Αμέλια Έρχαρτ: Οι θεωρίες συνωμοσίας γύρω από την εξαφάνιση της «βασίλισσας των αιθέρων»

85 χρόνια συμπληρώνονται σήμερα από την ημέρα που κηρύχθηκε επίσημα νεκρή,  η Αμερικανίδα πρωτοπόρος της αεροπορίας, συγγραφέας και φεμινίστρια Αμέλια Έρχαρτ. Και η πρώτη γυναίκα πιλότος που διέσχισε τον Ατλαντικό.

Ήταν κόρη του δικηγόρου Σάμιουελ Έρχαρτ και της Αμέλια Ότις. Γεννήθηκε στις 24 Ιουλίου 1897 και ως παιδί πέρασε πολλές ώρες σκαρφαλώνοντας στα δέντρα, κυνηγώντας αρουραίους με τουφέκι και συλλέγοντας σκουλήκια και ακρίδες. Έτσι, οι βιογράφοι της δε δίστασαν να της προσδώσουν τον χαρακτηρισμό του αγοροκόριτσου.

Η πρώτη απόπειρα να «πετάξει»

Το 1904, με τη βοήθεια του θείου της, κατασκεύασε μία κεκλιμένη ράμπα και τη στερέωσε στην οροφή του μικρού σπιτιού, που βρισκόταν στον κήπο της οικογένειάς της. Η πρώτη καταγεγραμμένη πτήση της μικρής Αμέλια τελείωσε δραματικά. Βγήκε από το σπασμένο ξύλινο κιβώτιο που είχε χρησιμοποιήσει ως έλκηθρο με μελανιασμένα χείλη, σκισμένο φόρεμα, αλλά και με το αίσθημα της αυτοπεποίθησης. «Είναι ακριβώς όπως το πέταγμα!», αναφώνησε.

Το 1919 εγγράφεται στο Πανεπιστήμιο Κολούμπια για να σπουδάσει Ιατρική. Ένα χρόνο αργότερα αλλάζει γνώμη και εγκαταλείπει τις σπουδές της. Στις 28 Δεκεμβρίου 1920 κι ενώ βρίσκεται στην Καλιφόρνια, επισκέπτεται με τον πατέρα της ένα αεροδρόμιο στο Λονγκ Μπιτς. Θα πετάξει για πρώτη φορά στη ζωή της και η δεκάλεπτη εμπειρία της στον αέρα θα της αλλάξει για πάντα τη ζωή.

Αποφασίζει να γίνει πιλότος και στις 3 Ιανουαρίου 1921 αρχίζει μαθήματα. Έξι μήνες αργότερα, αγοράζει ένα μεταχειρισμένο κίτρινο διπλάνο. Στις 22 Οκτωβρίου 1922 πετάει με το «Καναρίνι», όπως το ονόμασε, σε ύψος 14.000 ποδιών, δημιουργώντας παγκόσμιο ρεκόρ για γυναίκες. Στις 15 Μαΐου 1923 γίνεται η 16η γυναίκα με άδεια πιλότου.

%ce%b1%ce%bc%ce%ad%ce%bb%ce%b9%ce%b1-%ce%ad%cf%81%cf%87%ce%b1%cf%81%cf%84-%ce%bf%ce%b9-%ce%b8%ce%b5%cf%89%cf%81%ce%af%ce%b5%cf%82-%cf%83%cf%85%ce%bd%cf%89%ce%bc%ce%bf%cf%83%ce%af%ce%b1%cf%82-%ce%b30

Τον Απρίλιο του 1928 έλαβε ένα τηλεφώνημα από τον εκδότη και μετέπειτα σύζυγό της Τζορτζ Πάτναμ για να πετάξει ως επιβάτης πάνω από τον Ατλαντικό και να κρατήσει το ημερολόγιο της πτήσης. Η Έρχαρτ δέχθηκε χωρίς δεύτερη σκέψη και έγινε η πρώτη γυναίκα που διέσχισε πετώντας τον Ατλαντικό Ωκεανό (17-18 Ιουνίου 1928).

