Στάθηκε γενναία και αγέρωχα απέναντι στο τυραννικό καθεστώς. Στην αρχή ήταν η άγνωση φοιτήτρια. Όμως, το όνομά της Ahoo Daryaei και η εικόνα της που έκανε τον γύρο του κόσμου έγινε ένα ακόμα σύμβολο εξέγερσης και αντίστασης στο υπερ-θεοκρατικό Ιράν. Η νεαρή φοιτήτρια διαμαρτυρήθηκε για την επίθεση που δέχθηκε από τις Αρχές επειδή φορούσε λάθος το χιτζάμπ της, μένοντας με τα εσώρουχα.
Στα social media όλου του πλανήτη, αυτή η ιστορία αποτελεί πρώτο θέμα συζήτησης και αναφορών. «Δεν μπορώ ούτε να διανοηθώ πόσο επικίνδυνη και γενναία ήταν η πράξη διαμαρτυρίας αυτής της νεαρής κοπέλας» έγραψε κάποιος, ενώ οι περισσότεροι χαρακτηρίζουν ως απόλυτα συμβολική την κίνησή της, πέρα από γενναία, παρά τον τεράστιο κίνδυνο.
Όλοι θυμούνται τι συνέβη με τη Μάχσα Αμινί, η οποία πέθανε στις 16 Σεπτεμβρίου 2022 , επειδή φέρεται να μην φορούσε το χιτζάμπ της. Οι διαδηλώσεις που ακολούθησαν τον θάνατο της ξεκίνησαν αρχικά με το σύνθημα «Γυναίκες, Ζωή, Ελευθερία». Ωστόσο, οι κραυγές των διαδηλωτών σύντομα μετατράπηκαν σε ανοιχτές εκκλήσεις εξέγερσης κατά του Χαμενεΐ.
A woman named Ahoo Daryaei, which means Deer of the Sea, a student at Tehran’s Science and Research University, has just pulled off one of the most courageous things a woman in Iran could do. She was arrested and allegedly sent to a mental hospital, as is common with misogynistic… pic.twitter.com/iv6fSHusSd
— 𝕯𝖎𝖆𝖇𝖔𝖑𝖎𝖉𝖔𝖑𝖑 (@diabolidoll) November 3, 2024
Σε μια ένδειξη αλληλεγγύης για τη «γυμνή φοιτήτρια», το hashtag #ScienceandResearchGirl έχει αναδειχθεί σε κεντρικό σημείο για όσους αντιτίθενται στη μεταχείριση του Ιράν στις γυναίκες που αψηφούν τις εντολές του χιτζάμπ.
«Η απίστευτη χειρονομία της είναι σύμβολο ελπίδας και αγώνα για όλους όσους τολμούν να αμφισβητήσουν την αδικία. Ενώ στο Ιράν οι γυναίκες αγωνίζονται με κίνδυνο της ζωής τους ενάντια στο επιβεβλημένο πέπλο, στη Γαλλία κάποιες μάχονται για να επιβάλουν το πέπλο στην κοινωνία!» έγραψε επίσης στο twitter ακτιβίστρια από τη Γαλλία.
After being attacked for mandatory hijab and having her clothes torn,the student in Iran bravely started walking in the streets without clothes, standing up against the clerical regime that has now taken the lives of millions of young people.
We are with you#Woman_Life_Freedom pic.twitter.com/pOzcI1UKz1
— Afghan Womens Justice Movement (@afghanwomen_j_m) November 3, 2024
«Αυτά τα κορίτσια θα ρίξουν μια μέρα τον Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ, το μέλλον του Ιράν ανήκει στις ελεύθερες γυναίκες, όχι στους μουλάδες», δήλωσε μια φοιτήτρια από την Τεχεράνη στην Telegraph. «Θα τη θυμούνται ως ηρωίδα πολλές γυναίκες», είπε για το κορίτσι που διαδήλωσε το Σάββατο. «Αφού πέσει αυτό το καθεστώς, η φωτογραφία της θα είναι παντού στο Ιράν, όπως της Μαχσά Αμίνι και πολλών άλλων».
