Διαβάσαμε τη Ρεζέρβα του πρίγκιπα Χάρι – 3 συμπεράσματα και μία απορία για το πολυσυζητημένο βιβλίο

διαβάσαμε-τη-ρεζέρβα-του-πρίγκιπα-χάρ

Η “Ρεζέρβα“, η αυτοβιογραφία του πρίγκιπα Χάρι κυκλοφόρησε πριν έναν μήνα και σίγουρα έχετε διαβάσει πολλά αποσπάσματα από αυτήν που κυκλοφόρησαν από τα Μέσα ως θέματα με κραυγαλέους τίτλους. Και δικαιολογημένοι όλοι αυτοί οι τίτλοι, τύπου: “Ο Χάρι περιγράφει πώς ήταν η πρώτη του φορά”, “Σκοτώθηκαν τα δύο αδέλφια – Όταν ο Γουίλιαμ χτύπησε τον Χάρι“, αφού ο ίδιος – άθελά του ή όχι – έδωσε τροφή στον Τύπο να πάρει από την κατάθεση ψυχής του, τα κομμάτια που πουλάνε. Τα κομμάτια που προσφέρουν… θέαμα και κουτσομπολιό στο κοινό που “διψάει” να μάθει τι συμβαίνει πίσω από τις κλειστές πόρτες.

Και όταν οι πόρτες αυτές είναι του Παλατιού, τότε η “δίψα” γίνεται ακόρεστη. Και ο πρίγκιπας Χάρι με τη διήγησή του, σε πάρα πολλά σημεία, καλύπτει αυτή την ανάγκη του κόσμου. Και ναι, είναι σαν να… συνεργάζεται με τον Τύπο που τόσο μισεί. Γιατί, αλήθεια, ποιος στάθηκε στο γεγονός πως η συγκεκριμένη αυτοβιογραφία είναι μια κατάθεση ψυχής ενός πληγωμένου παιδιού, που παλεύει με “φαντάσματα” και “δαίμονες” ακόμα και στην ενήλικη ζωή του;

Γιατί, πέρα από το γεγονός ότι σε πολλά σημεία διαφώνησα με τα όσα περιγράφει – αρκετά τα βρήκα και υπερβολικά, σχεδόν αστεία για εμάς τους κοινούς θνητούς- τελειώνοντας το βιβλίο, η αίσθηση που μου άφησε, είναι αυτή ενός πληγωμένου ανθρώπου, ενός ενήλικα με καρδιά (και μυαλό) παιδιού που εύκολα μπορούν να τον… εκμεταλλευτούν, να τον χειραγωγήσουν. Ενός παιδιού που αισθάνομαι ότι πάντα κατευθυνόταν, πότε από την οικογένειά του και πότε από τη… Μέγκαν Μαρκλ. Και τώρα που είπε να υψώσει τη φωνή του, να βγει από τα… σκεπάσματα, το κάνει με λάθος τρόπο.

3 συμπεράσματα για το πολυσυζητημένο βιβλίο

Ο Χάρι είναι υπερβολικός για τον αδελφό του

Στο βιβλίο διαβάζουμε μόνο τη μία πλευρά, εκείνη του Χάρι. Μέχρι στιγμής, δεν έχουμε ακούσει την άλλη πλευρά, τον πρίγκιπα Γουίλιαμ – και δύσκολα θα την ακούσουμε – οπότε σε αυτές τις περιπτώσεις, όταν έχεις να κάνεις με τη σχέση αδελφών, δεν μπορείς να βγάλεις ασφαλή συμπεράσματα μόνο με τη μία άποψη.

Όμως, ακόμα κι έτσι, κάποια συμπεράσματα βγαίνουν. Διαβάζοντας όσα περιγράφει για τη σχέση με τον αδελφό του, αισθάνομαι πως είναι υπερβολικός. Ο Γουίλιαμ από τη μέρα που γεννήθηκε είναι προορισμένος για έναν συγκεκριμένο σκοπό: να γίνει μια μέρα βασιλιάς της Βρετανίας. Δεν ξέρουμε, αν πράγματι απολαμβάνει ή όχι τον συγκεκριμένο προορισμό ή έχει πάρει στα σοβαρά τον ρόλο του, αλλά έτσι πρέπει να γίνει.

