, γνωστές με τ’ όνομα φερορμόνες. Η λειτουργία αυτών των ενώσεων δεν είναι άλλη από αυτή που ελκύει το αντίθετο φύλο. Και τι είναι αυτό που «ρίχνει» πραγματικά τους άνδρες; Μα η μυρωδιά. Όχι μόνον αυτή που αισθανόμαστε, αλλά και αυτή που δεν γίνεται αντιληπτή.

Με άλλα λόγια, οι φερορμόνες που υπάρχουν στο δέρμα, τις μασχάλες, την άλω της θηλής και τις κολπικές εκκρίσεις, ανεβάζουν στα ύψη τα επίπεδα των ανδρικών ορμονών, ειδικά όταν οι γυναίκες βρίσκονται στην περίοδο ωορρηξίας. Αλλά και οι γυναίκες, στη 14η ημέρα του κύκλου, αποκτούν υπερευαίσθητη όσφρηση, ώστε να αντιλαμβάνονται τις ανδρικές φερορμόνες. Και θα πρέπει να είναι έτσι τα πράγματα, γιατί συμβαίνει συχνά, όταν κάποιος ζει μια γεμάτη πάθος ερωτική ιστορία, να προκαλεί επιθυμία σε όλους όσους τον περιβάλλουν.

-Ενδορφίνες: Παρόλο που δεν είναι επιστημονικά εξακριβωμένο, υπάρχει μεγάλη πιθανότητα όταν ερωτεύεται κανείς, να μπαίνει σε λειτουργία και ο μηχανισμός της παραγωγής των ενδορφινών. Των ουσιών δηλαδή εκείνων που έχουν παρόμοια σύνθεση με την ηρωίνη, οι οποίες εκκρίνονται κατόπιν εντολής του εγκεφάλου για να μειώσουν τον πόνο και να δώσουν μια αίσθηση ευφορίας και ευχαρίστησης.

-Τεστοστερόνη: Οι ερευνητές που μελετούν τις περιοχές του ανθρώπινου εγκεφάλου που ενεργοποιούνται όταν κάποιος αισθάνεται σεξουαλική επιθυμία για έναν άλλο, διαπίστωσαν ότι υπάρχουν βάσεις επιθυμίας στον εγκέφαλο των ανδρών. Οι περιοχές που διεγείρονται στην περίπτωση αυτή, είναι τρεις: η μια αφορά την όραση, η άλλη το συναίσθημα και η τρίτη τη δράση, δηλαδή τη σεξουαλική παρόρμηση που οδηγεί στην πράξη.

Οι έρευνες επιβεβαιώνουν τη σημασία των σεξουαλικών ορμονών. Όσο περισσότερο αυξάνεται η τεστοστερόνη, τόσο περισσότερο διεγείρονται οι εγκεφαλικές ζώνες. Η εμφάνιση επομένως κάποιου που θεωρείται επιθυμητός, προκαλεί στον εγκέφαλο μια αλυσίδα από ενισχυμένους μηχανισμούς, με συνέπεια να αυξάνεται η διέγερση μέχρι τον οργασμό.

ΟΙ ΟΡΜΟΝΕΣ ΤΟΥ ΕΡΩΤΑ ΣΤΟ… ΖΕΝΙΘ

Η επιθυμία, όμως, διαφέρει από μέρα σε μέρα και από εποχή σε εποχή. Η τεστοστερόνη φτάνει στο μέγιστό της το φθινόπωρο. Αντίθετα, λοιπόν, με την ιδέα που επικρατεί, ο άνδρας φτάνει στο ζενίθ της σεξουαλικής του φόρμας την εποχή που πέφτουν τα φύλλα και όχι το καλοκαίρι. Απόδειξη γι αυτό ο ρυθμός των γεννήσεων που ανεβαίνει την άνοιξη.

Η άνοιξη αναστατώνει γενικότερα, εφόσον θεωρείται η εποχή της ορμονικής έξαρσης. Μιας κατάστασης που, όπως είπαμε, κάνει τα μάτια να λάμπουν και τα μάγουλα να ροδίζουν. Ο λόγος; Απλός: η μείωση των επιπέδων της μελατονίνης, λόγω της αυξημένης ηλιοφάνειας, που κάνει τα οιστρογόνα και τα ανδρογόνα να…πετούν στα ύψη, αυξάνοντας έτσι τις σεξουαλικές μας επιθυμίες, που οδηγούνται στο ναδίρ τους με τις πρώτες φθινοπωρινές σταγόνες της βροχής…

Η ορμονική αυτή ανοιξιάτικη έξαρση δεν αυξάνει μόνον τη γονιμοποιητική μας ικανότητα, αλλά ενισχύει σημαντικά και την καλή μας διάθεση.

