Αλίκη Διπλαράκου: Η Μις Ευρώπη του ’30 που παραβίασε το άβατο του Αγίου Όρους

αλίκη-διπλαράκου-η-μις-ευρώπη-του-30-πο

Με εξωπραγματική πραγματική ομορφιά, που θυμίζει πρωταγωνίστριες της μεγάλης εποχής του βωβού κινηματογράφου, σήμερα θα τη χαρακτηρίζαμε επιτομή της vintage τελειότητας. Η Αλίκη Διπλαράκου, μία καλλονή του Μεσοπολέμου με καταγωγή από τη Μάνη ήταν η πρώτη Ελληνίδα που κατέκτησε διεθνή τίτλο ομορφιάς και η χώρα μας τότε την υποδέχθηκε σαν εθνική ηρωίδα.

Γεννήθηκε στις 28 Αυγούστου 1912 στην Αθήνα και ήταν μία από τις τρεις κόρες του δικηγόρου Γεωργίου Διπλαράκου και της Έλενας Νικολέση. Το πραγματικό επίθετο του πατέρα της ήταν Βαβούλης, αλλά για οικογενειακούς λόγους υιοθέτησε το επίθετο της μητέρας του.

Η Αλίκη Διπλαράκου μάλλον κατά τύχη βρέθηκε υποψήφια στα καλλιστεία του 1930, που εκείνα τα δύσκολα χρόνια για την Ελλάδα τύγχαναν μεγάλης επισημότητας και τα διοργάνωνε η Ένωση Συντακτών. Ένα χειμωνιάτικο κυριακάτικο απόγευμα του Ιανουαρίου κι ενώ παρακολουθούσε με την οικογένειά της τον διαγωνισμό στο θέατρο «Ολύμπια», άκουσε ξαφνικά το όνομά της από ένα μέλος της κριτικής επιτροπής, που την κάλεσε στη σκηνή για να διαγωνισθεί.

Κάποιος γνωστός της την είχε δηλώσει χωρίς η ίδια να το γνωρίζει.

%ce%b1%ce%bb%ce%af%ce%ba%ce%b7-%ce%b4%ce%b9%cf%80%ce%bb%ce%b1%cf%81%ce%ac%ce%ba%ce%bf%cf%85-%ce%b7-%ce%bc%ce%b9%cf%82-%ce%b5%cf%85%cf%81%cf%8e%cf%80%ce%b7-%cf%84%ce%bf%cf%85-30-%cf%80%ce%bf0

Όπως δήλωσε αργότερα στους Times του Λονδίνου, όταν προσπάθησε να αρνηθεί, ο τότε Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Αλέξανδρος Ζαΐμης, που παρευρισκόταν στην εκδήλωση, της είπε ότι η συμμετοχή της στον διαγωνισμό ήταν εθνική υπόθεση.

Και η 18χρονη Αλίκη  στέφεται «Μις Ελλάς» (αντίστοιχος τίτλος τότε της Σταρ Ελλάς), αν και είχε ισχυρό ανταγωνισμό από τη Θεσσαλονικιά Ρωξάνη Στεργίου, που κατέλαβε τη δεύτερη θέση. Η βασίλισσα της ομορφιάς ήταν καστανή, με ύψος 1,68 και αδύνατη για τα δεδομένα της εποχής που ήθελαν τις γυναίκες με καμπύλες. 

«…φοράει ένα γαλάζιο πενουάρ με μια γουνίτσα λευκή στο λαιμό που κυματίζει αρμονικά, σύμφωνα με τις κινήσεις του φιδίσιου κορμού, που όλο μαζί είναι ένα ποίημα. Ηγεμονικό παράστημα, χάρις και αρμονία κινήσεων, βάδισμα μεγαλοπρεπές, ελαφρότης νεράιδας. Τα δυο υπογάλανα μάτια της σπινθηροβολούν ασυνήθιστα, δείχνουν ένα πάθος ακαθόριστο, μια μελαγχολική διάθεση, που είναι αποτέλεσμα υπερβολικής αισθηματικότητας.(…) Κι έπειτα τα λεπτότατα χείλη που υπομειδιούν διαρκώς, με μια ανείπωτη γλυκύτητα.(…) Λαιμός χυτός, χέρια λεπτά, μπράτσα τορνευτά, που λεπταίνουν όσο ανεβαίνουν και απολήγουν σε λεπτότατα δάκτυλα, όπως μια μελωδία που σβήνει. Και το φινάλε, τα μακριά υπόξανθα μαλλιά, που κυματίζουν πάνω στους ώμους» ήταν η περιγραφή της εφημερίδας Βραδυνή για την Ελληνίδα καλλονή.

