Τα νούμερα στις ΗΠΑ σοκάρουν, με 1.169 θανάτους χτες μέσα σε 24 ώρες, κάτι που κάνει τον κόσμο και ειδικά τους γιατρούς που παλεύουν μέρα νύχτα στα νοσοκομεία να μιλούν για καθυστέρηση στη λήψη σωστών μέτρων.
“Σκηνές από πολεμικές ταινίες γίνονται πραγματικότητα μπροστά μας”
Έλληνες γιατροί που εργάζονται σε νοσοκομεία της Νέας Υόρκης μάς μιλούν περιγράφοντας μια ζοφερή κατάσταση, μια κόλαση του Δάντη, που δεν γνωρίζουν πότε θα λάβει τέλος. “Εδώ είναι πόλεμος. Ζούμε σκηνές που θυμίζουν κινηματογραφικές ταινίες για τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Αυτοσχέδια εξωτερικά παραπήγματα παντού με κρεβάτια για ασθενείς με Covid-19. Πρώτη γραμμή, πόλεμος… Εγώ είμαι χειρουργός, πλέον όμως τα χειρουργεία έχουν περιοριστεί σε πολύ μικρούς χώρους και γίνονται μόνο τα απολύτως έκτακτα. Όλοι οι γιατροί, κάθε ειδικότητας, δουλεύουμε εθελοντικά στις πτέρυγες για κορωνοϊό, που στήνονται η μία μετά την άλλη μέσα στα νοσοκομεία”, μας λέει ο χειρουργός Βασίλης Κάκκος, που δουλεύει σε μεγάλο νοσοκομείο της Νέας Υόρκης τα τελευταία 10 χρόνια. “Δυστυχώς”, συνεχίζει ο γιατρός, “τα μέτρα δεν ελήφθησαν έγκαιρα, αλλά και πάλι, ακόμη, δεν είναι τόσο αυστηρά όσο θα έπρεπε για να αποφευχθεί όλο αυτό το θανατικό. Ακόμα και τώρα, οι πολίτες εδώ κυκλοφορούν ελεύθερα και βγαίνουν βόλτες. Πιστεύω πώς έπρεπε να ακολουθηθεί το παράδειγμα της Ελλάδας, που επέδειξε πολύ γρήγορα αντανακλαστικά”, συμπληρώνει ο κ. Κάκκος.
Ο Ελληνας πνευμονολόγος κ. Σωτήρης Κασσαπίδης από την Αστόρια, μιλώντας στο Mega, έκανε λόγο για συνθήκες «κόλασης» και πολέμου, τονίζοντας πως καθημερινά πεθαίνει κόσμος, δίχως να μπορέσει να έχει έναν δικό του άνθρωπο δίπλα του. Παρά τις προσπάθειες του συστήματος υγείας, η κατάσταση έχει ξεφύγει στη Νέα Υόρκη, καθώς μετρά εκατοντάδες νεκρούς και η κατάσταση ολοένα και χειροτερεύει, παρά το γεγονός ότι έχει επιστρατευτεί ακόμη και πλωτό νοσοκομείο.
«Είναι πόλεμος, είναι κάτι το απίστευτο. Δεν έχω δει αρρώστια τέτοια στη ζωή μου. Ασθενείς έρχονται, χειροτερεύουν και πεθαίνουν. Είναι κάτι από την τηλεόραση και από το θέατρο. Φορτηγά έρχονται και παίρνουν τους νεκρούς», σημείωσε αρχικά εμφανώς σοκαρισμένος.
«Είναι ακόμα νωρίς για βελτίωση. Πολλοί ζουν με την αρρώστια, αλλά οι πιο πολλοί πεθαίνουν, κάτι που είναι απίστευτο. Πάνε στα μηχανήματα για να τους βοηθήσουν να αναπνέουν. Τα νεφρά δεν δουλεύουν. Τους βάζουμε σε αιμοκάθαρση και στα μηχανήματα για τους πνεύμονες και τότε οι πιθανότητες να πεθάνουν είναι μεγάλες», πρόσθεσε.
“Πεθαίνουν από πνεύμονες και νεφρά”
«Οι ασθενείς εδώ είναι σαν να κοιτάζεις όλο το κράτος. Νέοι, γέροι, με προβλήματα και δίχως. Το μόνο που έχουμε δει είναι ότι οι μεγάλοι άντρες, πάνω από 50, και αυτοί που καπνίζουν και είναι μεγάλοι σε ηλικία και έχουν κιλά, είναι πιο εύκολο να πεθάνουν», εξήγησε ο κ. Κασσαπίδης. «Πεθαίνουν από πνεύμονες και από τα νεφρά. Οι πνεύμονες γεμίζουν με υγρό, τα νεφρά χειροτερεύουν σε τέσσερις ημέρες, και μετά τους βάζουμε για αιμοκάθαρση. Έχουμε και νεαρούς που είναι άρρωστοι», ανέφερε ο ίδιος και στην συνέχεια περιέγραψε το δράμα που ζουν στα νοσοκομεία, αλλά και οι συγγενείς των ασθενών.
“Είδα γιατρούς να λυγίζουν – Ευχομαι να μην το ζήσει αυτό η Ελλάδα”
«Το πρόβλημα που έχουμε είναι το εξής: όλοι οι ασθενείς που έρχονται εδώ πεθαίνουν μοναχοί τους. Δεν αφήνουμε την οικογένεια να έρθει να τους δει. Δεν υπάρχει κανείς να τους βαστήξει το χέρι. Δεν υπάρχει παπάς να έρθει να τους ευλογήσει. Είναι κόλαση. Τους βλέπεις από το γυαλί έξω και περιμένεις. Είναι να κλαις κάθε βράδυ. Είμαι γιατρός, αυτή είναι η ζωή μου. Αυτό το ρόλο παίζω. Έχω δει συναδέλφους να λυγίζουν. Κλάματα κάθε μέρα. Είναι τρέλα, είναι κάτι το απίστευτο. Εύχομαι η Ελλάδα να μην το ζήσει αυτό. Χειροτερεύει και χειροτερεύει», πρόσθεσε.
Google News