Ο βραβευμένος μονόλογος της Δέσποινας Καλαϊτζίδου «Ελένη ή Σούλα» που απέσπασε το 2015 το Α’ Βραβείο Συγγραφής Πρωτότυπου Θεατρικού Έργου στον διαγωνισμό του GreekPlay Project με θέμα «Γράψε τον Μύθο σου». Σκηνοθεσία Αντώνης Καραγιάννης.
Πρόκειται για έναν ανατρεπτικό μονόλογο που συνδυάζει με μοναδικό τρόπο το καυστικό χιούμορ και την τραγικότητα. Η πιο διάσημη γυναίκα της αρχαιότητας, η Ωραία Ελένη της Τροίας, επαναπροσδιορίζεται μέσα από τη ζωή της Σούλας, μιας κομμώτριας από τη Θεσσαλία.
Η Ελένη αναρωτιέται αν η μοίρα της θα ήταν διαφορετική αν δεν ήταν το σύμβολο που κατηγορήθηκε για έναν πόλεμο, αλλά μια γυναίκα της καθημερινότητας. Με αιχμηρές ατάκες και συγκινητικές στιγμές, το έργο εξερευνά τη θέση της γυναίκας μέσα στους αιώνες, αποκαλύπτοντας πώς η τραγωδία και το χιούμορ μπορούν να συνυπάρχουν αρμονικά.
Η Χριστίνα Μπουριώτη ερμηνεύει τον αιχμηρό αυτόν μονόλογο, και μιλά στο Infowoman.gr για τον ρόλο της, τις προσκλήσεις της προσέγγισής του, την αποτύπωσή του στο σήμερα, ενώ μας αποκαλύπτει και πτυχές του εαυτού της.
Πρωταγωνιστείτε στην παράσταση «Ελένη ή Σούλα». Μιλήστε μας λίγο για τον ρόλο σας.
Ενσαρκώνω την Ελένη της Τροίας, η οποία σκέφτεται πώς θα ήταν η ζωή της, εάν η μοίρα της ήταν διαφορετική και δεν ήταν το σύμβολο που κατηγορήθηκε για τον πόλεμο. Τι θα γινόταν λοιπόν, εάν ήταν η Σούλα, μία κομμώτρια από ένα χωριό του Ολύμπου και μπορούσε να ζήσει τη ζωή της με τον τρόπο που επιθυμούσε;
Τι σας γοήτευσε στον ρόλο σας και πώς τον προσεγγίσατε;
Με γοήτευσε αρχικά το γεγονός ότι ουσιαστικά είναι σαν να υποδύομαι δύο γυναίκες, από διαφορετικό κοινωνικό υπόβαθρο, σε διαφορετικό χώρο χρόνο και τόπο η κάθε μιά. Με ένα πολύ έξυπνο τρόπο όμως και αυτό φυσικά οφείλεται στην εκπληκτική γραφή της Δέσποινας Καλαϊτζίδου, οι ιστορίες των δυό γυναικών συναντώνται στο τώρα, στη γυναίκα του σήμερα. Οι προβληματισμοί της Ελένης και της Σούλας, είναι οι προβληματισμοί οποιασδήποτε γυναίκας, καθώς η πατριαρχία και τα στερεότυπα απέναντι στη θηλυκή φύση δυστυχώς ζουν και βασιλεύουν. Η προσέγγιση εγινε με προσεγμένη δραματουργική ανάλυση απο τη μεριά μου και προσπάθησα στην πορεία να ενσωματώσω στην Ελένη και στη Σούλα στοιχεία δικά μου που ταίριαζαν ομως με τον εκάστοτε χαρακτήρα, οπότε όλο αυτό βήμα- βήμα κατέληξε σε κάτι πολύ βιωματικό και οργανικό.Υπήρχαν στιγμές που ο τίτλος για εμένα προσωπικά μετατράπηκε σε…”Ελενη, Σούλα ή Χριστίνα” !!!
