Ιστορίες μητρότητας καταθέτουν οι γυναίκες φαρμακοποιοί – «Θήλαζα στο υπόγειο του φαρμακείου κάθε τρεις ώρες»

ιστορίες-μητρότητας-καταθέτουν-οι-γυ

20Ο PHARMA point: Οι γυναίκες φαρμακοποιοί της Θεσσαλονίκης διεκδικούν την υποστήριξη της μητρότητας, ώστε να ανταποκριθούν στον διττό  ρόλο τους.

Ομπρέλα προστασίας για τις γυναίκες φαρμακοποιούς δημιουργεί ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης (ΦΣΘ). Για πρώτη φορά σε πανελλαδικό επίπεδο αναλαμβάνει την πρωτοβουλία σχεδιασμού ειδικού ερωτηματολογίου στο οποίο ζητείται από τις γυναίκες φαρμακοποιούς να δηλώσουν τα σημαντικότερα προβλήματα που αντιμετωπίζουν στην καθημερινότητά τους και να προτείνουν τις δράσεις που θα συμβάλλουν στη διευκόλυνσή τους, ώστε να ανταποκριθούν στον πολυσχιδή ρόλο τους ως μητέρες, σύζυγοι και επαγγελματίες υγείας.

Αρχικά το ερωτηματολόγιο θα συμπληρωθεί από τα μέλη του Φαρμακευτικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης και στη συνέχεια από όλους τους φαρμακοποιούς της χώρας. Τα συμπεράσματα που θα προκύψουν θα κωδικοποιηθούν ώστε να γίνουν προτάσεις που θα κατατεθούν στον ΠΦΣ και στις αρμόδιες αρχές για τη λήψη μέτρων.

Η παρουσίαση της πρωτοποριακής δράσης έγινε κατά τη διάρκεια στρογγυλού τραπεζιού με θέμα «Γυναίκα φαρμακοποιός: ένας πολυσύνθετος ρόλος» που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του 20ου επετειακού PHARMA point που διοργάνωσε στις 5 και 6 Νοεμβρίου ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης.

«Είναι η πρώτη φορά σε πανελλαδικό επίπεδο που γίνεται ανάληψη μιας τέτοιας πρωτοβουλίας. Στόχος μας είναι το ειδικό ερωτηματολόγιο να συμπληρωθεί από γυναίκες και άνδρες φαρμακοποιούς και τα  αποτελέσματα να κατατεθούν στον ΠΦΣ. Για πρώτη φορά θα θέσουμε συγκεκριμένα αιτήματα για τις γυναίκες φαρμακοποιούς», τόνισε, στην ομιλία της, η αντιπρόεδρος του ΦΣΘ, Άννα Σιδηροπούλου.

Από την πλευρά της, η ψυχολόγος-ψυχοθεραπεύτρια Μαρία Ευαγγελοπούλου αναφέρθηκε στο στρες που βιώνουν οι γυναίκες φαρμακοποιοί στην προσπάθειά τους να ισορροπήσουν μεταξύ μητρότητας και επαγγέλματος. Επισήμανε δε ότι για την επίτευξη αυτής της ισορροπίας απαιτούνται ευελιξία, προσαρμοστικότητα, αυτοφροντίδα, σύνδεση με τους άλλους και ανθεκτικότητα.

 Μαρτυρίες από γυναίκες φαρμακοποιούς του ΦΣΘ

Για την επιβαρυμένη καθημερινότητά της μίλησε η φαρμακοποιός Μάρα Φεσατίδου, η οποία ταυτόχρονα με τις απαιτητικές ώρες εργασίας της,  προσπαθεί να αφιερώνει χρόνο και στην εκπόνηση του διδακτορικού της.

«Στη σκέψη ότι ίσως κάποια στιγμή προστεθούν σε όλο αυτό οι υποχρεώσεις μιας οικογένειας, τρομάζω! Θαυμάζω τις συναδέλφους που έχουν παιδιά και τα καταφέρνουν. Πιστεύω ότι με στήριξη από τον Σύλλογό μας θα μπορέσουμε με μικρές αλλαγές να βελτιώσουμε την καθημερινότητά μας», είπε η κ. Φεσατίδου.

Δέκα χρόνια διατηρεί φαρμακείο η φαρμακοποιός Σουζάνα Παλάσκα, η οποία πρόσφατα έγινε μητέρα. «Θήλαζα στο υπόγειο του φαρμακείου κάθε τρεις ώρες», είπε χαρακτηριστικά, ενώ πρότεινε την εξαίρεση από τις εφημερίες των νέων μητέρων για δύο χρόνια και όχι μόνο για ένα εξάμηνο όπως ισχύει τώρα, καθώς και τη δημιουργία βρεφονηπιακών σταθμών  με τη στήριξη του ΠΦΣ.

Για τις δυσκολίες που πέρασε εν μέσω πανδημίας μίλησε η φαρμακοποιός Λίνα Νιφοράτου, η οποία έχει τρία παιδιά. «Τα ωράρια ήταν εξαντλητικά και οι δυσκολίες πολλές. Την περίοδο εκείνη το επαγγελματικό θήλαστρο είχε γίνει ο καλύτερος φίλος μου», περιέγραψε η κ. Νιφοράτου.

