Με κοκτέιλ λοιμώξεων γιορτάσαμε την Πρωτοχρονιά 2024

Ακόμα δεν έχει κορυφωθεί ο επικίνδυνος για την υγεία συνδυασμός, Covid, ιών και γρίπης.

Γράφει και φωτογραφίζει η Ιφιγένεια Τσαντίλη M.Sc., Δημοσιογράφος Επικοινωνιολόγος www.ifigenia-tsantili.gr

Ανταπόκριση από το Νοσοκομείο, όπου οι γιατροί αντιμετώπισαν με επιτυχία το μπαράζ λοιμώξεων του αναπνευστικού.

Συμβουλές για τα παιδιά, τους ηλικιωμένους και τις ευπαθείς ομάδες από τον Δρ. Θεόφιλο Σαχινίδη, MD, PhD στις λοιμώξεις, Διευθυντή Παθολογικής Κλινικής, Υπεύθυνο Τμήματος Διεθνών Ασθενών Metropolitan Hospital.

Στις ειδήσεις, διεθνώς, πρωτοστατεί η έξαρση του ιού της γρίπης και η αύξηση των κρουσμάτων του κορονοϊού. Αυτό το κοκτέιλ ιώσεων και ο κορονοϊός αυξάνουν τις εισαγωγές στα νοσοκομεία, γεγονός που προκαλεί μεγάλη αναστάτωση και καθυστερήσεις στα επείγοντα, τα οποία κατακλύζονται καθημερινά από περιστατικά. Παρατηρούμε αρκετά από αυτά να καταλήγουν σε νοσηλεία, γιατί χρειάζεται ενδοφλέβια αγωγή, για να μην πούμε για τα περιστατικά που νοσηλεύονται στην εντατική.

Άκρως ανησυχητικά είναι τα ποσοστά και διαρκώς αυξάνονται, ιδίως μετά τις γιορτές.

%ce%bc%ce%b5-%ce%ba%ce%bf%ce%ba%cf%84%ce%ad%ce%b9%ce%bb-%ce%bb%ce%bf%ce%b9%ce%bc%cf%8e%ce%be%ce%b5%cf%89%ce%bd-%ce%b3%ce%b9%ce%bf%cf%81%cf%84%ce%ac%cf%83%ce%b1%ce%bc%ce%b5-%cf%84%ce%b7%ce%bd-%cf%800

+45% στις εισαγωγές, το τελευταίο διάστημα. Το έζησα πρόσφατα στα επείγοντα του Νοσοκομείου. Γρίπη Α και Β και ο συγκυτιακός ιός RSV που μοιάζει με κρυολόγημα, αλλά παρουσιάζει υψηλό πυρετό.

Μετά από μία παρατεταμένη λοίμωξη του αναπνευστικού συνεπεία του Covid, που με επισκέφθηκε τον περασμένο Οκτώβρη, η πνευμονολόγος που με παρακολουθεί, Θεμελίνα Βουδούρη, Διευθύντρια της Γ΄ Πνευμονολογικής Κλινικής του Metropolitan General, μου συνέστησε να, νοσηλευτώ γιατί μαζί με το βήχα, που επέμενε για περισσότερο από ένα μήνα, ανέβασα ταυτόχρονα και υψηλό πυρετό, παρά την αντιβίωση που μου είχε συνταγογραφήσει.

Στα επείγοντα του νοσοκομείου, μια κοπέλα εισήχθη για γρίπη Α, ένας παππούς είχε SRV κ.ά. δεν ξέρω και εγώ πόσοι ακόμα έβηχαν ή είχαν έντονη ρινική καταρροή. Η αναμονή ξεπερνούσε τις τρεις ώρες, γιατί τα περιστατικά ήταν συνεχόμενα με έντονα συμπτώματα. Διαρκώς οι κουρτίνες δίπλα μου ανοιγόκλειναν και άκουγα το ιστορικό που έπαιρνε ο εφημερεύων ιατρός.

