Λίγη μαύρη σοκολάτα καθημερινά βελτιώνει την αρτηριακή πίεση μέσα σε έναν μήνα!

λίγη-μαύρη-σοκολάτα-καθημερινά-βελτι

Οι λάτρεις της σοκολάτας έχουν έναν νέο λόγο να γιορτάζουν, καθώς οι επιστήμονες ανακάλυψαν ότι η «ένοχη» αυτή απόλαυση είναι ευεργετική για την υγεία. Η κατανάλωση μαύρης σοκολάτας μειώνει την πίεση του αίματος σε μόλις ένα μήνα, σύμφωνα με νέα μελέτη. Ενώ και η σοκολάτα γάλακτος έχει τα οφέλη της, το κακάο βρέθηκε να έχει ισχυρότερο αποτέλεσμα.

Ερευνητές από την Πορτογαλία πιστεύουν ότι αυτό οφείλεται στη μαύρη σοκολάτα που είναι πλουσιότερη στις ισχυρές αντιοξειδωτικές ουσίες, γνωστές και ως φλαβανόλες. Η έρευνα διεξήχθη με επικεφαλής τον Dr Telmo Pereira. Για να καθορίσουν τον τρόπο με τον οποίο η σοκολάτα επηρεάζει την καρδιά μας, οι ερευνητές εξέτασαν 30 υγιείς ενήλικες -ηλικίας 18 έως 27 ετών- οι οποίοι κατανάλωναν 20 γραμμάρια μαύρης σοκολάτας καθημερινά για 30 ημέρες.

Τα οφέλη της σοκολάτας έχουν μελετηθεί εκτεταμένα, ιδιαίτερα όταν πρόκειται για την υγεία της καρδιάς μας. Οι φλαβανόλες έχουν συνδεθεί με τα πάντα, από την μειωμένη αντίσταση στην ινσουλίνη μέχρι τη ρύθμιση του βάρους και ακόμη πιο γρήγορη επούλωση των πληγών. Υπάρχει επομένως τεράστιο επιστημονικό ενδιαφέρον για το πώς τα τρόφιμα που είναι πλούσια σε φλαβανόλες επηρεάζουν την υγεία μας.

Τα αποτελέσματα της έρευνας

Οι μισοί από τους συμμετέχοντες κατανάλωσαν 55% μαύρη σοκολάτα, ενώ οι υπόλοιποι 90%. Οι καρδιακοί ρυθμοί των συμμετεχόντων, η αρτηριακή πίεση και οι παλμοί τους μετρήθηκαν 30 ημέρες πριν από το πείραμα και δύο ημέρες μετά την ολοκλήρωσή του. Οι ερευνητές προειδοποίησαν τους συμμετέχοντες να μην φάνε άλλα τρόφιμα πλούσια σε φλαβανόλες, όπως τα μούρα, το τσάι και το κρασί, για να μην επηρεάσουν το τελικό αποτέλεσμα.

Τα αποτελέσματα -που δημοσιεύθηκαν στο περιοδικό Nutrition- αποκάλυψαν ότι όλοι οι συμμετέχοντες είδαν σημαντική βελτίωση στην αρτηριακή πίεση, αλλά τα αποτελέσματα ήταν πιο σημαντικά στην ομάδα που κατανάλωσε μεγαλύτερη ποσότητα κακάο.

«Η ιδιαιτερότητα της μελέτης έγκειται στο γεγονός ότι είναι μία από τις πρώτες που πραγματοποιήθηκαν σε νέους ανθρώπους», προσθέτουν οι ερευνητές. Παρόμοια έρευνα έχει εξετάσει μεσήλικες με προβλήματα υγείας. Οι επιστήμονες ελπίζουν ότι τα ευρήματά τους θα καθιερώσουν την κατανάλωση μαύρης σοκολάτας ως προληπτικό μέτρο για την υγεία της καρδιάς. «Οι μελλοντικές μελέτες θα πρέπει να εξετάσουν πώς η σοκολάτα αλληλεπιδρά με την υπόλοιπη διατροφή μας για να επηρεάσει την ευημερία μας», ισχυρίζονται.

Σχετικά Άρθρα
Αυτά τα 7 τρόφιμα έχουν δαιμονοποιηθεί- Τι ισχύει όμως στην πραγματικότητα;
Αυτά τα 7 τρόφιμα έχουν δαιμονοποιηθεί- Τι ισχύει όμως στην πραγματικότητα;
Αυτές είναι οι γευστικές προτιμήσεις των Ελλήνων την περίοδο των εορτών
Αυτές είναι οι γευστικές προτιμήσεις των Ελλήνων την περίοδο των εορτών
5 πολύτιμες συμβουλές για να μειώσεις τη ζάχαρη στη διατροφή σου
5 πολύτιμες συμβουλές για να μειώσεις τη ζάχαρη στη διατροφή σου
Με ποιο τρόπο η λήψη τροφής επηρεάζει την απορρόφηση των φαρμάκων
Με ποιο τρόπο η λήψη τροφής επηρεάζει την απορρόφηση των φαρμάκων
Δες τι θα συμβεί στο σώμα σου αν τρως κάθε μέρα μία μπανάνα!
Δες τι θα συμβεί στο σώμα σου αν τρως κάθε μέρα μία μπανάνα!
Νιώθεις αγχωμένη; Αυτά είναι τα 7 τρόφιμα που θα σου φτιάξουν τη διάθεση - Με το ένα ήδη νιώθουμε καλύτερα
Νιώθεις αγχωμένη; Αυτά είναι τα 7 τρόφιμα που θα σου φτιάξουν τη διάθεση – Με το ένα ήδη νιώθουμε καλύτερα

Ακολουθήστε μας στο Google News
και ενημερωθείτε πρώτοι για τα νέα άρθρα του