Αρναία: Η χειμερινή πλευρά της Χαλκιδικής – Και σαν αυτή… δεν έχει!

αρναία-η-χειμερινή-πλευρά-της-χαλκιδι

Ναι τη φράση, “σαν τη Χαλκιδική δεν έχει” την έχουμε ακούσει όλοι και έχουμε συμφωνήσει όλοι όσοι έχουμε βρεθεί στο μέρος αυτό της βόρειας Ελλάδας. Αδιαμφισβήτητα τη Χαλκιδική την έχουμε συνδέσει στο μυαλό μας με το ελληνικό καλοκαίρι καθώς απότελεί έναν από τους πιο δημοφιλείς προορισμούς, με τις ατελείωτες παραλίες και τα γαλαζοπράσινα νερά τους να προσελκύουν κάθε χρόνο αμέτρητους επισκέπτες.

Ωστόσο, η Χαλκιδική είναι θα λέγαμε, ένα νόμισμα με δύο όψεις: τη δημοφιλή καλοκαιρινή και τη λιγότερο γνωστή, τη χειμερινή. Γιατί, σαν τη Χαλκιδική δεν έχει και τον χειμώνα, αρκεί να ανακαλύψετε τους οικισμούς της που είναι μικρά διαμαντάκια για μια χειμερινή απόδραση.

%ce%b1%cf%81%ce%bd%ce%b1%ce%af%ce%b1-%ce%b7-%cf%87%ce%b5%ce%b9%ce%bc%ce%b5%cf%81%ce%b9%ce%bd%ce%ae-%cf%80%ce%bb%ce%b5%cf%85%cf%81%ce%ac-%cf%84%ce%b7%cf%82-%cf%87%ce%b1%ce%bb%ce%ba%ce%b9%ce%b4%ce%b90

Αρναία, το “στολίδι της Χαλκιδικής

Χαρακτηριστικό, εδώ παράδειγμα είναι η Αρναία, γνωστή και ως το “στολίδι της Χαλκιδικής. Είναι χτισμένη αμφιθεατρικά μέσα σε ένα καταπράσινο τοπίο με πλούσια δάση και τρεχούμενα νερά, στους πρόποδες του όρους Χολομώντα. Και πρόκειται για έναν «παραδοσιακό οικισμό» και «ιστορικό τόπο» –χαρακτηρίστηκε έτσι από το Υπουργείο Πολιτισμού το 1987– που ξεχωρίζει για την παραδοσιακή αρχιτεκτονική των κτιρίων της, τα οποία έχουν χαρακτηριστεί ως διατηρητέα- έργα τέχνης.

%ce%b1%cf%81%ce%bd%ce%b1%ce%af%ce%b1-%ce%b7-%cf%87%ce%b5%ce%b9%ce%bc%ce%b5%cf%81%ce%b9%ce%bd%ce%ae-%cf%80%ce%bb%ce%b5%cf%85%cf%81%ce%ac-%cf%84%ce%b7%cf%82-%cf%87%ce%b1%ce%bb%ce%ba%ce%b9%ce%b4%ce%b92

Σημείο αναφοράς του χωριού είναι η κεντρική πλατεία, το «παζάρι» όπως την αποκαλούν και οι περισσότεροι, με τον χαρακτηριστικό τεράστιο πλάτανο, όπου συγκεντρώνεται και η μεγαλύτερη δραστηριότητα στον οικισμό.

%ce%b1%cf%81%ce%bd%ce%b1%ce%af%ce%b1-%ce%b7-%cf%87%ce%b5%ce%b9%ce%bc%ce%b5%cf%81%ce%b9%ce%bd%ce%ae-%cf%80%ce%bb%ce%b5%cf%85%cf%81%ce%ac-%cf%84%ce%b7%cf%82-%cf%87%ce%b1%ce%bb%ce%ba%ce%b9%ce%b4%ce%b94

Από αυτήν ξεκινάνε στενά, πλακόστρωτα γραφικά σοκάκια με σπίτια πολύ κοντά το ένα στο άλλο, χωρίς αυλές, που χρονολογούνται από το πρώτο μισό του 19ου αιώνα και άλλα από το χρονικό διάστημα 1850-1945.

%ce%b1%cf%81%ce%bd%ce%b1%ce%af%ce%b1-%ce%b7-%cf%87%ce%b5%ce%b9%ce%bc%ce%b5%cf%81%ce%b9%ce%bd%ce%ae-%cf%80%ce%bb%ce%b5%cf%85%cf%81%ce%ac-%cf%84%ce%b7%cf%82-%cf%87%ce%b1%ce%bb%ce%ba%ce%b9%ce%b4%ce%b96

Τα πιο αξιόλογα δείγματα της χαρακτηριστικής αρχιτεκτονικής της Αρναίας συναντιούνται στη συνοικία της Γαννούδενας όπου βρίσκεται και το περίφημο Αρχοντικό Ιατρού, που λειτουργεί ως Ιστορικό Λαογραφικό Μουσείο, καθώς και το Μουσείο Υφαντικής.

Διαβάστε επίσης

Λίμνη Πλαστήρα: Το “στολίδι” της Καρδίτσας είναι σαν πίνακας ζωγραφικής – Εικόνες που μαγεύουν!

Φθινοπωρινή απόδραση στην Αρεόπολη – Εκεί όπου η ιστορία συναντά την παράδοση

Το Μουσείο του Ρίτσου και 4 ακόμα λόγοι για ένα φθινοπωρινό τριήμερο στη Μονεμβασιά

Σχετικά Άρθρα
Λυκαβηττός: Ο αγαπημένος λόφος των Αθηναίων και η ιστορία του
Λυκαβηττός: Ο αγαπημένος λόφος των Αθηναίων και η ιστορία του
Φαράγγι του Χάβου: Ένας κρυμμένος παράδεισος στην καρδιά της Εύβοιας
Φαράγγι του Χάβου: Ένας κρυμμένος παράδεισος στην καρδιά της Εύβοιας
Αυτές είναι οι πιο ρομαντικές πόλεις στην Ευρώπη - Σε ποια θέση βρίσκεται η Αθήνα;
Αυτές είναι οι πιο ρομαντικές πόλεις στην Ευρώπη – Σε ποια θέση βρίσκεται η Αθήνα;
Συρράκο: Το πέτρινο «διαμάντι» των Τζουμέρκων - Δείτε τις φωτογραφίες
Συρράκο: Το πέτρινο «διαμάντι» των Τζουμέρκων – Δείτε τις φωτογραφίες
Άνω Δολιανά: Ζήστε μία υπέροχη πεζοπορική διαδρομή στην καρδιά της Αρκαδίας!
Άνω Δολιανά: Ζήστε μία υπέροχη πεζοπορική διαδρομή στην καρδιά της Αρκαδίας!
Ανακαλύψτε τοπία μαγευτικής ομορφιάς της Ελλάδας
Ανακαλύψτε τοπία μαγευτικής ομορφιάς της Ελλάδας

Ακολουθήστε μας στο Google News
και ενημερωθείτε πρώτοι για τα νέα άρθρα του