Ετήσιος γυναικολογικός έλεγχος: Τι περιλαμβάνει και όσα πρέπει να γνωρίζει κάθε γυναίκα

Με τον όρο πρόληψη ονομάζεται «η προσπάθεια ή οι ενέργειες που γίνονται για να προλάβουμε εκ των προτέρων και να αποτρέψουμε κάποιες αρνητικές ή ανεπιθυμητες καταστάσεις, ενέργειες ή συνέπειες».

Ο Ιπποκράτης πρώτος ανέφερε «Κάλλιον του θεραπεύειν το προλαμβάνει», δηλαδή είναι καλύτερο να προλάβεις μια νόσο από να χρειαστεί να τη θεραπεύσεις.

Μια από αυτές τις προληπτικές ενέργειες είναι και ο ετήσιος γυναικολογικός έλεγχος!

Ο γυναικολογικός έλεγχος γίνεται στα πλαίσια πρόληψης ή έγκαιρης διάγνωσης παθολογιών που σχετίζονται με την γυναικεία υγεία, είναι πολύ σημαντικός και καμιά γυναίκα, ανεξάρτητα με το ηλικιακό φάσμα στο οποίο ανήκει, δεν πρέπει να παραλείπει να επισκέπτεται τον γυναικολόγο της τουλάχιστον μία φορά το χρόνο.

Η γυναίκα θα πρέπει να γνωρίζει το είδος των εξετάσεων που περιλαμβάνει ένας ετήσιος έλεγχος αλλά και τους λόγους για τους οποίους πραγματοποιούνται. Το τεστ ΠΑΠ ή ο ενδοκολπικός υπέρηχος είναι πολύ σημαντικές εξετάσεις, αλλά μεμονωμένα δεν αποτελούν ολοκληρωμένο γυναικολογικό έλεγχο που μπορεί να μας δώσει μια πλήρη εικόνα της γυναικολογικής σας υγείας.

Πιο συγκεκριμένα, ο ετήσιος γυναικολογικός έλεγχος αποτελείται από ένα πλήθος κλινικών παρατηρήσεων, οι οποίες μπορούν να αναγνωρίσουν, αλλά και να προστατεύσουν μία γυναίκα από τους κινδύνους που ενδέχεται να την απειλούν σε οποιαδήποτε ηλικία και αν βρίσκεται.

Τι εξετάσεις περιλαμβάνει ο Ετήσιος Γυναικολογικός Έλεγχος;

Ο ετήσιος γυναικολογικός έλεγχος περιλαμβάνει: μία γυναικολογική εξέταση, το τεστ Παπανικολάου ,ένα υπερηχογράφημα για την απεικόνιση της ανατομίας των έσω γεννητικών οργάνων καθώς και ψηλάφηση των μαστών.

ΤΕΣΤ ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ

Το Τεστ Παπανικολάου είναι η βασικότερη ίσως εξέταση του γυναικολογικού ιατρείου. Με το Τεστ Παπ ή την πιο εξελιγμένη μορφή του την κυτταρολογία υγρής φάσεως είναι δυνατή η κυτταρολογική εξέταση κυττάρων που ελήφθησαν με ειδικά βουρτσάκια από τον κόλπο και τον τράχηλο. Στόχος της εξέτασης είναι η έγκαιρη διάγνωση αλλοιώσεων οι οποίες προηγούνται της εκδήλωσης καρκίνου του τραχήλου της μήτρας. Εκτός από ενδεχόμενη κακοήθεια, μπορούν επίσης να ανιχνευτούν ορισμένα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα, λοιμώξεις του κόλπου και του τραχήλου καθώς και τυχόν ατροφία.

Η εξέταση είναι ανώδυνη και μπορεί να γίνει οποιαδήποτε μέρα του κύκλου, εκτός από τις ημέρες της εμμήνου ρύσεως. Οι κολπικές πλύσεις και η σεξουαλική επαφή πρέπει να αποφεύγονται μία μέρα πριν καθώς ενώ χρήση ταμπόν ή κολπικής κρέμας για τουλάχιστον 48 ώρες πριν την εξέταση.

ΔΙΑΚΟΛΠΙΚΟ ΥΠΕΡΗΧΟΓΡΑΦΗΜΑ

Το υπερηχογράφημα αυτό μπορεί να απεικονίσει με ακρίβεια τα έσω γεννητικά όργανα ,πιθανές ανατομικές παραλλαγές της μήτρας, ενώ μπορεί να βοηθήσει στη διάγνωση αιτιών υπογονιμότητας, πυελικού πόνου, ανώμαλης αιμορραγίας, διαταραχών της εμμήνου ρύσεως ή πυελικών φλεγμονών.

