Αρχική > Πρόσωπα > Fanny Eaton: Ποια είναι η Τζαμαϊκανή μούσα των ζωγράφων – Ήταν το υπέρτατο μοντέλο της εποχής της

Fanny Eaton: Ποια είναι η Τζαμαϊκανή μούσα των ζωγράφων – Ήταν το υπέρτατο μοντέλο της εποχής της

Τη Fanny Eaton (Φάνυ Ίτον), τη τζαμαϊκανή μούσα καλλιτεχνών και υπέρτατο μοντέλο στη δεκαετία του 1860 για σπουδαίους Άγγλους ζωγράφους που επεδίωκαν να επαναπροσδιορίσουν τα βικτωριανά πρότυπα ομορφιάς, τιμά η Google με το σημερινό Doodle της.

Η Fanny Eaton, ή Fanny Matilda Antwistle όπως ήταν το κανονικό της όνομα, γεννήθηκε στην επαρχία Σάρεϊ της Τζαμάικα, στις 13 Ιουλίου 1835. Μετακόμισε με τη μητέρα της στη Βρετανία κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του 1840, προς την αρχή της Βικτωριανής Εποχής.

Σε ηλικία 20 ετών ξεκίνησε το μόντελινγκ για ζωγράφους πορτρέτων στη Βασιλική Ακαδημία του Λονδίνου, ενώ σύντομα τράβηξε την προσοχή μιας συλλογικότητας ανερχόμενων καλλιτεχνών, της Αδελφότητας των Προραφαηλιτών.

Η Eaton έκανε το δημόσιο ντεμπούτο της στον πίνακα του Simeon Soloman, «Η Μητέρα του Μωυσή», ο οποίος εκτέθηκε το 1860 στη Βασιλική Ακαδημία. Η Eaton είχε εξέχουσα θέση στην κοινότητα των Προραφαηλιτών καθώς, εκείνη την εποχή, οι μαύρες γυναίκες δεν εκπροσωπούνταν στην Τέχνη ή απεικονίζονταν με αρνητική χροιά.  Ως τελευταία γνωστή δουλειά της Eaton θεωρείται ο πίνακας του Millais, το 1867, με τίτλο «Jephthah».

Η Eaton απεβίωσε στις 4 Μαρτίου 1924, στο Λονδίνο, σε ηλικία 88 ετών.