Κεφάλαιο εμμηνόπαυση: Total make over στα 50

Και ενώ των κύμα των 20χρονων έχει πιάσει στασίδι στα καθιστικά των πλαστικών χειρουργών, μία νέα γενιά γυναικών που αγγίζει το κατώφλι των 50 είναι έτοιμες να καταπολεμήσουν τις αλλαγές που προκαλούνται το σημαντικότερο ορμονικό γεγονός στη ζωή μιας γυναίκας: την εμμηνόπαυση.

«Μερικοί λένε ότι τα 50 είναι τα νέα 30, και νομίζω ότι αυτό συμβαίνει επειδή πολλές γυναίκες στην εμμηνόπαυση σήμερα έχουν φροντίσει πολύ τον εαυτό τους», λέει η Dara Liotta, MD, πλαστική χειρουργός στο Μανχάταν. «Ήταν στα 20 και στα 30 τους, όταν το μπότοξ και τα fillers έγιναν για πρώτη φορά δημοφιλή. Αλλά ακόμη και με όλη αυτή την φροντίδα, η γρήγορη και οξεία μετατόπιση των ορμονών κατά την εμμηνόπαυση μπορεί να γεράσει το πρόσωπο με τρόπο που οι μη επεμβατικές θεραπείες δεν μπορούν να αντιμετωπίσουν πλήρως, κάνοντας μερικές γυναίκες να αντικρίζουν στον καθρέφτη τους ένα πρόσωπο που δε συνάδει με το πώς νιώθουν. ”

«Στα 51 μου, ένιωθα νέα και γεμάτη ζωντάνια. Εξακολουθούσα να δουλεύω και να ασχολούμαι ενεργά με όλους τους τομείς της ζωής μου. Αλλά τα άμω βλέφαρά μου έμοιαζαν με κουκούλες και το είχα συνειδητοποιήσει», λέει η Σούζαν, 58 ετών, σχεδιάστρια και επιχειρηματίας, η οποία δήλωσε πως προτιμούσε να φοράει γυαλιά ηλίου στις φωτογραφίες της, επειδή δεν της άρεσε ο τρόπος που φαίνονταν τα μάτια της. «Ήθελα απλώς να φαίνομαι όπως ένιωθα και αυτό ήταν που πραγματικά με ώθησε να κάνω βλεφαροπλαστική». Μετά το χειρουργείο, η Σούζαν λέει ότι «αισθάνθηκα πολύ καλύτερα με τον εαυτό μου. Πιο ανάλαφρη, πιο φωτεινή, περισσότερο σαν την εκδοχή του εαυτού μου που θα ήθελα να προβάλω στον κόσμο. Η επέμβαση δεν αφαίρεσε 15 χρόνια από το πρόσωπό μου, αλλά ο στόχος μου δεν ήταν να φαίνομαι νεότερη. Ήθελα απλώς να φαίνομαι πιο υγιής…και λιγότερο κουρασμένη».

Σύμφωνα με την Αμερικανική Εταιρεία Πλαστικών Χειρουργών (ASPS), η χειρουργική επέμβαση της Σούζαν (βλεφαροπλαστική, χειρουργική επέμβαση που αφαιρεί την περίσσεια δέρματος από τα άνω και/ή κάτω βλέφαρα) είναι αυτή τη στιγμή η κορυφαία αισθητική χειρουργική προσώπου στις ΗΠΑ και συνεχίζει να αυξάνεται. Μεταξύ 2019 και 2022, ο αριθμός των βλεφαροπλαστικών που πραγματοποιήθηκαν αυξήθηκε κατά 13%.

