Ο ειδικός μάς εξηγεί: “Πώς το σαπούνι σκοτώνει τον κορωνοϊό; Τι ποσότητα χρειάζεται;”

ο-ειδικός-μάς-εξηγεί-πώς-το-σαπούνι-σ

Ένα εξαιρετικό άρθρο των New York Times Science μάς περιγράφει γιατί είναι τόσο αποτελεσματικό το πλύσιμο με σαπούνι ενάντια σε μικρόβια και ιούς.

Όπως μας λέει ο Dr Δημήτρης Τσουκαλάς, MD (drtsoukalas.com), οι άνθρωποι συνήθως σκέφτονται το σαπούνι ως απαλό και καταπραϋντικό για το δέρμα, αλλά από την οπτική των μικροοργανισμών, έχει ισχυρή καταστρεπτική δράση.

Τι ποσότητα σαπουνιού χρειάζεται;

Μια σταγόνα συνηθισμένου σαπουνιού αραιωμένου σε νερό αρκεί για να διασπάσει και να σκοτώσει πολλούς τύπους βακτηρίων και ιών, συμπεριλαμβανομένου του νέου κορωνοϊού που κυκλοφορεί αυτή τη στιγμή στον πλανήτη.

Το μυστικό της εντυπωσιακής δύναμης του σαπουνιού είναι η υβριδική του δομή.

Το σαπούνι αποτελείται από μόρια που έχουν το σχήμα ακίδων, καθένα από τα οποία έχει μια υδρόφιλη κεφαλή – συνδέεται εύκολα με νερό – και μια υδρόφοβη ουρά, η οποία απομακρύνει το νερό και προτιμά να συνδέεται με έλαια και λίπη.

Πώς δρούν σαπούνι και βακτήρια

Αυτά τα μόρια, όταν βρίσκονται σε διάλυμα στο νερό, αιωρούνται είτε μόνα τους είτε αλληλεπιδρούν με άλλα μόρια στο διάλυμα και συναρμολογούνται σε μικρές φυσαλίδες που ονομάζονται μικκύλια, με κεφαλές στραμμένες προς τα έξω και ουρές τοποθετημένες μέσα.

Ορισμένα βακτήρια και ιοί αποτελούνται από λιπιδικές μεμβράνες που μοιάζουν με μικκύλια εγκλωβισμένα ανάμεσα σε υδρόφοβες ουρές και υδρόφιλες κεφαλές.

%ce%bf-%ce%b5%ce%b9%ce%b4%ce%b9%ce%ba%cf%8c%cf%82-%ce%bc%ce%ac%cf%82-%ce%b5%ce%be%ce%b7%ce%b3%ce%b5%ce%af-%cf%80%cf%8e%cf%82-%cf%84%ce%bf-%cf%83%ce%b1%cf%80%ce%bf%cf%8d%ce%bd%ce%b9-%cf%830

Αυτές οι μεμβράνες είναι γεμάτες με σημαντικές πρωτεΐνες που επιτρέπουν στους ιούς να μολύνουν τα κύτταρα αλλά και να επιτελούν εργασίες που κρατούν τα βακτήρια ζωντανά. Τα παθογόνα που είναι τυλιγμένα σε λιπιδικές μεμβράνες περιλαμβάνουν κοροναϊούς, H.I.V., τους ιούς που προκαλούν ηπατίτιδα Β και C, έρπητα, Έμπολα, Ζίκα, δάγκειο και πολλά βακτήρια που προσβάλλουν τα έντερα και την αναπνευστική οδό.

“Όταν πλένετε τα χέρια σας με σαπούνι και νερό, περιβάλλετε τους μικροοργανισμούς στο δέρμα σας με μόρια σαπουνιού. Οι υδρόφοβες ουρές των ελεύθερων μορίων σαπουνιού προσπαθούν να αποφύγουν το νερό. Κατά τη διαδικασία, σφηνώνονται στο περίβλημα ορισμένων μικροβίων και ιών και το διαρρηγνύουν”, μας λέει ο Dr. Δημήτρης Τσουκαλάς.

“Δρουν σαν λοστοί και αποσταθεροποιούν όλο το σύστημα”, δήλωσε ο καθηγητής Pall Thordarson, επικεφαλής του τμήματος Χημείας στο Πανεπιστήμιο της Νέας Νότιας Ουαλίας. Οι βασικές πρωτεΐνες διαχέονται από τις μεμβράνες που έχουν υποστεί ρωγμές στο περιβάλλον του νερού, σκοτώνουν τα βακτήρια και καθιστούν τους ιούς άχρηστους.

Σχετικά Άρθρα
Δείτε ποιοι κίνδυνοι για τα μάτια κρύβονται σε πισίνες και υδάτινα πάρκα
Δείτε ποιοι κίνδυνοι για τα μάτια κρύβονται σε πισίνες και υδάτινα πάρκα
Επηρεάζει ο COVID-19 την ανδρική γονιμότητα;
Επηρεάζει ο COVID-19 την ανδρική γονιμότητα;
Η Siemens Healthineers παρουσιάζει το αγγειογραφικό σύστημα Artis icono ceiling για τον ακριβή εμβολισμό όγκων
Η Siemens Healthineers παρουσιάζει το αγγειογραφικό σύστημα Artis icono ceiling για τον ακριβή εμβολισμό όγκων
%ce%b4%ce%b9%cf%80%ce%bb%ce%ae-%ce%b4%ce%b9%ce%ac%ce%ba%cf%81%ce%b9%cf%83%ce%b7-%ce%b3%ce%b9%ce%b1-%cf%84%ce%b7%ce%bd-johnson-johnson-medtech-%ce%b5%ce%bb%ce%bb%ce%ac%ce%b4%ce%b1%cf%82-%cf%830
Διπλή διάκριση για την Johnson & Johnson MedTech Ελλάδας στον Εθνικό Δείκτη Εταιρικής Υπευθυνότητας
 Β. Κικίλιας: "Είμαι πολύ χαρούμενος για το παιδί. Η απόφαση ήταν της Τζένης"
 Β. Κικίλιας: “Είμαι πολύ χαρούμενος για το παιδί. Η απόφαση ήταν της Τζένης”
Μα, επιτέλους, πού πρέπει να απλώσω την πετσέτα θαλάσσης μου για να είμαι ασφαλής;
Μα, επιτέλους, πού πρέπει να απλώσω την πετσέτα θαλάσσης μου για να είμαι ασφαλής;

Ακολουθήστε μας στο Google News
και ενημερωθείτε πρώτοι για τα νέα άρθρα του