ΥΓΕΙΑ ΜΕΣΩ ΤΟΥ ΠΑΘΟΥΣ

Ίσως είναι λίγοι αυτοί που γνωρίζουν, ότι τό να ερωτευτείς-πέρα από το ότι είναι μια θαυμάσια εμπειρία, κάνει πάρα πολύ καλό και στην υγεία. Πιστέψτε το. Η ευχαρίστηση έχει ευεργετικές συνέπειες και στην υγεία μας, καθώς ο έρωτας:

-Δυναμώνει την άμυνα του οργανισμού μας: Τα επινεφρίδια των ερωτευμένων παράγουν περισσότερη κορτιζόνη απ’ ότι συνήθως, ουσία που παρεμποδίζει αποτελεσματικά την εμφάνιση μολύνσεων. Έτσι, οι μικρές πληγές κλείνουν σαν από θαύμα και οι άμυνες του οργανισμού δυναμώνουν. Σπάνια θα δούμε κάποιον ερωτευμένο με γρίπη ή συνάχι κι αν ακόμα κρυολογήσει θα θεραπευτεί αμέσως.

-Μειώνει το άγχος και απαλύνει το στρες: Λόγω της έκκρισης ενδορφινών. Όμως και τα χάδια ηρεμούν. Όπως και κάθε άλλη σωματική δραστηριότητα, έτσι και η σεξουαλική πράξη επιτρέπει την απομάκρυνση των μυϊκών, νευρικών και ψυχολογικών εντάσεων που έχουν συσσωρευτεί κατά τις προηγούμενες ώρες ή μέρες.

-Αυξάνει την καλή διάθεση: Την επιτυχημένη σεξουαλική πράξη την ακολουθεί κάποια ευφορία, η οποία οφείλεται στη δράση δυο ουσιών που παράγονται από τον εγκέφαλό μας, της σεροτονίνης και της ντοπαμίνης, των ορμονών δηλαδή της ευχαρίστησης. Πώς δρουν αυτές; «Ντοπάροντας» ολόκληρο τον οργανισμό μας, με αποτέλεσμα να προκαλούν έτσι ένα αίσθημα ελαφρότητας. Από ψυχολογική άποψη, το γεγονός ότι αισθανόμαστε επιθυμητοί, μας κάνει να βλέπουμε τη ζωή πιο ρόδινη.

-Ευνοεί το γεννητικό μας σύστημα: Από μελέτες έχει αποδειχτεί, ότι οι γυναίκες με τακτική σεξουαλική δραστηριότητα πλήττονται λιγότερο από καρκίνους της μήτρας, του μαστού και των ωοθηκών.

-Χαρίζει ομορφιά: Οι ερωτευμένες γυναίκες έχουν μια καλύτερη όψη και μια λάμψη που τις κάνει να δείχνουν νεότερες. Πρόκειται για φαινόμενο που σχετίζεται με τη δράση του ορμονικού συστήματος, εφόσον η ευχαρίστηση βοηθά την καλή παραγωγή οιστρογόνων. Των γυναικείων δηλαδή ορμονών που εκκρίνονται από τις ωοθήκες και διευκολύνουν την ενυδάτωση του δέρματος, καθώς και την παραγωγή φυσικού κολλαγόνου. Με αυτό τον τρόπο η επιδερμίδα γίνεται πιο ελαστική και απαλότερη.

ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΕΣ ΟΡΜΟΝΕΣ

Τόσο οι άνδρες όσο και οι γυναίκες παράγουν γεννητικές ορμόνες, οι οποίες ρυθμίζουν -όχι μόνον την ανάπτυξη των δευτερευόντων σεξουαλικών χαρακτηριστικών στα δυο φύλα- αλλά και το γεννητικό κύκλο της γυναίκας, που αρχίζει με την πρώτη εμμηνορρυσία και τελειώνει με την εμμηνόπαυση. Οι ορμόνες αυτές προετοιμάζουν επίσης και εξασφαλίζουν καλή εγκυμοσύνη. Όσο για τους άνδρες, σε αυτούς ρυθμίζουν τη σεξουαλική τους ανάπτυξη και τη γονιμοποιητική τους ικανότητα.