Η «Μις Ευρώπη» που έκλεισε την Ερμού

%ce%b1%ce%bb%ce%af%ce%ba%ce%b7-%ce%b4%ce%b9%cf%80%ce%bb%ce%b1%cf%81%ce%ac%ce%ba%ce%bf%cf%85-%ce%b7-%ce%bc%ce%b9%cf%82-%ce%b5%cf%85%cf%81%cf%8e%cf%80%ce%b7-%cf%84%ce%bf%cf%85-30-%cf%80%ce%bf2

Στις 6 Φεβρουαρίου 1930 η Αλίκη Διπλαράκου εκπροσώπησε τη χώρα μας στον διαγωνισμό ομορφιάς «Μις Ευρώπη», που έγινε στο Παρίσι και επιβεβαιώνοντας τα προγνωστικά κατέκτησε το στέμμα.

«…Ολόκληρος η ελληνική παροικία των Παρισίων πανηγυρίζει από της χθες τον ωραίον θρίαμβον της ελληνικής καλλονής. Η εκλογή της ελληνίδος υποψηφίας ως «Μις Ευρώπη» αποτελεί το θέμα όλων των συζητήσεων, ιδίως μεταξύ των καλλιτεχνικών κύκλων, οι οποίοι αποδίδουν εις την θριαμβευτικήν νίκην της «Μις Ευρώπη» την σημασίαν αισθητικού γεγονότος, συμβολίζοντος την επάνοδον της συγχρόνου τέχνης εις τα αιώνια και άφθαστα πρότυπα της αρχαίας ελληνικής παραδόσεως. Γενικώς τονίζεται ότι η χθεσινή νίκη της ωραίας Ελληνίδας αποτελεί δια την Ελλάδα, την ωραιοτέραν διαφήμισιν και πανηγυρικήν αναγνώρισιν της ελληνικής ευγενίας και συγχρόνως την λαπροτέραν εισαγωγήν εις τας προσεχείς εορτάς της Εθνικής εκατονταερτηρίδος…», έγραψε η Καθημερινή την επόμενη ημέρα.

Η επιτυχία της πανηγυρίστηκε δεόντως και στην Αθήνα. Χιλιάδες κόσμου συνωστίστηκαν στην οδό Ερμού στις 9 Ιουνίου για να την επευφημήσουν και να τη θαυμάσουν από κοντά. Επόμενος σταθμός για την ωραία Αλίκη το Ρίο Ντε Τζανέιρο, όπου έλαβε μέρος στις 13 Οκτωβρίου 1930 στον διαγωνισμό για την ανάδειξη της «Μις Υφήλιος».

Και σε αυτόν τον διαγωνισμό εκπροσώπησε με επιτυχία τη χώρα μας, καταρκτώντας την δεύτερη θέση μετά τη «Μις Βραζιλία» Γιολάντα Περέιρα, που κατέκτησε τον τίτλο της ομορφότερης γυναίκας του κόσμου.

Στη συνέχεια, αφού δοκίμασε την τύχη της για λίγο στο θέατρο, περιόδευσε στις ΗΠΑ, όπου έδωσε διαλέξεις για τον αρχαίο ελληνικό πολιτισμό, καταρρίπτοντας τον μύθο ότι οι όμορφες δεν είναι έξυπνες.

