Έξοδος/Απόδραση

Από τη Φολέγανδρο μέχρι την Κέρκυρα: Τα παραδοσιακά πιάτα που πρέπει να δοκιμάσετε αυτό το καλοκαίρι

Ποιο είναι το πρώτο πράγμα που σας έρχεται στο μυαλό όταν ακούτε τις λέξεις «ελληνικό καλοκαίρι»; Για κάποιους είναι η θάλασσα, για άλλους ο ήλιος, για μερικούς η ξεκούραση, αλλά για τους περισσότερους από εμάς, αυτό που έρχεται στο μυαλό αυτομάτως είναι το υπέροχο ελληνικό φαγητό. Άλλωστε, το φαγητό είναι o ωραιότερος επίλογος για μία μέρα στη θάλασσα και τον ήλιο.

Όπου και να βρεθείτε το φετινό καλοκαίρι, η Ελλάδα, έχει τόσες πολλές ωραίες τοπικές συνταγές, που θα είναι κρίμα να μην τις δοκιμάσετε στις καλοκαιρινές σας διακοπές. Εμείς σας δίνουμε μία μικρή μόνο γεύση από τις τοπικές κουζίνες.

Φάβα (Σαντορίνη)

Η φάβα δεν είναι το μοναδικό παραδοσιακό φαγητό που θα βρει κανείς στην Σαντορίνη, αφού και oι ντοματοκεφτέδες της είναι εξίσου ξακουστοί. Σε κάθε περίπτωση, και τα δύο πιάτα είναι πεντανόστιμα.

Ρεβιθάδα (Σίφνος)

Η Σίφνος αγαπάει τα ρεβίθια, τα οποία μπορεί να φάει κανείς σε διάφορες εκδοχές, είτε ως ρεβιθάδα ή σε μορφή ρεβιθοκεφτέδων. Άλλο πιάτο που πρέπει να δοκιμάσετε είναι το «μαστέλο», που είναι κρέας ψημένο σε γάστρα, αλλά και την καπαροσαλάτα.

Φρουτάλια (Άνδρος)

Αυτό το πιάτο δεν το λες και ελαφρύ, αφού είναι ομελέτα με λουκάνικα και πατάτες, αλλά είναι εξαιρετικά νόστιμο! Μην παραλείψετε να το δοκιμάσετε!

Παστιτσάδα (Κέρκυρα)

Δεν είναι το μόνο παραδοσιακό κερκυραϊκό φαγητό, αφού υπάρχει το σοφρίτο και το μπουρδέτο, αλλά όταν σε ένα πιάτο μπαίνουν μακαρόνια και κοκκινιστό κρέας (αρνί ή μοσχάρι) τίποτα δεν μπορεί να πάει στραβά. Τυράκι τριμμένο μην ξεχάσετε να βάλετε.

Τυρόπιτα (Σκόπελος)

Όλες οι πίτες είναι πεντανόστιμες αλλά η σκοπελίτικη τυρόπιτα ξεχωρίζει για το γεγονός ότι είναι και στριφτή και τηγανητή.

Καγιανάς (Μάνη)

Πολλοί διεκδικούν την καταγωγή του, αλλά οι ντόπιοι είναι κάθετοι ότι ξεκίνησε από την Μάνη. Ο καγιανάς είναι το τέλειο ελαφρύ γεύμα για το μεσημέρι.

Γαμοπίλαφο (Κρήτη)

Τι να πρωτοπεί κανείς για την Κρήτη. Χοχλιοί, λυχναράκια, αρνάκι, καλιτσούνια και μυζηθροπιτάκια είναι μόνο μερικά από τα παραδοσιακά φαγητά που μπορεί να απολαύσει κανείς στην Κρήτη και ο κατάλογος συνεχίζεται. Ένα από τα πιο χαρακτηριστικά, όμως, κυρίως επειδή αποτελεί παράδοση στους γάμους στα περισσότερα χωριά, είναι το γαμοπίλαφο. Εάν βρεθείτε στην Κρήτη και τύχει να βρεθείτε σε κάποιον γάμο, ακόμα κι αν δεν είστε καλεσμένοι, ζητήστε ένα πιάτο γαμοπίλαφο. Θα χαρούν να σας το προσφέρουν κι εσείς θα χαρείτε που το φάγατε.

Ματσάτα (Φολέγανδρος)

Χειροποίητα μακαρόνια με κόκινα σάλτσα, κρέας και τριμμένο τυρί. Χρειάζεται να πούμε κι άλλα;

infowoman team

Recent Posts

Τι ζήτησε αστυνομικός από την Ελένη Τσαλιγοπούλου όταν τη σταμάτησε για αλκοτέστ;

Ο Κώστας Λειβαδάς αποκάλυψε ένα αστείο περιστατικό με την Ελένη Τσαλιγοπούλου, όταν η αστυνομία τη…

5 ώρες ago

Κυριακή 23 Μαρτίου 2025: Τι γιορτή είναι σήμερα;

Σήμερα, Κυριακή 23 Μαρτίου 2025, δεν γιορτάζει κάποιος γνωστός άγιος. Ωστόσο, είναι η Κυριακή Της…

16 ώρες ago

Καραλής – Ντουπλάντις: Η “κόντρα” που τους ανεβάζει σε νέα ύψη κρατά από τότε που ήταν έφηβοι

Δέκα χρόνια συναγωνίζονται στις μεγαλύτερες διοργανώσεις του κόσμου, από τότε που ήταν, σχεδόν, μικρά παιδιά.…

16 ώρες ago

Παγκόσμια Ημέρα κατά της Φυματίωσης: Στόχος του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας η εξάλειψή της κατά 90% το 2035

Η Ελληνική Πνευμονολογική Εταιρεία (ΕΠΕ) σε συνεργασία με το Πνευμονολογικό Τμήμα του Γενικού Παναρκαδικού Νοσοκομείου…

2 ημέρες ago

Με SUP από τη Θεσσαλονίκη στα Χανιά για να προσφέρουν στους πάσχοντες από καρκίνο – Μπορούμε να συνεισφέρουμε;

Θα διασχίσουν όλο το Αιγαίο, μια διαδρομή περίπου 870 χιλιομέτρων από τη Θεσσαλονίκη έως την…

2 ημέρες ago

“Αλληλογραφία κύκλος Α”: Η πρώτη συλλογή τραγουδιών της συνθέτριας Αρετής Κοκκίνου σε ποίηση Κώστα Καρτελιά

“Αλληλογραφία κύκλος Α” είναι ο τίτλος της πρώτης συλλογής τραγουδιών της συνθέτριας Αρετής Κοκκίνου σε…

3 ημέρες ago