Δεν ήταν επιλογή του να γεννηθεί διάδοχος, δεν ήταν επιλογή του Χάρι να γεννηθεί… ρεζέρβα. Έτυχε. Θα μπορούσε να ήταν αντίστροφα. Όμως, οι συνεχείς αναφορές του Χάρι σε αυτό, φανερώνει και μία ζήλια και ας μη θέλει να το παραδεχτεί. Ναι, είναι τραγικό να σε αποκαλεί η ίδια σου η οικογένεια “ρεζέρβα”, επειδή μια μέρα αν χρειαστεί θα πρέπει να δώσεις το ένα σου νεφρό στον διάδοχο. Αλλά ας είμαστε σοβαροί: υπάρχει αδελφή ή αδελφός που να μη δώσει το νεφρό του, στην αδελφή του ή στον αδελφό του; Το να σώσεις τη ζωή του αδελφού σου, αν χρειαστεί, σε καθιστά… ρεζέρβα;

Υπερβολικός είναι και σε άλλες περιγραφές για τη μεταξύ τους σχέση. Όπως ας πούμε ότι βρίσκει τραγικό και παρουσιάζει ως “κακό” τον Γουίλιαμ επειδή στο σχολείο τού έλεγε να μην του μιλάει όταν είναι με τους φίλους του. Συγγνώμη, αλλά τα θνητά μεγαλύτερα αδέλφια σε εμάς τα μικρότερα, έκαναν πως δεν μας γνώριζαν κιόλας. Οπότε, υπερβολικός και αχρείαστο δράμα. Εκτός και αν θέλει να παρουσιάσει τον εαυτό του ως θύμα.

Όπως για παράδειγμα όταν περιγράφει τον τσακωμό που είχαν, όταν ο Γουίλιαμ πρόσβαλε τη Μέγκαν και του επιτέθηκε, ενώ ο Χάρι δεν αντέδρασε. Αλήθεια τώρα; Υπάρχουν τέτοιοι αδελφικοί τσακωμοί όπου ο ένας κάθεται να τις φάει; Και δεν αντιδρά καθόλου;

%ce%b4%ce%b9%ce%b1%ce%b2%ce%ac%cf%83%ce%b1%ce%bc%ce%b5-%cf%84%ce%b7-%cf%81%ce%b5%ce%b6%ce%ad%cf%81%ce%b2%ce%b1-%cf%84%ce%bf%cf%85-%cf%80%cf%81%ce%af%ce%b3%ce%ba%ce%b9%cf%80%ce%b1-%cf%87%ce%ac%cf%810

Ο θάνατος της Νταϊάνα τον έχει πληγώσει βαθιά

Όταν σκοτώθηκε η πριγκίπισσα Νταϊάνα, ο Χάρι ήταν μόλις 12 ετών. Η περιγραφή που κάνει από τη στιγμή που έμαθε για τον θάνατό της μέχρι και μετά την κηδεία, είναι συγκλονιστική. Και είναι από τις λίγες στιγμές στο βιβλίο που ο πρίγκιπας αφήνει τα αισθήματά του όπως είναι, χωρίς υπερβολές και τραγικότητες.

Διαβάζοντας την εξομολόγησή του, μπορείς να νιώσεις τον πόνο του παιδιού που έχασε τη μητέρα του και τη διπλή δυστυχία που βιώνει: από τη μία εκείνη της τραγικής απώλειας και από την άλλη να μη μπορεί να εκφράσει τον πόνο του λόγω… Πρωτοκόλλου. Να μη μπορεί να θρηνήσει τη μαμά του, όπως κάθε παιδί. Και μέσα σε όλα αυτά, να έχει έναν πατέρα που να μην ξέρει πώς να παρηγορήσει το παιδί του που υποφέρει. Η σκηνή στο κρεβάτι με τον βασιλιά Κάρολο, μόλις έχει μάθει για τον θάνατο της Νταϊάνα, είναι συγκλονιστική.

