Κοροναϊός: Υπάρχει πιθανότητα μετάδοσης στο έμβρυο αν νοσήσει η έγκυος; Τι απαντά η γυναικολόγος κ. Τσιαούση

κοροναϊός-υπάρχει-πιθανότητα-μετάδο

Με τα κρούσματα του κοροναϊού στην Ελλάδα να αυξάνονται και τα νέα προληπτικά μέτρα της κυβέρνησης, μεταξύ των οποίων το κλείσιμο όλων των εκπαιδευτικών μονάδων στη χώρα, έντονη ανησυχία έχει προκληθεί στις γυναίκες που κυοφορούν.

Το Infowoman.gr επικοινώνησε με τη γυναικολόγο κ. Ιωάννα Τσιαούση, η οποία μάς μετέφερε τις οδηγίες που εξέδωσε χθες (9/3) το Βρετανικό Βασιλικό Κολέγιο Μαιευτήρων Γυναικολόγων σε συνεργασία με την αντίστοιχη Βασιλική Ακαδημία των Μαιών και τη Βασιλική Ακαδημία Παιδιάτρων για τις εγκυμονούσες.

Όπως αναφέρει η κ. Τσιαούση, οι οδηγίες αυτές συνεχώς θα αλλάζουν. Δεν έχουν προκύψει ύστερα από κλινικές μελέτες και πολλαπλά δεδομένα. Είναι οδηγίες που αύριο ή σε μία εβδομάδα μπορεί να αλλάξουν.

«Αυτό που ξέρουμε προς το παρόν είναι τα στοιχεία που έχουμε συγκεντρώσει από τις εγκύους που έχουν προσβληθεί κυρίως στην Κίνα. Διακρίνουμε τα εξής τρία πράγματα που είναι σημαντικά:

1. Η έγκυος φαίνεται να μην κινδυνεύει περισσότερο από τον γενικό πληθυσμό. Ενώ στην περίπτωση της γρίπης οι έγκυες θεωρούνται ευπαθής ομάδα, στον κοροναϊό η έγκυος δε φαίνεται να κινδυνεύει περισσότερο από τον γενικό πληθυσμό. Από τη στιγμή που θα νοσήσει, δεν αναπτύσσει επιπλοκές περισσότερες από αυτές μιας άλλης γυναίκας ίδιας ηλικίας. Εξαιρούνται βέβαια γυναίκες που έχουν υποκείμενα νοσήματα, όπως αναπνευστικό πρόβλημα, στεφανιαία νόσο, νεφρική πάθηση, αιματολογικό νόσημα, σακχαρώδη διαβήτη. Αυτές οι έγκυες σαφέστατα πρέπει να προσέξουν πολύ.

2. Δεν φαίνεται να υπάρχουν στοιχεία διαπλακουντικής μετάδοσης του ιού στο μωρό. Εννοείται ότι οι γυναίκες που νόσησαν στην Κίνα οδηγήθηκαν σε καισαρική τομή, όμως όλα τα μωρά που γεννήθηκαν δεν είχαν πρόβλημα. Αυτό μας δίνει θετικά μηνύματα ότι τουλάχιστον δεν περνάει περιγεννητικά στο μωρό. Το μωρό βέβαια ως νεογνό κινδυνεύει από οποιονδήποτε ιό, πόσο μάλλον από αυτόν γιατί δε ξέρουμε τη συμπεριφορά του. Ως έμβρυο όμως δεν κινδυνεύει.

3. Όλες οι έγκυες πρέπει να ενημερώνονται συνεχώς από τον γιατρό τους γιατί αυτά τα δεδομένα μπορεί ανά πάσα στιγμή να αλλάξουν. Μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν οδηγίες για περιορισμό της εγκύου ή για απομάκρυνση από την εργασία τους. Επομένως, ακολουθούν τις οδηγίες που ισχύουν για τον γενικό πληθυσμό.