Στις ειδήσεις καθημερινά έβλεπα τους τίτλους: στα νοσοκομεία- πάνω από 60% αύξηση των εισαγωγών ασθενών με COVID-19 και γρίπη Α.

Θέλησα να αποτυπώσω την εμπειρία μου και να τη μοιραστώ από τη στήλη αυτή με τους αναγνώστες και τις αναγνώστριες. Δράττοντας την ευκαιρία ως νοσηλευόμενη ασθενής στη διάρκεια της ανάρρωσης, έθεσα ερωτήματα στον θεράποντα ιατρό μου, με επιστημονικό έργο στις λοιμώξεις, Δρ. Θεόφιλο Σαχινίδη, MD, PhD, Διευθυντή Παθολογικής Κλινικής, Υπεύθυνο Τμήματος Διεθνών Ασθενών Metropolitan Hospital, με το σκεπτικό να μοιραστεί μαζί μας τις γνώσεις του σε ένα φλέγον ζήτημα, της πρόσφατης εκτόξευσης του αριθμού των κρουσμάτων.

Τα ερωτήματα προήλθαν από την ανησυχητική επικαιρότητα και την ανάγκη μου να γνωρίσω καλύτερα πώς λειτουργεί ο οργανισμός, όταν δέχεται επίθεση από ένα συνδυασμό ιών, ενώ είναι πεσμένο το ανοσοποιητικό και δεν μπορεί να καταπολεμήσει ιούς και λοιμώξεις.

%ce%bc%ce%b5-%ce%ba%ce%bf%ce%ba%cf%84%ce%ad%ce%b9%ce%bb-%ce%bb%ce%bf%ce%b9%ce%bc%cf%8e%ce%be%ce%b5%cf%89%ce%bd-%ce%b3%ce%b9%ce%bf%cf%81%cf%84%ce%ac%cf%83%ce%b1%ce%bc%ce%b5-%cf%84%ce%b7%ce%bd-%cf%802
Η γράφουσα με τον θεράποντα παθολόγο Δρ. Θ.Σαχινίδη

Πιστεύω ότι οι απαντήσεις, που μου έδωσε ο Δρ. Σαχινίδης, θα φανούν χρήσιμες σε όλες και όλους σας.

Ι.Τ. Οι ιοί γιατρέ μπορούν να προκαλέσουν λοίμωξη;

Θ.Σ. Οι ιοί, φυσικά και προκαλούν λοιμώξεις, άλλες φορές αθώες και άλλες φορές βαρύτατες. Δυστυχώς, ο ιός SARS Cov-2 (γνωστός ως COVID) αλλά και οι ιοί της γρίπης τύπου Α+Β μπορεί να προκαλέσουν από ηπιότατες λοιμώξεις έως και τον θάνατο. Ο ιός RSV (αναπνευστικός συγκυτιακός ιός) είναι πολύ συχνός στα παιδιά και κυρίως στα βρέφη προκαλώντας έντονα αναπνευστικά προβλήματα (βρογχιολίτιδα). Στους ενήλικες συνήθως προκαλεί συμπτώματα του ανώτερου αναπνευστικού (καταρροή, φαρυγγίτιδα, κακουχία, πυρετό, βήχα και πονοκέφαλο) για περίπου 5 μέρες. Όλοι οι ιοί πάντως μπορούν να μας ταλαιπωρήσουν αρκετά, κρατώντας μας στο σπίτι και καταπονώντας το σώμα μας.

