Εξι λόγοι που τα αυγά είναι η πιο υγιεινή τροφή για τον οργανισμό μας

εξι-λόγοι-που-τα-αυγά-είναι-η-πιο-υγιειν

Τα αυγά θεωρούνται από τις πιο υγιεινές τροφές που μπορούμε να έχουμε στο τραπέζι μας.

Ένα αυγό περιέχει μία εξαιρετική σειρά από θρεπτικά συστατικά για τον οργανισμό, όπως βιταμίνες, μέταλλα, υψηλής ποιότητας πρωτεΐνη και ωφέλιμα λιπαρά.

1. Περιέχουν βιταμίνες

Για παράδειγμα, ένα μεγάλο αυγό περιέχει 9% της συνιστώμενης ημερήσιας πρόσληψης βιταμίνη Β12 (κοβαλαμίνη), 15% βιταμίνη Β2 (ριβοφλαβίνη), 7% βιταμίνη Β5 (παντοθενικό οξύ) και 22% σελήνιο.

Επίσης, τα αυγά περιέχουν και μικρές ποσότητες από όλες τις βιταμίνες και τα μέταλλα που είναι απαραίτητα για τον οργανισμό, όπως ασβέστιο, σίδηρο, ψευδάργυρο μαγνήσιο, βιταμίνη Ε, φυλλικό οξύ και πολλά ακόμη.

Σε θερμιδική αξία, ένα μεγάλο αυγό περιέχει 77 θερμίδες, με 6 γραμμάρια πρωτεΐνης, 5 λίπος και ίχνη υδατανθράκων. Είναι πολύ σημαντικό να κατανοήσουμε ότι σχεδόν όλα τα τα συστατικά περιέχονται στον κρόκο, καθώς το ασπράδι περιέχει μόνο πρωτεΐνη.

2. Βελτιώνουν τη χοληστερόλη

Ο βασικός λόγος που πολλοί άνθρωποι αποφεύγουν τα υγά είναι επειδή σχετίζονται με τη χοληστερόλη. Ένα μεγάλο αυγό περιέχει 212 mg χοληστερόλης. Ωστόσο, οι φυσικές πηγές χοληστερόλης από τη διατροφή έχουν μικρή επίδραση στα επίπεδά της στο αίμα. Το συκώτι μας παράγει χοληστερόλη κάθε μέρα και η ποσότητα που παράγει εξαρτάται από το πόσο τρώμε.

Εάν προσλαμβάνουμε μεγάλη ποσότητα χοληστερόλης από τις τροφές, το συκώτι παράγει λιγότερη και αντίστροφα. Το θέμα είναι ότι πολλές έρευνες έχουν δείξει ότι το αυγό βελτιώνει τη χοληστερόλη.

Αυξάνουν την «καλή» χοληστερόλη και τείνουν να τροποποιήσουν την κακή LDL. Άλλες έρευνες εξετάζχουν πώς η κατανάλωση αυγών αποσοβεί τον κίνδυνο των καρδιοπαθειών, ενώ δεν έχει βρεθεί σύνδεση μεταξύ των δύο. Στον αντίποδα, τα αυγά έχουν συνδεθεί με τα ωφέλη στην υγεία. Μελέτη υποστηρίζει ότι τρώγοντας τρία αυγά τη μέρα μειώνεται η αντίσταση στην ινσουλίνη, αυξάνεται η καλή HDL στους ανθρώπους με μεταβολικό σύνδρομο. Παρόλα αυτά, μερικές έρευνες έδειξαν αυξημένο κίνδυνο καρδιοπαθειών σε ανθρώπους με διαβήτη. Αυτό απαιτεί περαιτέρω έρευνα

3. Περιέχουν χολίνη, ένα σημαντικό συστατικό για τον εγκέφαλο

Η χολίνη είναι ένα λιγότερο γνωστό συστατικό, το οποίο συχνά συγκαταλέγτεαι στο σύμπλεγμα των Β – βιταμιών. Είναι απαραίτητο για την υγεία του οργανισμού και για διάφορες λειτουργίες του. Απαιτείται για να συνθέτει την νευροδιαβιβαστική ακετυλοχολίνη και είναι επίσης συστατικό των κυτταρικών μεμβρανών.

