Λεπτίνη, η «ορμόνη της πείνας»: Πώς θα της δώσεις εντολή για να χάσεις κιλά

λεπτίνη-η-ορμόνη-της-πείνας-πώς-θα-τ

Το καλοκαίρι έφτασε και πολλοί είναι εκείνοι που ακολουθούν δίαιτες εξπρές για να καταφέρουν να αποκτήσουν το σώμα που ονειρεύονται για να βγουν στην παραλία. Αυτή η τακτική επιφέρει μια σειρά από προβλήματα στον οργανισμό μας, τα οποία ξεκινούν από μια ορμόνη που βρίσκεται μέσα στις αποθήκες λίπους και ονομάζεται λεπτίνη.

Τι είναι η λεπτίνη

Η λεπτίνη είναι η ορμόνη που, όπως υποδηλώνει το όνομα, ρυθμίζει το βάρος του σώματος μας και διαχειρίζεται τις καύσεις του λίπους, δηλαδή αν οι ποσότητες λίπους θα αποθηκευθούν ή θα χρησιμοποιηθούν άμεσα για την παραγωγή ενέργειας. Παράλληλα, ρυθμίζει το αίσθημα της πείνας. Σε αντίθεση με αυτά που πιστεύαμε, δεν είναι ο εγκέφαλος που ρυθμίζει αυτή τη λειτουργία αλλά η συγκεκριμένη ορμόνη που του δίνει την αντίστοιχη εντολή.

Η λεπτίνη επικοινωνεί στον εγκέφαλο ότι έχετε αρκετό αποθηκευμένο λίπος, το οποίο εμποδίζει την όρεξή σας, σηματοδοτεί το σώμα να καίει κανονικά τις θερμίδες και αποτρέπει την υπερβολική κατανάλωση τροφής. Αντίθετα, όταν τα επίπεδα της είναι χαμηλά, ο εγκέφαλός σας αισθάνεται την πείνα, η όρεξή σας αυξάνεται, ο εγκέφαλός σας σηματοδοτεί τη λήψη περισσότερης τροφής και καίτε τις θερμίδες με μικρότερη ταχύτητα. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο αναφέρεται συχνά ως η ορμόνη της πείνας.

Το παράδοξο της λεπτίνης

%ce%bb%ce%b5%cf%80%cf%84%ce%af%ce%bd%ce%b7-%ce%b7-%ce%bf%cf%81%ce%bc%cf%8c%ce%bd%ce%b7-%cf%84%ce%b7%cf%82-%cf%80%ce%b5%ce%af%ce%bd%ce%b1%cf%82-%cf%80%cf%8e%cf%82-%ce%b8%ce%b1-%cf%840

Στα άτομα που έχουν κανονικό βάρος (δείκτης μάζας σώματος 18-25) οι τιμές της λεπτίνης κυμαίνονται μεταξύ 4-9 mgr/ml. Θα αναμέναμε η τιμή της λεπτίνης να είναι μικρότερη στα υπέρβαρα και παχύσαρκα άτομα. Αντίθετα όμως οι τιμές τις λεπτίνης σε αυτά τα άτομα είναι αυξημένες.

Το μήνυμα που στέλνει η λεπτίνη στον εγκέφαλο είναι ότι οι αποθήκες του λίπους είναι γεμάτες, έχουμε αποθέματα ενέργειας και δεν χρειαζόμαστε άλλη τροφή. Όταν όμως συνεχίζουμε να τρώμε πέρα από αυτό το σημείο αυξάνεται μεν η παραγωγή λεπτίνης, ο εγκέφαλος όμως παύει σιγά-σιγά να ανταποκρίνεται σε αυτό ερέθισμα. Το αίσθημα του κορεσμού χάνεται και το βάρος μας αρχίζει να αυξάνεται χωρίς τίποτα πια να μπορεί να σταματήσει αυτή τη διαδικασία.

Τα συμπληρώματα έχουν αποτέλεσμα;

Τα περισσότερα συμπληρώματα λεπτίνης δεν περιέχουν στην πραγματικότητα την ορμόνη. Ενώ πολλά συμπληρώματα χαρακτηρίζονται ως χάπια λεπτίνης, τα περισσότερα περιέχουν ένα μείγμα από διάφορα θρεπτικά συστατικά που διατίθενται στο εμπόριο για να μειώσουν τη φλεγμονή και συνεπώς να αυξήσουν την ευαισθησία της λεπτίνης.

Μερικά συστατικά είναι το αλφα-λιποϊκό οξύ και το ιχθυέλαιο, ενώ άλλα περιέχουν εκχύλισμα πράσινου τσαγιού, διαλυτές ίνες ή συζευγμένο λινολεϊκό οξύ.

Υπάρχουν πολλές μελέτες που περιλαμβάνουν συμπληρώματα απώλειας βάρους, αλλά η επίδραση αυτών των συμπληρωμάτων στη βελτίωση της αντοχής στη λεπτίνη και της όρεξης παραμένει ασαφής.

Σχετικά Άρθρα
Ψωρίαση: Αυτές είναι οι τροφές που την επιδεινώνουν και πρέπει να αποφεύγετε!
Ψωρίαση: Αυτές είναι οι τροφές που την επιδεινώνουν και πρέπει να αποφεύγετε!
Η Μόνικα Μπελούτσι με αυτή τη διατροφή μπορεί και έχει αυτή την υπέροχη σιλουέτα
Η Μόνικα Μπελούτσι με αυτή τη διατροφή μπορεί και έχει αυτή την υπέροχη σιλουέτα
%ce%b5%ce%be%ce%b9-%ce%bb%cf%8c%ce%b3%ce%bf%ce%b9-%cf%80%ce%bf%cf%85-%cf%84%ce%b1-%ce%b1%cf%85%ce%b3%ce%ac-%ce%b5%ce%af%ce%bd%ce%b1%ce%b9-%ce%b7-%cf%80%ce%b9%ce%bf-%cf%85%ce%b3%ce%b9%ce%b5%ce%b9%ce%bd0
Εξι λόγοι που τα αυγά είναι η πιο υγιεινή τροφή για τον οργανισμό μας
Πώς το χέρι σου μπορεί να σου δείξει πόσο πρέπει να φας - Το κόλπο που θα σε ενθουσιάσει!
Πώς το χέρι σου μπορεί να σου δείξει πόσο πρέπει να φας – Το κόλπο που θα σε ενθουσιάσει!
Ευέλικτη διατροφή: Έτσι, θα χάσεις βάρος τρώγοντας τα πάντα
Ευέλικτη διατροφή: Έτσι, θα χάσεις βάρος τρώγοντας τα πάντα
10 τροφές που δεν είναι τόσο υγιεινές όσο νομίζουμε!
10 τροφές που δεν είναι τόσο υγιεινές όσο νομίζουμε!

Ακολουθήστε μας στο Google News
και ενημερωθείτε πρώτοι για τα νέα άρθρα του