Μύθοι και αλήθειες για τους κιρσούς

Οι κιρσοί, δηλαδή οι διατεταμένες φλέβες των κάτω άκρων που έχουν οφιοειδή πορεία, επηρεάζουν εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο. Παρόλο που η πάθηση είναι κοινή, υπάρχουν πολλοί μύθοι και παρανοήσεις που την περιβάλλουν. Ας ρίξουμε μια ματιά σε 4 από τους πιο συνηθισμένους μύθους:

Μύθος #1: Οι κιρσοί είναι μόνο ένα αισθητικό πρόβλημα

Αλήθεια

Ενώ η εμφάνιση των κιρσών όντως επηρεάζει την αισθητική των ποδιών, η πάθηση μπορεί να αλλάξει ουσιαστικά την ποιότητα ζωής. Πέρα από τον πόνο, την κούραση και το πρήξιμο, οι κιρσοί μπορεί να επιπλακούν με θρόμβωση ως και τη δημιουργία ελκών. Στην τελευταία περίπτωση, εκτός από τον πάσχοντα επηρεάζεται και η ζωή των οικείων του, καθώς θα χρειαστεί να βοηθήσουν στην φροντίδα των πληγών. 

Μύθος #2: Οι κιρσοί χρειάζονται πρώτα να “ωριμάσουν” πριν αντιμετωπιστούν

Αλήθεια

Η άποψη ότι οι κιρσοί πρέπει να “ωριμάσουν” πριν θεραπευτούν είναι λανθασμένη. Οι κιρσοί εφόσον εμφανιστούν είναι δεδομένο ότι θα εξελιχθούν. Μία συντηρητική αντιμετώπιση το μόνο που θα κάνει είναι να καθυστερήσει την αναπόφευκτη εξέλιξή τους. Όσο νωρίτερα τόσο πιο εύκολη και ριζική είναι η αντιμετώπισή τους. Η καθυστέρηση μπορεί να οδηγήσει σε επιδείνωση των συμπτωμάτων και σε πιο σοβαρές ιατρικές καταστάσεις.

%ce%bc%cf%8d%ce%b8%ce%bf%ce%b9-%ce%ba%ce%b1%ce%b9-%ce%b1%ce%bb%ce%ae%ce%b8%ce%b5%ce%b9%ce%b5%cf%82-%ce%b3%ce%b9%ce%b1-%cf%84%ce%bf%cf%85%cf%82-%ce%ba%ce%b9%cf%81%cf%83%ce%bf%cf%8d%cf%820

Μύθος #3: Οι κιρσοί πάντα ξαναβγαίνουν μετά την θεραπεία

Αλήθεια

Όταν υπάρχει μία συγκεκριμένη μεθοδολογία και η κατάλληλη αντιμετώπιση από κάποιον εξειδικευμένο αγγειοχειουργό με τεχνογνωσία, η πιθανότητα να βγουν ξανά οι κιρσοί είναι πολύ μικρή. Ο μόνος παράγοντας που μπορεί να οδηγήσει στην επανεμφάνιση των κιρσών είναι η κληρονομικότητα. Σε κάθε άλλη περίπτωση, με μεθοδική και συστηματική παρακολούθηση από τον γιατρό, είναι σχεδόν απίθανο να εμφανιστούν ξανά. Ο αγγειοχειρουργός μετά την θεραπεία, παρακολουθεί ανά τακτά χρονικά διαστήματα τα πόδια και εφόσον διαπιστώσει ότι πάει να δημιουργηθεί ξανά κάποιο νέο δίκτυο χρησιμοποιεί σκληρυντικές ενέσεις ώστε να προλάβει την επανεμφάνισή τους.

Μύθος #4: Η χειρουργική επέμβαση είναι η μοναδική λύση για τους κιρσούς

Αλήθεια

Η ιατρική έχει εξελιχθεί σημαντικά και πλέον εδώ και πάνω από μία δεκαετία όλες οι Παγκόσμιες Ενώσεις Αγγειοχειρουργών συνιστούν το Laser  ως την καλύτερη και αποτελεσματικότερη μέθοδος. Άλλες μέθοδοι θεραπείας είναι και οι παρακάτω:

  • Ραδιοσυχνότητες
  • Ατμός
  • Microwaves
  • Σκληροθεραπεία

Μεταξύ όλων αυτών των διαθέσιμων επιλογών θεραπείας, η πλέον προηγμένη λύση είναι το Laser 1940nm, το οποίο ξεχωρίζει ως η πιο σύγχρονη και αποτελεσματική λύση για την αντιμετώπιση των κιρσών

Αφήστε τους μύθους στην άκρη και αντιμετωπίστε τους κιρσούς

Η εμφάνιση κιρσών μπορεί να επηρεάσει την αυτοπεποίθησή σας και να σας δημιουργήσει προβλήματα στην καθημερινότητά σας. Αφήστε στην άκρη τους μύθους που υπάρχουν γύρω από τους κιρσούς και αναλάβετε δράση. Επισκεφθείτε έναν έμπειρο και εξειδικευμένο αγγειοχειουργό ο οποίος θα σας καθοδηγήσει να ανακτήστε την υγεία των ποδιών σας, βήμα – βήμα: Από τη διάγνωση έως και την θεραπεία

Μην αφήνετε τους κιρσούς να επηρεάζουν την ποιότητα ζωής σας. Η έγκαιρη θεραπεία μπορεί να σας χαρίσει ξανά πόδια υγιή, όμορφα και χωρίς πόνο.

*Ευχαριστούμε τον εξειδικευμένο στις φλεβικές παθήσεις αγγειοχειουργό Αθανάσιο Σιαφάκα, για τις πληροφορίες στην συγγραφή του άρθρου. Ο Αθανάσιος Σιαφάκας είναι πρωτοπόρος στην εφαρμογή του Laser 1940nm.

Σχετικά Άρθρα
Τι να περιμένω μετά από την θεραπεία κιρσών με Laser;
Τι να περιμένω μετά από την θεραπεία κιρσών με Laser;
Από τις συχνότερες αιτίες θανάτου ο καρκίνος του πνεύμονα
Από τις συχνότερες αιτίες θανάτου ο καρκίνος του πνεύμονα
American Space Piraeus - Piraeus Municipal Library
Ευρωπαϊκή Ημέρα Δικαιωμάτων των Ασθενών: Τα 14 δικαιώματα που πρέπει να ενισχυθούν
«Έχουμε τη δύναμη» Εκστρατεία ενημέρωσης για τον εμβολιασμό για τον ιό των Ανθρωπίνων Θηλωμάτων (HPV)
«Έχουμε τη δύναμη» Εκστρατεία ενημέρωσης για τον εμβολιασμό για τον ιό των Ανθρωπίνων Θηλωμάτων (HPV)
Αιμορροφιλία: «Ισότιμη πρόσβαση για όλους: Αναγνώριση όλων των αιμορραγικών διαταραχών»
Αιμορροφιλία: «Ισότιμη πρόσβαση για όλους: Αναγνώριση όλων των αιμορραγικών διαταραχών»
Αναποτελεσματικά τα αντιβιοτικά για τις περισσότερες λοιμώξεις του αναπνευστικού
Αναποτελεσματικά τα αντιβιοτικά για τις περισσότερες λοιμώξεις του αναπνευστικού

Ακολουθήστε μας στο Google News
και ενημερωθείτε πρώτοι για τα νέα άρθρα του