Η χαμηλή πρόσληψη χολίνης συνδέεται με ασθένειες του ήπατος, καρδικά νοσήματα και νευρολογικές δυσλειτουργίες. Αυτό το θρεπτικό συστατικό είναι, επιπλέον, ωφέλιμο για τις γυναίκες στην εγκυμοσύνη. Μελέτες έχουν δείξει ότι η χαμηλή πρόσληψη χολίνης μπορεί να αυξήσει το ρίσκο της μειωμένης γνωστικής λειτουργίας στο έμβρυ. Πολλοί άνθρωποι δεν προσλαβμάνουν αρκετή ποσότητα χολίνης. Παρδείγματος χάρη, μία μελέτη σε εγκύους έδειξε ότι μόλις το 23% άγγιξε την απαραίτητη πρόσληψη χολίνης.

Οι καλύτερες πηγές πρόσληψης χολίνης στη διατροφή είναι τα αυγά και το μοσχαρίσιο συκώτι. Ένα μεγάλο αυγό περιέχει 113 mg χολίνης.

4. Πλούσια σε πρωτεΐνες και αμινοξέα

Οι πρωτεΐνες είναι τα δομικά υλικά του σώματος. Αποτελούνται από αμινοξέα που είναι συνδεδεμένα μεταξύ τους και διπλώνονται σε περίπλοκα σχήματα.

Υπάρχουν περίπου 21 αμινοξέα που χρησιμοποιεί το σώμα για να συνθέσει τις πρωτεΐνες του.

Εννέα από αυτά δεν μπορούν να παραχθούν από τον οργανισμό, αλλά προσλαμβάνονται από τη διατροφή.

5. Προστατεύουν τα μάτια

Τα αυγά περιέχουν λουτεΐνη και ζεαξανθίνη που προστατεύουν τα μάτια

Υπάρχουν δύο αντιοξειδωτικά στα αυγά, που μπορούν να έχουν ισχυρά προστατευτικά αποτελέσματα για τα μάτια. Λέγονται λουτεΐνη και ζεαξανθίνη, και αμφότερα βρίσκονται στον κρόκο. Τα δύο αυτά αντιοξειδωτικά τείνουν να συγκεντρώνονται στον αμφιβληστροειδή χιτώνα, το κομμάτι του ματιού που προστατεύει τα μάτια από την επιβλαβή, ηλιακή ακτινοβολία.

Παράλληλα, μειώνουν σημαντικά τον κίνδυνο της ωχράς κηλίδας και του καταρράκτη, που συγκαταλέγονται στις κορυφαίες αιτίες δυσλειτουργίας της όρασης και της τύφλωσης στις μεγαλύτερες ηλικίες. Έρευνα έχει αποκαλύψει ότι τρώγοντας 1,3 κρόκους αυγού την ημέρα για 4 – 5 εβδομάδες, αυξάνονται τα επίπεδα ζεαξανθίνης στο αίμα σε ποσοστό 114 – 142% και της λουτεΐνης από 28–50%

6. Βοηθούν στην απώλεια βάρους

Τα αυγά περιέχουν μόνο ίχνη από υδατάνθρακες, όμως είναι πλούσια σε πρωτεΐνες και καλά λιπαρά. Βρίσκονται πολύ ψηλά στον δείκτη κορεσμού και κατ’ επέκταση, όταν τα τρώμε στο πρωινό μας, βοηθούν στην απώλεια κιλών.

Σε μία έρευνα, 30 υπέρβαρες ή παχύσαρκες γυναίκες έτρωγαν στο πρωινό τους αυγά και μπέιγκελ. Και τα δύο είχαν τις ίδιες ποσότητες θερμίδων. Οι γυναίκες που έτρωγαν αυγά ένιωθαν πιο πολύ χορτασμένες και κατανάλωναν λιγότερες θερμίδες μέσα στην υπόλοιπη ημέρα και για τις επόμενες 36 ώρες.