Ι.Τ. Ποια άτομα έχουν αυξημένο κίνδυνο ;

Θ.Σ. Όλες οι ιώσεις είναι δυνητικά επικίνδυνες σε ασθενείς υψηλού κινδύνου:

-ηλικιωμένους και βρέφη

-ανοσοκατεσταλμένους

-ασθενείς με χρόνια αναπνευστικά ή καρδιακά νοσήματα

-νεφροπαθείς

Ι.Τ. Μετά από τον κορονοϊό στη διάρκεια του long covid που έχει αποδυναμωθεί το ανοσοποιητικό ή υπάρχουν χρόνια προβλήματα, τι να προσέξουν ευπαθείς ομάδες, τα παιδιά, οι ηλικιωμένοι;

Θ.Σ. Η ενίσχυση του ανοσοποιητικού μας γίνεται με τους γνωστούς τρόπους: σωστή διατροφή με περισσότερα φρούτα, λαχανικά, όσπρια, τακτική άσκηση και σωστό ύπνο. Η πρόληψη σημαίνει εμβολιασμό σύμφωνα με τις κατευθυντήριες οδηγίες, τακτική ιατρική παρακολούθηση και λήψη της φαρμακευτικής αγωγής σύμφωνα με τις οδηγίες του θεράποντος ιατρού.

Ι.Τ. Κάθε χρόνο, γιατρέ, ανανεώνεται το στοίχημα των συναδέλφων σας, να αντιμετωπίσουν επαρκώς και έγκαιρα τις ιώσεις και τις νεοεμφανιζόμενες λοιμώξεις του αναπνευστικού, ιδίως μετά την εμφάνιση του Covid. Ποιος είναι ο σημερνός ρόλος του λοιμωξιολόγου που καλείται να συνεισφέρει στην προάσπιση και αναβάθμιση της δημόσιας υγείας;

Θ.Σ. Στη σημερινή εποχή που ο καθένας νομίζει ότι έχει γνώση των θεμάτων υγείας λόγω της εύρεσης πληροφοριών στο διαδίκτυο, καθίσταται ακόμη πιο σημαντική η παρουσία και ο λόγος εξειδικευμένων επιστημόνων στις λοιμώξεις ώστε να πληροφορηθεί και να καθοδηγηθεί σωστά ο πολίτης. Είναι απαραίτητο να ακουστεί ο επιστημονικά τεκμηριωμένος λόγος,γιατί μόνο έτσι θα προασπιστεί και θα αναβαθμιστεί η δημόσια υγεία. Η ιατρική πλέον ασκείται βασισμένη σε αποδείξεις (evidence-based medicine) και όχι σε προσωπικές απόψεις.

Ι.Τ. Διαβάζουμε γιατρέ για 200 τύπους ιών του ανώτερου αναπνευστικού και πόσους ακόμα νέους που εμφανίζονται κάθε χρόνο.

Πώς ανιχνεύονται στον οργανισμό και πώς τους παρακολουθείτε, ώστε να δώσετε την κατάλληλη θεραπευτική αγωγή;

Θ.Σ. Οι ιοί ανιχνεύονται στον ανθρώπινο οργανισμό με διάφορες μεθόδους. Η πιο αξιόπιστη σήμερα είναι η αντίστροφη αλυσιδωτή αντίδραση μεταγραφάσης- πολυμεράσης σε πραγματικό χρόνο (rRT-PCR). Η πιο εύκολη και πιο φθηνή μέθοδος είναι η ανίχνευση συγκεκριμένου αντιγόνου (πρωτεΐνη) του ιού (τα γνωστά rapid test). Και βέβαια υπάρχουν ορολογικές μέθοδοι και καλλιέργειες των ιών που χρησιμοποιούνται κυρίως σε μελέτες έρευνας ή επιτήρησης.

Η θεραπεία είναι συγκεκριμένη για κάποιους λίγους ιούς και χορηγείται ανάλογα με την πιθανότητα βαριάς νόσησης. Στις περισσότερες περιπτώσεις ιώσεων ευτυχώς επέρχεται αυτο-ίαση.

