Featured

Ο Δημήτρης Μαραμής στο Infowoman.gr: «Ο έρωτας σε οδηγεί στην έμπνευση από όποια όψη και αν τον ζήσεις»

Τι να πρωτοπεί κανείς για τον Δημήτρη Μαραμή. Ένας καταξιωμένος συνθέτης κι από τους σημαντικότερους της σύγχρονης μουσικής σκηνής, που συνδυάζει μια κλασική καλλιτεχνική παιδεία με μια εμπεριστατωμένη ματιά για τη μουσική του σήμερα. Και κυρίως, αυτοδημιούργητος.

Διαθέτει ένα αξιοζήλευτο βιογραφικό με σπουδές πιάνου και σύνθεσης στο Royal Welsh College of Music and Drama στη Μεγάλη Βρετανία και στο Αττικό Ωδείο.

Έχει συνθέσει την όπερα «Ελευθέριος Βενιζέλος», ανάθεση του Πολιτιστικού Κέντρου Ηρακλείου το 2023, τη λαϊκή όπερα «Καπετάν Μιχάλης», ανάθεση της Περιφέρειας Κρήτης το 2021, τα σύγχρονα ελληνικά μιούζικαλ «Οι Στοιχειωμένοι», ανάθεση του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών το 2019 και «Ερωτόκριτος», ανάθεση της Εθνικής Λυρικής Σκηνής το 2017.

Σο έργο του συμπεριλαμάνονται οι Συμφωνικές Ωδές Νάματα και Ιάματα, η ανάθεση του Δήμου Λαρισαίων το 2022 και το λαϊκό ορατόριο Παλιγγενεσία (Η Επανάσταση στη Ρούμελη το 1821), ανάθεση της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας το 2021.

Συνεργάστηκε µε όλους τους πολιτιστικούς οργανισμούς της χώρας, ενώ έχει παρουσιάσει έργα του στις ΗΠΑ, τη Μεγάλη Βρετανία, την Ισπανία, την Ελβετία, το Βέλγιο και το Λουξεμβούργο. Έχει κυκλοφορήσει οκτώ προσωπικούς δίσκους κι έχει γράψει μουσική για πληθώρα θεατρικών παραστάσεων παραστάσεις, καθώς και για τον κινηματογράφο και την τηλεόραση. Από το 2018 διατελεί καλλιτεχνικός διευθυντής του Φεστιβάλ Δελφών “Το Λάλον Ύδωρ”.

Ο Δημήτρης Μαραμής εμφανίζεται στο Baumstrasse σε μία ιδιαίτερη unplugged μουσική παράσταση με τραγούδια, μουσικές και λόγια με θέμα τον έρωτα, με ερμηνευτές τους ταλαντούχους Νίκο Κύρτσο και Μέλα Γεροφώτη, τη Στέλλα Τέμπρελη στο τσέλο και το συνθέτη στο πιάνο.

Με μεγάλη χαρά το Infowoman.gr μίλησε με τον Δημήτρη Μαραμή, ο οποίος μάς αποκάλυψε πώς τον εμπνέει ο έρωτας, στιγμές από την καλλιτεχνική του πορεία, τους Δελφούς, ενώ μάς έδωσε και μία μικρή γεύση από τα επόμενα σχέδιά του.

Εμφανίζεστε στο Baumstrasse με μία μουσική παράσταση για τον έρωτα μέσα από τα λόγια ποιητών και επιφανών στιχουργών. Εσάς πόσο σας εμπνέει ο έρωτας;

Αγαπώ την υπέρβαση στην οποία οδηγεί ο έρωτας. Γιατί όταν νιώσεις το τσίμπημά του δεν σε σταματάει τίποτα. Ο έρωτας δίνει φτερά στον άνθρωπο και αποδεσμεύεται από τα χαλινάρια της λογικής. Όλα είναι σε ένταση, όλα φτάνουν στα άκρα. Ο ερωτευμένος ζει ένα εφηβικό μεθύσι. Κι αν έχω να πω κάτι σε αυτό, είναι πως δεν πρέπει αυτό το μεθυστικό αίσθημα να ενοχοποιείται. Πρέπει απλά να το ζήσεις. Χωρίς ενοχές, χωρίς τύψεις, χωρίς αναστολές, χωρίς φραγμούς. Αρκεί να μη σε οδηγήσει στο να βλάψεις κάποιον άλλον.

