Γραμμένη Οξυά: Ένα μαγευτικό χωριό με ανεπανάληπτη φύση, ιδανικό για road trip

Ένα τριήμερο φαντάζει ως ιδανική ευκαιρία για εξορμήσεις και δεν είναι λίγοι εκείνοι που αναζητούν προορισμούς για αποδράσεις με φίλους, με τους συντρόφους ή την οικογένεια. Αν είστε λάτρεις των road trips, υπάρχει ένα πανέμορφο χωριό με μία εκπληκτική φύση, που συνθέτει εικόνες βγαλμένες από κινηματογραφική ταινία.

Ο λόγος για την Γραμμένη Οξυά. Μπορεί να σας λέει λίγα πράγματα το όνομα αυτού του χωριού, κάτι που δεν είναι και αξιοπερίεργο, αφού -ακόμη τουλάχιστον- παραμένει αναλλοίωτο από τον υπερτουρισμό.

Από τη μια μεριά τα χιλιοτραγουδισμένα ψηλά βουνά η Οξυά και τα Βαρδούσια και από την άλλη ο μεγαλοπόταμος Εύηνος μαζί με το παραποτάμι του, τον Σιτίστα, δημιουργούν ένα ανεπανάληπτο φυσικό τοπίο που δίνει στη Γραμμένη Οξυά μια γραφική ομορφιά. Παρά την έλλειψη στοιχείων η Σιτίστα ανάγεται στους χρόνους της τουρκοκρατίας και ίσως προγενέστερους.

Η Γραμμένη Οξυά (πρώην Σιτίστα) βρίσκεται στις νότιες πλαγιές της Οξιάς και αποτελεί τον τελευταίο οικισμό της Αιτωλοακαρνανίας και της Ναυπακτίας στο ΒΑ τους άκρο. 

Η ιστορία

Το 1927 μετονομάσθηκε το χωριό σε Γραμμένη Οξυά. Εδώ το λόγο έχουν οι θρύλοι συνδεδεμένοι με τον αρχικλεφτοκαπετάνιο Τσαμ Καλόγερο που είχε τα λημέρια του στην Οξυά. Σε μια φοβερή ανεμοδούρα (ανεμοστρόβιλο) στο Πεντιβί της Οξυάς, ίσα που πρόλαβε ο καπετάνιος και πιάστηκε από μια οξιά και γλίτωσε με 2 άλλους συντρόφους, ενώ άλλοι 2 χάθηκαν.

Την οξιά, που τους έσωσε, χάραξε με το μαχαίρι του ο καπετάνιος και από τότε ονομάσθηκε Γραμμένη Οξυά. Αυτόν τον θρύλο θυμήθηκαν οι χωριανοί και ονόμασαν το χωριό τους Γραμμένη Οξυά. Το χωριό ήταν κτισμένο ψηλά στη νοτιοδυτική πλευρά του σημερινού στη θέση Παλιοχώρι. Παραδίδεται ότι κοντά σ’ αυτό και ΝΑ του υπάρχουν ίχνη κάστρου.

Ο οικισμός διακρίνεται σε δύο συνοικίες το Επάνω Χωριό και το Κάτω Χωριό. Στο Κάτω Χωριό (Καλύβια), ανάμεσα στα ξωκλήσια Άγιος Δημήτριος και Αγία Μαρίνα, υπήρχε αρχαίος αιτωλικός οικισμός, όπως δείχνουν τα κατά καιρούς ευρήματα (τάφοι, αγαλματίδια, πίθοι, νομίσματα, πελεκημένοι λίθοι κτλ). Απέναντι ακριβώς από το Επάνω Χωριό, στην πλαγιά πέρα από το ποτάμι Σιτίστα στη θέση Παλιόδενδρα υπάρχει Μακεδονικός τάφος που οι ντόπιοι ονομάζουν Χωνοκλησιά ή Γονοκλησιά.

Πρόκειται για ένα υπόσκαφο μνημείο μεγάλης αρχαιολογικής σημασίας, τάφος πιθανόν επιφανούς γαιοκτήμονα της περιοχής ή κάποιου περαστικού επιφανούς.

Ένα κεφαλάρι που μοιάζει με φωτοστέφανο

Η Γραμμένη Οξυά, είναι ένα πανέμορφο χωριό με το κεφαλάρι της που μοιάζει με φωτοστέφανο τη γραφική πλατεία της με το βαθύσκιο πλάτανο και την εκκλησία της τον Άγιο Αθανάσιο.

Ένα καταπράσινο χωριό που οι οξιές εναλλάσσονται με τα έλατα, τα δρυόδεντρα, τα κέδρα και τις καστανιές. Ιδιαίτερα, το δάσος οξιάς που περικυκλώνει το χωριό, είναι από τα εντυπωσιακότερα και το νοτιότερο της Ευρώπης.

Είναι ένα χωριό που οι παραδόσεις απηχούν τους θρυλικούς αγώνες της κλεφτουριάς και της επανάστασης. Στις 23 Σεπτεμβρίου 1828, στη θέση Ρίπα έγινε η μάχη της Γραμμένης Οξυάς, όπου ο τουρκικός στρατός νικήθηκε και υποχώρησε πρός το Γαρδίκι.