Ι.Τ. Πόσες ώρες επιβιώνουν οι ιοί και πώς μεταδίδονται στους ενήλικες και στα παιδιά;

Θ.Σ. Οι περισσότεροι ιοί μεταδίδονται με μικροσταγονίδια μέσω της ανώτερης αναπνευστικής οδού. Η μετάδοση δεν διαφέρει μεταξύ των παιδιών και των ενηλίκων. Οι συχνές οδηγίες για χρήση μάσκας σε κλειστούς χώρους, ο καλός αερισμός των χώρων και το συχνό πλύσιμο των χεριών εξασφαλίζουν τη μείωση της πιθανότητας μετάδοσής τους. Η επιβίωση των ιών στο περιβάλλον εξαρτάται από το είδος του κάθε ιού.

Ι.Τ. Ζώντας σε μια χώρα με τα υψηλότερα ποσοστά αντοχής των μικροβίων στα αντιβιοτικά μεταξύ των ευρωπαϊκών χωρών (Μάιος 2018 Καθηγήτρια Ελένη Γιαμαρέλλου Πρόεδρος Δ.Σ Ελληνικής Εταιρείας Χημειοθεραπείας) και σε μια κοινωνία που δεν φείδεται να καταναλώνει ακόμη και «τα πολύτιμα αντιβιοτικά», να εξετάσουμε την ορθολογική τους χρήση γιατρέ. Σε ποιες περιπτώσεις είναι απαραίτητα;

Θ.Σ. Τα αντιβιοτικά είναι απαραίτητα στη θεραπεία των βακτηριακών λοιμώξεων (λοιμώξεις που οφείλονται σε μικρόβια). Όσα αντιβιοτικά και να δώσει κανείς σε ιογενείς λοιμώξεις δεν έχουν κανένα αποτέλεσμα. Αντίθετα, το μόνο που επιτυγχάνεται είναι η αύξηση της αντοχής των μικροβίων. Ο μόνος λόγος να δώσει ο ιατρός αντιβιοτική αγωγή σε ιογενή λοίμωξη, είναι η επιλοίμωξη (πιθανή διείσδυση μικροβίου δευτερογενώς). Αυτό συνήθως συμβαίνει σε υποτροπή του πυρετού ή σε πυρετό που επιμένει για αρκετές ημέρες. Πάντως, ο μόνος υπεύθυνος για τη χορήγηση αντιβιοτικής θεραπείας πρέπει να είναι ο θεράπων ιατρός.

Ι.Τ. Σε περίπτωση λοίμωξης από covid, γρίπη, RSV, ή άλλους ιούς, πόσες ημέρες χρειάζεται να μείνει στην απομόνωση ο ενήλικος και πόσες το παιδί ;

Θ.Σ. Οι επίσημες οδηγίες πλέον έχουν αλλάξει σε σχέση με την απομόνωση, ακόμη και για τον ιό Covid-19. Ο ασθενής, σε όλες τις ιώσεις, θα πρέπει να παραμείνει σε κατ’ οίκον απομόνωση μέχρι την υποχώρηση ή βελτίωση των συμπτωμάτων και την ολοκλήρωση τουλάχιστον 24 ωρών από την πλήρη υποχώρηση του πυρετού (χωρίς τη λήψη αντιπυρετικών σκευασμάτων). Εάν όμως συζητάμε για το πόσες ημέρες μεταδίδουμε τον ιό, τότε στον ιό Covid-19 είναι περίπου 10 μέρες, στη γρίπη 5-7 μέρες και στον ιό RSV 3-8 μέρες. Για αυτό και η σύσταση είναι για χρήση μάσκας υψηλής προστασίας ΚΝ95-FFP2 για τις επόμενες μέρες μετά την κατ’ οίκον απομόνωση.

Προσοχή: Το αρνητικό τεστ σημαίνει χαμηλό ιικό φορτίο και όχι μη μεταδοτικότητα. Και βέβαια να πούμε ότι οι οδηγίες δεν διαφέρουν στα παιδιά σε σχέση με τους ενήλικες.

