Η φτώχεια της περιόδου στην ΕΕ: Δεκάδες γυναίκες δεν έχουν πρόσβαση σε προϊόντα εμμήνου ρύσης

Μπορεί η έμμηνος ρύση να θεωρείται δεδομένη, καθώς αποτελεί μία αναπόφευκτη, φυσική διαδικασία, , ωστόσο, αν και θα έπρεπε να ήταν εγγυημένη η πρόσβαση στα σχετικά προϊόντα, αυτό μάλλον δεν συμβαίνει.

Αντιθέτως, σε ορισμένες χώρες, το κόστος αγοράς προϊόντων εμμήνου ρύσεως παραμένει υψηλό για τις γυναίκες παρά τις φορολογικές ελαφρύνσεις, καθώς πολλές δεν μπορούν να αγοράσουν το προϊόν της επιλογής τους.

Όπως σημειώνει το Euronews, δεν υπάρχουν επίσημα στοιχεία της ΕΕ για το πόσες γυναίκες υποφέρουν από την εμμηνορροϊκή φτώχεια, αλλά η βελγική ΜΚΟ Bruzelle πιστεύει ότι στο Βέλγιο ένας στους δεκαπέντε ανθρώπους δεν μπορεί να αγοράσει το προϊόν της επιλογής του.

«Κάποια στιγμή, πρέπει να διαλέξεις μεταξύ μιας βασικής ανάγκης και της αγοράς προϊόντων εμμήνου ρύσεως. Άρα κάποια στιγμή, πρέπει να διαλέξεις ανάμεσα στο να φας ή να αγοράσεις ένα προϊόν εμμήνου ρύσεως», εξηγεί η Verónica Martínez της Bruzelle.

«Όταν φτάσετε σε αυτό το σημείο, βρίσκεστε πραγματικά σε μια κατάσταση ανασφάλειας. Και προσθέστε δύο άλλους παράγοντες που κάνουν την κατάσταση ακόμα χειρότερη, οι οποίοι είναι η έλλειψη πληροφοριών για την περίοδο και η έλλειψη ασφαλών, καλά προσαρμοσμένων θέσεων για αλλαγή με απόλυτη ασφάλεια», προσθέτει.

Από το 2022, η ΕΕ επιτρέπει στα κράτη μέλη να πωλούν προϊόντα εμμήνου ρύσεως χωρίς ΦΠΑ. Προς το παρόν, η Ιρλανδία είναι η μόνη που το εκμεταλλεύεται αυτό.

Τα περισσότερα κράτη έχουν μειώσει τους φόρους μεταξύ 5 και 10%. Σε άλλες όμως οι φόροι παραμένουν υψηλοί, όπως η Ουγγαρία (27%) ή η Σουηδία και η Δανία, και οι δύο στο 25%.

Μία από τις επιλογές για την ελάφρυνση του κόστους των προϊόντων εμμήνου ρύσεως είναι η χρήση επαναχρησιμοποιήσιμων, όπως τα κύπελλα περιόδου.

Η Καταλονία μοιράζει δωρεάν κύπελλα εμμήνου ρύσεως 

Η Καταλονία άρχισε πρόσφατα να δίνει ένα κύπελλο περιόδου, ένα μαξιλάρι ή ένα ζευγάρι εσώρουχα περιόδου για να καταπολεμήσει την εμμηνορροϊκή φτώχεια.

«Η έμμηνος ρύση εξακολουθεί να έχει πολλά ταμπού και το στίγμα εξακολουθεί να υπάρχει στην κοινωνία. Γι’ αυτό και πρόκειται για μια καθολική δράση. Πρέπει να αλλάξουμε τον τρόπο με τον οποίο η κοινωνία αντιμετωπίζει την έμμηνο ρύση ως ιδιωτικό θέμα, ως κάτι για το οποίο δεν μιλάμε, επειδή αυτό σημαίνει ότι αυτά το στίγμα έχει επίσης επιπτώσεις στην υγεία και την ευημερία των γυναικών» εξηγεί η υπουργός Ισότητας και Φεμινισμού της κυβέρνησης της Καταλονίας, Tània verge.

Σύμφωνα με την καταλανική κυβέρνηση, το 23% των γυναικών στην περιοχή επαναχρησιμοποιούν προϊόντα μίας χρήσης και το 44% δεν μπορούν να αντέξουν οικονομικά την πρώτη τους επιλογή.

Διαβάστε επίσης:

Δώσε στα μαύρα και τα χρωματιστά σου ρούχα την φροντίδα που τους αξίζουν

Τραγωδία: 31χρονη έπεσε σε κρατήρα ηφαιστείου προσπαθώντας να βγάλει φωτογραφία

Σχετικά Άρθρα
Μία.. Μις Υφήλιος στην ελληνική Βουλή (φωτογραφίες και video)
Μία.. Μις Υφήλιος στην ελληνική Βουλή (φωτογραφίες και video)
Έρχεται καλοκαιράκι: Τι ειναι το θερμικό ridge που φέρνει 35άρια
Έρχεται καλοκαιράκι: Τι ειναι το θερμικό ridge που φέρνει 35άρια
Panic Button: Επεκτείνεται η λειτουργία του - Όλες οι αλλαγές
Panic Button: Επεκτείνεται η εφαρμογή του – Όλες οι αλλαγές
Έσπασαν τον τάφο του Κώστα Βουτσά στο Α' Νεκροταφείο (vid)
Έσπασαν τον τάφο του Κώστα Βουτσά στο Α’ Νεκροταφείο (vid)
Ζέστη και αφρικανική σκόνη - Πού θα ξεπεράσει τους 30 βαθμούς η θερμοκρασία
Ζέστη και αφρικανική σκόνη – Πού θα ξεπεράσει τους 30 βαθμούς η θερμοκρασία
Φράνσις Φορντ Κόπολα: Κατηγορείται για ανάρμοστη συμπεριφορά σε γυναίκες
Φράνσις Φορντ Κόπολα: Κατηγορείται για ανάρμοστη συμπεριφορά σε γυναίκες

Ακολουθήστε μας στο Google News
και ενημερωθείτε πρώτοι για τα νέα άρθρα του