Αυτό είναι το βίντεο της Λένας Κιτσοπούλου που ξεσήκωσε αντιδράσεις- Σφαγμένα ελάφια και ωμά κρεατα

αυτό-είναι-το-βίντεο-της-λένας-κιτσοπο

Αντιδράσεις έχει προκαλέσει το βίντεο που δημιούργησε η αιρετική καλλιτέχνιδα Λένα Κιτσοπούλου στο πλαίσιο του διαδικτυακού project «ENTER» της Στέγης του Ιδρύματος Ωνάση, με έργα διάσημων καλλιτεχνών από όλο τον κόσμο, δημιουργημένα σε 120 ώρες, συνεχίζεται με την προσθήκη νέων δημιουργιών από ένα ευρύ φάσμα τεχνών.

Λένα Κιτσοπούλου αυτή τη φορά, σε υψόμετρο 1.400 μ., συνειδητοποιεί πολλά για την επιβίωση του ανθρώπου μέσα σε ένα ζοφερό παγκόσμιο σύστημα και το κάνει ταινία μικρού μήκους διάρκειας 13 λεπτών. Μία ταινία που εξόργισε πολλούς καθώς απεικονίζεται ένα σφαγμένο και κρεμασμένο ανάποδα νεκρό ελάφι, με το αίμα να στάζει. Το ίδιο ζώο ακολούθως γδέρνεται, ενώ ένα σκυλί τρώει από τις ματωμένες σάρκες του, και στη συνέχεια τεμαχίζεται. Παράλληλα, παρεμβάλλονται διάφορα καρέ με την καλλιτέχνιδα να καπνίζει αρειμανίως, αλλά και με κότες που μας καλούν, μεταξύ άλλων, να «πυροβολήσουμε τις τηλεοράσεις και τα σκατά που έχουμε στο μυαλό μας» και να μην «ενδιαφερόμαστε για τη φύση», αλλά να «αφήσουμε τη φύση να ενδιαφερθεί για εμάς», ενημερώνοντάς μας, παράλληλα ότι όλοι θα καταλήξουμε στον ουρανό (και πιο συγκεκριμένα σ΄ένα σύννεφο). Η ίδια η Λένα Κιτσοπούλου πυροβολεί εν είδει κυνηγού, ενώ υπάρχουν και πλάνα ξεκοιλιάσματος, καθαρίσματος και βρώσης ωμών ψαριών. 

Δεν ήταν λίγες οι αντιδράσεις στα κοινωνικά δίκτυα. Πολλοί ήταν αυτοί που επιτέθηκαν στη σκηνοθέτιδα και απαίτησαν να κατέβει.

LALKA | Lena Kitsopoulou from Onassis Stegi on Vimeo.

Τι λέει η Λένα Κιτσοπούλου

«Στον οικισμό Λάλκα, σε υψόμετρο 1.400 μ., συνειδητοποιώ πόσο πολύ έχει αδρανήσει η δύναμη του ανθρώπου για την επιβίωση μέσα στο παγκόσμιο, φασιστικό οικονομικό σύστημα, το οποίο ονομάζεται καπιταλισμός και στο οποίο όλοι μας έχουμε υποδουλωθεί, νομίζοντας ότι η ποιότητα της ζωής μας προοδεύει μαζί με την επιστήμη και την τεχνολογία, ενώ πεθαίνουμε πλέον, όχι από τον Covid-19, αλλά από καρκίνους, εγκεφαλικά, αυτοάνοσα, καταθλίψεις και πίεση. Η επίθεση και ο σκοτωμός, όταν θες να φας, δεν είναι κακιά, είναι μια βία της φύσης με την οποία οφείλουμε να είμαστε συμφιλιωμένοι. Κάποιος που επιλέγει να φάει το καλύτερο κρέας για τον οργανισμό του σίγουρα δεν είναι χειρότερος από τον οικολόγο που έχει ένα σκυλί στο μπαλκόνι του στην Αθήνα. Με το πρότζεκτ αυτό θέλω να μιλήσω για το δικαίωμα του ανθρώπου να αφήνει τον χρόνο να κυλάει χωρίς την έπαρση του να πράττει όλη την ώρα καλοσύνες και σπουδαία έργα. Η ζωή δεν είναι φόβος και πανικός, ούτε ένα μηνιάτικο που χωρίς αυτό πεθαίνεις. Η ζωή είναι αέρας που πρέπει να τον αφήνεις να σε πηγαίνει και όχι να τον υποτιμάς. Το πρότζεκτ αυτό προτείνει να αγαπήσουμε τα ένστικτά μας, να τα γιορτάσουμε, τουλάχιστον να μην τα καταπιέζουμε άλλο στον βωμό μιας δήθεν πολιτισμένης και ανελεύθερης ζωής.