Άλλη έρευνα που διήρκεσε οκτώ εβδομάδες, οι συμμετέχοντες έτρωγαν αυγά για πρωϊνό, κάτι που οδήγησε σε σημαντική απώλεια βάρους σε αντιδιαστολή με αυτούς που έτρωγαν την ίδια ποσότητα θερμίδων που λάμβαναν από άλλες τροφές.

Ειδικότερα έχασαν:

  • 65% περισότερο σωματικό βάρος
  • 16% περισσότερο λίπος
  • Είχαν κατά 61% μεγαλύτερη μείωση του Δείκτη Μάζας Σώματος
  • 34% μεγαλύτερη μείωση της περιφέρειας μέσης

Προσοχή: Δεν είναι όλα τα αυγά ίδια

Αυτό που θα πρέπει να λάβετε σοβαρά υπόψη είναι ότι δεν είναι όλα τα αυγά ίδια. Πολλά προέρχονται από εκκολαπτήρια και εργοστάσια και οι κότες ταΐζονται με τροποποιητές, κάτι που αλλάζει την τελική θρεπτική σύσταση των αυγών τους.

Το ιδανικότερο είναι να αγοράσετε αυγά εμπλουτισμένα με ω-3 λιπαρά ή φρέσκα, τα οποία είναι πιο υγιεινά και θρεπτικά

Παρόλα αυτά, και τα αυγά που πωλούνται στο σούπερ μάρκετ είναι μία καλή επιλογή, εάν δεν μπορείτε να έχετε πρόσβαση σε αυτά που προαναφέρθηκαν.

Τα αυγά λοιπόν, είναι από τις πιο θρεπτικές τροφές που μπορείτε να βρείτε ελεύθερα, περιέχουν όλες τις βιταμίνες και τα μέταλλα που χρειάζεστε, ενώ είναι ένα πολύ οικονομικό superfood

Διαβάστε επίσης

Πώς το χέρι σου μπορεί να σου δείξει πόσο πρέπει να φας – Το κόλπο που θα σε ενθουσιάσει!

Ευέλικτη διατροφή: Έτσι, θα χάσεις βάρος τρώγοντας τα πάντα

10 τροφές που δεν είναι τόσο υγιεινές όσο νομίζουμε!

Σχετικά Άρθρα
Είναι το τακτικό ζύγισμα ο δρόμος για να πετύχουμε το βάρος που θέλουμε;
Είναι το τακτικό ζύγισμα ο δρόμος για να πετύχουμε το βάρος που θέλουμε;
Ελένη Πετρουλάκη: Αυτό είναι το απογευματινό της σνακ για να παραμένει σε φόρμα
Ελένη Πετρουλάκη: Αυτό είναι το απογευματινό της σνακ για να παραμένει σε φόρμα
Ετικέτες τροφίμων: Ποια είναι η σημασία τους; Όσα πρέπει να γνωρίζεις
Ετικέτες τροφίμων: Ποια είναι η σημασία τους; Όσα πρέπει να γνωρίζεις
Όταν ξέρεις ότι η μέρα σου εκτός σπιτιού θα είναι μεγάλη, μη φεύγεις χωρίς ένα σνακ
“Όταν ξέρεις ότι η μέρα σου εκτός σπιτιού θα είναι μεγάλη, ετοίμασε αυτό το σνακ”
Προσοχή: Αυτή η διατροφή οδηγεί σε απώλεια μνήμης
Προσοχή: Αυτή η διατροφή οδηγεί σε απώλεια μνήμης
5 τροφές που σε ξυπνούν όπως και ο καφές
5 τροφές που σε ξυπνούν όπως και ο καφές

Ακολουθήστε μας στο Google News
και ενημερωθείτε πρώτοι για τα νέα άρθρα του