Η Τεχνητή Νοημοσύνη στην αντιμετώπιση του καρκίνου παχέος εντέρου – Η περίπτωση ενός νεαρού ασθενή

Στην Ευρωκλινική Αθηνών, πραγματοποιήθηκε πρόσφατα, από τη  Δρ. Θάλεια Πετροπούλου MD, PhD, FRCS, Χειρουργό εξειδικευμένη στη Ρομποτική & Ελάχιστα Επεμβατική Χειρουργική και την ομάδα της, προηγμένη Ρομποτική χειρουργική επέμβαση με χρήση τεχνολογίας τεχνητής νοημοσύνης, για πλοήγηση σε πραγματικό χρόνο (real-time navigation) και αναγνώριση των χειρουργικών εργαλείων και των οργάνων του σώματος σε ασθενή με καρκίνο εντέρου με λεμφαδενικές μεταστάσεις.

Η καινοτόμα τεχνολογία που χρησιμοποιήθηκε, είναι δημιουργία της πρωτοποριακής ομάδας τεχνολογίας και εξέλιξης, της Βελγικής ακαδημίας ρομποτικής ORSI. Το λογισμικό που χρησιμοποιήθηκε, περιλαμβάνει το NVIDIA Holoscan και τη 12G-SDI DELTACAST βάση δεδομένων.

Ο νεαρός ασθενής, που υπεβλήθη στην πρωτοποριακή αυτή,  προσωποποιημένη επέμβαση, έπασχε από προχωρημένο καρκίνο του εντέρου. Μέσω της τεχνητής νοημοσύνης, δημιουργήθηκε ένα τρισδιάστατο μοντέλο της ανατομίας του ασθενή, το οποίο τοποθετήθηκε πάνω στο σώμα του, επιτρέποντας στη χειρουργό και την ομάδα της, να το βλέπουν σε πραγματικό χρόνο στην οθόνη τους μέσω πλατφόρμας επαυξημένης πραγματικότητας.

Στη συνέχεια, η τεχνητή νοημοσύνη μέσω συγκεκριμένου λογισμικού (deep learning model) αναγνώρισε τα χειρουργικά εργαλεία και καθοδήγησε τη χειρουργό με βάση τις δομές του σώματος. Οι λεμφαδένες που αφαιρέθηκαν  ήταν  έως και δέκα φορές περισσότεροι από ότι σε ένα συμβατικό χειρουργείο, με τον αριθμό τους να φτάνει  τους 130 (αντί για τους συνήθεις 12).

Η εκτομή του μεσοκόλου ήταν πλήρης, ελαχιστοποιώντας δραστικά τις πιθανότητες υποτροπής του καρκίνου και αυξάνοντας σημαντικά τις πιθανότητες ίασης του ασθενή. Αμέσως μετά την ολοκλήρωση της επέμβασης, ο ασθενής ανένηψε ομαλά και κινητοποιήθηκε άμεσα, ενώ πήρε εξιτήριο τη δεύτερη μετεγχειρητική ημέρα σε πολύ καλή κλινική κατάσταση.  

Η Ευρωκλινική  συνεχίζει να πρωτοστατεί στις εξελίξεις για τον καρκίνο του παχέος εντέρου και είναι από τα λίγα κέντρα παγκοσμίως στα οποία πραγματοποιούνται  τέτοιου είδους πρωτοποριακές επεμβάσεις και καινοτόμες πρακτικές.

Ο Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου Ευρωκλινικής, κ. Αντώνης Βουκλαρής, δήλωσε: «Νιώθουμε ιδιαίτερα υπερήφανοι που πραγματοποιούνται στην Ελλαδα και στην Ευρωκλινική οι πλέον σύγχρονες επεμβάσεις στη Ρομποτική χειρουργική, ακολουθώντας τα τελευταία διεθνή επιστημονικά πρότυπα».

Η Δρ. Θάλεια Πετροπούλου MD, PhD, FRCS, Υπεύθυνη του κέντρου Ρομποτικής Χειρουργικής Κατωτέρου Πεπτικού, ανέφερε: «Η εφαρμογή τέτοιων πρωτοποριακών μεθόδων ανοίγει νέους ορίζοντες στη θεραπεία του καρκίνου του εντέρου. Με την ενσωμάτωση της επαυξημένης πραγματικότητας και της τεχνητής νοημοσύνης, μπορούμε να πραγματοποιούμε επεμβάσεις με μεγαλύτερη ακρίβεια και ασφάλεια, προσφέροντας στους ασθενείς μας τις καλύτερες δυνατές προοπτικές ίασης και ανάκαμψης».

Διαβάστε επίσης:

Υπερφαγία: Μάθε πως θα την σταματήσεις

Καρκίνος του ορθού: Τα συμπτώματα, η διάγνωση και οι τρόποι αντιμετώπισης

Σχετικά Άρθρα
%cf%84%ce%b9-%ce%b5%ce%af%ce%bd%ce%b1%ce%b9-%cf%84%ce%bf-%cf%83%ce%ba%ce%bb%ce%b7%cf%81%cf%8c%ce%b4%ce%b5%cf%81%ce%bc%ce%b1-%cf%80%ce%bf%cf%85-%cf%80%cf%81%ce%bf%cf%83%ce%b2%ce%ac%ce%bb%ce%bb%ce%b50
Τι είναι το Σκληρόδερμα που προσβάλλει συνήθως γυναίκες αναπαραγωγικής ηλικίας;
%ce%bf%ce%b9-%ce%bf%ce%b9%ce%ba%ce%bf%ce%bd%ce%bf%ce%bc%ce%b9%ce%ba%ce%ad%cf%82-%ce%b5%cf%80%ce%b9%cf%80%cf%84%cf%8e%cf%83%ce%b5%ce%b9%cf%82-%cf%84%ce%bf%cf%85-%ce%ba%ce%b1%cf%81%ce%ba%ce%af%ce%bd0
Οι οικονομικές επιπτώσεις του καρκίνου του πνεύμονα στην Ελλάδα
Φάρμακα για την παχυσαρκία: Τι πρέπει να γνωρίζουμε
Φάρμακα για την παχυσαρκία: Τι πρέπει να γνωρίζουμε
Καταρρίπτοντας τον μεγαλύτερο μύθο για τους κιρσούς το καλοκαίρι
Καταρρίπτοντας τον μεγαλύτερο μύθο για τους κιρσούς το καλοκαίρι
«Μίνι έντερα»: Ελπίδα για εξατομικευμένες θεραπείες σε άτομα με νόσο του Crohn
«Μίνι έντερα»: Ελπίδα για εξατομικευμένες θεραπείες σε άτομα με νόσο του Crohn
Δάγκειος πυρετός - Ιός Δυτικού Νείλου: Συναγερμός σε όλη την Ευρώπη - Ραγδαία αύξηση κρουσμάτων
Δάγκειος πυρετός – Ιός Δυτικού Νείλου: Συναγερμός σε όλη την Ευρώπη – Ραγδαία αύξηση κρουσμάτων

Ακολουθήστε μας στο Google News
και ενημερωθείτε πρώτοι για τα νέα άρθρα του