Αποφασισμένη να δικαιώσει τη φήμη που απέκτησε, πέταξε μόνη πάνω από τον Ατλαντικό Ωκεανό, το διήμερο 20-21 Μαΐου 1932, δημιουργώντας ένα νέο γυναικείο αεροπορικό ρεκόρ. Ακολούθησε σειρά πτήσεων κατά μήκος των ΗΠΑ και η ενεργός συμμετοχή της στην προώθηση της επιβατικής αεροπορίας. Παράλληλα, υποστήριξε το άνοιγμα της αεροπορίας στις γυναίκες και την κατάργηση της ανδροκρατίας στη νέα αυτή δραστηριότητα. Στις 11 Ιανουαρίου 1935 πραγματοποίησε μόνη της την πτήση από τη Χαβάη στην Καλιφόρνια, απόσταση μεγαλύτερη από αυτή που χωρίζει την Ευρώπη από τις ΗΠΑ, δημιουργώντας ένα ακόμη αεροπορικό ρεκόρ.

Η μοιραία πτήση

Την 1η Ιουνίου 1937 ξεκίνησε την υλοποίηση του πιο φιλόδοξου σχεδίου της, να πραγματοποιήσει τον γύρο του κόσμου με ένα δικινητήριο αεροπλάνο Λόκχιντ Ηλέκτρα, με συνοδοιπόρο τον αεροναυτίλο Φρεντ Νούναν. Αφού είχε καλύψει περισσότερο από τα δύο τρίτα της διαδρομής, το αεροπλάνο εξαφανίστηκε στον Κεντρικό Ειρηνικό, κοντά στη διεθνή γραμμή αλλαγής ημερομηνίας. Η Έρχαρτ κηρύχθηκε αγνοούμενη στις 2 Ιουλίου 1937 και θανούσα στις 5 Ιανουαρίου 1939.

%ce%b1%ce%bc%ce%ad%ce%bb%ce%b9%ce%b1-%ce%ad%cf%81%cf%87%ce%b1%cf%81%cf%84-%ce%bf%ce%b9-%ce%b8%ce%b5%cf%89%cf%81%ce%af%ce%b5%cf%82-%cf%83%cf%85%ce%bd%cf%89%ce%bc%ce%bf%cf%83%ce%af%ce%b1%cf%82-%ce%b32

Οι θεωρίες συνωμοσίας

Οι ερευνητές δεν έχουν σταματήσει να διατυπώνουν θεωρίες σχετικά με το τέλος της, με τρεις από αυτές να είναι οι επικρατέστερες.

Η πρώτη θεωρία και η περισσότερο αποδεκτή είναι ότι η Αμέλια Έρχαρτ και ο Φρεντ Νούναν έπεσαν λόγω χαμηλής ορατότητας και έλλειψης καυσίμων στον Ειρηνικό Ωκεανό, λίγα μίλια μακριά από τον προορισμό τους, με αποτέλεσμα να βρουν ακαριαίο θάνατο.

Το Νational Geographic υποστηρίζει ότι κατόρθωσαν να προσγειωθούν στη νήσο Νικουμαρόρο και επί μία εβδομάδα ζητούσαν βοήθεια μέσω ασυρμάτου, γεγονός που θεωρούν ότι αποδεικνύεται από τα οστά που βρέθηκαν στο νησί το 1940 και αρχικά αποδόθηκαν λανθασμένα σε ανδρικό σκελετό. Τα οστά αυτά έχουν σήμερα χαθεί και έρευνα που πραγματοποιήθηκε στις 30 Ιουνίου 2017 δεν εντόπισε σημαντικά στοιχεία.