%ce%ba%ce%bf%cf%81%ce%bf%ce%bd%ce%b1%cf%8a%cf%8c%cf%82-%cf%85%cf%80%ce%ac%cf%81%cf%87%ce%b5%ce%b9-%cf%80%ce%b9%ce%b8%ce%b1%ce%bd%cf%8c%cf%84%ce%b7%cf%84%ce%b1-%ce%bc%ce%b5%cf%84%ce%ac%ce%b4%ce%bf0
Η έγκυος δεν φαίνεται να  κινδυνεύει περισσότερο από τον γενικό πληθυσμό, σύμφωνα με τη γυναικολόγο κ. Ιωάννα Τσιαούση

Ανησυχητικά συμπτώματα

Η κ. Τσιαούση αναφέρει ότι τα συμπτώματα που μπορεί να εμφανίσει η έγκυος είναι ίδια με εκείνα που μπορεί να εμφανίσει ο καθένας. Ξεκινούν με βήχα που είναι το πιο βασικό σύμπτωμα σε συνδυασμό με πυρετό – όλο αυτό ξεκινά πολύ γρήγορα, εξελίσσεται μέσα στην ημέρα – και έντονη δύσπνοια στην αναπνοή.

Τι να προσέχουν οι έγκυες

«Οι οδηγίες που δίνω κι εγώ στις έγκυες είναι η τήρηση των κανόνων υγιεινής, αποστειρωμένα χέρια, να μην πιάνουν το πρόσωπό τυος, να μην έρχονται σε σωματική επαφή με κόσμο, να μην αγκαλιάζονται. Επίσης, αποφυγή δραστηριοτήτων και εκδηλώσεων με πολύ κόσμο και αποφυγή επαφής με ανθρώπους που θα μπορούσαν να είναι πιθανά κρούσματα. Από εκεί κι έπειτα πρέπει να ακολουθούν τις οδηγίες του ΕΟΔΥ. Αν διαπιστώσουν κάτι ανησυχητικό, το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνουν είναι να καλέσουν στο 1135 και εκεί θα τις καθοδηγήσουν αν πρέπει να κάνουν εξετάσεις ή όχι».

Σχετικά Άρθρα
Πού θα κάνετε σήμερα, Πέμπτη 29/7, δωρεάν rapid test
Πού θα κάνετε σήμερα, Πέμπτη 29/7, δωρεάν rapid test
Από σήμερα η δυνατότητα απεξάρτησης μέσα στο χώρο Κράτησης Κορυδαλλού
Από σήμερα η δυνατότητα απεξάρτησης μέσα στο χώρο Κράτησης Κορυδαλλού
Τα εμβόλια mRNA δεν επηρεάζουν το σπέρμα
Τα εμβόλια mRNA δεν επηρεάζουν το σπέρμα
Ημικρανίες: 10λογος αυτοβοηθείας για εσένα που υποφέρεις
Ημικρανίες: 10λογος αυτοβοηθείας για εσένα που υποφέρεις
Πού θα κάνετε σήμερα, 26/7, δωρεάν test για Covid-19
Πού θα κάνετε σήμερα, 26/7, δωρεάν test για Covid-19
%ce%b5%ce%bf%ce%b4%cf%85-%cf%80%ce%bf%cf%8d-%ce%b8%ce%b1-%ce%b3%ce%af%ce%bd%ce%bf%ce%bd%cf%84%ce%b1%ce%b9-%cf%83%ce%ae%ce%bc%ce%b5%cf%81%ce%b1-%ce%ba%cf%85%cf%81%ce%b9%ce%b1%ce%ba%ce%ae-%ce%b4%cf%890
ΕΟΔΥ: Πού θα γίνονται σήμερα Κυριακή δωρεάν έλεγχοι για covid-19

Ακολουθήστε μας στο Google News
και ενημερωθείτε πρώτοι για τα νέα άρθρα του