Θεωρείτε πως η Ελένη και η Σούλα θα ήθελαν να είναι η μία στη θέση της άλλης στην πραγματική ζωή;
Στο συγκεκριμένο κείμενο, βλέπουμε την ωραία Ελένη να μην αντέχει άλλο την κοινωνική καταπίεση. Διαμαρτύρεται, εκδηλώνει έντονα την δυσφορία της, οπότε εύχεται σίγουρα να ήταν στη θέση της Σούλας. Από την άλλη μεριά η Σούλα, είναι μία γυναίκα που ζει το τώρα έντονα, δεν την νοιάζει καθόλου η γνώμη του περίγυρου, έχει έντονη δυναμική προσωπικότητα και ζει με ελευθερία σε όλους τους τομείς. Οπότε δεν πιστεύω πως θα ήθελε να είναι στη θέση της Ελένης.
Ποιο είναι το μήνυμα που θέλει να περάσει η παράσταση στο κοινό;
Δεν θα έλεγα τη λέξη μήνυμα, αλλά σίγουρα θέλει να περάσει ένα προβληματισμό. Η κοινωνία έχει εξελιχθεί ως προς το πώς αντιμετωπίζεται η γυναίκα στο βάθος του χρόνου, ή τελικά το πρόβλημα της πατριαρχίας παραμένει το ίδιο;;
Πόσο απαιτητικός είναι ένας μονόλογος;
Είναι σίγουρα αρκετά απαιτητικός γιατί είσαι μόνος σου πάνω στη σκηνή και απευθύνεσαι είτε στον εαυτό σου, είτε στο κοινό, είτε σε κάποιο φανταστικό πρόσωπο ή αντικείμενο. Αλλά τελικά διαπίστωσα μετά την πρεμιέρα μας, ότι μπορεί να γίνει και ιδιαίτερα ελκυστικός για τον ηθοποιό…
Υπήρξαν στιγμές που θέλατε να τα παρατήσετε;
Όχι και θα έλεγα πώς στις στιγμές που ζορίστηκα ή που δυσκολεύτηκα ψυχικά, μετά από λίγο μου χτυπούσε πολύ δυναμικά την πόρτα το πείσμα μου!
Πώς θα περιγράφατε τον εαυτό σας με τρεις λέξεις;
Ονειροπόλα, ευαίσθητη με έντονο αυθορμητισμό.Θα πω και μια τέταρτη! ”Παιδί”!
Τα μελλοντικά σας σχέδια;
Πέρα από τη χαρά που πήρα μετά τη θερμή αποδοχή που είχε η πρεμιέρα μας, είμαι εξίσου χαρούμενη γιατί θα συμμετέχω στη θεατρική παράσταση “Όλα τα παιδιά του θεού έχουν φτερά” του Ευγένιου Ο’ Νηλ σε σκηνοθεσία Άννης Τσολακίδου που θα ανέβει στο βασιλικό θέατρο στις 14 Ιανουαρίου. Στο έργο θα συμμετέχουν ηθοποιοί του κρατικού βορείου ελλάδος καθώς και ηθοποιοί από το ΚΕΑΤ . Έχουμε ήδη ξεκινήσει πρόβες, σε ένα πολύ ζεστό κλίμα και συνεχίζουμε! Όπως και συνεχίζουμε με την “Ελένη ή Σούλα” κάθε Σάββατο στις 19:00μμ στο όμορφο θεατρο Μικρός Κεραμεικός!
“Ελένη ή Σούλα”
της Δέσποινας Καλαϊτζίδου
από Σάββατο 16 Νοεμβρίου 2024 | 19:00
Σκηνοθεσία Αντώνης Καραγιάννης
Ερμηνεύει η Χριστίνα Μπουριώτη
Μικρός Κεραμεικός
Προπώληση εισιτηρίων: ticketservices.gr
Ακολουθήστε μας στο Google News
και ενημερωθείτε πρώτοι για τα νέα άρθρα του
Google News