1. ΟΙΣΤΡΟΓΟΝΑ & ΤΕΣΤΟΣΤΕΡΟΝΗ: πώς επιδρούν …

…στον άνδρα

Καθώς το αγόρι πλησιάζει στην ήβη, οι όρχεις του αρχίζουν να παράγουν αυξημένη ποσότητα τεστοστερόνης, που πυροδοτεί διάφορες αλλαγές στο σώμα. Τώρα, για παράδειγμα, αναπτύσσονται το πέος, το όσχεο και οι όρχεις, όπως επίσης και οι τρίχες στο εφήβαιο, οι μυς και τα οστά, αφού η τεστοστερόνη , όπως και οι άλλες ανδρικές γεννητικές ορμόνες, έχει ανοικοδομητική επίδραση. Η ορμόνη αυτή ευθύνεται ακόμα και για τη διαδικασία παραγωγής του σπέρματος, όπως και των ανδρικών χαρακτηριστικών. Ρυθμίζει, επίσης, και την αύξηση της μυικής μάζας, ιδιαίτερα στο στήθος και τους ώμους και επιταχύνει την ανάπτυξη. Επίσης, η τεστοστερόνη είναι και η ορμόνη που, όπως είπαμε, ενισχύει την επιθετικότητα, τυπικό γνώρισμα των ανδρών. Αν μειωθεί η παραγωγή της, εξασθενούν τόσο η ερωτική επιθυμία, όσο και η επίδοση του άνδρα. Η μείωση των ορμονών δεν γίνεται, βέβαια, απότομα, αλλά αρχίζει μετά τα σαράντα.

… τη γυναίκα

Η παραγωγή ορμονών από τις ωοθήκες και την υπόφυση επηρεάζει όλα τα όργανα στο γυναικείο σώμα. Παρόλο που οι αλλαγές αυτές δεν είναι όλες ορατές, υπάρχουν και άλλες που είναι πολύ ευδιάκριτες και επηρεάζουν τόσο το μυαλό όσο και το σώμα, προκαλώντας συγχρόνως και ποικίλα συναισθήματα. Όμως, οι αλλαγές που οφείλονται στις ορμόνες, γίνονται φανερές κυρίως στα διάφορα στάδια του γεννετήσιου κύκλου, την εγκυμοσύνη, τη λοχεία και την εμμηνόπαυση.

2. ΠΕΡΙΟΡΙΖΟΥΝ ΤΗΝ ΕΡΩΤΙΚΗ ΔΙΑΘΕΣΗ

Στη διάρκεια της ζωής μιας γυναίκας, υπάρχουν και κάποιοι δύσκολοι περίοδοι που της περιορίζουν τη ερωτική της διάθεση, όπως:

-Η κλιμακτήριος

Στην περίοδο αυτή, η λειτουργία των ωοθηκών της γυναίκας προοδευτικά εξασθενίζει και πέφτουν τα επίπεδα των οιστρογόνων και της προγεστερόνης. Πολλές γυναίκες περνούν τη φάση αυτή της ζωής τους χωρίς συμπτώματα και δίχως να αντιλαμβάνονται τις μεταβολές που συμβαίνουν. Άλλες όμως υποφέρουν πολύ. Έχουν εξάψεις, νυχτερινή εφίδρωση, ψυχολογικές μεταπτώσεις, κατάθλιψη και απώλεια της σεξουαλικής επιθυμίας. Το πότε μια γυναίκα θα μπει στην εμμηνόπαυση, δεν υπάρχει τρόπος να το γνωρίζει εκ των προτέρων. Όμως, συνήθως, η ηλικία της πρώτης και της τελευταίας εμμήνου ρύσεως κληροδοτούνται, ως ένα βαθμό, από τη μητέρα στην κόρη. Η ηλικία, στην οποία αρχίζει η κλιμακτήριος, κυμαίνεται από τα 40 μέχρι τα 56. Μόνον το 1% των γυναικών έχουν διακοπή της εμμηνορρυσίας στα 40 τους, αλλά το 99% μπαίνουν στην εμμηνόπαυση έως τα 56 τους.

Προσοχή!