Όταν παραβίασε το άβατο του Αγίου Όρους

%ce%b1%ce%bb%ce%af%ce%ba%ce%b7-%ce%b4%ce%b9%cf%80%ce%bb%ce%b1%cf%81%ce%ac%ce%ba%ce%bf%cf%85-%ce%b7-%ce%bc%ce%b9%cf%82-%ce%b5%cf%85%cf%81%cf%8e%cf%80%ce%b7-%cf%84%ce%bf%cf%85-30-%cf%80%ce%bf4

Μιλούσε άπταιστα Αγγλικά, Γαλλικά και Ιταλικά, ενώ τη δεκαετία του ’30 έγινε και πάλι πρωτοσέλιδο, όταν ντυμένη άνδρας παραβίασε το άβατο του Αγίου Όρους για να γνωρίσει την απαγορευμένη για τις γυναίκες Αθωνική Πολιτεία.

Η Αλίκη Διπλαράκου καλοπαντρεύτηκε δύο φορές. Την πρώτη φορά στις 31 Οκτωβρίου 1932 με τον γάλλο αεροπόρο και επιχειρηματία Πολ – Λουίς Βεγιέρ, με τον οποίο απέκτησε ένα παιδί, τον Πολ Ανίκ (1933-1998). Ο δεύτερος γάμος της έγινε στις 15 Δεκεμβρίου 1945 με τον Άγγλο σερ Τζον Ράσελ, απόγονο του 6ου Δούκα του Μπέντφορντ.

Η ελληνίδα καλλονή, που έλαβε τον τίτλο της Λαίδης, απέκτησε μαζί του δύο παιδιά, την Τζορτζιάνα – Αλεξάνδρα (1947) και τον Αλεξάντερ Τσαρλς Τόμας (1950).

Η Αλίκη Διπλαράκου έφυγε από τη ζωή στις 30 Οκτωβρίου 2002.

Διαβάστε επίσης:

Λέων Τολστόι: Η απόγονός του, Αλεξάνδρα, ζει ζωή ηρωίδας βγαλμένης από τα βιβλία του

Στέφανος Κασσελάκης: Ποιος είναι ο νέος αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ και το σύμφωνο συμβίωσης με τον σύντροφό του

Μαρέβα Μητσοτάκη: Με ένα δημόσιο μήνυμα αγάπης, στέκεται στο πλευρό της Μαρίας Σάκκαρη

Σχετικά Άρθρα
Νικ Κέιβ: Ο καταραμένος, αμφιλεγόμενος, καταθλιπτικός υπέροχος, κλείνει σήμερα τα 66
Νικ Κέιβ: Ο καταραμένος, αμφιλεγόμενος, καταθλιπτικός υπέροχος, κλείνει σήμερα τα 66
Η ιστορία του «Dance me to the end of Love» του Λέοναρντ Κοέν και η σχέση του με τα κρεματόρια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου
Η ιστορία του «Dance me to the end of Love» του Λέοναρντ Κοέν και η σχέση του με τα κρεματόρια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου
Σοφία Λόρεν: Σήμερα έχει γενέθλια μία από τις ομορφότερες γυναίκες στον κόσμο
Σοφία Λόρεν: Σήμερα έχει γενέθλια μία από τις ομορφότερες γυναίκες στον κόσμο – Η μυθιστορηματική της ζωή
GIWA Αwards: Η Πέννυ Κονιτσιώτη Ρίζου μοιράζεται την ιστορία της στο Infowoman.gr
GIWA Αwards: Η Πέννυ Κονιτσιώτη Ρίζου μοιράζεται την ιστορία της στο Infowoman.gr
GIWA Αwards: Η Πάμελα Σταθάκη μοιράζεται την ιστορία της στο Infowoman.gr
GIWA Αwards: Η Πάμελα Σταθάκη μοιράζεται την ιστορία της στο Infowoman.gr
%ce%bc%ce%b1%cf%81%ce%af%ce%b1-%ce%ba%ce%ac%ce%bb%ce%bb%ce%b1%cf%82-10-%ce%ac%ce%b3%ce%bd%cf%89%cf%83%cf%84%ce%b5%cf%82-%cf%80%cf%84%cf%85%cf%87%ce%ad%cf%82-%cf%84%ce%b7%cf%82-%cf%80%ce%bf%ce%bb0
Μαρία Κάλλας: 10 άγνωστες πτυχές της πολυτάραχης ζωής της ντίβας της Όπερας!

Ακολουθήστε μας στο Google News
και ενημερωθείτε πρώτοι για τα νέα άρθρα του