Είναι επίσης η πιο κοινή διαδικασία στο ιατρείο της Dr. Liotta, καθώς η εμμηνόπαυση φέρνει και την απώλεια ελαστικότητας του δέρματος που προκαλείται από την ταχεία πτώση των επιπέδων των οιστρογόνων. «Οι γυναίκες που αναζητούν αυτό που λέμε «make over» είναι ακόμα σχετικά νεαρές, στα σαράντα και στα πενήντα τους. Δεν πρόκειται για μια 65χρονη ασθενή που κάνει lifting προσώπου. Είναι μια γυναίκα που εξακολουθεί να εργάζεται, πιθανότατα βρίσκεται στο αποκορύφωμα της επιτυχίας της σε όλα τα επίπεδα, και που αισθάνεται κάποια πίεση για να δείχνει ακόμα καλύτερα. Ταυτόχρονα, βλέπει αρκετά δραματικές αλλαγές στο δέρμα της λόγω της απώλειας οιστρογόνων και της επακόλουθης μείωσης του κολλαγόνου. Συνήθως οι πρώτες περιοχές που χαλαρώνουν είναι τα μάτια και το σαγόνι».

Εκτός από τη μειωμένη ελαστικότητα, η Dr. Liotta λέει ότι οι ορμονικές αλλαγές στην εμμηνόπαυση μπορούν επίσης να προκαλέσουν λέπτυνση του δέρματος και φθορά των οστών του προσώπου. «Η απώλεια κολλαγόνου προκαλεί πτώση των φρυδιών, ενώ τα άνω και κάτω βλέφαρα γίνονται πιο χαλαρά και πιο ρυτιδωμένα. Η μείωση της ελαστικότητας μπορεί επίσης να επιτρέψει στο λίπος κάτω από τα μάτια να φουσκώσει προς τα εμπρός, τονίζοντας τις σακούλες των ματιών. Η απώλεια του οστού του προσώπου επιτρέπει στους μαλακούς ιστούς να πέφτουν, οδηγώντας σε σχισμές, εμβάθυνση των ρινοχειλικών πτυχών και λιγότερο καθορισμένη γραμμή της γνάθου», εξηγεί.

Για την αντιμετώπιση αυτών των αλλαγών, η Δρ. Liotta λέει ότι οι γυναίκες συχνά επιλέγουν επεμβάσεις όπως βλεφαροπλαστική για τη σύσφιξη των χαλαρών βλεφάρων, εμφυτεύματα πηγουνιού για την αντιμετώπιση της απώλειας οστικής μάζας στη γνάθο, ακόμη και ρινοπλαστική ή ανύψωση του λοβού του αυτιού. Οι τελευταίες δύο επεμβάσεις καταπολεμούν την απώλεια χόνδρου που μπορεί να αφήσει πεσμένες μύτες ή λοβούς αυτιών που κάποτε είχαν καλύτερο σχήμα.

«Πιθανότατα έχετε ακούσει ανθρώπους να λένε ότι η μύτη και τα αυτιά συνεχίζουν να μεγαλώνουν με την πάροδο των χρόνων. Αλλά αυτό δεν είναι πραγματικά αλήθεια. Αυτό που συμβαίνει είναι ένας συνδυασμός της λέπτυνσης και της χαλάρωσης του δέρματος. Ο χόνδρου που δίνει στη μύτη ή στα αυτιά γωνία, ξαφνικά μαλακώνει και πλαδαρεύει», λέει η Δρ. Liotta, η οποία συμπληρώνει πως αυτές είναι και οι από πιο δημοφιλείς επεμβάσεις της.

Η Catherine Chang, MD, πλαστική χειρουργός στο Μπέβερλι Χιλς, λέει ότι βλέπει μια αύξηση στον αριθμό των γυναικών μεταξύ 40 και 50 ετών που προβαίνει σε lifting. Eν μέρει επειδή αναγνωρίζουν ότι μπορεί τελικά να είναι πιο οικονομικό και τα αποτελέσματα πιο φυσικά από το να συνεχίζουν να επενδύουν σε μη επεμβατικές επιλογές, όπως τα fillers υαλουρονικού οξέος. «Τα fillers προσθέτουν όγκο στο πρόσωπο και μπορεί να είναι υπέροχα, στη αρχή. Όμως, καθώς μεγαλώνετε, και το δέρμα σας λεπταίνει και τεντώνεται, χάνετε όγκο πιο γρήγορα και ο μαλακός ιστός τραβάει το πρόσωπο προς τα κάτω, επομένως πρέπει να ξοδέψετε ακόμα περισσότερα χρήματα για να βάλετε ακόμα περισσότερο υλικό για να αποκτήσετε το αποτέλεσμα που θέλετε», εξηγεί, προσθέτοντας ότι αυτό μπορεί να οδηγήσει σε μια αφύσικη «διεύρυνση και τετραγωνισμό» του προσώπου.