Μια θολή φωτογραφία από το αρχείο του υπουργείου Οικονομικών των ΗΠΑ και ένα σχετικό ντοκιμαντέρ του History Channel αναζωπύρωσαν τη θεωρία ότι η Έρχαρτ και ο Νούναν αιχμαλωτίστηκαν από Ιάπωνες και φυλακίστηκαν σε στρατόπεδο στη νήσο Σαϊπάν. Στη φωτογραφία, που έχει τραβηχτεί σε μια αποβάθρα στις Νήσους Μάρσαλ στον Ειρηνικό Ωκεανό, διακρίνονται δύο φιγούρες που θα μπορούσαν να ανήκουν στην πιλότο και τον αεροναυτίλο, ενώ στην άκρη της κάποιοι υποστηρίζουν ότι φαίνεται το «Ηλέκτρα».

Συντάκτρια του Cosmopolitan και fashion icon

Οι πτήσεις δεν ήταν η μοναδική ασχολία της «βασίλισσας των αιθέρων». Έδινε ακούραστα διαλέξεις σε όλη τη χώρα για την αεροπορία και τα δικαιώματα των γυναικών. Είχε στήλη στο Cosmopolitan και σε άλλα έντυπα της εποχής. Έγραψε βιβλία, ανάμεσά τους το αυτοβιογραφικό «Last Flight», το οποίο δημοσιεύτηκε μετά την εξαφάνισή της.

Η Έρχαρτ ήταν και σχεδιάστρια ρούχων, μάλιστα η γραμμή τους ήταν απλή, βολική, με παντελόνια, μπλούζες, κοστούμια και καπέλα που φόραγε η ίδια και είχαν γίνει σήμα κατατεθέν της. Τα ρούχα της γίνονταν ανάρπαστα και η ίδια έκανε το μοντέλο σε καταλόγους και περιοδικά μόδας. Η Έρχαρτ σχεδίαζε μέχρι και βαλίτσες ταξιδιού, έτσι ακριβώς όπως τις ήθελε για τα υπερπόντια ταξίδια της.

Η Αμερικανίδα πιλότος θεωρείται πλέον μία από τις σημαντικότερες γυναίκες του 20ου αιώνα. Είναι η πρώτη γυναίκα που τιμήθηκε με παράσημο επειδή διέσχισε τον Ατλαντικό, έσπασε κάθε πιθανό ρεκόρ ως πιλότος, έγραψε βιβλία που γνώρισαν τεράστια επιτυχία και ίδρυσε μία οργάνωση που βοήθησε άλλες γυναίκες πιλότους να κυνηγήσουν το όνειρό τους.

«Οι γυναίκες πρέπει να προσπαθούν να κάνουν τα πράγματα όπως και οι άνδρες»

Σε ένα γράμμα προς τον σύζυγό της, που άφησε σε περίπτωση που κάποια πτήση της θα ήταν και η τελευταία, ανέφερε:

«Έχω απόλυτη συναίσθηση του κινδύνου. Θέλω να το κάνω, γιατί θέλω να το κάνω. Οι γυναίκες πρέπει να προσπαθούν να κάνουν τα πράγματα όπως και οι άνδρες. Όταν αποτυγχάνουν, η αποτυχία τους πρέπει να είναι πρόκληση για τους επόμενους».

Η ιστορία της δεν σταμάτησε ποτέ να προκαλεί θαυμασμό και να εξάπτει τη φαντασία. Το 2009 έγινε ταινία με πρωταγωνιστές τη Χίλαρι Σουάνκ και τον Ρίτσαρντ Γκιρ.

Διαβάστε επίσης

Είναι η Όλγα Δαμάνη ένα κόσμημα για την ελληνική τηλεόραση; Είναι!

Νόσησε από μηνιγγίτιδα, ακρωτηρίασαν τα άκρα της και το σώμα της γέμισε ουλές – Σήμερα στέλνει το πιο ισχυρό μήνυμα αυτοπεποίθησης

Ο Σπύρος Παπαδόπουλος για τον καρκίνο: Ο γιατρός μου είπε, μπορεί να έχεις 3 μήνες ζωής!

