Το όνομα του Νίκου Κουλούσια είναι γνωστό τοις πάσι, αφού είναι ένας Έλληνας σεφ που έχει καταφέρει πολλά με πολλές διακρίσεις σε Ελλάδα και εξωτερικό.
Έχει εργαστεί στο Μπάκιγχαμ και έχει μαγειρέψει τόσο για τη βασίλισσα Ελισάβετ όσο και για τον βασιλικό γάμο του πρίγκιπα Χάρι και της Μέγκαν Μαρκλ που έγραψε ιστορία.
Ως γεννημένος στην Γερμανία, δεν θα μπορούσε να μην έχει στη λίστα των συνταγών του και ένα παραδοσιακό, χριστουγεννιάτικο κέρασμα. Και δεν είναι άλλο από τα Lebkuchen, τα γερμανικά μπισκοτάκια που είναι ιδιαιτέρως αγαπητά.
Στη σελίδα του στα social media ανέβασε την υπέροχη αυτή συνταγή και εμείς την «αρπάξαμε» και πήραμε μία πολύ ωραία ιδέα για τα χριστουγεννιάτικα κεράσματά μας.
Τι θα χρειαστείτε
- 500 γρ. Αλεύρι (για όλες τις χρήσεις)
- 2 κσ. κακάο
- 250 γρ. μέλι
- 250 γρ. καστανή ζάχαρη
- 100 γρ. μαργαρίνη ή βούτυρο
- 1 λεμόνι (ο χυμός του)
- 2 αυγά
- 20 ml ροδόνερο
- 2 κγ. μαγειρική σόδα
Για την επικάλυψη
- 3 κουβερτούρες dark ή σοκολάτες υγείας
- λίγο λάδι
ΜΕΙΓΜΑ ΜΠΑΧΑΡΙΚΩΝ
- 4 κγ. κανέλα
- 4 κγ. τζίντζερ (πιπερόριζα) σκόνη
- 1 1/2 κγ. γαρύφαλλο τριμμένο
- 1 1/2 κγ. μοσχοκάρυδο
- 1 1/2 κγ κακουλέ
- 1 κγ. μπαχάρι
- 1 κγ. κόλιανδρο
Εκτέλεση
Σε μια βαθιά λεκάνη, βάζουμε το αλεύρι με το κακάο. Ετοιμάζουμε σε ένα μπολάκι το μείγμα μπαχαρικών,να το έχουμε έτοιμο. Σε κατσαρολάκι ζεσταίνουμε το μέλι με τη ζάχαρη, και ανακατεύουμε να ενωθούν. Προσθέτουμε το βούτυρο, και αφού λιώσει, προσθέτουμε το χυμό λεμονιού και το μείγμα μπαχαρικών. Το μείγμα της κατσαρόλας με το μέλι,αφού κρυώσει ελαφρώς, το μεταφέρουμε στη λεκάνη με το αλεύρι και το κακάο και προσθέτουμε τα 2 αυγά.
Διαλύουμε σε ένα ποτηράκι τη σόδα στο ροδόνερο, και προσθέτουμε. Ζυμώνουμε καλά. Θα χρειαστείτε και λίγο παραπάνω αλεύρι κατα το ζύμωμα.Το ζυμάρι μας πρέπει να είναι ελαφρώς κολλώδες,να πιάνεται όμως στο χέρι. Στρώνουμε μια λαδόκολλα, τοποθετούμε το ζυμαράκι πάνω, και το κάνουμε πακέτο και το βάζουμε στο ψυγείο, όπου θα παραμείνει όλο το βράδυ να ξεκουραστεί.
Όταν το ανοίξετε,θα το αφήσετε ως έχει πάνω στην λαδόκολλα, και θα στρώσετε άλλη μια λαδόκολλα απο πάνω του. Δηλαδή πάνω κάτω λαδόκολλα. Έτσι, θα είναι πιο εύκολο το άνοιγμα με τον πλάστη.
Με τον πλάστη, ή ένα γυάλινο μπουκάλι καλύτερα, κάνουμε το ζυμάρι μας πάχος 1 δάχτυλο.
Κόβουμε με κουπ πατ τα μπισκοτάκια, και τοποθετούμε σε ταψί με λαδόκολλα..
Ψήνουμε για 15 περίπου λεπτά στους 180 βαθμούς στον αέρα.
Αφού βγούν, τα αφήνουμε να κρυώσουν. Ετοιμάζουμε μπεν μαρί. Πανεύκολη διαδικασία, κατσαρολάκι με νερό στο μάτι, και από πάνω εφαρμόζουμε ένα ανοξείδωτο μπολ, όπου θα λιώσουμε τη σοκολάτα.