H επιθυμία για ένα φυσικό και κυρίως μη ανιχνεύσιμο αποτέλεσμα είναι αυτό που ακούει επανειλημμένα η Dr Liotta από τις ασθενείς της στην εμμηνόπαυση. «Λένε: «Θέλω μια μικρή αλλαγή για να νιώσω καλύτερα». Στα 50 και κάτι, έχουν περισσότερα κοινά με τις γυναίκες του Sex and the City, παρά με τα Golden Girls, που και στις δύο περιπτώσεις οι πρωταγωνίστριες είχαν την ίδια ηλικία.

«Οι αλλαγές που προκαλούνται από την εμμηνόπαυση μπορεί να σας κάνουν να φαίνεστε κουρασμένες και το πρόσωπό σας δεν αντανακλά τον τρόπο που αισθάνεστε. Αυτές οι μικρές χειρουργικές επεμβάσεις δίνουν στις γυναίκες πίσω τη δύναμη και την αυτοπεποίθησή τους, αφού τις κάνει να αισθάνονται ότι ακόμα είναι in the game», λέει η Dr Liotta.

Διαβάστε επίσης

Ιωάννα Κουρμπέλα: Το ξεχωριστό fashion show της με χορογραφία της Έλενας Τοπαλίδου (photos+vid)

«Stay Authentic»: Η νέα καμπάνια της Kappa για τη σεζόν Άνοιξη Καλοκαίρι 2024

Σχετικά Άρθρα
%ce%b5%ce%af%ce%bd%ce%b1%ce%b9-%cf%84%ce%bf-%cf%85%ce%b1%ce%bb%ce%bf%cf%85%cf%81%ce%bf%ce%bd%ce%b9%ce%ba%cf%8c-%ce%bf%ce%be%cf%8d-%ce%b7-%ce%bd%ce%ad%ce%b1-%ce%b8%ce%b5%cf%81%ce%b1%cf%80%ce%b5%ce%af0
Είναι το υαλουρονικό οξύ η νέα θεραπεία για τη φωτογήρανση;
Το τρικ των 60 δευτερολέπτων που κάνει το δέρμα σου να λάμψει
Το τρικ των 60 δευτερολέπτων που κάνει το δέρμα σου να λάμψει
Δούκισσα Νομικού: Το σαγηνευτικό make up look της στις Κάννες που τράβηξε τα φλας
Δούκισσα Νομικού: Το σαγηνευτικό make up look της στις Κάννες που τράβηξε τα φλας
Glass Skin Effect: Δείτε πώς θα πετύχετε μόνες σας το απόλυτο το trend!
Glass Skin: Δείτε πώς θα πετύχετε μόνες σας το απόλυτο το trend!
Καταπολεμήστε την τραχύτητα και τη θαμπή όψη της επιδερμίδας με το καλύτερο peeling scrub της αγοράς!
Καταπολεμήστε την τραχύτητα και τη θαμπή όψη της επιδερμίδας με το καλύτερο peeling scrub της αγοράς!
Μια νέα διάσταση στα χείλη με τα Prisma Glass gloss!
Μια νέα διάσταση στα χείλη με τα Prisma Glass gloss!

Ακολουθήστε μας στο Google News
και ενημερωθείτε πρώτοι για τα νέα άρθρα του