potpie




Λατρεύουμε τις τάρτες. Είτε είναι γλυκιές είτε αλμυρες! Και αυτό τραγανό τους φύλλο… Τόσο νόστιμο! Ναι, μιλάμε για το φύλλο κρούστας. Ας μάθουμε και κάτι παραπάνω για αυτό το λαχταριστό “κάλυμμα” γλυκών και φαγητών!

Το φύλλο κρούστας είναι ζύμη με αλεύρι και νερό μόνο, ανοιγμένο σε πολύ λεπτά φύλλα. Δεν φουσκώνει αλλά γίνεται πολύ τραγανό και ροδοκόκκινο. Η προέλευση του πιστεύεται ότι είναι από την Αραβία. Υπάρχει το χοντρό φύλλο κρούστας για πίτες αλλά και το πολύ λεπτό ειδικά για γλυκά όπως το γαλακτομπούρεκο.

Σήμερα, δοκιμάστε το στην κοτόπιτά σας και δεν θα χάσετε!

Υλικά:

10 στήθη κοτόπουλου

1/2 κουταλάκι πάπρικα

1/2 κουταλάκι φασκόμηλο ξηρό

1/2 κουταλάκι ρίγανη

1 κούπα κρεμμυδάκια στρογγυλά

1 κούπα αρακάς

1 κούπα καρότα κομμένα κυβάκια

2 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες

2 κούπες ζωμός κοτόπουλου

2 κουταλιές αλεύρι για όλες τις χρήσεις

1 κούπα κρέμα γάλακτος

2 κουταλιές λάδι

1 φύλλο κρούστας

ένα αυγό χτυπημένο

Εκτέλεση: Προθερμαίνετε τον φούρνο στους 200ο. Ρίξτε στο κοτόπουλο αλάτι, πιπέρι, ρίγανη, πάπρικα και φασκόμηλο. Ζεστάνετε ένα τηγάνι σε μέτρια φωτιά και ρίξτε λάδι. Όταν το λάδι κάψει, τότε ακουμπήστε το κοτόπουλο και τηγανίστε το 4 λεπτά από την μια πλευρά και 3 από την άλλη. Αφαιρέστε το κοτόπουλο από το τηγάνι και αφήστε το να ξεκουραστεί για λίγα λεπτά. Έπειτα κόψτε το σε κυβάκια!

Στο τηγάνι που είχατε το κοτόπουλο και στο ίδιο λάδι προσθέστε το κρεμμύδι, τα καρότα και τον αρακά. Ρίξτε αλάτι και πιπέρι και τσιγαρίστε μέχρι το κρεμμύδι να μαλακώσει (3-5 λεπτά). Προσθέστε και το σκόρδο και αφήστε να πάρει γεύση. Έπειτα ρίξτε το αλεύρι στο τηγάνι και ανακατέψτε μέχρι να γίνει ένα με τα λαχανικά. Προσθέστε τον ζωμό κοτόπουλου και αφήστε να βράσει μέχρι να χυλώσει. Όταν ο ζωμός βράσει προσθέστε την κρέμα γάλακτος και, αν χρειάζεται και αλάτι!

Ρίξτε την γέμιση σε ένα ταψάκι και ανοίξτε από πάνω το φύλλο, γυρίζοντας τις άκρες του προς τα μέσα. Απλώστε λίγο αυγό πάνω από το φύλλο και με ένα μαχαίρι κάντε 3 μικρούς γραμμές πάνω του. Ψήστε για περίπου 20 λεπτά στον φούρνο!

Κοτόπιτα με γραβιέρα. Plus: Πώς διατηρούμε την γραβιέρα μας για περισσότερο;

Πατατόπιτα με μανιτάρια. Plus: Γιατί να μην πλένω τα μανιτάρια μου;

Ταλιατέλες με κιμά και φασκόμηλο. Plus: Πώς το φασκόμηλο σκουραίνει τα μαλλιά;

Μια κοτόπιτα αλλιώς. Plus: Από που πήραν το όνομά τους οι πίτες;

από sstrempa