Είναι ακόμη ένα χωριό που οι Σιστινοί μαστόροι ήταν φημισμένοι μαστοράδες, για να μείνει και η παροιμιακή φράση: “Τον κόσμο τον έχτισαν οι Σιστινοί μαστόροι”.

Τι θα κάνετε

Όσοι αγαπούν την πεζοπορία ή την ορειβασία θα έχουν την ευκαιρία για διάφορες δραστηριοτητες. Το βουνό Οξυά, όπου είναι χτισμένη, έχει πολύ ακόμα έως ότου φτάσει κανείς στην κορυφή Σαράνταινα, στα 1.923 μέτρα, που λέγεται πως είναι ένα από τα πιο κρύα μέρη σε όλη την Ελλάδα.

Στα 1.740 μέτρα, στη θέση που οι ντόπιοι ξέρουν ως «Καρβουνόλακκα» βρίσκεται το ορειβατικό καταφύγιο «Λάμπρος Ευταξίας». Μπορεί να φιλοξενήσει 40 άτομα και διαθέτει οργανωμένη κουζίνα, σόμπες, τζάκια και εσωτερικές τουαλέτες.

Πώς φτάνετε στο χωριό

Η Γραμμένη Οξυά απέχει 89 χιλιόμετρα από τη Ναύπακτο και είναι το τελευταίο χωριό της Αιτωλοακαρνανίας πριν τα σύνορα με τη Φωκίδα και τη Φθιώτιδα. Μπορείτε να φτάσετε μέσω Λαμίας από την επαρχιακή οδό προς Καρπενήσι μέχρι τη Μακρακώμη. Από εκεί ακολουθεί ένας δρόμος με αρκετές στροφές προς προς το Γαρδίκι.

Με χειμωνιάτικο καιρό, παρ’ όλα αυτά δεν είναι η καλύτερη επιλογή. Εναλλακτικά μπορείτε να πάρετε το δρόμο που ξεκινά από τη Ναύπακτο και φτάνει εδώ μέσω της Πενταγιούς και της Αρτοτίνας (13 χιλιόμετρα μακριά από τη Γραμμένη Οξυά) είναι και ασφαλτοστρωμένος και λειτουργεί όλον τον χρόνο.

Το πανέμορφο αυτό χωριό είναι ιδανικό για ημερήσια εκδρομή ή road trip.

Κεντρική Φωτογραφία: https://grammenioxya.gr/

Διαβάστε επίσης:

The Lancet: Επιτάχυνση της προόδου προς την ισότητα των φύλων στην Yγεία και την Eπιστήμη

Eurovision 2024: Δίχασε την Ελλάδα, «εκτοξεύτηκε» στην Ευρώπη το “Zari” της Μαρίνας Σάττι

Σχετικά Άρθρα
Το Vinyl Market έρχεται στην Τεχνόπολη με πασχαλινή διάθεση!
Το Vinyl Market έρχεται στην Τεχνόπολη με πασχαλινή διάθεση!
Το ελληνικό Πάσχα ταξιδεύει στις αγορές του κόσμου και μας καλεί να ζήσουμε την παράδοση
Το ελληνικό Πάσχα ταξιδεύει στις αγορές του κόσμου και μας καλεί να ζήσουμε την παράδοση
athens-tattoo-convention-%ce%b5%cf%80%ce%b9%cf%83%cf%84%cf%81%ce%ad%cf%86%ce%b5%ce%b9-%ce%b3%ce%b9%ce%b1-16%ce%b7-%cf%87%cf%81%ce%bf%ce%bd%ce%b9%ce%ac-%ce%ba%ce%b1%ce%b9-%ce%b8%ce%b10
“Athens Tattoo Convention”: Επιστρέφει για 16η χρονιά και θα σας… στιγματίσει!
Η Εταιρεία Προστασίας Σπαστικών σας προσκαλεί στην Πασχαλινή Εορταγορά: «Λουλούδια & Χρώματα»
Η Εταιρεία Προστασίας Σπαστικών σας προσκαλεί στην Πασχαλινή Εορταγορά: «Λουλούδια & Χρώματα»
Αυτό είναι το καλύτερο rooftop μπαρ της Ευρώπης - Έχει μέχρι και σολάριουμ
Αυτό είναι το καλύτερο rooftop μπαρ της Ευρώπης – Έχει μέχρι και σολάριουμ
%cf%84%ce%bf-%ce%b5%ce%bb%ce%bb%ce%b7%ce%bd%ce%b9%ce%ba%cf%8c-%ce%bd%ce%b7%cf%83%ce%af-%cf%80%ce%bf%cf%85-%ce%b5%ce%be%cf%85%ce%bc%ce%bd%ce%bf%cf%8d%ce%bd-%ce%bf%ce%b9-%ce%b2%cf%81%ce%b5%cf%84%ce%b10
Το ελληνικό νησί που εξυμνούν οι Βρετανοί έχει… στραβά γλυκά και πάμφθηνη μπύρα

Ακολουθήστε μας στο Google News
και ενημερωθείτε πρώτοι για τα νέα άρθρα του