Μια άλλη ακτιβίστρια, η Roya Heshmati, η οποία στο παρελθόν αντιμετώπισε μαστιγώσεις επειδή δεν φορούσε χιτζάμπ, έγραψε στο Instagram: «Είθε η περηφάνια και η προκλητικότητά σου να γίνουν φλεγόμενος πυρσός στο σκοτεινό χάσμα που βρίσκεται μπροστά σου, αγαπητή μου αδελφή».
Ταυτόχρονα, έχουν δημιουργηθεί και πολλά σκίτσα προς τιμήν της, που αναδεικνύουν την κίνησή της.
از دختر خیابان انقلاب تا دختر علوم تحقیقات…
ما ادامه داریم…#دختر_علوم_تحقیقات#زن_زندگى_آزادى pic.twitter.com/gRZdRO6Zez
— Sanaz Bagheri (@sanazcartoon) November 2, 2024
Defiance is the heart of courage. The fire that burns bright to stand against all odds and dangerous alone in the face of tyranny, ripping off the layers that enslave her. She stands tall when most would crumble in fear, awakening the spirit of many, to turn fear into action and… pic.twitter.com/ZrZZcyCYCD
— Gazelle غزاله شارمهد (@GazelleSharmahd) November 3, 2024
Το χρονικό της κίνησής της
Η Ιρανή φοιτήτρια συνελήφθη το Σάββατο γιατί έβγαλε τα ρούχα της ως ένδειξη διαμαρτυρίας, καθώς δέχθηκε επίθεση από την αστυνομία ηθικής στο Ισλαμικό Πανεπιστήμιο Αζάντ της Τεχεράνης. Οι αρχές επέπληξαν τη νεαρή γυναίκα λέγοντας πως δεν φορούσε σωστά το χιτζάμπ.
Η Ahoo Daryaei είχε παρενοχληθεί μέσα στους χώρους του πανεπιστημίου της Τεχεράνης από μέλη της πολιτοφυλακής Basij που της έσκισαν τη μαντίλα και τα ρούχα, σύμφωνα με αναφορές πολλών ειδησεογραφικών πρακτορείων και καναλιών κοινωνικής δικτύωσης εκτός Ιράν.
Στη συνέχεια η κοπέλα έβγαλε ότι είχε απομείνει αποτα ρούχα της σε ένδειξη διαμαρτυρίας και κάθισε έξω από το πανεπιστήμιο μόνο με το εσώρουχά της. Στη συνέχεια όπως φαίνεται στα βίντεο περπατούσε στον δρόμο προς έκπληξη των περαστικών.
“Well-behaved women seldom make history.” Laurel Thatcher Ulrich#دختر_علوم_تحقیقات pic.twitter.com/M2QqdClIYU
— Chelsea Hart ۴۰۳۰ (@chelseahartisme) November 3, 2024
Αξιωματούχος του πανεπιστημίου επιβεβαίωσε αργότερα τη σύλληψή της. «Μετά από την άσεμνη πράξη της φοιτήτριας στο Τμήμα Επιστήμης και Έρευνας του πανεπιστημίου, η ασφάλεια της πανεπιστημιούπολης επενέβη και παρέδωσε το άτομο στις αρχές επιβολής του νόμου», έγραψε ο Amir Mahjoub, γενικός διευθυντής Δημοσίων Σχέσεων του Ισλαμικού Πανεπιστημίου Αζάντ, στο X. «Τα κίνητρα και οι βαθύτεροι λόγοι των πράξεων της φοιτήτριας διερευνώνται».
Την ίδια ημέρα, το Amir Kabir Newsletter, μια φοιτητική ομάδα στο Telegram, ανέφερε λεπτομέρειες για το περιστατικό, λέγοντας ότι η φοιτήτρια έμεινε μόνο με τα εσώρουχα της αφού προηγουμένως παρενοχλήθηκε επειδή δεν φορούσε σωστά τη μαντίλα της.
Η φοιτήτρια κατά τη σύλληψή της, υπέστη σοβαρή σωματική επίθεση, καθώς της χτύπησαν το κεφάλι είτε σε πόρτα αυτοκινήτου είτε σε κολόνα κάτι που της προκάλεσε μεγάλη αιμορραγία. «Οι λεκέδες από το αίμα εντοπίστηκαν στα ελαστικά του αυτοκινήτου», σημειώνεται στην έκθεση.