Τον πόνο της απώλειας τον κουβαλάει μέχρι σήμερα. Φαίνεται πως δεν έχει ξεπεράσει τον θάνατό της και είναι σαν να ψάχνει να την βρει στο πρόσωπο της Μέγκαν Μαρκλ. Διαβάστε το βιβλίο και θα καταλάβετε. Ενώ μοιάζει σαν να έχει μία αγωνία να πείσει τον αναγνώστη πως αυτός είναι η συνέχεια της μητέρας του και ο Γουίλιαμ του πατέρα του, αμφισβητώντας με άκομψο τρόπο ακόμα και την ομοιότητα του αδελφού του με εκείνη. Ίσως κάποιος να του υπενθυμίσει πως η Νταϊάνα ήταν και μητέρα του Γουίλιαμ .

Από το Παλάτι.. . στη Μέγκαν

Όχι, δεν θα πω… “Από τη Σκύλλα στη Χάρυβδη”, αλλά ακόμα και μέσα από αυτή την τόσο ποιητική περιγραφή για την εκπληκτική Μέγκαν Μαρκλ, έχω αμφιβολίες αν αυτή η τελειότητα ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα ή είναι μόνο στα μάτια του ερωτευμένου Χάρι. Ναι, είναι πολύ όμορφο να θαυμάζει τη γυναίκα του, καλά έκανε και τα έβαλε με όλους και με όλα για εκείνη, αλλά να είναι όλοι τόσο κακοί και η Μαρκλ η τέλεια;

Δεν θα δώσω spoiler (γιατί αξίζει να το διαβάσετε), αλλά ο τρόπος που γνωρίστηκαν, τα πρώτα ραντεβού και όλες αυτές οι λεπτομέρειες που δίνει, σε πολλά σημεία με έκαναν να αισθάνομαι ότι διαβάζω ένα σενάριο ταινίας. Αλλά και μετά, η Μέγκαν ήταν μονίμως το θύμα. Ήταν;

Επίσης, αυτή η ανάγκη του Χάρι να βρίσκει συνεχώς ομοιότητες της συζύγου του με τη μητέρα του, είναι κουραστικό. Είπαμε “η νύφη της πεθεράς θα μοιάσει”, αλλά τόσο πολύ;

Γιατί είπαμε ότι έβγαλε το βιβλίο;

Διαβάζοντας το βιβλίο δεν βγήκα σοφότερη. Έμαθα πολλά “βρώμικα” μυστικά του Παλατιού, που πάντα ιντριγκάρουν, πήρα και αχρείαστες πληροφορίες – όπως τα κρυοπαγήματα στο μόριό του  – αλλά τον λόγο που έβγαλε τη συγκεκριμένη αυτοβιογραφία, δεν τον έχω καταλάβει ακόμα.

Ο Χάρι λέει πως ήθελε να διηγηθεί ο ίδιος τη δική του ιστορία. Και στο μεγαλύτερο μέρος του βιβλίου πείθει ότι αυτή ήταν η πρόθεσή του. Αισθάνεσαι πως είναι για εκείνον κατά κάποιο τρόπο μια λύτρωση από όσα τον βαραίνουν και τον έχουν πληγώσει βαθιά. Ειδικά, όταν περιγράφει τις κρίσεις πανικού από τις οποίες υποφέρει, αποκαλύπτοντας τα θέματα ψυχικής υγείας που αντιμετωπίζει και μιλάει ανοιχτά στις ομιλίες του.

Όμως δεν παύει να είναι μια αυτοβιογραφία και η διήγηση είναι δική του, άρα υποκειμενική. Και όπως λέει ο ίδιος «οι αναμνήσεις του καθενός μπορεί να διαφέρουν». Οπότε, σε αυτή την περίπτωση έχουμε μόνο τις δικές του και της Μαρκλ, όχι των υπόλοιπων μελών.

Αν έβγαλε το βιβλίο για να πληγώσει την οικογένειά του, για να πάρει το αίμα του πίσω, τα κατάφερε. Σε πολλά σημεία τους εκθέτει ανεπανόρθωτα και αποκαλύπτει μυστικά και λεπτομέρειες που δεν θα έπρεπε να βγουν έξω από τους τοίχους του παλατιού. Ισχύουν ή όχι.

