“Αποφάσισα να εμβολιαστώ κατά του covid-19. Μπορώ να κάνω botox;”

αποφάσισα-να-εμβολιαστώ-κατά-του-covid-19-μ

Πρόκειται για ένα ερώτημα που απασχολεί πολλούς ανθρώπους, καθώς με την άρση της καραντίνας όλοι θέλουμε να φροντίσουμε τον εαυτό μας και να ανανεωθούμε. Επειδή όμως τις τελευταίες μέρες υπάρχει μια ανησυχία αναφορικά με το κατά πόσο είναι ασφαλές να προβούμε σε μη επεμβατικές αισθητικές πράξεις πριν τον εμβολιασμό μας για τον covid-19, το infowoman.gr ρώτησε τον πλέον ειδικό, τον Δερματολόγο- Δερματοχειρουργό, Dr. Ιωάννη Παπαγγελόπουλο, Διδακτωρ Ιατρικής Σχολής Πανεπστημίου Αθηνών ώστε να μας δώσει μια εμπεριστατωμένη απάντηση.

“Καθώς όλο και περισσότεροι άνθρωποι εμβολιάζονται κατά του COVID-19, εμφανίζονται ερωτήματα κατά πόσο υπάρχει κίνδυνος από τις προαναφερθείσες αισθητικές παρεμβάσεις. Προς το παρόν, δεν υπάρχουν αφενός ενδείξεις αφετέρου επίσημη οδηγία από την Αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) ή τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) που να υποστηρίζουν ότι δεν μπορεί κάποιος να υποβληθεί σε θεραπεία με Botox ή εμφυτευμάτα υαλουρονικού οξέος , πριν ή μετά τη λήψη του εμβολίου.

Διαβάστε επίσης: Πλαστικός χειρουργός “δίνει” την Κέιτ Μίντλετον για το botox που έχει κάνει

Περιπτώσεις ασθενών που είχε προηγηθεί ενέσιμη έγχυση Botox δεν είχαν καμία ανεπιθύμητη αντίδραση σε αυτό μετά τη λήψη του εμβολίου COVID.

Έχουν αναφερθεί τρία περιστατικά ατόμων που είχαν τοποθετήσει δερματικά εμφυτεύματα υαλουρονικού οξέος στο πρόσωπο και εμφάνισαν τοπικό πρήξιμο, “πιθανώς λόγω ανοσοαπόκρισης που διεγείρει το εμβόλιο” όταν αλληλεπιδρά με τα πληρωτικά υλικά, μετά τη λήψη του εμβολίου Moderna.

Τα περιστατικά αυτά είναι πολύ σπάνια αναλογιζόμενοι πόσα εκατομμύρια εμβολιασμένων έχουν υπάρξει, παράλληλα οι ως άνω αλλεργικες αντιδράσεις του προσώπου ήταν ήπιες και ανταποκρίθηκαν γρήγορα σε από του στόματος στεροειδή ή αντισταμινικά δισκία. Καμία από τις προαναφερόμενες περιπτώσεις δεν χρειάστηκε νοσηλεία, καμία δεν θεωρήθηκε απειλητική για τη ζωή και δεν υπήρξαν μακροχρόνιες επιπλοκές σε όσους ανέφεραν ότι είχαν οίδημα στο πρόσωπο μετά τη λήψη του εμβολίου COVID-19. Όπως και με άλλα εμβόλια, το οίδημα του προσώπου και των χειλέων δεν είναι ασυνήθιστη παρενέργεια. Ο FDA και οι κατασκευαστές των εγκεκριμένων εμβολίων COVID-19 συνεχίζουν να παρακολουθούν άλλες παρόμοιες αντιδράσεις (εάν υπάρξουν).

Εχοντας κάποιος ήδη ιστορικό δερματικών εμφυτευμάτων ή Botox δεν πρέπει να διστάζει να εμβολιαστεί. Οι κίνδυνοι που ελλοχεύουν από πιθανή λοίμωξη από τον ιό COVID-19 είναι σαφέστατα σοβαρότεροι αυτών που μπορεί να προκύψουν από αντίδραση σε ένα από τα εμβόλια, εάν ο ασθενής έχει ιστορικό χρήσης δερματικών εμφυτευμάτων ή Botox. Σημαντικό είναι να τηρήσουμε ένα χρονοδιάγραμμα και να δώσουμε λίγο χρόνο στο σώμα και στο ανοσοποιητικό σύστημα να ανακάμψει. Η συμβουλή μου είναι να περιμένει κανείς τουλάχιστον δύο εβδομάδες μετά την τελική δόση του εμβολίου, για να υποβληθεί σε πρώτη ή επαναληπτική θεραπεια με Botox ή υαλουρονικό οξύ. Οι προσωπικές μου ανησυχίες είναι εξαιρετικά μικρές δεδομένου ότι πιστεύω πως θα έπρεπε να εχει ήδη εμφανιστεί κάποιο μοτίβο παρενεργειών μέχρι τώρα εάν υπήρχε οποιοδήποτε αξιόλογο πρόβλημα, συνυπολογίζοντας τον τεράστιο αριθμό των μέχρι τωρα εμβολιασμένων ανά τον κόσμο.”

Dr. Ιωάννης Παπαγγελόπουλος

Δερματολόγος- Δερματοχειρουργός

Διδακτωρ Ιατρικής Σχολής Πανεπστημίου Αθηνών

www.antiaging-clinic.gr

Σχετικά Άρθρα
Κυτταρίτιδα: 'Ετσι, θα «εξαφανιστεί» πριν τις διακοπές!
Αρκεί το γυμναστήριο για να εξαφανίσεις την κυτταρίτιδα; – Τι πρέπει να κάνεις πριν τις διακοπές
Αυτή είναι η σύγχρονη τάση στην αισθητική ιατρική που οδηγεί στην αποφυγή υπερβολών
Αυτή είναι η σύγχρονη τάση στην αισθητική ιατρική που οδηγεί στην αποφυγή υπερβολών
Αυτή είναι η ρουτίνα ομορφιάς της Μέριλιν Μονρόε από το μακρινό 1959 - Ποια tips ισχύουν ακόμη και σήμερα;
Αυτή είναι η ρουτίνα ομορφιάς της Μέριλιν Μονρόε από το μακρινό 1959 – Ποια tips ισχύουν ακόμη και σήμερα;
Προστασία από τον ήλιο με την καινοτόμα ελβετική τεχνολογία της Ultrasun
Προστασία από τον ήλιο με την καινοτόμα ελβετική τεχνολογία της Ultrasun
"Σώσε το δέρμα σου" : Η La Roche-Posay στοχεύει σε πάνω από 1000 δωρεάν δερματολογικούς ελέγχους μέσα στο 2023
“Σώσε το δέρμα σου”: Η La Roche-Posay στοχεύει σε πάνω από 1.000 δωρεάν δερματολογικούς ελέγχους μέσα στο 2023
Υποδεχόμαστε το καλοκαίρι με το πιο εντυπωσιακό βλέμμα!
Υποδεχόμαστε το καλοκαίρι με το πιο εντυπωσιακό βλέμμα!

Ακολουθήστε μας στο Google News
και ενημερωθείτε πρώτοι για τα νέα άρθρα του