Υπάρχει η τάση, η εμμηνόπαυση να θεωρείται το πρώτο βήμα για τα γηρατειά. Πρόκειται, όμως, για άποψη που αποδεικνύεται αληθινή μόνον αν την ασπαστεί κανείς. Διότι στην πραγματικότητα, όλο και περισσότερες γυναίκες στην περίοδο αυτή της ζωής τους εξελίσσουν την προσωπικότητά τους, αποκτούν καινούριες γνώσεις, ειδικότητες και μια πρωτόγνωρη αυτοπεποίθηση.

-Οι “ξηρές” ημέρες

Η πιο συχνή αιτία ανεπαρκούς ύγρανσης του κόλπου είναι η ελάττωση ή έλλειψη οιστρογόνων στον οργανισμό, που συνοδεύει τη φυσιολογική εμμηνόπαυση ή ακολουθεί τη χειρουργική αφαίρεση των ωοθηκών.

Τα οιστρογόνα είναι υπεύθυνα για τη διατήρηση του μεγέθους, του σχήματος και της ελαστικότητας του κόλπου, καθώς και για το πάχος και την υγρασία των τοιχωμάτων του. Η έλλειψη υγρασίας είναι το πρώτο σύμπτωμα που εμφανίζεται στον κόλπο και προκαλείται από τη μείωση της παραγωγής οιστρογόνων. Η εσωτερική επιφάνεια του κόλπου-χωρίς την παρουσία των οιστρογόνων- σταδιακά γίνεται λιγότερο ελαστική, λεπταίνει, ερεθίζεται και μπορεί να αιμορραγήσει εύκολα (ατροφία).

Όμως, και νεότερες γυναίκες μπορεί επίσης να παρουσιάσουν μείωση των οιστρογόνων σε ορισμένες περιπτώσεις, όπως για παράδειγμα, γυναίκες που ασχολούνται έντονα με τον αθλητισμό ή υποβλήθηκαν σε ακτινοβολία ή χημειοθεραπεία. Αλλά και αντιισταμινικά, αγχολυτικά ή φάρμακα για την πίεση και την καρδιά μπορεί επίσης να οδηγήσουν σε μείωση της κολπικής υγρασίας. Μερικές, πάλι, γυναίκες μπορεί να παρουσιάσουν κολπική ξηρότητα από αλλεργική ή χημική αντίδραση χρησιμοποιώντας κάποιο προϊόν, όπως αποσμητικά σπρέι της ευαίσθητης περιοχής, σερβιέτες και ταμπόν, αρωματικό χαρτί τουαλέτας, κ.ά.

-Άγχος για την ερωτική πράξη

Η έλλειψη, όμως, υγρασίας του κόλπου δημιουργεί δυσκολία στη σεξουαλική επαφή και κατά συνέπεια, προκαλεί μια γενικότερη δυσαρέσκεια και άγχος για την ερωτική πράξη. Αραιότερες, όμως, σεξουαλικές σχέσεις δίνουν μηνύματα απόρριψης στον ερωτικό σύντροφο. Έτσι, συχνά οι γυναίκες που υποφέρουν από κολπική ξηρότητα, αισθάνονται «γερασμένες» και «λιγότερο θηλυκές» σαν αποτέλεσμα της προβληματικής σχέσης τους με το σύντροφό τους, που και αυτός δε μένει ανεπηρέαστος ψυχολογικά.

-Θηλασμός και… ξηρότητα

Η κολπική, όμως, ύγρανση μπορεί να περιοριστεί προσωρινά και μετά τον τοκετό-ειδικά αν η γυναίκα θηλάζει- και αυτό να οφείλεται σε ένα συνδυασμό ορμονικών και ψυχολογικών αλλαγών. Η νέα, λοιπόν, μητέρα που προσπαθεί να προσαρμοστεί στις πιέσεις και τις ευθύνες που συνοδεύουν τον ερχομό ενός παιδιού, μπορεί για ένα διάστημα να χάσει το ενδιαφέρον της για σεξουαλική δραστηριότητα και να μην αντιδρά στα ερωτικά ερεθίσματα, όπως πριν τη γέννηση του παιδιού της.

Προσοχή!

-Αν και οι ψυχολογικές επιπτώσεις δεν είναι φανερές ( μπορεί να βρίσκονται στο υποσυνείδητο), ωστόσο μπορούν να αυξήσουν τα συμπτώματα που προκαλούνται από τη μειωμένη κολπική υγρασία, η οποία οφείλεται σε οργανικές μεταβολές. Όμως, ο προκαταβολικός φόβος για μια επώδυνη ή δυσάρεστη επαφή, στέλνει αρνητικό μήνυμα, με αποτέλεσμα κι αυτό με τη σειρά του να εμποδίζει την ύγρανση του κόλπου.