Ο Covid-19 είναι για μένα μια ευκαιρία να συνεχίσω κουβαλώντας πάνω μου μια πολύ σημαντική εμπειρία, η οποία με κάνει πλέον να θέλω να αλλάξω το πριν μου και όχι να θέλω αγωνιωδώς να επιστρέψω σε αυτό».

Ιnfo

Καλλιτέχνης: Λένα Κιτσοπούλου

Τίτλος του έργου: LALKA [Λάλκα]

Έτος: 2020

Μέσο: Video

Διάρκεια: 13΄21΄΄

Εμφανίζονται: Λένα Κιτσοπούλου, ο Ινδιάνος

Μουσική/τραγούδια: “Save me” του Νίκου Κυπουργού, “This is the time” των Coyote’s Arrow.

Credits: Ειδικές ευχαριστίες στον Νίκο Κυπουργό για το τραγούδι “Save me” από την παράσταση «Πυρετός». Το μοντάζ και η επεξεργασία του βίντεο πραγματοποιήθηκαν από την MLL Productions (Λένα Κιτσοπούλου & Μαριλένα Μόσχου).

Το έργο αυτό δημιουργήθηκε στο πλαίσιο του project ENTER, που αποτελεί μια πρωτοβουλία του Ιδρύματος Ωνάση. H Στέγη και το Onassis USA δίνουν 120 ώρες σε καλλιτέχνες από όλον τον κόσμο, ώστε να δημιουργήσουν μέσα στο σπίτι τους μια σειρά από νέα πρωτότυπα έργα τέχνης που θα δώσουν φωνή στο σήμερα. Let’s ENTER.

Σχετικά Άρθρα
Ο «Φάκελος Βάνκαου» του Ηλία Μαγκλίνη στο Μικρό Θέατρο Αρχαίας Επιδαύρου
Ο «Φάκελος Βάνκαου» του Ηλία Μαγκλίνη στο Μικρό Θέατρο Αρχαίας Επιδαύρου
Άλκηστις του Ευριπίδη: Η Έλενα Μαυρίδου σκηνοθετεί τον Δημήτρη Λάλο
Άλκηστις του Ευριπίδη: Η Έλενα Μαυρίδου σκηνοθετεί τον Δημήτρη Λάλο
Στάθης Ψάλτης: Τέλος στο θρίλερ με τα οστά του - Μεταφέρθηκαν στο Μαυσωλείο των Ηθοποιών
Στάθης Ψάλτης: Τέλος στο θρίλερ με τα οστά του – Μεταφέρθηκαν στο Μαυσωλείο των Ηθοποιών
Σούλα Αθανασιάδου: Η «Μάχη» από τα Εγκλήματα πέθανε τον Απρίλιο και δεν το έμαθε κανείς!
Σούλα Αθανασιάδου: Η «Μάχη» από τα Εγκλήματα πέθανε τον Απρίλιο και δεν το έμαθε κανείς!
Αυτός, o Άλλος και το Παντελόνι του, του Ιάκωβου Καμπανέλλη με τον Χρήστο Χατζηπαναγιώτη σε περιοδεία
Αυτός, o Άλλος και το Παντελόνι του, του Ιάκωβου Καμπανέλλη με τον Χρήστο Χατζηπαναγιώτη σε περιοδεία
Το «Δείπνο με φίλους» σε καλοκαιρινή περιοδεία σε όλη την Ελλάδα!
Το «Δείπνο με φίλους» σε καλοκαιρινή περιοδεία σε όλη την Ελλάδα!

Ακολουθήστε μας στο Google News
και ενημερωθείτε πρώτοι για τα νέα άρθρα του