Σχετικά Άρθρα
%cf%83%ce%bf%cf%86%ce%af%ce%b1-%cf%86%ce%b9%ce%bb%ce%b9%cf%80%cf%80%ce%af%ce%b4%ce%bf%cf%85-%ce%b7-%ce%bc%ce%b7%cf%84%ce%ad%cf%81%ce%b1-%ce%bc%ce%bf%cf%85-%ce%bd%cf%8c%ce%bc%ce%b9%ce%b6%ce%b5-%cf%8c0
Σοφία Φιλιππίδου: Η μητέρα μου νόμιζε ότι θα αυτοκτονήσω – Μου φώναζε “συγχώρεσέ με”
%ce%b7-%ce%b5%ce%be%ce%bf%ce%bc%ce%bf%ce%bb%cf%8c%ce%b3%ce%b7%cf%83%ce%b7-%cf%84%ce%b7%cf%82-%ce%b5%cf%85%ce%b4%ce%bf%ce%ba%ce%af%ce%b1%cf%82-%cf%81%ce%bf%cf%85%ce%bc%ce%b5%ce%bb%ce%b9%cf%8e%cf%840
Η εξομολόγηση της Ευδοκίας Ρουμελιώτη: Ήμουν σίγουρη ότι έχω καρκίνο…
%ce%ba%ce%b5%cf%86%ce%b1%ce%bb%ce%bf%ce%b3%ce%b9%ce%ac%ce%bd%ce%bd%ce%b7-%ce%b3%ce%b9%ce%b1-%cf%84%ce%bf-%ce%b4%ce%b9%ce%b1%ce%b6%cf%8d%ce%b3%ce%b9%ce%bf-%ce%bc%ce%b5-%ce%bc%ce%ac%cf%84%cf%83%ce%b10
Κεφαλογιάννη για το διαζύγιο με Μάτσα: Δεν θέλησα παραφιλολογία, η άλλη πλευρά το αξιοποίησε για να κάνει θόρυβο
%ce%b3%ce%bd%cf%89%cf%83%cf%84%ce%ae-%ce%b4%ce%b7%ce%bc%ce%bf%cf%83%ce%b9%ce%bf%ce%b3%cf%81%ce%ac%cf%86%ce%bf%cf%82-%ce%ad%cf%80%ce%b5%cf%83%ce%b5-%ce%b8%cf%8d%ce%bc%ce%b1-%ce%ba%ce%bb%ce%bf%cf%800
Γνωστή δημοσιογράφος έπεσε θύμα κλοπής σε ταξίδι της στην Ιταλία – Η οργισμένη ανάρτησή της
%ce%ba%ce%b1%ce%af%cf%84%ce%b7-%ce%b3%ce%ba%cf%81%ce%ad%cf%85-%ce%bc%ce%b9%ce%b1-%ce%b4%cf%8d%cf%83%ce%ba%ce%bf%ce%bb%ce%b7-%ce%b6%cf%89%ce%ae-%ce%b1%ce%bb%ce%bb%ce%ac-%ce%b4%ce%b50
Καίτη Γκρέυ: Μια δύσκολη ζωή, αλλά… «Δε φοβήθηκα ποτέ. Ούτε και το θάνατο φοβάμαι. Εγώ έζησα για 100 ζωές, αγάπη μου”
%ce%bf-%ce%b3%ce%b5%cf%81%ce%ac%cf%83%ce%b9%ce%bc%ce%bf%cf%82-%ce%b3%ce%b5%ce%bd%ce%bd%ce%b1%cf%84%ce%ac%cf%82-%ce%b3%ce%b9%ce%b1-%cf%84%ce%b7-%ce%b4%cf%85%cf%83%ce%ba%ce%bf%ce%bb%ce%af%ce%b1-%ce%bd0
Ο Γεράσιμος Γεννατάς για τη δυσκολία να βρει δουλειά: Στέλνω μηνύματα και λέω ότι κάνω τη γάτα, τη γυναίκα, τον καναπέ…

Ακολουθήστε μας στο Google News
και ενημερωθείτε πρώτοι για τα νέα άρθρα του