Ένα εξαιρετικό άρθρο των New York Times Science μάς περιγράφει γιατί είναι τόσο αποτελεσματικό το πλύσιμο με σαπούνι ενάντια σε μικρόβια και ιούς.
Όπως μας λέει ο Dr Δημήτρης Τσουκαλάς, MD (drtsoukalas.com), οι άνθρωποι συνήθως σκέφτονται το σαπούνι ως απαλό και καταπραϋντικό για το δέρμα, αλλά από την οπτική των μικροοργανισμών, έχει ισχυρή καταστρεπτική δράση.
Τι ποσότητα σαπουνιού χρειάζεται;
Μια σταγόνα συνηθισμένου σαπουνιού αραιωμένου σε νερό αρκεί για να διασπάσει και να σκοτώσει πολλούς τύπους βακτηρίων και ιών, συμπεριλαμβανομένου του νέου κορωνοϊού που κυκλοφορεί αυτή τη στιγμή στον πλανήτη.
Το μυστικό της εντυπωσιακής δύναμης του σαπουνιού είναι η υβριδική του δομή.
Το σαπούνι αποτελείται από μόρια που έχουν το σχήμα ακίδων, καθένα από τα οποία έχει μια υδρόφιλη κεφαλή – συνδέεται εύκολα με νερό – και μια υδρόφοβη ουρά, η οποία απομακρύνει το νερό και προτιμά να συνδέεται με έλαια και λίπη.
Πώς δρούν σαπούνι και βακτήρια
Αυτά τα μόρια, όταν βρίσκονται σε διάλυμα στο νερό, αιωρούνται είτε μόνα τους είτε αλληλεπιδρούν με άλλα μόρια στο διάλυμα και συναρμολογούνται σε μικρές φυσαλίδες που ονομάζονται μικκύλια, με κεφαλές στραμμένες προς τα έξω και ουρές τοποθετημένες μέσα.
Ορισμένα βακτήρια και ιοί αποτελούνται από λιπιδικές μεμβράνες που μοιάζουν με μικκύλια εγκλωβισμένα ανάμεσα σε υδρόφοβες ουρές και υδρόφιλες κεφαλές.
Αυτές οι μεμβράνες είναι γεμάτες με σημαντικές πρωτεΐνες που επιτρέπουν στους ιούς να μολύνουν τα κύτταρα αλλά και να επιτελούν εργασίες που κρατούν τα βακτήρια ζωντανά. Τα παθογόνα που είναι τυλιγμένα σε λιπιδικές μεμβράνες περιλαμβάνουν κοροναϊούς, H.I.V., τους ιούς που προκαλούν ηπατίτιδα Β και C, έρπητα, Έμπολα, Ζίκα, δάγκειο και πολλά βακτήρια που προσβάλλουν τα έντερα και την αναπνευστική οδό.
“Όταν πλένετε τα χέρια σας με σαπούνι και νερό, περιβάλλετε τους μικροοργανισμούς στο δέρμα σας με μόρια σαπουνιού. Οι υδρόφοβες ουρές των ελεύθερων μορίων σαπουνιού προσπαθούν να αποφύγουν το νερό. Κατά τη διαδικασία, σφηνώνονται στο περίβλημα ορισμένων μικροβίων και ιών και το διαρρηγνύουν”, μας λέει ο Dr. Δημήτρης Τσουκαλάς.
“Δρουν σαν λοστοί και αποσταθεροποιούν όλο το σύστημα”, δήλωσε ο καθηγητής Pall Thordarson, επικεφαλής του τμήματος Χημείας στο Πανεπιστήμιο της Νέας Νότιας Ουαλίας. Οι βασικές πρωτεΐνες διαχέονται από τις μεμβράνες που έχουν υποστεί ρωγμές στο περιβάλλον του νερού, σκοτώνουν τα βακτήρια και καθιστούν τους ιούς άχρηστους.
Google News