Σε άλλα πλάνα που τραβήχτηκαν από αυτόπτες μάρτυρες από γειτονικό κτίριο δείχνουν την κοπέλα να μπαίνει σε ένα αυτοκίνητο από άνδρες με πολιτικά ρούχα και να οδηγείται προς άγνωστη κατεύθυνση.
Από την εμφάνιση του κινήματος «Γυναίκα, Ζωή, Ελευθερία» στο Ιράν, που πυροδοτήθηκε από τον θάνατο της Μαχσά Αμινί τον Σεπτέμβριο του 2022, ενώ βρισκόταν υπό αστυνομική κράτηση για παραβιάσεις του χιτζάμπ, οι σκληροπυρηνικοί έχουν εντείνει τις προσπάθειες να επιβάλουν αυστηρούς ενδυματολογικούς κανόνες στις γυναίκες.
زنجیر را باور نکرد ✌️ pic.twitter.com/nw3uIFP4OC
— اسرائیل به فارسی (@IsraelPersian) November 3, 2024
Από τη Mahsa στην Ahoo
Οι παρατηρητές έχουν κάνει παραλληλισμούς μεταξύ αυτών των διαδηλώσεων, θεωρώντας τις ως καίριες στιγμές στον συνεχιζόμενο αγώνα των Ιρανών γυναικών για προσωπικές ελευθερίες. Μετά τον θάνατο υπό κράτηση της 22χρονης Μαχσά Αμίνι τον Σεπτέμβριο του 2022 και τις διαδηλώσεις που ακολούθησαν, τα ιρανικά πανεπιστήμια αντιμετώπισαν επίσης αυξημένη καταστολή και εντατικοποιημένο έλεγχο.
Οι διαμαρτυρίες οδήγησαν σε πράξεις πολιτικής ανυπακοής των Ιρανών γυναικών και κοριτσιών κατά του υποχρεωτικού χιτζάμπ.
Όλες οι γυναίκες στο Ιράν πρέπει να κρύβουν τα μαλλιά τους με μαντίλα και να φορούν φαρδιά παντελόνια κάτω από το παλτό τους όταν κυκλοφορούν δημοσίως, αλλά ένας αυξανόμενος αριθμός Ιρανών γυναικών εμφανίζεται δημοσίως χωρίς κάλυψη του κεφαλιού. Η ιρανική αστυνομία και οι δυνάμεις ασφαλείας έχουν εντείνει την επιβολή των κανόνων.
Ένα νέο νομοσχέδιο που παίρνει το δρόμο του μέσω του ιρανικού κοινοβουλίου πρόκειται να σκληρύνει τους κανονισμούς που διέπουν τον τρόπο με τον οποίο οι γυναίκες και οι άνδρες μπορούν να ντύνονται δημοσίως, αλλά οι αρχές έχουν αρχίσει να το εφαρμόζουν πριν από την επίσημη έγκρισή του. Το άρθρο 50 του νομοσχεδίου αναφέρει ότι όποιος βρεθεί “γυμνός, ημίγυμνος ή με ρούχα που θεωρούνται ακατάλληλα δημοσίως” θα συλλαμβάνεται αμέσως και θα παραδίδεται στις δικαστικές αρχές.
Το νομοσχέδιο εφαρμόζει επίσης το διαχωρισμό των φύλων σε ένα ευρύ φάσμα χώρων, συμπεριλαμβανομένων των πανεπιστημίων, των νοσοκομείων, των εκπαιδευτικών και διοικητικών κέντρων, των πάρκων και των τουριστικών περιοχών.
Τα άτομα που θα βρεθούν να παραβιάζουν τους νέους κανόνες αντιμετωπίζουν επίσης απαγόρευση εξόδου από τη χώρα και χρήσης των μέσων κοινωνικής δικτύωσης για διάστημα από έξι μήνες έως δύο χρόνια.
Διαβάστε επίσης:
Ακολουθήστε μας στο Google News
και ενημερωθείτε πρώτοι για τα νέα άρθρα του
Google News