Κλείνοντας αυτή την ξεχωριστή βιωματική εμπειρία, είμαι ιδιαίτερα ευγνώμων στον θεράποντα ιατρό μου, Διευθυντή της παθολογικής κλινικής Δρ. Θεόφιλο Σαχινίδη, MD, PhD και στον συνεργάτη του, επιμελητή παθολόγο, Τηλέμαχο Ζαΐμη, MD, και σε όλους του ιατρούς άλλων ειδικοτήτων: γαστρεντερολόγους, καρδιολόγους, ΩΡΛ, ακτινολόγους, που συνεργάστηκαν για να φέρουν σε ισορροπία τον οργανισμό μου.

%ce%bc%ce%b5-%ce%ba%ce%bf%ce%ba%cf%84%ce%ad%ce%b9%ce%bb-%ce%bb%ce%bf%ce%b9%ce%bc%cf%8e%ce%be%ce%b5%cf%89%ce%bd-%ce%b3%ce%b9%ce%bf%cf%81%cf%84%ce%ac%cf%83%ce%b1%ce%bc%ce%b5-%cf%84%ce%b7%ce%bd-%cf%804

Στη φωτογραφία παθολόγος Τ. Ζαίμης με τον γαστρεντελόγο Γ. ΚατσώραΘερμά συγχαρητήρια και στους εφημερεύοντες ιατρούς, για το υψηλό επιστημονικό τους επίπεδο, στις νοσηλεύτριες και στο λοιπό προσωπικό του νοσοκομείου, όπου με βρήκε ο νέος χρόνος. Δεν είναι σχήμα λόγου να έχουμε την υγεία μας και να προστατευόμαστε, όσο μπορούμε, γιατί όταν έρθουμε αντιμέτωποι με αυτό το μπαράζ ιώσεων, ή με άλλες επιζήμιες καταστάσεις, αντιλαμβανόμαστε πλήρως τις επιπτώσεις τους στον οργανισμό.

Είμαστε μια ανθρώπινη μηχανή και είναι σημαντικό να κάνουμε προληπτικούς ελέγχους συχνά, να διατρεφόμαστε σωστά και να σεβόμαστε το σώμα και τους πολύπλοκους μηχανισμούς του, να διατηρούμε το ανοσοποιητικό σύστημα σε καλή κατάσταση, ώστε να ανταποκρίνεται στις σύγχρονες ιώσεις και προκλήσεις.

Γιατί η υγεία είναι το παν!

Αυτή η πρόσφατη περιπέτεια και η απομόνωση, με προετοίμασε για ένα εξελικτικό βήμα, ενώ με έφερε κοντά στις νοσηλεύτριες και στους νοσηλευτές που παραστέκονται στον πάσχοντα και είναι οι ήρωες και ηρωίδες της πρώτης γραμμής, που 24/7 είναι σε θέσεις μάχης, στους φυσικοθεραπευτές, κλινικούς διαιτολόγους, τραυματιοφορείς, τραπεζοκόμους και τις υπαλλήλους υγιεινής, σε όλο το προσωπικό του 3ου ορόφου. Χίλια ευχαριστώ!!!

%ce%bc%ce%b5-%ce%ba%ce%bf%ce%ba%cf%84%ce%ad%ce%b9%ce%bb-%ce%bb%ce%bf%ce%b9%ce%bc%cf%8e%ce%be%ce%b5%cf%89%ce%bd-%ce%b3%ce%b9%ce%bf%cf%81%cf%84%ce%ac%cf%83%ce%b1%ce%bc%ce%b5-%cf%84%ce%b7%ce%bd-%cf%806

Η γράφουσα με τον θεράποντα παθολόγο Δρ. Θ.Σαχινίδη

Τέλος, είχα την τύχη να αναλάβει τη θεραπεία μου ο εξαιρετικός επιστήμονας και άνθρωπος, Δρ. Σαχινίδης, μετά από σύσταση του καλού φίλου Απόστολου Μαρτζάκλη. Τον ευχαριστώ δημόσια, γιατί το καλό πρέπει να λέγεται και να επιβραβεύεται. Το μοιραζόμαστε, για να είναι για όλους μας σε αφθονία!

