Υπήρξε μία σπουδαία αθλήτρια του πόλο και σήμερα είναι ιδρύτρια της Σχολής Ναυαγοσωστικής Lifeguard Hellas – Ελληνικό Κέντρο Εκπαίδευσης. Είναι ναυαγοσώστρια και διασώστρια με εθελοντικό έργο που έχει δεκάδες παγκόσμιες διακρίσεις.
Μένοντας ολόκληρα 24ωρα μακριά από το σπίτι της, έχει βρεθεί μαζί με την ομάδα της στην πρώτη γραμμή φυσικών καταστροφών, όπως στη Μάνδρα, το Μάτι, τη Θεσσαλία, έχει διασώσει πρόσφυγες από τα νερά της Λέσβου, ενώ μαζί με τον σύζυγό της, Σπύρο Μητριτσάκη, ταξίδεψαν στην εμπόλεμη Ουκρανία για να χαρίσουν εθελοντικά τη βοήθειά της στους αμάχους. Κι αυτά είναι μόνο λίγα.
Με αφορμή την Ημέρα της Γυναίκας, η Μάνια Μπικώφ μίλησε στο Infowoman.gr για το ξεκίνημά της ως αθλήτρια, τις δυσκολίες που αντιμετώπισε ως γυναίκα, τις πιο δυνατές στιγμές της στο απαιτητικό – πλην θεάρεστο- έργο των διασώσεων, τα πρότυπά της, ενώ στέλνει και ένα πολύ όμορφο μήνυμα για κάθε γυναίκα.
Τι ήταν αυτό που σας έκανε να στραφείτε στον αθλητισμό και μετέπειτα στις διασώσεις. Ήταν στόχος, όνειρο ζωής;
Ο αθλητισμός μπήκε στην ζωή μου από μικρή ηλικία κι έγινε.. τρόπος ζωής! Στην προπόνηση πήγαινα με μεγαλύτερη λαχτάρα από οπουδήποτε αλλού. Ενιωθα πως έχω μπει σ’ έναν δρόμο που θα με οδηγούσε στα όνειρά μου, όπερ και εγένετο. Μεταξύ άλλων, 3 φορές πρωταθλήτρια Ελλάδος με τον Ναυτικό όμιλο Βουλιαγμένης, διεθνής με την εθνική ομάδα γυναικών υδατοσφαίρισης, πολλές διακρίσεις στην Ευρώπη κ.λπ.
Οι σπουδές μου στα ΤΕΦΑΑ,όρισαν την επαγγελματική μου πορεία αλλά και τη σύσταση της εθελοντικής μας ομάδας Lifeguard Hellas SAVELIFE, η οποία έχει βραβευτεί πολλάκις για τις διασώσεις και την εθελοντική προσφορά της.
Τίποτε από όλα αυτά δεν ήταν αυτοσκοπός όμως, όπως έχουν διαμορφωθεί δίνουν νόημα στη ζωή μου και η προσφορά στον συνάνθρωπο αποτελεί μια προτεραιότητα.
Ποιες προκλήσεις και δυσκολίες αντιμετωπίσατε στην πορεία σας;
Για ένα κορίτσι που ξεκινά από την επαρχία τα πάντα ήταν πρόκληση! Η ζωή στην Αθήνα, η επιβίωση, ο ανταγωνισμός..Δυσκολίες αρκετές, όμως ήμουν πάντα μαχήτρια και πειθαρχημένη, πίστευα στον εαυτό μου και στις ικανότητές μου και ακόμη και όταν ερχόντουσαν αποτυχίες, τραυματισμοί, κ.λπ. αντλούσα δύναμη από μέσα μου και πατούσα ξανά στα πόδια μου χωρίς ποτέ να επιβαρύνω τους γονείς μου με αυτές τις αγωνίες καθώς ήταν στα Χανιά κ ήξερα πως θα στεναχωριόντουσαν
Πιστεύετε ότι αυτές οι δυσκολίες είχαν να κάνουν με το φύλο;
Αρκετές από αυτές, ναι. Να πρέπει συνεχώς να αποδεικνύεις πως το γεγονός ότι είσαι μια γυναίκα αθλήτρια σ’ ενα άθλημα όπου αφήνει το σώμα συνεχώς εκτεθειμένο σε προπονήσεις και τους αγώνες, που αξίζει να διακριθεί και να προχωρήσει με τις επιδόσεις της και όχι με σύναψη σχέσεων με άτομα του χώρου που βρίσκονται σε θέσεις που μπορούν να σε ωφελήσουν.
Ήμουν ένα αυθεντικό, αληθινό παιδί με αξίες και υπήρξαν πολλές τέτοιες συμπεριφορές που επιδεικτικά προσπέρασα, πληρώνοντας ωστόσο το «αντίτιμο» στην καριέρα μου.