Τον έχω βιώσει και ξέρω πως μου ταιριάζει. Ο έρωτας φυσικά εκτός από γενεσιουργός και κινητήριος δύναμη, έχει και τη σκοτεινή του πλευρά η οποία είναι πολύ οδυνηρή και δηλητηριώδης. Μπορεί να σε καταβαραθρώσει! Όμως ακόμα και αυτή η πλευρά του είναι τροφή για δημιουργία. Ακόμα και η επώδυνη όχθη του, πάλι γενεσιουργός είναι. Σε οδηγεί στην έμπνευση από όποια όψη και αν τον ζήσεις. Χωρίς έρωτα δεν μπορεί να υπάρξει ζωή, εξέλιξη πάνω στη γη. Εξάλλου η πανέμορφη ελληνική μυθολογία μας λέει πως πριν τη γέννηση του σύμπαντος, υπήρχε το χάος και ο έρωτας. Ακόμα και το χάος καταλύει ο έρωτας. Τα πάντα ο έρωτας καταλύει. “Γροικίσετε του Έρωτα θαμάσματα τα κάνει”

Αν θα επιλέγατε ένα μουσικό έργο που θα αποτύπωνε τον έρωτα στην απολυτότητά του ποιο θα ήταν αυτό;

Αν επέλεγα ένα μουσικό έργο των μεγάλων μουσουργών, θα επέλεγα την όπερα «Τριστάνος και Ιζόλδη» του Ριχάρδου Βάγκνερ. Αυτό το έργο καταλύει την ίδια την τονική αρμονία της μουσικής όπως ακριβώς ο έρωτας καταλύει τη λογική στον άνθρωπο. Αλλά και ο “Μεγάλος Ερωτικός” του Μάνου Χατζηδάκι είναι ένα αριστούργημα για τον έρωτα πάνω σε αριστουργήματα του ελληνικού λόγου.

Έχετε σπουδάσει σύνθεση και πιάνο στο Βασιλικό Κολλέγιο Μουσικής και Δράματος της Ουαλίας. Ποιος ήταν ο λόγος που επιστρέψατε στην Ελλάδα;

Φυσικά η νοσταλγία και η αγάπη της πατρίδας, που όσο κι αν μας ταλαιπωρεί με τις παθογένειές της και την αναξιοκρατία της, μας λείπει και την αγαπούμε. Αλλά και οικονομικοί λόγοι. Δεν είχα τη δυνατότητα να ζήσω τότε, όταν μόλις είχα αποφοιτήσει από τη μουσική ακαδημία, στο ξεκίνημα μου, στα πρώτα μου βήματα. Είμαι πλήρως αυτοδημιούργητος και έχω πορευτεί μόνος, χωρίς βοήθεια από κάπου. Μόνο για τις σπουδές μου είχα βοήθεια από τους γονείς μου και υποτροφία από τους Βρεταννούς.

Τι σας διαμόρφωσε ως καλλιτέχνη;

Οι δάσκαλοι μου τους οποίους έχω πάντα στο μυαλό μου. Δεν εννοώ ακαδημαϊκοί δάσκαλοι, αλλά οι άνθρωποι που συνάντησα στο δρόμο της ζωής μου και είχαν πραγματικά να μου δώσουν πράγματα κι εγώ να τα δεχτώ γόνιμα. Είμαι γενικά μαθητής σε όλη μου τη ζωή. Τα διαβάσματά μου, η μελέτη μου, η αληθινή και αγνή μου αγάπη για τη μουσική και την τέχνη γενικότερα, τα βιώματά μου και φυσικά… οι έρωτες! Έχω ακολουθήσει το δύσκολο δρόμο με πολλά εμπόδια και ανηφοριές, αλλά έχω πείσμα.

Ποιες ήταν οι μεγαλύτερες προκλήσεις στη μέχρι τώρα πορεία σας; Υπήρξαν στιγμές που θέλατε να τα παρατήσετε;

Υπήρξε στιγμή που ήθελα να τα παρατήσω. Έχω αντιμετωπίσει πάρα πολλές απορρίψεις και αντιμετωπίζω ακόμα και σήμερα. Βλέπετε το μόνο πράγμα που έχω να επιδείξω είναι το έργο μου… όχι κάτι άλλο. Και αυτό με κάνει ευάλωτο στην αναξιοκρατία και στον τσαρλατανισμό που βασιλεύει.

