Κετογονική διατροφή: Προκαλεί γήρανση;

Αν και βοηθά στην αποτελεσματική απώλεια βάρους και την διαχείριση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα, μία αυστηρή κετογονική δίαιτα,  μπορεί τελικά να μην είναι τόσο αθώα.

Μία νέα μελέτη με επικεφαλής ερευνητές του Κέντρου Επιστημών Υγείας του Πανεπιστημίου του Τέξας, κατέδειξε ότι η μακροχρόνια κετογονική δίαιτα μπορεί να προκαλέσει γήρανση των κυττάρων σε φυσιολογικούς ιστούς, με επιπτώσεις ιδίως στην καρδιακή και νεφρική λειτουργία.

Ωστόσο, μια διαλειμματική κετογονική δίαιτα, με προγραμματισμένες διακοπές ή μια προκαθορισμένη περίοδος κετογονικής διατροφής, δεν προκάλεσε προφλεγμονώδεις επιδράσεις λόγω κυτταρικής γήρανσης, σύμφωνα με την έρευνα.

Η μελέτη με τίτλο «Η κετογονική δίαιτα επάγει την εξαρτώμενη από την p53 κυτταρική γήρανση σε πολλαπλά όργανα», δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Science Advances.

Τα ευρήματα έχουν σημαντικές κλινικές επιπτώσεις, υποδηλώνοντας ότι η ευεργετική επίδραση της κετογονικής δίαιτας μπορεί να ενισχυθεί με προγραμματισμένα διαλείμματα.

«Περίπου 13 εκατομμύρια Αμερικανοί ακολουθούν κετογονική δίαιτα και λέμε ότι πρέπει να κάνετε διαλείμματα από αυτή τη δίαιτα, αλλιώς μπορεί να υπάρξουν μακροπρόθεσμες επιπτώσεις» δήλωσε ο David Gius, επικεφαλής συγγραφέας της νέας μελέτης.

Η κετογονική δίαιτα είναι μια δίαιτα με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά και χαμηλή περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες που οδηγεί στη δημιουργία κετονών, μιας κατηγορίας χημικών ουσιών που παράγει το συκώτι όταν διασπά τα λίπη.

Παρότι η κετογονική δίαιτα βελτιώνει κάποια προβλήματα υγείας και είναι δημοφιλής για την απώλεια βάρους, έχουν αναφερθεί και προφλεγμονώδεις επιδράσεις.

Η νέα μελέτη δείχνει ότι στα ποντίκια που ακολούθησαν δύο διαφορετικές κετογονικές δίαιτες και σε διαφορετικές ηλικίες, προκλήθηκε κυτταρική γήρανση σε πολλά όργανα, συμπεριλαμβανομένης της καρδιάς και των νεφρών.

Ωστόσο, αυτή η κυτταρική γήρανση εξαλείφθηκε από μια κατηγορία μορίων που μπορούν να καταστρέψουν τα κύτταρα γήρανσης, και αποτράπηκε μέσω ενός διαλείποντος σχήματος κετογονικής δίαιτας.

«Καθώς η κυτταρική γήρανση εμπλέκεται στην παθολογία των οργανικών παθήσεων, τα ευρήματά μας έχουν σημαντικές κλινικές επιπτώσεις στην κατανόηση της χρήσης της κετογονικής δίαιτας. Όπως και με άλλες παρεμβάσεις σε θρεπτικά συστατικά, πρέπει να κάνετε ένα διάλειμμα με κετοδιατροφή», δήλωσε ο Gius.

Διαβάστε επίσης:

«Χρυσόψαρα»: Ακούστε το νέο single της Άννας Βίσση

Finos Film: Εύχεται χρόνια πολλά στη Μαρινέλλα με ένα υπέροχο βίντεο

Σχετικά Άρθρα
Διατροφικές επιλογές για να προστατευτούμε από τον ήλιο
Διατροφικές επιλογές για να προστατευτούμε από τον ήλιο
Διατροφογενετικό Τεστ DNA: Διατροφή βάσει γονιδίων
Διατροφογενετικό Τεστ DNA: Διατροφή βάσει γονιδίων
Φυτοφαγική Διατροφή: Το δωρεάν ebook για να την εφαρμώσετε σωστά
Φυτοφαγική Διατροφή: Το δωρεάν ebook για να την εφαρμώσετε σωστά
Οι διατροφικές παγίδες του καλοκαιριού!
Οι διατροφικές παγίδες του καλοκαιριού!
Αθλητική Διατροφή: H «χρυσή 11άδα» των σύγχρονων συστάσεων
Αθλητική Διατροφή: H «χρυσή 11άδα» των σύγχρονων συστάσεων
Υπερφαγία: Μάθε πως θα την σταματήσεις
Υπερφαγία: Μάθε πως θα την σταματήσεις

Ακολουθήστε μας στο Google News
και ενημερωθείτε πρώτοι για τα νέα άρθρα του