Έμφυλη βία. Δικαιώματα γυναικών. Έχοντας στηρίξει το ελληνικό #metoo, σε τι σημείο πιστεύετε ότι βρισκόμαστε στην Ελλάδα;
Σε κομβικό βαλτωμένο σημείο. Η δύναμη του Ελληνικού #metoo, έγκειται στο γεγονός ότι σχεδόν καθεμία από εμάς έχει κάτι να διηγηθεί, μια δυσάρεστη εμπειρία. Πλέον μιλάμε για αυτό, το καταδικάζουμε, όμως η καθημερινότητα και τα περιστατικά που παίρνουν δημοσιότητα, αυξάνονται. Οι γυναικοκτονίες συνεχίζουν να αποτελούν μια οδυνηρή πραγματικότητα και δυστυχώς οι γυναίκες παραμένουμε αβοήθητες στις κακοποιητικές συμπεριφορές καθώς δεν υπάρχει ένα σύστημα τέτοιο που να μπορεί πραγματικά να σε προστατεύσει. Στην ουσία με το #metoo ανοίξαμε τις αναλύσεις και τα στατιστικά, καιρός είναι να φτιάξουμε και τη νομοθεσία και σταδιακά και τις κουλτούρες.
Έχετε διασώσει πρόσφυγες, έχετε προσφέρει τη βοήθειά σας στην εμπόλεμη Ουκρανία, το Μάτι, ποια ήταν η πιο δυνατή στιγμή σας, το πιο δυνατό συναίσθημα που νιώσατε;
Ο άδικος θάνατος αθώων ανθρώπων, πάντα με γεμίζει θλίψη, με πνίγει η αδικία. Στη Λεσβο δεν μπορώ να ξεχάσω τα πνιγμένα παιδιά, στο Μάτι την μυρωδιά της καμένης σάρκας και τους συγγενείς που αναζητούσαν τους δικούς τους, στην Μάνδρα την απόγνωση και το κενό βλέμμα ίσως έχασαν τα πάντα, στην Καρδίτσα τους ανθρώπους που το νερό έπνιξε το βιος και τις περιουσίες τους, στην Ουκρανία την προσφυγιά και την τόσο διαφορετική αντιμετώπισή της από το δικό μας προσφυγικό, αλλά και όλα αυτά τα πολιτικά παιχνίδια που φέρνουν τους συνανθρώπους μας σε αυτές τις καταστάσεις. Σε κάθε φυσική ή ανθρωπογενή καταστροφή που συνδράμουμε λέω, δε μπορεί να ζήσω κάτι χειρότερο και πάντα έρχεται η ίδια η ζωή και με διαψεύδει, δυστυχώς
Υπήρξαν γυναίκες που αποτέλεσαν πρότυπο για εσάς; Κι αν ναι ποια θα ξεχωρίζατε;
Κοινότυπο νομίζω αλλά θαύμαζα την μαμά μου, μια εντυπωσιακά όμορφη γυναίκα, που γεννήθηκε σε χωριό του Ρεθύμνου, που όμως κόντρα σε όλα τα στεγανά της εποχής ασχολήθηκε με τον αθλητισμό (ρίψεις), οδηγούσε μηχανή, έκανε οικογενένεια σε μεγαλύτερη ηλικία από τα τότε δεδομένα, ήταν δυναμική, δοτική, αεικίνητη, μια μεγάλη καρδιά, εργαζόταν 2+3 δουλειές για να στηρίξει την οικογένειά μας, ταλαιπωρήθηκε από ασθένειες αλλά αγαπούσε τόσο πολύ την ίδια τη ζωή και τους ανθρώπους που ποτέ δεν τη θυμάμαι να λυγίζει.. Μια ηρωίδα!
Τι σας δίνει δύναμη και ελπίδα για να προχωράτε;
Η ίδια η ζωή. Το γεγονός ότι κάθε ημέρα είναι μια νέα πρόσκληση και πλέον έχοντας γίνει σύζυγος και κυρίως μητέρα παιδιών, η ισορροπία της οικογένειας και το νοιαξιμο για τα παιδιά μας, να έχουν τις σωστές συνθήκες για να διανύσουν τη δική τους τροχιά, τα δικά τους λάθη κ.λπ είναι αυτό που δίνει ακόμη μια δυναμική οπτική στη ζωή μου συν φυσικά το γεγονός ότι πιστεύω ακράδαντα πως τα καλύτερα πάντα έρχονται και οφείλουμε να τα διεκδικούμε με πάθος
Ένα μήνυμά σας με αφορμή την Ημέρα της Γυναίκας
Αν και δεν πιστεύω σε αυτή την «μια» ημέρα, ωστόσο το δικό μου μήνυμα είναι η κάθε γυναίκα να συμφιλιωθεί, ν’ αποδεχθεί και να αγαπήσει τον εαυτό της και να τον προστατεύει. Να μην αμελεί τις εξετάσεις και να κάνει τακτικά γυναικολογικό έλεγχο, να ξέρει ότι ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΜΟΝΗ σε οτιδήποτε κι αν της συμβεί και ν’ αναζητά βοήθεια όταν νιώθει ότι λυγίζει.
Διαβάστε επίσης:
Στέλλα Τσιτσούλα: «Μπορούμε να πετύχουμε ως γυναίκες και στην τεχνολογία»
Σοφία Καζαντζιάν: «Να πάψουμε να είμαστε πουλιά προς αναζήτηση κλουβιού»
Google News