Με τα κρούσματα στα ύψη και συγκεκριμένα πάνω από τις 3.000, θανάτους και διασωληνώσεις στο κόκκινο, τα πράγματα μόνο ευοίωνα δεν φαίνονται για την επαναλειτουργία της κοινωνίας στη μορφή που τη γνωρίζαμε.
Μιλώντας πριν από λίγο στον ΣΚΑΪ ο Αλκιβιάδης Βατόπουλος, καθηγητής Μικροβιολογίας του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής, υποστήριξε ότι η Ελλάδα θα πρέπει να ακολουθήσει το μοντέλο της Γιουχάν, αν δεν θέλουμε να δούμε πραγματική μείωση των κρουσμάτων.
Διαβάστε επίσης: Γιαμαρέλλου: “Από εμάς εξαρτάται το πότε θα βγούμε – Να προσέχουμε, δεν θα εμβολιαστεί όλος ο πληθυσμός αμέσως”
«Ένα χαρακτηριστικό της επιδημίας, ήδη από τον Αύγουστο, είναι ότι υπάρχει διασπορά σε όλη την Ελλάδα. Νομίζω ότι πρέπει να γίνουμε πολύ πιο αυστηροί. Πρέπει το lockdown να γίνει πιο αυστηρό, όπως στην Κίνα. Στη Γιουχάν έβγαινε μια φορά την εβδομάδα ένας άνθρωπος να πάει να ψωνίσει στο σούπερ μάρκετ. Αυτό πρέπει να γίνει και στην Ελλάδα. Να κλείσουν οι επιχειρήσεις και να λειτουργούμε κάθε μέρα σαν να είναι Κυριακή. Ένα lockdown τύπου Γιουχάν για δύο εβδομάδες, θα μπορούσε να αποσυρμφορήσει την κατάσταση και να ανακόψει τη μετάδοση του ιού», τόνισε ο κ. Βατόπουλος.
Και πρόσθεσε: «Αν συνεχίσουμε έτσι, θα θρηνήσουμε θύματα που δεν όφειλαν να πεθάνουν, με την έννοια ότι δε θα μπορούν να νοσηλευτούν», επισήμανε ο κ. Βατόπουλος.
Από την άλλη, αποκαλυπτικός σχετικά με το τι μέλλει γενέσθαι ήταν και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας για το άνοιγμα των εμπορικών καταστημάτων, καθώς δήλωσε πως «δεν είναι ρεαλιστικός στόχος η 1η Δεκεμβρίου αλλά ποτέ δεν μιλήσαμε για συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα, μιλούσαμε για φάσεις σταδιακής επανόδου σε μια μορφή κανονικότητας μέσα στο Δεκέμβριο», ενώ συνέχισε λέγοντας στην ΕΡΤ1 «την επόμενη εβδομάδα θα δούμε ποιος πρέπει να είναι ο σχεδιασμός για σταδιακή άρση των μέτρων, σε αυτή τη φάση πρέπει να δώσουμε όλοι τη μάχη για τον περιορισμό των κρουσμάτων».
Τέλος, ο παθολόγος λοιμωξιολόγος κ. Μάριος Λαζανάς δήλωσε ότι αυτή την στιγμή και με δεδομένη τη βαριά επιδημιολογική εικόνα στη χώρα “δεν μπορούμε να κάνουμε πρόβλεψη για το πότε θα αρθεί το lockdown. Από την άλλη, δεν σημαίνει ότι όταν θα έρθει το εμβόλιο από τη μια μέρα στην άλλη θα εξαλειφθεί ο κίνδυνος. Πρέπει να εμβολιαστεί πρώτα ένα αρκετά μεγάλο μέρος του πληθυσμού για να επιτευχθεί αυτό. Νομίζω ότι μέχρι το φθινόπωρο του ’21 θα είμαστε με τις μάσκες,” κατέληξε ο κ. Λαζανάς.
Google News