Βάζουμε την κουβερτούρα,λίγο λαδάκι, και αφού λιώσει, βουτάμε τα μπισκότα μας να επικαλυφθούν πλήρως.
Τα ακουμπάμε σε μια σχάρα ή σε λαδόκολλα-σε αυτό το σημείο μπορείτε να προσθέσετε απο πάνω θρυμματισμένο καρύδι,φυστίκι, τρούφα-, και τα τοποθετούμε στο ψυγείο να παγώσει η σοκολάτα, αλλα και για να μαλακώσουν τα μπισκότα.
Τα μπισκότα καλό είναι να διατηρηθούν στο ψυγείο,σε σακουλάκια,για να μη ξεραθούν.
Η ιδιαίτερη ιστορία των μπισκότων
Στην πλειονότητα του δυτικού κόσμου, το πιο διαδεδομένο γλυκό των Χριστουγέννων δεν είναι άλλο από το gingerbread. Το βλέπουμε παντού μέχρι σε ταινίες, όπως το Shrek, μέχρι παραδοσιακά τραγούδια. Μάλιστα, από gingerbread «χτίζονται» και τα πανέμορφα αυτά σπιτάκια που λατρεύουμε μικροί και μεγάλοι
Στην ιστορία της Γερμανίας υπάρχουν τα gingerbread μπισκοτάκια, τα λεγόμενα lebkuchen που έχουν σχήμα καρδιάς. Η (γερμανική) ετυμολογά της λέξης δεν είναι πολύ σαφής. Το “leb λέγεται, ότι μπορεί να προέρχεται είτε από τη λέξη Leben, που στα γερμανικά σημαίνει ζωή, είτε να είναι παράγωγο του όρου leibspeise, που σημαίνει αγαπημένη τροφή ή πιθανότατα να έχει να κάνει με τον γερμανικό όρο lebbe, που σημαίνει πολύ γλυκό. “Kuchen” φυσικά σημαίνει κέικ. Στην πραγματικότητα, το lebkuchen μοιάζει περισσότερο με ένα άζυμο κέικ, χάρη στο γεγονός, ότι οι μοναχοί το είχαν ετοιμάσει στο ίδιο σχήμα που χρησιμοποιούσαν για να φτιάξουν τις κοινές γκοφρέτες.
Οι ιστορικοί πιστεύουν, ότι αυτό το είδος του κέικ μελιού -άλλη μία εκδοχή του ονόματος- έλκει τις ρίζες του από την αρχαία Αίγυπτο, μέσα από τοιχογραφίες που έδειχναν γλυκίσματα σε αυτό το σχήμα, ακόμη και από την Αρχαία Ελλάδα, όπου φτιάχνονταν με μέλι και αλεύρι και σερβίρονταν στις γιορτές. Και αφού τα υιοθέτησαν οι Ρωμαίοι, μέσα από την Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία πέρασαν στις Άλπεις, ενώ η προσθήκη των μπαχαρικών φέρεται να ανήκει στους Βέλγους.
Στον 12ο – 13ο αιώνα Γερμανοί μοναχοί έφτιαχναν τα lebkuchen, καθώς απέδιδαν θεραπευτικές ιδιότητες στα μπαχαρικά που περιέχουν. Δεν αποτελεί έκπληξη ότι σήμερα σε αυτήν την περιοχή βρίσκεται η Νυρεμβέργη, που είναι η μεγαλύτερη εξαγωγέας πόλη του γλυκού. Λέγεται, ότι τα εν λόγω μπισκότα έγιναν ευρύτερα γνωστά το 1487, όταν ο Αυτοκράτορας Φρειδερίκος Γ’ παρουσίασε στα 4.000 παιδιά της πόλης μπισκότα που είχαν πάνω την φωτογραφία του. Σήμερα, μία ποικιλία αυτών των μπισκότων, τα Elisenlebkuchen, πιθανότατα να πήραν το όνομά τους από την κόρη του ντόπιου παρασκευαστή gingerbread.
Σήμερα, τα μπισκότα αυτά έχουν σχήμα καρδιάς και σερβίρονται σε μεγάλες πιατέλες. Είναι ο μεγάλος πρωταγωνιστής των γερμανικών εορτών, κυρίως την περίοδο των Χριστουγέννων.
Πληροφορίες για την ιστορία των μπισκότων από pfefferundfrost.de και theculturetrip.com
Διαβάστε επίσης:
Οι 6 απρόσμενες τροφές που μας φτιάχνουν τη διάθεση
Τραγανή χορτόπιτα νηστίσιμη με μπεσαμέλ λαχανικών
Ακολουθήστε μας στο Google News
και ενημερωθείτε πρώτοι για τα νέα άρθρα του
Google News