Αν έβγαλε το βιβλίο για να κερδίσει περισσότερα χρήματα και πάλι τα κατάφερε. Η Ρεζέρβα έχει σημειώσει τις μεγαλύτερες πωλήσεις όλων των εποχών στη Βρετανία για μη λογοτεχνικό βιβλίο, τα αντίτυπα πουλάνε σαν τρελά σε όλο τον κόσμο και μέσα σε ένα μήνα, θεωρείται ένα εκδοτικό – φαινόμενο!

Αν αξίζει να το διαβάσετε; Ναι, αξίζει. Όσα αποσπάσματα έχουν δει το φως της δημοσιότητας, είναι λίγα. Πιστέψτε με, υπάρχουν πολλά ακόμα να διαβάσετε. Ειδικά, ο επίλογος που αποκαλύπτει όλο το παρασκήνιο από την ημέρα του θανάτου της βασίλισσας Ελισάβετ και όσα ακολούθησαν τις επόμενες ημέρες της κηδείας, είναι από τα πιο σημαντικά σημεία του βιβλίου. Εξάλλου, εδώ ο Χάρι μεταξύ άλλων, αποκαλύπτει τη “θνητή” σχέση που είχε με τη γιαγιά του και που προσπερνούσε το αυστηρό Πρωτόκολλο. Κι, επίσης, επιβεβαιώνει αυτό που όλοι υποψιαζόμασταν χρόνια τώρα… την αδυναμία που είχε η βασίλισσα στον ατίθασο, αλλά και πληγωμένο εγγονό της.

Η αυτοβιογραφία του πρίγκιπα Χάρι με τίτλο Ρεζέρβα κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Πεδίο.

Διαβάστε επίσης

Είδαμε το «Tar» με την Κέιτ Μπλάνσετ σε μία οσκαρική αποκαθήλωση μίας ιδιοφυΐας

Βασιλική Γούλα: “Η καθημερινότητα μίας γυναίκας που πάσχει από Σακχαρώδη Διαβήτη είναι γεμάτη προκλήσεις”

“Φιλουμένα Μαρτουράνο”: Πότε ξεκινάνε και πάλι οι παραστάσεις, μετά την περιπέτεια υγείας της Μαρίας Ναυπλιώτου

Σχετικά Άρθρα
"Πνοή Ζωής": Το βιβλίο που στέλνει αισιόδοξο, διαχρονικό μήνυμα ενάντια στον καρκίνο του πνεύμονα
“Πνοή Ζωής”: Το βιβλίο που στέλνει αισιόδοξο, διαχρονικό μήνυμα ενάντια στον καρκίνο του πνεύμονα
Παρουσίαση του λευκώματος «Αγορά Μοδιάνο Θεσσαλονίκη»
Παρουσίαση του λευκώματος «Αγορά Μοδιάνο Θεσσαλονίκη»
Πώς ακούγοντας βιβλία έγινε καλύτερη η καθημερινότητά μου κι αντιμετωπίζω, πια τις "μαύρες" μέρες μου
Πώς “ακούγοντας” βιβλία έγινε καλύτερη η καθημερινότητά μου κι αντιμετωπίζω πια τις “μαύρες” μέρες μου
"Selfie… Είσαι και φαίνεσαι!" Το νέο βιβλίο της Αλέκας Ζωγράφου έρχεται να μας διδάξει πολλά
“Selfie… Είσαι και φαίνεσαι!” Το νέο βιβλίο της Αλέκας Ζωγράφου έρχεται να μας διδάξει πολλά
"100 ατάκες. 100 ιστορίες. 1 βιβλίο": Το πρωτότυπο συγγραφικό έργο της Μαρίας Τσατσάκη για τον έρωτα
“100 ατάκες. 100 ιστορίες. 1 βιβλίο”: Το πρωτότυπο συγγραφικό έργο της Μαρίας Τσατσάκη για τον έρωτα
35η Έκθεση Βιβλίου Πειραιά: Πάρε το Μετρό για να βρεθείς στο πολιτιστικό γεγονός της πόλης!
35η Έκθεση Βιβλίου Πειραιά: Πάρε το Μετρό για να βρεθείς στο πολιτιστικό γεγονός της πόλης!

Ακολουθήστε μας στο Google News
και ενημερωθείτε πρώτοι για τα νέα άρθρα του