Η πιο σημαντική στιγμή σας;

Δεν μπορώ να απομονώσω μία στιγμή. Είναι πολλές, μικρές στιγμές, καρφωμένες στο μυαλό μου, που έρχονται και με συντροφεύουν τις ώρες που συνθέτω και μου εμποτίζουν το γραπτό μου με ζεστό αίμα αισθήματος και πάθους.

Είστε καλλιτεχνικός διευθυντής του Φεστιβάλ Δελφών «Το Λάλον Ύδωρ». Πώς αποφασίσατε να ασχοληθείτε με αυτό και ποιο είναι το όραμά σας;

Το αποφάσισα εξαιτίας των Δελφών. Είναι ένας εμβληματικός τόπος εξαιτίας της φύσης, της ενέργειας και του παρελθόντος του. Κι επειδή η ουσιαστική πολιτιστική δράση και σωστές επιλογές απουσίαζαν από τη Στερεά Ελλάδα γενικά. Το όραμα είναι να αφήσουμε ένα σύγχρονο αποτύπωμα στον πολιτισμό αυτού του τόπου και το λάλον ύδωρ, να συνεχίσει να μιλά και να μη σιωπήσει ποτέ στο μέλλον.

Παράλληλα, έχετε ασχοληθεί και με την όπερα, ένα είδος που πολλοί θεωρούν, ότι ή το λατρεύεις ή το μισείς. Το ελληνικό κοινό πόσο αγαπά την όπερα και δη τη σύγχρονη;

Το θέμα δεν είναι τι αγαπά το κοινό, αλλά τι αγαπά ο δημιουργός. Είναι χρέος του δημιουργού με το έργο του και την τέχνη του να παρασύρει το κοινό και να το οδηγήσει εκεί που νιώθει την ανάγκη αυτός. Το ελληνικό κοινό διψά για κάτι, που έχει κάτι να του πει. Αρκεί να το ξεκολλήσεις από τους πειρασμούς της επιφανειακότητας και της ρηχότητας της τηλεόρασης και των social media.

Ποια είναι τα μελλοντικά σας σχέδια;

Δύο νέα μουσικοθεατρικά: μία ροκ-όπερα κι ένα μιούζικαλ σε εξαιρετικά αρχέγονα και την ίδια στιγμή εξαιρετικά σύγχρονα θέματα. Επίσημα δεν μπορώ να ανακοινώσω κάτι! Αλλά ας κάνουμε όλοι λίγη υπομονή. Σας ευχαριστώ πολύ!

Παραστάσεις:

Πέμπτη 22 Φεβρουαρίου, ώρα: 21:00

Baumstrasse, Σερβίων 8, (2ος όροφος), Βοτανικός, Αθήνα 10441

Η προπώληση των εισιτηρίων ξεκίνησε: ticketservices.gr

Τιμές εισιτηρίων: Κανονικό: 15 ευρώ, Φοιτητικό: 12 ευρώ

Ναυσικά Διαμαντοπούλου

Recent Posts

Το Άγιο Φως ή Φως της Αναστάσεως και ο συμβολισμός του

Το Άγιο Φως είναι το φως που –σύμφωνα με την ορθόδοξη παράδοση– εκπέμπεται θαυματουργικά από…

3 ώρες ago

Πώς θα μεταφερθεί το Άγιο Φως σε όλη την Ελλάδα

Με αεροσκάφη της AEGEAN και της Olympic Air θα μεταφερθεί και φέτος το Άγιο Φως…

5 ώρες ago

Μεγάλη Παρασκευή: Γιατί νηστεύουμε το λάδι και όχι τις ελιές;

Ένα από τα ερωτήματα, που συχνά τίθενται από πολύ κόσμο, είναι γιατί κατά τη διάρκεια…

5 ώρες ago

Μεγάλη Παρασκευή: Το υπέροχο τραγούδι που ερμηνεύει η Βίκυ Μοσχολιού

Μεγάλη Παρασκευή σήμερα, μέρα υπέρτατης λύπης για τους Χριστιανούς όλου του κόσμου, πριν την ημέρα…

6 ώρες ago

Μεγάλη Παρασκευή: Γνωρίζετε τι αποκαλούμε Επιτάφιο;

Μεγάλη Παρασκευή, η ημέρα της απόλυτης νηστείας. Η Εκκλησία μας βιώνει την πορεία του Ιησού…

6 ώρες ago

Τη Μεγάλη Παρασκευή ο Ιησούς στο Σταυρό

Οι αρχιερείς οδηγούν τον Ιησού στον Πιλάτο κι εκείνος απαντά: "Νίπτω τας χείρας μου". Ο…

7 ώρες ago