-Ανεξάρτητα από την αιτιολογία της, η κολπική ξηρότητα αποτελεί πρόβλημα που πρέπει να αντιμετωπίζεται, έτσι ώστε να περιορίζονται στο ελάχιστο τα προβλήματα που προκύπτουν από αυτή (δυσφορία, επώδυνη σεξουαλική επαφή, διαταραγμένες σχέσεις με το σύντροφο, κατάθλιψη). Αρκεί η κάθε γυναίκα να το συζητάει πρώτα με το γυναικολόγο της, ο οποίος θα υποδείξει και την κατάλληλη θεραπεία.

Θα σας βοηθήσουν

• Πρωτοβάθμιο Εθνικό Σύστημα Υγεία, Δεληγιώργη 6, Ομόνοια, Ενδοκρινολογικό Κέντρο, τηλ.: 210 – 52 35 858.

• Νοσοκομείο Αλεξάνδρα, Βασ. Σοφίας 80, Ενδοκρινολογικό Τμήμα, τηλ.: 210 – 33 81 100, 213 – 21 62 000.

• Γενικό Νοσοκομείο Νίκαιας-Πειραιά “Άγιος Παντελεήμων”, Δ. Μαντούβαλου 3, Ενδοκρινολογικό Τμήμα, τηλ.: 213 – 20 77 000.

• Γενικό Νοσοκομείο Ιπποκράτειο Αθηνών, Βασ. Σοφίας 114, Ενδοκρινολογική Κλινική, τηλ.: 213 – 20 88 000.

• Γ.Ν.Θ Ιπποκράτειο, Κωνσταντινουπόλεως 49, Θεσσαλονίκη, τηλ.: 2313- 31 20 11 (εσ. 2011), 2313- 31 26 21 (εσ. 2621)

** Ευχαριστούμε τη δρα Παρή Ράπτη-Λύρα, ενδοκρινολόγο-διαβητολόγο, για τις πληροφορίες που μας έδωσε.

Διαβάστε επίσης

Αλεξάνδρα Μαρτίνου, η νέα πρόεδρος της «Κιβωτού του Κόσμου»

«Κάποια μίλησε»: Στα σινεμά τo ιστορικό ρεπορτάζ που ξεσκέπασε τον Γουάινστιν και γέννησε το #MeToo

Σχετικά Άρθρα
Ρέμπελ Γουίλσον: «Έκανα πρώτη φορά σεξ στα 35 μου, δεν χρειάζεται βιασύνη»
Ρέμπελ Γουίλσον: «Έκανα πρώτη φορά σεξ στα 35 μου, δεν χρειάζεται βιασύνη»
Πόσο συχνά πρέπει να κάνετε σεξ για να παραμείνετε υγιής σε κάθε ηλικία
Πόσο συχνά πρέπει να κάνετε σεξ για να παραμείνετε υγιής σε κάθε ηλικία
7 αφροδισιακά αρώματα για να τονώσετε τη σεξουαλική σας ζωή
7 αφροδισιακά αρώματα για να τονώσετε τη σεξουαλική σας ζωή
Έτσι, θα απογειώσετε τη σεξουαλική σας ζωή, τα Χριστούγεννα
Έτσι, θα απογειώσετε τη σεξουαλική σας ζωή, τα Χριστούγεννα
Εσύ γνωρίζεις τι είναι το sex fasting; Μάθε τα πάντα για τη νηστεία από το σεξ!
Εσύ γνωρίζεις τι είναι το sex fasting; Μάθε τα πάντα για τη νηστεία από το σεξ!
%cf%80%cf%8c%cf%83%ce%b5%cf%82-%cf%86%ce%bf%cf%81%ce%ad%cf%82-%cf%84%ce%b7%ce%bd-%ce%b5%ce%b2%ce%b4%ce%bf%ce%bc%ce%ac%ce%b4%ce%b1-%cf%84%ce%b1-%ce%b6%ce%b5%cf%85%ce%b3%ce%ac%cf%81%ce%b9%ce%b1-%cf%800
Πόσες φορές την εβδομάδα τα ζευγάρια πρέπει να κάνουν σεξ για να είναι πιο ευτυχισμένα;

Ακολουθήστε μας στο Google News
και ενημερωθείτε πρώτοι για τα νέα άρθρα του