Καλή χρονιά με υγεία και ευδαιμονία!

Διαβάστε επίσης

Σιμόν ντε Μποβουάρ: Η γυναίκα που άλλαξε για πάντα το Δεύτερο Φύλο

Με κοκτέιλ λοιμώξεων γιορτάσαμε την Πρωτοχρονιά 2024

Σχετικά Άρθρα
%ce%ba%ce%ae%ce%bb%ce%b5%cf%82-%ce%ba%ce%bf%ce%b9%ce%bb%ce%b9%ce%b1%ce%ba%ce%bf%cf%8d-%cf%84%ce%bf%ce%b9%cf%87%cf%8e%ce%bc%ce%b1%cf%84%ce%bf%cf%82-%ce%bc%cf%8d%ce%b8%ce%bf%ce%b9-%ce%ba%ce%b1%ce%b90
Κήλες Κοιλιακού Τοιχώματος: Μύθοι και Αλήθειες
%ce%b1%ce%af%cf%81%ce%bf%ce%bd%cf%84%ce%b1%ce%b9-%cf%8c%ce%bb%ce%bf%ce%b9-%ce%bf%ce%b9-%cf%80%ce%b5%cf%81%ce%b9%ce%bf%cf%81%ce%b9%cf%83%ce%bc%ce%bf%ce%af-%cf%83%cf%84%ce%b7%ce%bd-%cf%80%cf%81%cf%8c0
Αίρονται όλοι οι περιορισμοί στην πρόσβαση για διαγνωστικές εξετάσεις
%cf%80%cf%8e%cf%82-%ce%b1%ce%bd%cf%84%ce%b9%ce%bc%ce%b5%cf%84%cf%89%cf%80%ce%af%ce%b6%ce%b5%ce%b9-%ce%b7-%ce%bc%ce%ad%ce%b8%ce%bf%ce%b4%ce%bf%cf%82-flacs-%cf%84%ce%bf%ce%bd-%ce%ba%ce%b1%cf%84%ce%b10
Πώς αντιμετωπίζει η μέθοδος FLACS τον καταρράκτη
%ce%ba%ce%b1%cf%84%ce%ac%ce%b8%ce%bb%ce%b9%cf%88%ce%b7-%ce%ac%ce%b3%cf%87%ce%bf%cf%82-%ce%b4%cf%85%cf%83%ce%ba%ce%bf%ce%bb%ce%af%ce%b1-%cf%83%cf%84%ce%b9%cf%82-%cf%83%cf%87%ce%ad%cf%83%ce%b5%ce%b90
Κατάθλιψη, άγχος, δυσκολία στις σχέσεις: Η ακμή δεν επηρεάζει μόνο το δέρμα μας
%ce%b3%ce%af%ce%bd%ce%b5%cf%84%ce%b1%ce%b9-%ce%bd%ce%b1-%ce%ba%ce%bf%ce%b9%ce%bc%ce%ac%cf%83%ce%b1%ce%b9-%ce%bc%cf%8c%ce%bb%ce%b9%cf%82-30-%ce%bb%ce%b5%cf%80%cf%84%ce%ac-%ce%ba%ce%ac%ce%b8%ce%b50
Γίνεται να κοιμάσαι μόλις 30 λεπτά κάθε βράδυ και να αυξάνεται το προσδόκιμο ζωής σου;
Γιατί αρρωσταίνουμε; Οι ψυχοσωματικές προσεγγίσεις
Γιατί αρρωσταίνουμε; Οι ψυχοσωματικές προσεγγίσεις

Ακολουθήστε μας στο Google News
και ενημερωθείτε πρώτοι για τα νέα άρθρα του