Για σωματική και ψυχολογική εξάντληση έκανε λόγο η φαρμακοποιός Λόλα Γκαλάπη, μητέρα 2 παιδιών, εκ των οποίων το ένα νεογέννητο.

«Η πίεση πολλές φορές μπορεί να γίνει αφόρητη. Το πρόβλημα γίνεται μεγαλύτερο γιατί δεν μπορούμε να απουσιάσουμε από τη δουλειά μας κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης ή μετά από αυτήν», τόνισε η κ. Γκαλάπη. Η ίδια πρότεινε την εξαίρεση από τις εφημερίες τουλάχιστον τους τελευταίους 2-3 μήνες της εγκυμοσύνης, την επιδότηση υπαλλήλου για το ίδιο χρονικό διάστημα και εάν δεν είναι  κρατική, να είναι από τον ΠΦΣ. Επίσης, την ψυχολογική υποστήριξη μετά τη γέννα, τη δημιουργία ομάδας μητέρων φαρμακοποιών για αλληλοϋποστήριξη και τη διοργάνωση σεμιναρίων για τον θηλασμό και άλλα θέματα.

Για τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει μίλησε η φαρμακοποιός και μητέρα δύο παιδιών που είναι πλέον φοιτητές, Σάντρα Μαρτσικάλη που διατηρεί φαρμακείο επί 28 χρόνια. «Από τη μια εφημερίες, εργασία Σαββατοκύριακα και αργίες κι από την άλλη ουσιαστική επαφή με τα παιδιά.  Η προτεραιότητα αλλάζει και το προβάδισμα κρίνεται στις λεπτομέρειες. Οι λύσεις θα προκύψουν μέσα από τη ζύμωση και την πιστοποίηση της συμμετοχής μας στα κοινά», τόνισε η κ. Μαρτσικάλη.

Την εμπειρία της μοιράστηκε και η επί 27 χρόνια φαρμακοποιός Μαρία Μυρωνίδου, μητέρα μίας κόρης. Όπως περιέγραψε «η φροντίδα και η ανατροφή ενός παιδιού είναι από μόνα τους ένας αγώνας που γίνεται δυσκολότερος με τις αυξημένες απαιτήσεις της δουλειάς. Ευελπιστούμε τα αποτελέσματα του ερωτηματολογίου να αποτελέσουν χρήσιμο εργαλείο στα χέρια του ΦΣΘ, ώστε όσοι νομοθετούν να συνυπολογίζουν και το ρόλο της μητρότητας για τις γυναίκες φαρμακοποιούς».

Διαβάστε επίσης

Πώς επιδρά το στρες στην τριχόπτωση – Πώς αντιμετωπίζονται οι συνέπειες;

Η Τζωρτζίνα Παλαιοθόδωρου εξηγεί στο Infowoman.gr γιατί σήμερα θα χρειαζόμασταν τη Βιρτζίνια Γουλφ!

Θανάσης Ευθυμιάδης: Ο λόγος που δεχόταν bullying όταν έπαιζε στη “Ντόλτσε Βίτα”, θα σε θυμώσει

Σχετικά Άρθρα
Η Γιολάντα έχασε στα Τέμπη τις δύο κολλητές της: “Να φύγουν από τα αξιώματά τους και να μην ξανάρθουν!”
Η Γιολάντα έχασε στα Τέμπη τις δύο κολλητές της: “Να φύγουν από τα αξιώματά τους και να μην ξανάρθουν!”
Μαρία Ιωαννίδου: Άβολες αποκαλύψεις για τη Ναταλία Γερμανού - «Πέρασα καρκίνο και δεν ήρθε ούτε απ’ έξω»
Μαρία Ιωαννίδου: Άβολες αποκαλύψεις για τη Ναταλία Γερμανού – «Πέρασα καρκίνο και δεν ήρθε ούτε απ’ έξω»
Τέμπη: "Κάθε μέρα κι άλλος ψυχολόγος στο τηλέφωνο - Δεν κοιμάμαι χώρις χάπια" -Ακόμα βασανίζονται οι επιζώντες
Τέμπη: “Κάθε μέρα κι άλλος ψυχολόγος στο τηλέφωνο – Δεν κοιμάμαι χώρις χάπια” -Ακόμα βασανίζονται οι επιζώντες
Ο δισεκατομμυριούχος Πόρσε χωρίζει τη σύζυγό του επειδή έχει άνοια
Ο δισεκατομμυριούχος Πόρσε χωρίζει τη σύζυγό του επειδή έχει άνοια
Οι ανατριχιαστικές αναζητήσεις στο Google του οδοντιάτρου που κατηγορείται για τη δολοφονία της γυναίκας του
Οι ανατριχιαστικές αναζητήσεις στο Google του οδοντιάτρου που κατηγορείται για τη δολοφονία της γυναίκας του
Γεωργία Καλτσή: Η πρωταγωνίστρια της νέας σειράς του ΑΝΤ1 μιλάει για το σοκαριστικό τροχαίο που άλλαξε τη ζωή της
Γεωργία Καλτσή: Η πρωταγωνίστρια της νέας σειράς του ΑΝΤ1 μιλάει για το σοκαριστικό τροχαίο που άλλαξε τη ζωή της

Ακολουθήστε μας στο Google News
και ενημερωθείτε πρώτοι για τα νέα άρθρα του