Είναι χρήσιμο εργαλείο του γυναικολόγου στη διάγνωση καταστάσεων των έσω γεννητικών οργάνων της γυναίκας, όπως:

• Παθήσεις της μήτρας (ινομυώματα, πολύποδες, αδενομύωση)

• Μορφώματα των ωοθηκών

• Πυελική φλεγμονή (υδροσάλπιγγα, πυοσάλπιγγα, κ.α).

ΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΙΚΗ ΕΞΕΤΑΣΗ

Η εξέταση περιλαμβάνει την εξωτερική επισκόπηση των γεννητικών οργάνων και την ψηλάφηση της μήτρας και των εξαρτημάτων με αμφίχειρη γυναικολογική εξέταση.

Είναι σημαντικό να πραγματοποιείται διότι παθήσεις όπως πρόπτωση πυελικών οργάνων, ακράτεια ούρων ή και νοσήματα όπως οξυτενή κονδυλώματα δε διαγιγνώσκονται διαφορετικά!

ΕΛΕΓΧΟΣ ΜΑΣΤΩΝ

Η γυναικολογική εξέταση πρέπει να συμπληρώνεται από τον έλεγχο του μαστού. Απαραίτητη είναι η ψηλάφηση του μαστού. Εκτός από την ψηλάφηση που θα μας κάνει ο γιατρός μας κάθε χρόνο, κάθε γυναίκα πρέπει να αυτοεξετάζεται μία φορά το μήνα. Για τις γυναίκες αναπαραγωγικής ηλικίας, η ψηλάφηση καλό είναι να γίνεται με το τέλος της περιόδου . Οι γυναίκες που βρίσκονται στην εμμηνόπαυση μπορούν να έχουν μία ημέρα σταθερή κάθε μήνα!

Πρέπει να αναφέρουμε ότι γυναίκες άνω των 40 ετών πρέπει να υποβάλλονται σε ετήσια μαστογραφία Σε γυναίκες με ιστορικό καρκίνου μαστού στην οικογένεια, η πρώτη μαστογραφία γίνεται σε μικρότερη ηλικία που θα καθοριστεί από το γυναικολόγο.

Η έγκαιρη διάγνωση τυχόν προβλημάτων και ο εντοπισμός παθήσεων που δεν έχουν εμφανίσει ακόμα συμπτώματα ή βρίσκονται σε αρχικό στάδιο, επιτρέπει την πλήρη ίαση και την θεραπεία τους. Συνεπώς είναι σαφές ότι η συστηματική επίσκεψη στον γυναικολόγο και η προσεκτική εξέταση οδηγούν στην έγκαιρη διάγνωση και αντιμετώπιση καταστάσεων και συμβάλλουν τα μέγιστα στη διατήρηση της υγείας της!

Γεώργιος Π. Παναγάκης MD,M.Sc,Ph.Dc

Μαιευτήρας-Χειρουργός Γυναικολόγος

Πλωτάρχης Ιατρός Πολεμικού Ναυτικού

Υποψήφιος Διδάκτωρ Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ

Επιστημονικός Συνεργάτης Ά Μαιευτικής & Γυναικολογικής

Κλινικής ΕΚΠΑ, ΓΝΑ ‘’Αλεξάνδρα”

Μιχαλακοπούλου 88,Αθήνα 11528

www.ogynaikologossou.gr

@womans.modern.care

Τηλ:6944254660,2107770921

Ακολουθήστε τον γιατρό σε Facebook, Instagram, TikTok

Σχετικά Άρθρα
«Μίνι έντερα»: Ελπίδα για εξατομικευμένες θεραπείες σε άτομα με νόσο του Crohn
«Μίνι έντερα»: Ελπίδα για εξατομικευμένες θεραπείες σε άτομα με νόσο του Crohn
Δάγκειος πυρετός - Ιός Δυτικού Νείλου: Συναγερμός σε όλη την Ευρώπη - Ραγδαία αύξηση κρουσμάτων
Δάγκειος πυρετός – Ιός Δυτικού Νείλου: Συναγερμός σε όλη την Ευρώπη – Ραγδαία αύξηση κρουσμάτων
Κυτισινικλίνη: Νέα θεραπεία για τη διακοπή του καπνίσματος
Κυτισινικλίνη: Νέα θεραπεία για τη διακοπή του καπνίσματος
Δωρεάν rapid test HIV, ιογενoύς ηπατίτιδας και ΣΜΝ στο Athens Pride 2024
Δωρεάν rapid test HIV, ιογενoύς ηπατίτιδας και ΣΜΝ στο Athens Pride 2024
Παρβοϊός: Συμπτώματα, διάγνωση και αντιμετώπιση
Παρβοϊός: Συμπτώματα, διάγνωση και αντιμετώπιση
Φλεβίτιδα: Υπάρχει Θεραπεία;
Φλεβίτιδα: Υπάρχει Θεραπεία;

Ακολουθήστε μας στο Google News
και ενημερωθείτε πρώτοι για τα νέα άρθρα του